Bierz xf 6lb w odpowiadającej Ci długości blanki przekozackie Mam łowię i z czystym suminiem mogę polecić :0 Super lekkie i czułe
Z tym , że sam blank to koszt ok 6stówek ,ale zapewniam Cię kolego , że warto
Pzdr
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 03 listopad 2014 - 21:06
Bierz xf 6lb w odpowiadającej Ci długości blanki przekozackie Mam łowię i z czystym suminiem mogę polecić :0 Super lekkie i czułe
Z tym , że sam blank to koszt ok 6stówek ,ale zapewniam Cię kolego , że warto
Pzdr
Napisano 03 listopad 2014 - 21:33
a ja sie wyleczylem z wedek na zamowienie,co prawda prawie:)ale sie wyleczylem lrf genialne kijki za ta kase sa super
Napisano 05 listopad 2014 - 06:25
a ja sie wyleczylem z wedek na zamowienie,co prawda prawie:)ale sie wyleczylem lrf genialne kijki za ta kase sa super
Tak za tą kasę są super, ale szyte na miarę z dobrego blanku są jeszcze bardziej super. Przynajmniej ja co do tego nie mam wątpliwości, przerobiłem seryjne, pozostanę jednak przy tych z pracowni .
Napisano 05 listopad 2014 - 18:07
Mogę z czystym sumieniem polecić dwie seryjne wędki a nawet trzy.
Dla mało wymagających i niski budżet - Mikado lexus saphire spin do 7g, dobra wędka ale jak dla mnie wiele wynikających z osobistych upodobań minusów które mogły by przejść niezauważone gdybym nie miał czegoś lepszego w łapkach(typu za gruba rękojeść, za długa rękojeść itp)
Coś co już było polecane tj Konger Elwis - świetne czucie brania, szczytówka nie zdąży się ruszyć kiedy już czuć branie i zacinam. świetny kijek do małych przynęt rzędu 2-4g i twisterek 2,5-4cm. Taki do zawodniczego łowienia rybek okołowymiarowych. ma jednak wadę którą również kijek opisany wyżej a mianowicie małe rybki przy użyciu plecionki mogą spaść gdyż jest to wklejka czyli miękki szczyt a poniżej klejenia dość sztywny blank. Nie zanotowałem z niego spadów na plecionce rybek pow 25cm.
Trzecia wędka której jestem bardzo szczęśliwym posiadaczem to Konger Paladin Perch cw 2-12 i dł 2,25m. Nie bez powodu piszę o długości tej wędki bo znacznie różni się od kijka o długości 200cm, ale do rzeczy. Jest to kijek ze szczytówką typu tubular(nie wklejka) ale z genialnie miękką szczytówką ale nie kluchowatą akcją.
Wędeczka dość szybka ale świetnie amortyzuje na plecionce nawet małe okonki i nie pozwala im spaść a przy tym jest na tyle mocna, że poradziłem sobie nią z przyłowem w postaci sumka ok 80-85cm. Sumek wziął na kopytko 3'(typu manns predator) na główce 7g i taką przynętę ta wędka świetnie obsługuje ale łowiłem nią również na keitecha swing impact 2' na główce 2g i również komfortowo obsługiwał.
Jak dla mnie No1 z seryjnych produktów nie wklejek jakie znam z przeznaczeniem na okonie.
Jeszcze przypomniała mi się czwarta wędka(wklejka) z którą ostatnio miałem do czynienia Konger Paladin Coliber jig- fajna i uzbrojona w świetne komponenty, opis zbliżony do wspomnianego Elwisa ale za tą cenę ile życzą sobie za nią w sklepach można uzbroić Phenixa więc jak dla mnie jest skreślona ze względu na chorą cenę.
Użytkownik paawelek83 edytował ten post 05 listopad 2014 - 18:07
Napisano 07 listopad 2014 - 21:57
No nie .. własnym oczom nie wierzę - znów gruntówki i inne robaczanki na tak poważnym forum Tak nawiasem mówiąc bezpłatnie odłamuję te głupie doklejki , co przywraca im natychmiast właściwą postać . Wyśmiewam też wklejanki gratis ..
Nie śmiałbym nikomu polecać chinoli - bez względu na półkę , ani jakąś wydumaną , bieżącą legendę , bo z niezmierną powagą traktuję zarówno przygodnych rozmówców , jak i kolegów poszukujących rzeczy dobrych i w dobrym guście - a nie jakiejś plugawej siary , choooy wie skąd . Nie pozostaje mi więc jak zaprotegować do fachowego łowienia okoni blanki typu popping , lubo też panfish - najlepiej z Woodland . Nie ma się co buldoczyć , panowie - szanujmy się
Napisano 10 listopad 2014 - 15:21
Panowie, szukam wędki do lekkiego połowu okoni z użyciem małych kopytek (przeważnie relaksowe 2 calowe kopyto + 3/5 max 7 g) lub różnorakich niewielkich (maks 6 cm) jaskółeczek. Chciałbym aby ten kij był krótki (najlepiej 2 metry z tolerancją 5 cm w górę i w dół), w jednoskładzie oraz fajnie współpracował z plecionką (cienki Varivas 0.4). Macie jakieś pomysły? Nie ukrywam że chciałbym znaleźć coś względnie niskobudżetowego.
Napisano 10 listopad 2014 - 15:33
Savage Gear Parabelum 215 cm do 7g. Ładnie przechodzi w parabolę już pod okonkiem 25cm.Tylko to dwuskład.
Użytkownik tom3 edytował ten post 10 listopad 2014 - 15:34
Napisano 10 listopad 2014 - 15:50
To może jakiś FA Blaas, np. SLF666-1, 6'6" 1,5g-9g 2-6lb ? Cena blanku nie duża a kijki na nich wychodzą fajne.
Napisano 10 listopad 2014 - 16:38
Pomyśl o Avidzie do 7g, dla Twoich potrzeb myślę ze będzie idealny.
Pozdrawiam
Sylwek
Napisano 10 listopad 2014 - 16:38
MHX DS820, uzbrojony w Minimy
Napisano 10 listopad 2014 - 18:35
Użytkownik dagu edytował ten post 10 listopad 2014 - 18:58
Napisano 10 listopad 2014 - 22:05
DS820 to dla mnie za krótko bardziej moją uwagę zwrócił SJ781- ma ktoś jakieś opinie odnośnie tego blanku?
@zbiku sorry musiałem źle zobaczyć indeks, zerknąłem na jakiś kijek 185 cm
Użytkownik czermin edytował ten post 10 listopad 2014 - 22:27
Napisano 10 listopad 2014 - 22:17
DS820 to dla mnie za krótko
To się zgubiłem... Chciałeś 200cm +/- 5cm, a DS820 ma 208cm, to jak za krotki?
No wlasnie Zbiku chcem ukręcić sobie kijek na ds820 i tu pytanie ten blank ogarnie 2" na główkach 7-12g przy lowieniu okoni na glebokosci 9-11m?
Ja mam 821 i ogarnia główki 6-15g + guma, tak więc myślę, że 820 ogarnie główkę do 12g.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 10 listopad 2014 - 22:18
Napisano 11 listopad 2014 - 20:26
Panowie, szukam wędki do lekkiego połowu okoni z użyciem małych kopytek (przeważnie relaksowe 2 calowe kopyto + 3/5 max 7 g) lub różnorakich niewielkich (maks 6 cm) jaskółeczek. Chciałbym aby ten kij był krótki (najlepiej 2 metry z tolerancją 5 cm w górę i w dół), w jednoskładzie oraz fajnie współpracował z plecionką (cienki Varivas 0.4). Macie jakieś pomysły? Nie ukrywam że chciałbym znaleźć coś względnie niskobudżetowego.
Szukaj blanków typu drop-shot lub popping. Coś z serii Revelation Batsona lub z MHX'a , najlepiej o mocy nie większej niż 8 max 10 lb. Do takiego lekkiego łowienie możesz uzbroić kijek w lekkie i tanie przelotki Minima (bez wkładu ceramicznego). Do tego rękojeść z pianki (najlepiej split grip), jakiś uchwyt typu NPS 16 lub DPS 16 lub 17 - i w niewielkich pieniądzach zbudujesz wędeczkę o dużych właściwościach użytkowych.
Napisano 11 listopad 2014 - 21:34
Wiosna chyba idzie. Druciaki są ok. Mam używam, gloryfikował nie będę, ale się sprawdzają.
Napisano 11 listopad 2014 - 21:46
Osobiście wolę przelotki z wkładem ceramicznym firmy Fuji, zwłaszcza pod plecionkę. Druciaki szumią i trzeszczą. Ale do łowienia ultralekkiego, tam gdzie budżet jest ograniczeniem, moim zdaniem od biedy wystarczą. Jeśli budżet pozwoli można się szarpnąć na jakiegoś alconite na przelotkę szczytową żeby trochę uspokoić sumienie.
Napisano 11 listopad 2014 - 21:52
To jest bardzo ciężki wybór, trudno doradzić bo tak naprawdę nic nie zbliży się do ideału jaki rysuje nam się w głowie myśląc o takiej wędce. Ja wybrał bym coś bardzo szybkiego o mocy 6lb ale nie każdemu będzie taki kij pasował. Szybki kij w niższym module jest cieplejszy w ugięciu ale za to mniej czuły w przekazie... i tak bez końca... nie da się tego ogarnąć bez przerobienia wielu modeli.
Napisano 11 listopad 2014 - 22:55
Pełna zgoda, w kwestii szczytu nie wyobrażam sobie inaczej jak ceramiczne micro. Co do reszty mi służą, prawie nie łowię na żyłki ale jednak i mam wrażenie, że plecionki nawet lepiej współpracują jak żyłki z "drutem", trzeszczą i transmitują Podkreślam jednak, że za mało używam żyłki, żeby stawiać tezy. Zwraca uwagę "warunkowe dopuszczenie" Wiosna Panie Sierżancie
Napisano 12 listopad 2014 - 00:08
Myślę, że twoje wymagania spełniło by wędzisko zrobione na blanku Batsona REVS68UL. Trzeba tylko lekko je uzbroić na szczycie. Przetestowałem takie wędzisko w tym roku na okoniach i mam bardzo pozytywne wrażenia. Z przyłowem większych ryb też nie ma problemu.
Napisano 12 listopad 2014 - 00:18
Mam okazję porównywać swojego MHX DS821 do kolegi Batsona Rev 68UL i powiem szczerze, że pomimo, iż Batson jest delikatniejszy, to wybrałbym jednak lżejszego MHXa DS820. Kij płynniej pracuje przy holu ryb, a sama akcja mi bardziej odpowiada. Szczytowo przy pracy przynętą, progresywne ugięcie przy holu. Batson przy holu pracuje mocno szczytem, dopiero potem przechodzi w głębsze ugięcie. No ale to tylko moja opinia.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 12 listopad 2014 - 00:19
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych