Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Pomoc dla świeżaka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1839 odpowiedzi w tym temacie

#1461 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Urbaniak

Napisano 06 sierpień 2020 - 21:36

Folia ściągnięta po pierwszej wyprawie przed blok bez brodzenia- mieszkam nad rzeką ogromne dzięki dla wszystkich Kolegów za pomoc!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#1462 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 sierpień 2020 - 09:47

BTW, do węzłów i wzmocnień omotek na lince używam Gulf-a Flexmana UV. Bardzo polecam, żaden klej (kropelki soft czy inne dedykowane do węzłów) nie są tak elastyczne. Zarobiłem nim ostatnio przecięcie na lince, która katuje w celach treningowych na ostrych jak się okazuje trawach i trzyma jak cholera. Przy tym jest przeźroczysty i gnie się prawie jak linka.

Użytkownik zeralda edytował ten post 07 sierpień 2020 - 09:48

• pawelHERP lubi to

#1463 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 07 sierpień 2020 - 18:44

Co myślicie o takim wyważeniu zestawów ? W obydwu przypadkach ten sam kołowrotek Airflo kasetowy 4/6 , sznury przeciagniete przez przelotki .

1 . Kijek do wszystkiego na początek ( sucha , mokra , mały streamer ) w klasie 5 , 2.74m ,  sznur w klasie 5

2 . Kijek do nimfy w klasie 3/4 , 3.04m , sznur w klasie 4

Załączony plik  IMG_20200807_172119.jpg   28,98 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20200807_181219.jpg   28,57 KB   11 Ilość pobrań

#1464 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 07 sierpień 2020 - 20:19

@mat
"Nimfa" mogłaby być lepiej wyważona (cięższy młynek lub coś w nim dodane).
Jeżeli chodzi o suchą "5" to ile sznura przeciągnąłeś przez przelotki? Najlepiej Ok 9m.

@zeralda
Gdzie kupujesz tę żywicę UV? Droga sprawa.
  • gulf lubi to

#1465 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 07 sierpień 2020 - 20:25

Sznur wyciągnąłem tak na długość wędki. Zrobię próbę z 9m 😉

#1466 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 07 sierpień 2020 - 20:30

Jeszcze muszę tego Airflo rozebrać bo hamulec przycina. Są jakieś triki przy rozkręcaniu tego typu kręciołków, czy normalnie bez komplikacji to idzie? Niby prosto wygląda ale diabeł może tkwić w szczegółach hehe.

#1467 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 07 sierpień 2020 - 20:47

Z młynkiem nie wiem. Sznur o dlugosci kija to nic. Głowica jest grubsza (i waga) właśnie ok 9m. Zależy w sumie jak jest zbudowana w twoim sznurze, a są różne. Powinno tyle sznura wypuścić w/poza przelotki jakim będziesz najczęściej rzucał.
Przy kiju do nimfy waga WF4 przeważa ci wędkę. Jeżeli nie będziesz miotał nim daleko i jest to sznur WF to możesz obrócić i nawinąć runningiem do przodu. Ja do kija do nimfy nawinąłem tak sznur WF4 który był z tonąca końcówką, ale ją obciąłem. :)
  • gulf lubi to

#1468 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 sierpień 2020 - 22:36

@mat
"Nimfa" mogłaby być lepiej wyważona (cięższy młynek lub coś w nim dodane).
Jeżeli chodzi o suchą "5" to ile sznura przeciągnąłeś przez przelotki? Najlepiej Ok 9m.

@zeralda
Gdzie kupujesz tę żywicę UV? Droga sprawa.

W Visionie. Fakt, tani nie jest ale już miałem powyżej dziurek tych kropelek i innych g...wien rzekomo dedykowanych do węzłów, usztywniających moje linki na beton.

P.S. Nie próbowałem looma. Jest tańszy ale gulfa macałem u kolegi i wolałem nie ryzykować.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik zeralda edytował ten post 07 sierpień 2020 - 22:40

• trout master lubi to

#1469 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 19 sierpień 2020 - 16:28

W obydwu przypadkach 9m sznura poza wędką . Środek ciężkości wychodzi w tym samym miejscu tj pomiędzy zaczepem a korkiem . 

Załączony plik  9m.jpg   22,2 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  9m1.jpg   25,97 KB   9 Ilość pobrań

#1470 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 19 sierpień 2020 - 16:43

Będzie. Młynek mógłby być trochę cięższy. :)
  • gulf lubi to

#1471 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 19 sierpień 2020 - 16:47

Będzie. Młynek mógłby być trochę cięższy. :)

Z pustą kasetą waży 174g , ale jak będzie to gitara  :)  Zabieram się do  muchowania flegmatycznie ,  jak  prawdziwy wyspiarz   ;)  

Użytkownik 'mat edytował ten post 19 sierpień 2020 - 16:47

#1472 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 19 sierpień 2020 - 18:31

Pieczołowite wyważenie zestawu to jeden z mitów funkcjonujących w wędkarstwie muchowym. W praktyce centymetr w te czy we wte nie ma znaczenia. Miało by to znaczenie gdyby kij podczas rzutu prowadzony był głównie nadgarstkiem, co jest typowym nawykiem pospiningowym. Przy prowadzeniu przedramieniem wyważenie ma mały wpływ na uczucie zmęczenia. Wpływ ma natomiast masa całkowita zestawu którym machamy.

#1473 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 21 sierpień 2020 - 17:50

Hamulec w kołowrotku przycina się więc rozebrałem i .... dalej przycina  :D  Podkładki dwie sztuki są z jakiegoś materiału przypominającego papier . Były suchutkie , teraz są tłuste i też przycina hamulec .Przeszkadza mi to w fotelu , w spinningowych kołowrotkach nie dopuszczam do tego aby hamulec nie oddawał płynnie linki , a w muchowym to nie wiem czy to ma znaczenie .  Czy jest sens szukać filcowych , carbonowych , czy zostawić tak jak jest ? 

Użytkownik 'mat edytował ten post 21 sierpień 2020 - 17:51

#1474 OFFLINE   grisha

grisha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:po ojcu

Napisano 22 sierpień 2020 - 07:09

a w muchowym to nie wiem czy to ma znaczenie .  Czy jest sens szukać filcowych , carbonowych , czy zostawić tak jak jest ? 

Może nie znam się tak jak koledzy bo łowię tylko na suchą kijem #5 ale dla mnie hamulec w kołowrotku nie ma żadnego znaczenia :) Dla mnie znaczenie ma wyczucie podczas holu i mokre palce ;)

• gulf lubi to

#1475 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 22 sierpień 2020 - 08:27

@mat
Jak grube są to podkładki? Jeżeli możesz to wsadź zamiast nich dorobione filcowe i zobaczysz czy jest to samo.
Prawdę mówiąc @grisha ma rację. Odjazdy ryby ze sznurem na cienkim przyponie nie zawsze zakończy sukcesem idealnie działający hamulec. Jest jeszcze szur, który jest dużym ciężarem i środkiem bezwładności zestawu. Przy szarpnięciu czy wyskoku ryby szur działa na amortyzację niekorzystnie. Przy odjeździe ryby w poprzek rzeki prąd wody tworzy balon a przy odjeździe pod prąd dźwignięciem wędki i uniesieniem sznura dodajesz większego ciężaru na przypon, haczyk i miejsce wbicia haka w pysku ryby.
Co do hamulca, gdyby sam się dokręcał podczas dłuższego działania to już poważniejsza sprawa. Podobnie gdy raz oddaje linkę a raz nie (blokada). Większość ryb holuje się sznurem, nie kołowrotkiem ale gdy już trafisz okaz to zawsze lepiej mieć popuszczony hamulec i pomagać trzymaniem sznura czy szpuli niż mieć dokręcony za mocno.
Próbowałeś go na zasadzie popuszczania pokrętła i podnoszenia młynka trzymając za sznur, podobnie jak sprawdza się spinningowe?Podkładki oryginalne posmarowałeś oliwką? Smarem? Sprawdź gniazdo w którym siedzi wkład hamulca czy nie ma jakiś niedolewek, rantow, zacieków farby.
  • gulf lubi to

#1476 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4460 postów
  • LokalizacjaRZ

Napisano 22 sierpień 2020 - 08:27

Ehhhh z tym netem i wysyłaniem. :(
Poszło dwa razy.

Użytkownik trout master edytował ten post 22 sierpień 2020 - 08:28

#1477 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 22 sierpień 2020 - 10:31

Podkładki mają 0.9mm grubości. Filc musi być jakiś specjalny czy jaki będzie taki próbować? Sprawdziłem wszystkie elementy hamulca i wszystko w porządku, bardzo poprawnie wykonane . Podkładki specjalnym smarem shimano potraktowałem

Użytkownik 'mat edytował ten post 22 sierpień 2020 - 10:32

#1478 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 22 sierpień 2020 - 10:52

Witam.
Mat...coś mi się wydaje że nieco wyolbrzymiasz i starasz się niepotrzebnie porównywać działanie hamulców w całkiem różnych konstrukcjach. Tym bardziej że krecioł za 60 funtów to nie "stelka" 😉
To co używasz ma bardzo przyzwoity, płynnie działajacy hamulec, o dosyć sporym zakresie regulacji. Moje dwie sztuki nigdy mnie nie zawiodły, nawet w dosyć ekstremalnych warunkach (minus na termometrze, słona woda, czy teraz w 35-cio stopniowym upale na Chorwacji).Za tę kasę to naprawdę nie ma się co pierdołami przejmować) 😁
Pozdrawiam.

Użytkownik Forest-Natura edytował ten post 22 sierpień 2020 - 10:52

#1479 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1997 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 22 sierpień 2020 - 11:37

Pieczołowite wyważenie zestawu to jeden z mitów funkcjonujących w wędkarstwie muchowym. W praktyce centymetr w te czy we wte nie ma znaczenia. Miało by to znaczenie gdyby kij podczas rzutu prowadzony był głównie nadgarstkiem, co jest typowym nawykiem pospiningowym. Przy prowadzeniu przedramieniem wyważenie ma mały wpływ na uczucie zmęczenia. Wpływ ma natomiast masa całkowita zestawu którym machamy.

Mam przeciwne zdanie, zbyt lekki kołowrotek powoduje dołowanie szczytówki i o ile nie jest to zbytnim kłopotem podczas rzutu to męczy w trakcie prowadzenia much. Przy streamerowaniu szczytówka jest często nisko, ale przy suchej wędzisko jest uniesione. Tak więc dłuższe wędzisko i zbyt lekki kołowrotek to utrudnienie. Całkowita masa zestawu ma oczywiście znaczenie, jadnak wyważenie niemniejsze. Swoją drogą każde parę cali długości wędziska( przy niewiele zmieniającej się masie kija) wymaga wyraźnie cięższego kołowrotka. Pozdrawiam

#1480 OFFLINE   mack

mack

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWro
  • Imię:Maciek

Napisano 22 sierpień 2020 - 14:28

Paweł, ale kije do suchej mają dziś po 70-80 gram i max 9'. Tego już prawie nie czuć w ręce i nieraz ciężko znaleźć koło wystarczająco lekkie do tych krótszych.
Zgodzę się, że wyważenie może mieć znaczenie dla komfortu w fazie prowadzenia przynęty w metodzie nimfowej, bo i kije długie i pozycja na salut rzymski przez długie godziny. Ale umówmy się, że moje przemyślenia dotyczyły metody muchowej, do której krótka i żyła się nie zalicza.

Użytkownik mack edytował ten post 22 sierpień 2020 - 14:31

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych