Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
OGŁOSZENIE

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
332 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 14 wrzesień 2015 - 20:56

proponuję ZAKUPY to robić w sklepach i nie narzekać

problem , to mają Ci, co albo chcą pozbyć się jakiś chorych ilości sprzętu, albo Ci co liczą na "interes życia", dla jednych i drugich są lepsze miejsca do Handlu

• jbk, bartsiedlce i Del Toro lubią to

#222 OFFLINE   Raffaello

Raffaello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1263 postów
  • LokalizacjaNad Drzewiczką.
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Pakuła

Napisano 14 wrzesień 2015 - 20:58

problem , to mają Ci, co albo chcą pozbyć się jakiś chorych ilości sprzętu, albo Ci co liczą na "interes życia", dla jednych i drugich są lepsze miejsca do Handlu

Piszesz tak jakbyś nic nie sprzedawał????

#223 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:00

właśnie dlatego , to piszę ...

#224 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:00

Remek locuta, causa finita :rolleyes: Lepiej, gorzej...na pewno inaczej, a za pół roku nikt nie będzie sobie starym systemem głowy zawracał. Jedno ale - Koledzy, nie oszukujcie siebie i innych, nie w giełdzie tkwi problem! "Merytoryka dyskusji" w działach tematycznych w najmniejszym stopniu nie jest uzależniona od tego, czy ktoś akurat przegapił życiową szansę i sprzątnięto mu sprzed nosa Stellkę Millenium w stanie tip top za 950 zł i to z dwoma zapasowymi szpulami B) Chyba po prostu nie da się stricte technicznie, profesjonalnie, nowatorsko prowadzić dyskusji przez 10 i więcej lat o tak błahej sprawie jak łowienie ryb. Na pewno nie w formacie ogólnodostępnego forum, chyba nawet jakiegokolwiek forum, chociażby ograniczonego do grona najbliższych przyjaciół...bo w końcu któryś i tak będzie chciał iść na vódkę, inny rzuci niepolityczny żarcik, kolejny zapragnie wymienić Morethana na Zaubera i powstanie zalążek bazarku. Walczycie z wiatrakami.

Myślenie o najlepszym wędkarskim forum w Polsce jak o "skończonej formule" wydaje się niepoważnie przesadne. Zapewne nie jest tak jak na początku, ale naiwny, który wierzył, że po dekadzie żadnych zmian nie będzie. Są...i bardzo dobrze!

Bałagan jakiś tam jest, to zrozumiałe. Proponowałem już dawno, coby założyć odpowiedni dział dla "głupich" pytań. Linkowałem inne tematyczne fora. Pytania o inkryminowanego Zaubera czy innego Team Dragona pojawiać się będą, ale gdyby w przeznaczonym do tego miejscu, nikogo by to nie drażniło. Dodatkowo zrobić należy ściągę - kołowrotki do 500, 1000, 1500 zł...itd. 

Przydałoby się także usprawnić wyszukiwarkę. A może ja nie potrafię jej obsługiwać za dobrze? Chyba warto gdzieś w widocznym miejscu zamieścić instrukcję obsługi.

Pozdrawiam ;)

cristovo

• R0BERT lubi to

#225 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:02

Wstawiając post do działu "kupię" jak wiekszość tutaj obecnych nie liczę na interes życia. Szukam nietypowych przynet lub na przykład dzisiaj wrzuciłem post na temat silnika.

Używany silnik wolę kupić od kogoś z jerkbait.pl niż z innego źródła . I nie chodzi o cenę.

Użytkownik godski edytował ten post 14 wrzesień 2015 - 21:04

#226 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:05

nie to miałem na myśli, tu faktycznie jest jakiś problem z "zabieraniem" tego limitu, ale pewnie trudno , to wszystko pogodzić

#227 Guest_Tomek O_*

Guest_Tomek O_*
  • Guests

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:06

W takim układzie jak jest obecnie na giełdzie to nie wiadomo kto kupił, czy kupił i jak wielu kupiło ten sam produkt. Do tego dochodzi zamykanie tematów po regulaminowym czasie w sytuacji gdy nie wiadomo czy kupujący w ogóle odebrał zakupione fanty. Rozumiem, że właściciel jb.pl nie ponosi odpowiedzialności za nieudane transakcje, ale takie się właśnie trafiają. I tu się kończy koleżeńskość. :) W obecnej formie lepszy jest całkowity brak giełdy niż taka sztukateria jaka jest teraz. :rolleyes:

Co ciekawe zwolennicy obecnej formy giełdy deklarują, że giełda jest z zasady do bani. Więc skąd tak wielkie zainteresowanie tym tematem ? :D

Mnie np. nie interesuje muszkarstwo. I zaprawdę wcale nie zaglądam do tego działu. B) 

Użytkownik Tomek O edytował ten post 14 wrzesień 2015 - 21:19

• RokiFishBoa i Szymon82 lubią to

#228 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:06

.............

Używany silnik wolę kupić od kogoś z jerkbait.pl niż z innego źródła . I nie chodzi o cenę.

I w tym rzecz, to wielka wartość forum - zaufanie! Ciekawe, czy zmiany nie zmniejszą jego poziomu...oby nie  B) 

#229 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:10

Na pewnym bardzo fajnym forum, które przeżyło również upadek domeny i zmianę właściciela, do handlu służył... jeden wątek :) Od groma ludzi, a jakoś problemu nie było. Kto to moderował ? Nie wiem dokładnie, ktoś uprawnienia miał, ale robił to w taki fajny sposób, że w praktyce nikt nie zwracał na to uwagi. Tutaj latają sprzęty za kilka-kilkanaście złotych (wobki), czasem kilkaset, rzadziej powyżej 1000 zł. Tam ? Ciężkie, gabarytowe graty cenowo sięgające pod 10k zł, często przelatujące z kraju do kraju, przez ocean również. Dla mnie troszkę kosmos, ale ludzie sobie radzili i z takimi zakupami. Nie było sztywnych zasad, ale ogólne koleżeńskie przykazania. Jak sprzęt właściciela zmienił, to nowy nabywca wstawiał fotkę w hydeparkowych wątkach typu "pochwal się" z pozdrowieniem dla sprzedającego. Były regionalne zloty, naparzanie w sieciowe gierki, pożyczanie sobie sprzętu, transporty na gig'i itd. Regulamin ? Przyznam szczerze, nie czytałem. Wszystko wychodziło w praniu - jak ktoś srogo naginał, to pewnie uwaga wpadała na priv - na forum nic czerwonego/zielonego/niebieskiego itd nie widywałem. Czyli da się, mimo że ludzie różni, a handel gratami po parę klocków + dojazd na drugi koniec kraju, to trochę bardziej "stresujący" temat niż kupno 5 wobków za 50 zł.

Zrozumienie, umiarkowany luz, chęć pomocy i poszanowanie dla innych - więcej nie potrzeba. Jak ktoś strzeli 1-2 posty offtopa, to świat się nie zawali. Nie trzeba lecieć na gwizdku i usuwać. Jak ktoś odruchowo podziękuje za transakcję, to też nikt urażony się nie poczuje. Ale tutaj widzę leci jak w kodeksie drogowym - dowalone ograniczenia, która pogania się innymi ograniczeniami. Wystarczy wykazać nieco zrozumienia i sytuacja się uspokaja. Obecne ograniczenia zaowocują tym, że ludzie będą zakładali po kilka kont. W końcu "renoma" i tak się nie nabija, bo nie wolno w ramach forum nic związanego z transakcją pisać.

Teraz już się nie udzielam jak wcześniej, na giełdzie również. Obserwuję z zaciekawianiem co się dalej z tym będzie działo i jaki realny ma to wpływ na całe forum. Szkoda, że załoga nie zastanowiła się jak działają w sklepach www takie "promocje dnia". Jeśli tutaj takim czymś była giełda i faktycznie przez nią ludzie zaczynali się wgryzać w forum, to właśnie upierdzielono łeb kurakowi znoszącemu złote jaja ;) Bo to, że ktoś zarejestrował się, ale poza giełdą nie pisał wcale nie działa na szkodę forum. Przeciwnie. Sam fakt popularyzowania strony oraz to, że kolejna osoba kończy zabawę z szukajką pod tą domeną powoduje, że naprawdę ładnie leci ona w statystykach w górę.

#230 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:18

ja tam nie miałem problemu z poprzednią giełdą i tym bardziej z obecną, nikt mnie w h.. nie zrobił i chyba ja nikogo też:), wszędzie się można naciąć (to internet), a ja tam z natury ludziom ufam :)

problemów z komunikacją na priv również, kolejnością, rezerwacjami itp. również, sam prostuję swój kręgosłup moralny

i dlatego dziwi mnie, nie rozumiem, denerwuje ten "lamet"

przyjmuję nowe zasady bez bólu i życie mi się przez to nie zawali ;)

a teraz się wycofam z dyskusji, nie obrażać się, bo i nikogo tym nie chcę obrazić, po prostu nie mam już chyba nic więcej do powiedzenia :), dzięki, pozdrówka !

• Hunter_pike lubi to

#231 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 14 wrzesień 2015 - 21:36

Kamil, ale o to chodzi, sam to piszesz, że bez względu na formę, nie ma / nie było z tym większego problemu. Tak więc i zmiany mają jedynie charakter biurokratyczno-kosmetyczny, nic nie wnoszą merytorycznego. Zostały wprowadzone i ok, nie będę tego negował.

Na Twoim przykładzie, wybacz - nie znam Ciebie, chyba nawet nigdy nie było nam dane dokonać wymiany handlowej, ale ufam Ci jak bratu (chociaż to niezły gagatek akurat :rolleyes:), zapewne w dużej mierze dzięki Twojej aktywności na giełdzie. Nie tylko i nie przede wszystkim dlatego, ale gdybyś był niesłowny czy niesolidny, właśnie tam (w starej wersji) szybko by to wyszło jak szydło (ups! polityka, a nie można) z wora :P

Pozdrawiam,

cristovo

PS Skłamałem na sumę jednego wobka Rapali....ale bez pudełka, więc się nie liczy B)

Użytkownik cristovo edytował ten post 14 wrzesień 2015 - 21:39

#232 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 15 wrzesień 2015 - 04:49

Najlepsza forumowa giełda wędkarska w kraju, jak łatwo można wszystko zepsuć.Wystarczy pozwolić na wpisy trzech zwrotów - biorę, rezerwa , następny do..., za inne karać bez wyjątku.Limity mogą zostać.Wtedy to będzie miało ręce i nogi bo obecnie nawet tablica jest bardziej funkcjonalna od tego "tworu".

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 15 wrzesień 2015 - 05:14

• Raffaello lubi to

#233 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 15 wrzesień 2015 - 06:12

Czy prawo działa wstecz ? Co z ogłoszeniami sprzed godziny 0?
I proponowałbym wyłączyć dział kupię z tego ograniczenia.

Kupie wyłączone.
Ograniczenia działają od wczoraj więc stare się nie liczą.
  • godski lubi to

#234 OFFLINE   Pasta

Pasta

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 976 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:P

Napisano 15 wrzesień 2015 - 07:16

Tak sobie pomyślałem po luźnej rozmowie z paroma użytkownikami odnośnie zmian na giełdzie. Jedni zadowoleni, drudzy nie, trzecim to zwisa. Generalnie powtarzała się jedna skarga - brak odpowiedzi w wątku, oto minusy:

1. informacja o rezerwacjach nie zawsze jest na bieżąco (przy komentarzach rezerwacje były jasne)

2. sprzedając kilka przedmiotów jeśli sprzedawca nie zaktualizował to można było z komentarzy wywnioskować co zostało a co nie

3. w komentarzach co jakiś czas pojawiają się jakieś recenzje np. dla wędek (sam skorzystałem z takiej porady wybierając kij na klenie)

Rozumiem, że komentarze zostały wyłączone aby nie podbijać wątków i ich kolejność była ułożona chronologicznie według czasu w jakim ogłoszenie było zamieszczone (plusy).

Jeśli jest jeszcze jakiś inny cel którego nie widzę to proszę mnie uświadomić. 

Chciałbym z tego miejsca zaproponować rozwiązanie, nie wiem czy technicznie jest to proste ale dla Remka chyba możliwe - wyłącznie "podbijania" tematu po dodaniu komentarza.

Tym sposobem kolejność ogłoszeń nie będzie się zmieniać mimo kolejnych postów w wątkach a przejrzystość oferty zostanie na poziomie sprzed reformy.

Nie wiem co Ty Remku na to i co reszta forumowej społeczności, moim zdaniem warto byłoby się nad tym zastanowić.

Użytkownik Pasta edytował ten post 15 wrzesień 2015 - 07:18

#235 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3022 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:02

oto minusy:

1. informacja o rezerwacjach nie zawsze jest na bieżąco (przy komentarzach rezerwacje były jasne)

2. sprzedając kilka przedmiotów jeśli sprzedawca nie zaktualizował to można było z komentarzy wywnioskować co zostało a co nie

A ile razy było tak, że się kolejka chętnych z rezerwacjami ustawiała, więc myślałem 'dobra, to już na pewno sprzedany', a po tygodniu się okazywało, że przedmiot cały czas wisi, bo się wszyscy rozmyślili. To było dla mnie megairytujące, i jako kupującego, i jako sprzedającego.

Ogólnie zmiany mi się podobają, zwłaszcza kasowanie po 14 dniach oraz limit 4 wątków. Jak ktoś ma dużo sprzętu na zbyciu to niech upchnie wszystko w jednym wątku pt. 'jesienna wyprzedaż - wędki, kołowrotki etc' i prosta sprawa. A jak ktoś ma co kilka dni kolejną rzecz do sprzedania to znaczy, że po prostu handlarzy i niech sobie wykupi wątek, który będzie mu wisiał cały czas na topie strony i będzie mógł sobie dodawać, pisać i odpowiadać do woli.

• Piotrek Milupa lubi to

#236 OFFLINE   Bander

Bander

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1000 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Radek

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:33

A ile razy było tak, że się kolejka chętnych z rezerwacjami ustawiała, więc myślałem 'dobra, to już na pewno sprzedany', a po tygodniu się okazywało, że przedmiot cały czas wisi, bo się wszyscy rozmyślili. To było dla mnie megairytujące, i jako kupującego, i jako sprzedającego.

Ogólnie zmiany mi się podobają, zwłaszcza kasowanie po 14 dniach oraz limit 4 wątków. Jak ktoś ma dużo sprzętu na zbyciu to niech upchnie wszystko w jednym wątku pt. 'jesienna wyprzedaż - wędki, kołowrotki etc' i prosta sprawa. A jak ktoś ma co kilka dni kolejną rzecz do sprzedania to znaczy, że po prostu handlarzy i niech sobie wykupi wątek, który będzie mu wisiał cały czas na topie strony i będzie mógł sobie dodawać, pisać i odpowiadać do woli.

Kamil - wystarczyło wpisać "bez rezerwacji" i było by po problemie.

Dalej tkwie przy pozycji, że komentarze powinny być włączone.

Problem podbijania postów można wyeliminować w bardzo prosty sposób - wyłączyć segregowanie giełdy po dacie wpisów w WĄTKU (chodzi mi o komenatarze)... czyli blokada podbijania wątków, z możliwością dodawania do nich odpowiedzi. Wątki układane by były wg. kolejności pierwszego wpisu czyli wpisu właściciela, niezależnie od ilości komentarzy. (tak jest np. w komisie flyfishing.pl )

Komercyjne ogłoszenia zostaną i tak na górze więc użytkownicy z "wykupionym miejscem" nic nie stracą. 

A zmiany w limitach są ok - gdyby była opcja komentowania to nawet można jeszcze je obciąć/rozszerzyć.

Efekt: odpadną żale o "podbijania", bezpieczeństwo zakupów się zwiększy, zakupy powinny być bardziej trafione. Odpadnie problem nieaktualnych fantów bo wszystko będzie widać w wątku. Moderatorzy nie będą bardzo zaangażowani w moderowanie wątków bo limity swoje zrobią.

Remku, wybacz ale wyłączenie czy ograniczenie giełdy nie wpłynie na poprawę merytoryczną forum. Nie wiem czym się kierujecie pisząc w ten sposób. Odciągnie od niego na pewno część użytkowników. I tych lepszych i tych gorszych... A nie o to chyba chodzi? Jak wcześniej pisałem - giełda to dodatek, ale ważny dodatek...

Pozdrawiam

#237 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:41

@Bander ciekawe co napisałeś.

@all bardzo dziękujemy za Wasze opinie i komentarze. Czytamy, analizujemy. 

#238 OFFLINE   Tomek88

Tomek88

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3209 postów
  • LokalizacjaGrójec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Zienkiewicz

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:46

Może zasadna jest właśnie pewna podróż w czasie ku elitarności a stopniem jest zmniejszenie wagi giełdy w kontekście zawartości całego forum, ukłon w stronę osób, które budowały zawartość forum i wycofali się z głównego nurtu skutkiem komercjalizacji. Pytanie jest z kategorii szekspirowskiej, zarząd niech robi co uważa za słuszne a co z tego wyjdzie za jakiś czas obaczymy ;)

#239 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:51

wycofali się z głównego nurtu skutkiem komercjalizacji

Mnie to już mdli jak to słyszę :) ale rozumiem to ... naszą naturą jest tłumaczenie sobie zasad funkcjonowania świata ... Tomku oczywiście nie było to do Ciebie - dobrego dnia (właśnie wcinam celestę z zagłębia jabłkowego .... wiadomo skąd ;))!

• Tomek88 lubi to

#240 OFFLINE   R0BERT

R0BERT

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 15 wrzesień 2015 - 08:54

Ale my lubimy narzekać i kombinować  :(  Szkoda tylko, że nikt do tej pory nie zaoferował swojej pomocy do moderowania działu Giełda !? 

Nie zauważyłem, by ktokolwiek szukał tej pomocy, ale pewnie coś mnie ominęło, możesz dać link ?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych