Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pomoc dla świeżaka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1839 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 20 marzec 2016 - 22:47

Dwa pytanka:
1) jak to jest z tym śledzeniem wzrokiem muchy? Byłem ostatnio z 2-3 razy (bardziej potrenować rzuty niż łowić) ale albo już tak oślepłem albo dopatrzyć sie muchy na wodzie nie jest łatwo (mała rzeka, woda mętna, pogoda ponura). Jak to jest czy trzeba zawsze widzieć suchą muchę czy to raczej chodzi i obserwowanie miejsca gdzie nasza mucha powinna sie znajdować?

2) jaka jest granica mięcy muchą pływającą/suchą a tonącą? Czy to jest tak że sucha mucha w końcu nasiąka i trzeba ją jakimś mazidłem potraktować aby była znowu "sucha" bo inaczej staje się mokra i tonąca czy to jakoś inaczej "działa"?

W pewnych warunkach obserwujesz okolicę w ktorej powinna być mucha. Każde oczko, chlapnięcie tniesz w ciemno. Bardzo często sie zdarza że nie idzie namierzyć muchy, np. w bystrzu, pod światło (słońce) czy w kipieli.

Sucha mucha nasiąka z czasem. Wyjecie kilku ryb oznacza zazwyczaj zmianę muchy lub wypłukaniu łownej ze śluzu i przesuszenie patką czy chemią. Zanim założysz świeżą z pudełka możesz nasączyć ją jakim środkiem hydrofobowym (np. olej siliconowy). Olej z "tłuszczyku" CDC też jest dobry.
  • analityk i bacyk lubią to

#142 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 20 marzec 2016 - 23:00

Dzięki Panowie

- mam już jedną książkę ale zbyt ogólna jest bo nie ma w niej odpowiedzi na pytania które zadaję.

Dzieki też za polecenie innej pozycji książkowej.

#143 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 29 marzec 2016 - 22:00

rozumiem że to wszystko płynne/zmienne itp. ale zapytam - czy 0,16mm na przyponie przy muszce to dobry standard przy łowieniu klenia czy za grubo? i zwykle trzeba niżej zejść z grubością żyłki aby muszka kusząco na wodę opadała? (miejsce to głównie ma być Odra i łowienie w okolicy szczytów główek + kanał Odry)

Użytkownik analityk edytował ten post 29 marzec 2016 - 22:01

#144 OFFLINE   siatkaz

siatkaz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Matyjasek

Napisano 30 marzec 2016 - 09:43

Doświadczenie mam marne ale wiem że są warunki gdzie 16 stka strzela jak nitka zaraz po braniu. 

• analityk lubi to

#145 OFFLINE   FoamFly

FoamFly

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 304 postów

Napisano 30 marzec 2016 - 10:43

oj z tym "strzelaniem" 16-tki to bym nie przesadzał, powinna być ok, na letnie klenie stosowałem nawet 20-kę, zupełnie ich to nie krępowało :)

• analityk lubi to

#146 OFFLINE   wojtiszon

wojtiszon

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Wojciech

Napisano 31 marzec 2016 - 15:01

Witam! Od obecnego sezonu pragnę rozpocząć swoją przygodę w wędkarstwie muchowym. Dziś zakupiłem kołowrotek Okuma Airframe 4/6, teraz rozglądam się za wędką. Do wydania na kijek mam około 250 zł i zastanawiam się nad trzema modelami, a mianowicie:  SHAKESPEARE SIGMA 9"5#, KONGER WCF 270 5/6 I VISION Keeper 9' #5. Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi polecić jakiś kij spośród tych trzech, lub jakiś całkowicie inny w granicach mojego budżetu?

Drugie moje pytanie dotyczy sznura, na który mam przeznaczony budżet do ok. 150zł. Jaki sznur można polecić początkującemu, który współgrałby z pozostałymi komponentami. Chciałbym zacząć od suchej, stąd sznur pływający.

Po trzecie: co jeszcze oprócz trzech wyżej wymienionych rzeczy należałoby kupić na start? Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję :)

Użytkownik wojtiszon edytował ten post 31 marzec 2016 - 15:04

#147 OFFLINE   FoamFly

FoamFly

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 304 postów

Napisano 31 marzec 2016 - 15:15

cześć, na temat wszystkich patyków się nie wypowiem, ale SHAKESPEARE SIGMA 9"5# mam, łowię i jestem zadowolony, dodatkowo 4-ro skład z tubą transportową to dla mnie ważna zaleta, z czystym sumieniem polecam, szczególnie że nówka kosztuje 150 zł, sznur w tym budżecie kupisz na pewno całkiem dobry, ale na początek kup sobie jakąś tanią używkę, resztę budżetu zachowaj, jeszcze zdążysz je wydać :D i nad wodę!

#148 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land
  • Imię:Marcin

Napisano 31 marzec 2016 - 15:28

1. KONGER WCF 270 5/6

2. Kup cortland 333 wf6 (http://bogdangawlik....ywajacy-WF.html)

3. podkład (http://bogdangawlik....0yds-20lbs.html)

4. jak sznur nie będzie miał pętli kup łącznik (http://bogdangawlik....-Conectors.html)

5.  nie wiem czy będziesz robił przypon koniczny sam czy chcesz kupić gotowca, lepiej zrobić samemu, więc żyłki 20,18,14 najlepiej miękkie (stroft, wizzard ) (http://bogdangawlik....d-Majestic.html) - przypon wiążesz na węzeł zderzakowy lub blood knot

6. smar do sznura (http://bogdangawlik....e-Floatant.html)

7. okulary polaryzacyjne

8. indykator w paście - http://bogdangawlik....ink-Yellow.html

9. podbierak - jest wymagany 

10. wodery/śpiochy i byty

11. coraz więcej jest wód z wymogiem haków bezzadziorowych
12. imadło, bobine, korale 3mm, dubbing, pióra - oczywiście jeżeli sam będziesz kręcił

13. pudełko na muchy (http://bogdangawlik....-Boxes-367.html)

podane przeze mnie przedmioty są propozycją, na początek powinno starczyć

• analityk, maniutek1, Pisarz.......ewski Piotr i 3 innych osób lubią to

#149 OFFLINE   wojtiszon

wojtiszon

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Wojciech

Napisano 31 marzec 2016 - 15:29

Takiej konkretnej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuję Wam bardzo :)

Użytkownik wojtiszon edytował ten post 31 marzec 2016 - 15:30

#150 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land

Napisano 31 marzec 2016 - 15:31

Takiej konkretnej odpowiedzi oczekiwałem. Dziękuję Wam bardzo :)

14. obcinacz do żyłki

żyłkę zawsze zabieraj z sobą, przed wyrzuceniem potnij na kawałki drobne

#151 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land

Napisano 31 marzec 2016 - 15:42

teraz tak, rada może nie być dobra na twoją wodę ale może da ci frajdę.

jeżeli masz wodę górską to zacznij od bliskiej nimfy - poczytaj co i jak, powinno być na początek ok.

tak wiem mówiłeś o sucharach

skoczek - march brown

mucha prowadząca - nimfa pheasant tail

jak już trochę to opanujesz zacznij dalsze rzuty, nie martw się jak nie będzie szło.

jak to się mówi - there is no try in fly fishing, suck you must first

jak już opanujesz rzuty ciut mocniej zacznij przechodzić na suchara

oczywiście tekst powyżej to moje odosobnione zdanie - sam się zacząłem uczyć dopiero tak na poważnie

#152 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 31 marzec 2016 - 17:00

rozumiem że to wszystko płynne/zmienne itp. ale zapytam - czy 0,16mm na przyponie przy muszce to dobry standard przy łowieniu klenia czy za grubo? i zwykle trzeba niżej zejść z grubością żyłki aby muszka kusząco na wodę opadała? (miejsce to głównie ma być Odra i łowienie w okolicy szczytów główek + kanał Odry)

Osobiście na Odrę wiązałem przypon z żyłki 0,18-0,22mm i rybom to nie przeszkadzało. A zawsze istnieje "ryzyko", że muchę zassie np. boleń. Łowiłem na piankowe pasikoniki, bo skuteczne na górskich ciekach chruściki i jętki były zbyt szybko zbierane przez ukleje, jelczyki i malutkie kleniki. Solidna "pianka" na niemałym haku to jest to ;) A i różnokolorowe opcje kolorystyczne sprawiają, że z reguły są bardzo dobrze widoczne.

• analityk, ezehiel i FoamFly lubią to

#153 OFFLINE   analityk

analityk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1897 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 kwiecień 2016 - 21:39

a czy takie indykatory są dozwolone?

w regulaminie napisali "Na wędce muchowej nie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu oraz zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów."

8. indykator w paście - http://bogdangawlik....ink-Yellow.html....

..

#154 ONLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 01 kwiecień 2016 - 22:08

8. indykator w paście - http://bogdangawlik....ink-Yellow.html   Jest u nas niedozwolony !!!

#155 OFFLINE   deejaybialy

deejaybialy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 463 postów
  • Lokalizacjachelm/ den bosch nl
  • Imię:Adam

Napisano 01 kwiecień 2016 - 22:50

8. indykator w paście - http://bogdangawlik....ink-Yellow.html Jest u nas niedozwolony !!!

Z ciekawości u nas tzn. gdzie? wszędzie czy tylko na wodach górskich?

Pozdr

#156 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 02 kwiecień 2016 - 03:24

Indykator. Temat od dawna wywołujący spory.

Ja indykatora nie stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby przy moim muszkowaniu, ale czy jest legalny?

Wprowadźmy do naszych rozważań trochę logiki.

Regulamin mówi, że nie wolno stosować kuli wodnej i innych przedmiotów, mogących ją zastąpić.

A co to kula wodna? Jest to bańka w kształcie kulki, wykonana z przeźroczystego tworzywa, którą, dla zwiększenia masy, można napełnić wodą.

Jasne zatem jest, że indykator, w formie pianki czy maleńkiej kuleczki styropianowej, nie jest przedmiotem, mogącym rzeczoną kulę wodną zastąpić.

To chyba oczywiste?

Przedmiotem mogącym ją zastąpić może być na przykład fiolka po lekach, piłeczka pingpongowa, wreszcie mała flaszeczka po wódce.

Gdyby zapis regulaminowy mówił o spławiku, wtedy jasne, nie wolno. Natomiast indykator z całą pewnością nie przypomina kuli wodnej, nie posiada też jej cech, zatem jest jak najbardziej legalny.

Być może ustawodawca miał co innego na myśli, wędkarz jednakowoż musi się posługiwać zapisami regulaminowymi.

Wiodłem ci ja podobny spór z tzw. działaczem PZW, niestety, dyskusja nie została doprowadzona do jakiejś logicznej konkluzji, bo mój antagonista, dziadek, prawdopodobnie był mocno dotknięty sklerozą, a swoje trzy klasy ukończył chyba w czasach Bitwy Grunwaldzkiej. Powtarzał tylko "nie wolno", ale dlaczego nie wolno, nie był w stanie odpowiedzieć. Wiercił się przy tym na stołku, co sugerowało problemy z hemoroidami, a i zapach roztaczał wokół siebie zaiste nie różany, więc koniec dyskusji przyjąłem z ulgą.

Reasumując: dla logicznie myślącego człowieka indykator jest przedmiotem jak najbardziej legalnym, czym, mam nadzieję, uspokoiłem sumienia bardziej pryncypialnych kolegów.

Sądzę, że każdy sąd, czy człowiek uczony w prawie, zajmie podobne stanowisko.

• Pisarz.......ewski Piotr i ezehiel lubią to

#157 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land

Napisano 02 kwiecień 2016 - 05:57

Inaczej.
Nie powinno się go może stosować.
Wojtiszon zrób tak, jak będziesz nawijał podkład zostaw sobie metr lub dwa.
Następnie zrób kawałek 5cm zakończony dwoma pętlami wstaw to między sznur a przypon.
Lub jeżeli wiążesz sam przypon wstaw w niego żyłkę fluo.

#158 ONLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 kwiecień 2016 - 07:00

Z ciekawości u nas tzn. gdzie? wszędzie czy tylko na wodach górskich?

Pozdr

W Polsce w ogóle nie wolno.

• deejaybialy lubi to

#159 OFFLINE   ezehiel

ezehiel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3591 postów
  • LokalizacjaLa La Land

Napisano 02 kwiecień 2016 - 07:19

Tomek.
Bez bicia piany, z czystej ciekawości.
Można stosować jakikolwiek indykator?

#160 ONLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 kwiecień 2016 - 07:27

Ale ja nie bije piany, spokojnie ;) Nie, w wędkarstwie muchowym nie można, przynajmniej u nas. WIem że ludzie wstawiają sobie odcinki żyłki fluo, a są i tacy co normalnie zakładają indykatory, ale jest to nie zgodne z regulaminem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych