Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pomoc dla świeżaka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1839 odpowiedzi w tym temacie

#1441 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 03 sierpień 2020 - 14:20

Sarniaki na San to na #14, jak chcesz możesz i na #12, najwyżej ryby będą je olewać.
Pod koniec sierpnia, jak i zreszta prawie przez cały rok na haku #12 nie masz co próbować na suchą. Jedynie w maju i latem jak lata chrust możesz stosować ich imitacje na takich hakach. W kwietniu jak plynie March Brown tez. Pamiętaj że chrust "pływa" późnym wieczorem a na Sanie nienmozesz już łowić o tej porze. Jedynie do kalendarzowego zachodu słońca. Rób wiec muchy od #16 w dół. Aż do #22-24, na pewno się tutaj przydadzą. Podobnie nimfki, im mniejsze tym lepsze. Najlepsze o dlugosci 4-5mm.
  • zeralda lubi to

#1442 OFFLINE   HalfdanTheBlack

HalfdanTheBlack

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 04 sierpień 2020 - 11:39

Pamiętaj że chrust "pływa" późnym wieczorem a na Sanie nie możesz już łowić o tej porze. Jedynie do kalendarzowego zachodu słońca.

Mała poprawka, wędkowanie wodach górskich dozwolone jest od świtu do zmroku, czyli około 30 min po kalendarzowym zachodzie. Oczywiście niewiele to zmienia w tym przypadku.

#1443 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Szalej

Napisano 04 sierpień 2020 - 11:45

Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb:

3. Wędkowanie

3.1. W wodach użytkowanych przez PZW można wędkować przez całą dobę, z wyjątkiem wód krainy pstrąga i lipienia / wymienionych w odrębnym informatorze PZW /, gdzie wolno wędkować tylko od świtu do zmierzchu tj.1 godz. przed wschodem słońca i 1 godz. po zachodzie słońca.

#1444 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 04 sierpień 2020 - 14:24

Chłopaki, przecież nic się nie zmieniło od lat. Wcześniej było już o tym gdzieś pisane.

"7. Połów ryb na wodach górskich odbywa się od świtu do kalendarzowego zachodu słońca."

Jest coś takiego jak "Zasady Wekowania na ..." gdy wykupujesz opłatę w "Zezwoleniu" i tam wszystko co jest napisane obowiązuje. W linku nizej możecie sobie poczytać. Obowiązuje to każdego który wykupuje zezwolenie na połów w wodach górskich PZW Krosno. Może na OS jest jakoś inaczej ale z tego co wiem nie. "Do zachodu słońca".

http://www.pzwkrosno...nia_na_2020_rok
_____

#1445 OFFLINE   HalfdanTheBlack

HalfdanTheBlack

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 04 sierpień 2020 - 14:34

Racja, zasugerowałem się Informatorem P&L. Choć te przepisy są tylko w Okręgu Krosno. A kolega Marszal chyba cytuje nieaktualny RAPR.

#1446 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 04 sierpień 2020 - 15:02

Aktualnie, czyli w 2020 roku Regulamin ustalają Okręgi autonomicznie, podejmując stosowane uchwały. Każdy Okręg PZW ma w tej materii pełną autonomię pod warunkiem nienaruszenia obowiązujących przepisów wyższego rzędu (np. Ustawa o rybactwie śródlądowym). Jeżeli mówimy o wędkowaniu od świtu do zmierzchu, definicyjnie świt określany był na godzinę przed wschodem a zmierzch, na godzinę po zachodzie słońca. Zatem w przypadku określenia od świtu do zmierzchu, taka wykładnia może obowiązywać. Natomiast nie wykluczone jest podejmowanie uchwały o innych zapisach, np na pół godziny przed wschodem słońca. Jak widać okręg Krosno podjął uchwałę zatwierdzającą okręgowy RAPR wpisując w nim: od świtu do kalendarzowego zachodu słońca. O ile nie definiuje inaczej pojęcia "świt", można przyjąć że jest to jedna godzina przed wschodem (określonym w kalendarzu).

Mój post był jedynie pokazaniem definicyjnego określenia pojęcia "świt i zmierzch".

Pozdrawiam.

#1447 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 04 sierpień 2020 - 16:08

Świt na wodach O. Krosno jest jak na większości wod górskich. Zmierzchu nie ma. Dlatego pisałem że rojki chruścików i co za tym idzie wyśmienitych połowów na suchą muchę nie zobaczycie na Sanie. Chrusciki owszem i latają, w czerwcu drobne, nawet cały dzień. Większe brązowo-rude można zobaczyć również w dzień a polowić na takie imitacje czasami popołudniami, czasami rankiem. Duże, nocne, czarne zazwyczaj po zachodzie słońca więc takie łowienie już nie jest możliwe. Było wiele batalii o to, jak ono wiele innych zapisów. Zostało jak jest w Zasadach Wędkowania. Szkoda, jak się chce niby mieć kontrolę nad zabijającymi ryby i nie wprowadzać "No Kill" to jest jak jest. Nie ma najpiękniejszego po jętce majowej widowiskowego łowienia na dużą suchą muchę. :(
  • Pawgas i zeralda lubią to

#1448 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 05 sierpień 2020 - 10:04

Nawiązując do rzeczonego regulaminu O/Krosno, sprawdziłem jak to wygląda w O/Kraków.  Byłem przekonany, że u nas też obowiązuje to ograniczenie na wodach górskich (od zachodu do świtu). Sprawdziłem i takiego zapisu nie widzę. Czy koledzy z O/Kraków mogą to potwierdzić?

#1449 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 05 sierpień 2020 - 16:20

Poczytaj post @ Marszal wyżej. W Regulaminie Amatorkaiego Połowy Ryb i później jest jeszcze Informator Wód Krainy Pstrąg i Lipienia. Na pewnie na wodach górskich można łowić jedynie od świtu do zmierzchu. O łowieniu w nocy możesz zapomnieć.
  • zeralda lubi to

#1450 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 05 sierpień 2020 - 18:12

Dzięki, tak mi się wydawało. Zarzuciłem wyszukiwarkę na zachód/zmierzch/zachod ale wyszukiwarka acrobata na pdf ,RAPR, który posiadam nie działa prawidłowo (Jest jak byk w paragrafie 3. pkt 3.1).

Użytkownik zeralda edytował ten post 05 sierpień 2020 - 18:22

#1451 OFFLINE   HalfdanTheBlack

HalfdanTheBlack

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów

Napisano 05 sierpień 2020 - 22:06

W Okręgu Kraków masz zapis w Zezwoleniu.

§ 7. Zabrania się:
3. W obwodach rybackich – wody górskie:
r) wędkować od zmierzchu do świtu tj. 1 godz. po zachodzie słońca do 1 godz. przed wschodem słońca.

Tak jak pisałem wcześniej, cytowany przez kolegę Marszal RAPR jest nieaktualny.

• zeralda lubi to

#1452 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 05 sierpień 2020 - 22:24

No właśnie zaglądałem do oficjalnego dokumentu na stronie www PZW O/Kraków - http://www.pzw.org.p...ryb_na_rok_2020.

Tam i w mojej wersji papierowej nie ma tego zapisu (podpunktu r)...

Ale wszystko jasne skoro w nowym RAPR jest taka wzmianka.

Użytkownik zeralda edytował ten post 05 sierpień 2020 - 22:31

#1453 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Urbaniak

Napisano 05 sierpień 2020 - 22:25

69858871a5144a371affe4a26909cfa2.jpg
83423ada6f47f15f8a5abcd5cc73d24f.jpg
Cześć,
Mam problem z łącznikiem sznur—>przypon. Zrobiła mi się taka choinka.
Co z tym zrobić?
Zarobić na nowo łącznik/ przyciąć wąsy( co już robiłem nad wodą) i zakleić superglue/ zamienić tulejkę na termokurczliwą i zgrzać? Próbowałem z tą z zestawu, nie zacieśnia się pod wpływałem temperatury.

Jestem maksymalnie zielony w temacie. Dzięki za wszelkie porady.

Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale sznur to Vision Attack #4 łącznik chyba tez Vision ale nie mam pewności.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1454 OFFLINE   Marszal

Marszal

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 550 postów
  • LokalizacjaKarkonosze

Napisano 06 sierpień 2020 - 05:57

A może zrobić pętelkę w taki sposób? Na sznurach VISION bardzo dobrze wychodzi.

• pawelHERP lubi to

#1455 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 06 sierpień 2020 - 07:49

Nasunać rurkę i opalić koniec. Ja przypon do sznura wiążę w ten sposób, bo zdarzyło mi sie że taki lącznik mi się zsunął:

• pawelHERP lubi to

#1456 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 sierpień 2020 - 11:01

Ja te łączniki po nałożeniu dodatkowo traktuje omotką z mocnej nici i wzmacniam ja Gulfem UV. Moje cyzelowanie techniki na łące, przy częstym czepianiu się końcówki o trawy na razie nie zrobiły szkód (polecił mi ten sposób p. Mirek z Salara).

Końcówkę łącznika też wykańczam Gulfem bo już raz zrobiła mi się taka choinka i zsunęła się tulejka (za cholerę już nie chciała się wsunąć z powrotem).

• pawelHERP lubi to

#1457 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 sierpień 2020 - 20:25

O tym kleju UV czytałem. Może wszyscy się przeżegnają ale zaryzykuje pytanie.
Nie mam kleju Fly fishinowego. Mogę to zarobić żelem i lampą uv do manicure’u?

#1458 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 06 sierpień 2020 - 20:29

Nie ryzykujesz. Śmiało możesz wiele fly fishingowydh rzeczy (np. muchy) robić.
  • pawelHERP lubi to

#1459 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 sierpień 2020 - 20:45

Nie ryzykujesz. Śmiało możesz wiele fly fishingowydh rzeczy (np. muchy) robić.

Dzięki Arku za pomoc.
Niżej pierwsza moja muchołówkowa ryba- na Twoją muchę. Miałem wiele szczęścia złowić już kilka fajnych kleni ale rzeczona wzdręga będzie dla mnie zawsze wyjątkowa!
Nie wiedziałem co puścić, co złapać, co pociągnąć a jednak wylądowała!
d2fa82cb0d61468dcba78c41a0fde39f.jpg

Pozdrawiam!

Użytkownik pawelHERP edytował ten post 06 sierpień 2020 - 20:48

• Paweł Bugajski, trout master i Luckyguliver lubią to

#1460 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 06 sierpień 2020 - 21:11

Zsuń rurkę z łącznika niżej (w stronę przyponu) do momentu aż skończą się te rozprute niteczki. Jeżeli rurka ma za dużą średnicę to lepiej byłoby ją wymienić na ciaśniejszą lub termokurczliwą i po założeniu na właściwe miejsce lekko przygrzac. Ja na końcu rurki (od strony przyponu) dawałem kropelkę kleju cyjanoakrylowego. Można oczywiście Aquasure czy inny "...sure" oraz klej UV. Chodzi o to żeby rurka nie zjeżdżała bo łącznik zawsze będzie się zaciskał na sznurze który jest wewnątrz siateczki. Im mocniej ciągnie się za przypon tym mocniej łącznik zaciska się na lince. Teraz ten strzępek żyłeczek z łącznika które są powyżej rurki (jak na twojej fotce) możesz obciąć.
Jeżeli linke będziesz miał wyłącznie do suchej much, nimfy to możesz korzystać ze sposobów podanych wyżej przez innych kolegów. Do strima lepiej mieć zrobioną na sznurze pętelkę lub łącznik taki jak masz.

Powodzenia w odkrywaniu fly fishing. :)
_____
Jeszcze dwie rzeczy.
Rurka zabezpieczająca łącznik ma być na jego końcu, tym bliżej sznura. Bardzo ważna rzecz.
Druga-to folia na korku. Jeżeli dostanie się pod nią woda to rękojeść będzie bardzo brzydka. :(
_______

Użytkownik trout master edytował ten post 06 sierpień 2020 - 21:15

• analityk, Adrian Tałocha i pawelHERP lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 8

0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych