Pomoc dla świeżaka
#521 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 10:32
Daj spokój. Wszyscy wiemy o co chodzi, Tomek ma swoje racje i poglądy. Może nie wczuwa się pisząc tak jak i do tego co trzyma w ręku (zestaw). Ma takie prawo.
Ja ze swojej strony gratuluje mu pięknej glowatki (avatar) o ile to jego.
Wyglada jak moja ale rzeki nie te.
#522 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 12:03
(...) Łowie na OS dunajec, z kolegami ktorzy maja sprzety wywarzone, niejednokrotnie sprzet za ktory mozna kupic calkiem niezly samochod, i to oni siedzieli na brzegu czekajac na mnie az skoncze lowic, a nie odwrotnie. W wedkarstwie liczy sie sila charakteru, determinacja w dazeniu do wyznaczonego celu... a nie wywarzenie wedki
Może nie siła charakteru a pasja. Natomiast jedni na brzegu oglądają inserty swoich kołowrotków i rozmawiają o sprzęcie, a inni po nocach spać nie mogą jak myślą o rybie która im odprowadziła przynętę z dołka.
Bo wędkarstwo jest jedno, ale pasje w nim różne.
- tondromski lubi to
#523 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 12:19
(...) Natomiast jedni na brzegu oglądają inserty swoich kołowrotków (..)
muszę zaktualizować wiedzę o budowie kołowrotka...
- Krzysiek Dmyszewicz i tondromski lubią to
#524 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 14:56
@Thym
Daj spokój. Wszyscy wiemy o co chodzi, Tomek ma swoje racje i poglądy. Może nie wczuwa się pisząc tak jak i do tego co trzyma w ręku (zestaw). Ma takie prawo.
Ja ze swojej strony gratuluje mu pięknej glowatki (avatar) o ile to jego.
Wyglada jak moja ale rzeki nie te.
Ja nie odnoszę się wcale do tematu wyważania jako takiego. Chodzi mi wyłącznie o poprawność pisania. Tak się składa, że przez parę lat istnienia Polski troszkę osób oddało swoje życie tylko za to, abyśmy mogli swobodnie posługiwać się naszym językiem. I przez elementarny szacunek dla Nich powinno się posługiwać nim w miarę chociaż poprawnie, Również na forum wędkarskim.
- Marszal, Janusz Wałaszewski, jbk i 3 innych osób lubią to
#525 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 16:01
Co do glowatki, zlowiona na sanie w tym roku.
- Krzysiek Dmyszewicz, thymalus, venom_666 i 1 inna osoba lubią to
#526 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 17:28
muszę zaktualizować wiedzę o budowie kołowrotka...
O jeny, za dużo myśli na sekundę, procek mi się wysypał. Przepraszam miłośników sprzętu
- tondromski lubi to
#527 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 18:03
_________"Co do glowatki, zlowiona na Sanie w tym roku".
Prawie jak moja, sanowa.
Twoja jednak w Zwierzyniu, moja ... u mnie.
Użytkownik trout master edytował ten post 14 luty 2017 - 18:05
#528 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 18:20
O jeny, za dużo myśli na sekundę, procek mi się wysypał. (...)
Hehe, jaka Cantara, taki procesor... "wolna akcja" ma swoje ograniczenia...
#529 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 18:23
Oj Tomek, jak Ciebie to uszczęśliwia... radość, którą trudno opisać...
- hi tower lubi to
#530 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 18:28
No Panowie kończmy offtop i wróćmy do tematu .
#531 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 18:53
Oj tam Kacper, niech panowie piszą, bo każdemu co innego wydłuża i do pionu stawia. Im więcej piszą, tym więcej wiemy, komu , pomaga co .
Użytkownik Hansolo edytował ten post 14 luty 2017 - 18:53
#532 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 19:25
_________
Prawie jak moja, sanowa.
Twoja jednak w Zwierzyniu, moja ... u mnie.
Na sanie bylem pierwszy raz, zatem nie mialem pojecia o miejscowkach, zwierzyn to jedyne miejsce gdzie sa lokalizacje opisane, zatem na pierwsza sanowa wyprawe wybralem komerche, sam szczerze wole odcinki rzeki niekomercyjne , zlowienie ryby z takiej wody sprawia napewno duzo wieksza przyjemnosc
Wracajac do tematu,
Kilka dni temu odwiedzilem sklep glowatka w Krakowie, i panowie tam mieli takie tasmy olowiane, wlasnie do wywazania zestawu, nie bylo to drogie, wiec moze korzystajac z rad kolegow, bardziej doswiadczonych moze sprobuje wywazyc jeden z zestawow, skoro inwestycja niewielka, a patrzac pod komentarzach, roznica ogromna Jest tu jakas dobra dusza ktora udzieli porady ?
Jezeli chodzi o sprzet ktory chce wywazyc:
Hanak alpen nymph 4 in 1 #5
Kolowrotek Loop g4 5/6
Użytkownik tondromski edytował ten post 14 luty 2017 - 19:38
#533 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 20:00
Zwykle 2cm od końca korka. Głowica 9mtr poza przelotką.
wklejka w blank -najlżejsza, a do żyłki/nimfy ś.ć. może być na korku.
Użytkownik darek1 edytował ten post 14 luty 2017 - 20:11
#534 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 20:34
wklejka w blank -najlżejsza, a do żyłki/nimfy ś.ć. może być na korku.
O Kurde, a znacie kogos kto odplatnie by takie wywazanko wykonal? szczerze powiem, nie chcialbym ingerowac w blank swoimi lapskami
#535 OFFLINE
Napisano 14 luty 2017 - 20:43
Zrobię:10-15 minut roboty...
#536 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2017 - 17:45
Witam.
Z racji kompletowania zestawu muchowego (niestety rok opóźnienia) miałem możliwość obejrzenia nowej wędki Team Dragon 275 #5. Na oku miałem Kongera WC Fly 270 #5/6 ale Dragon na miejscu w sklepie. I tu moje pytanie jak ta wędka wygląda jeśli chodzi o osobę początkującą. czy nadaje się ? Nie ukrywam, że będę chciał również zaatakować okonie z wody stojącej (taki mój osobisty cel i wyzwanie)
Drugie pytanie czy linka pływająca i doczepiony przypon szybko/bardzo szybko tonący sprawdzą się na zbiornikach w których jest do 2m głębokości.
za Wszystkie sugestie i porady dla nowicjusza z góry dziękuję
Pozdrawiam!
#537 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2017 - 18:27
Weź Team Dragon.
Zależy jak długi przypon i jak szybko będziesz prowadził muchy.
Jeżeli nie chcesz łowić na dnie to bardzo szybko tonący może być za szybki na wodę stojącą. Przy muchach pływających lub niedociążonych mogą być OK.
#538 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2017 - 18:48
przypony planuje mieć w kilku stopniach tonięcia by móc dostosować się do danej sytuacji nad wodą.
Dzięki za odpowiedź
#539 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2017 - 20:25
TD fajny kij ale uważaj bo strasznie wrażliwy na przeciążenia i kolizje. Cienkie ścianki i grafit o wysokim module.
#540 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2017 - 08:17
Mam TD #4 i według mnie strasznie kołkowaty. Szybki nawet bardzo szybki. Proponuję jak już to brać #4 , a i tak dopiero ze sznurem 5 cokolwiek to pracuje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych