Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
OGŁOSZENIE

GIEŁDA - ZMIANY od 7.09.2015

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
332 odpowiedzi w tym temacie

#141 Guest_Drac_*

Guest_Drac_*
  • Guests

Napisano 11 wrzesień 2015 - 11:40

.Powinny być dopuszczone posty wystawiających:sprzedane dla... .Posty dla kupujących:biorę,rezerwuję do... ,jestem następny do kupna.A wszelkie pytania dotyczące towaru to jak najbardziej priv.

Sprzedający poprzez edycje wpisuje co sprzedane / zarezerwowane. 

A kupujący mieli możliwość pisać biorę / rezerwuję.  ....i zrobił się śmietnik.

Miało to wiele plusów, jak wspomniane ostrzeżenie przed wystawionym towarem lub sprzedawcą. Czy polecenie.

Ale dla moderatorów - upilnować tego to koszmar.

Może zaktualizować regulamin podpięty na giełdzie ???????????????

http://jerkbait.pl/t...łdy-jerkbaitpl/

#142 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6352 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 11 wrzesień 2015 - 11:52

Ostatnio bardzo nie zaglądałem do tego działu, ale skoro mówicie, że tak źle i tak niedobrze to zgłaszam wniosek formalny. W strukturze tworzonych na JB wątków znajduje się funkcjonalność pt. "ankieta". Być może dobrym pomysłem byłaby możliwość dodawania postów jednie w formie ankiety poprzez zaznaczanie opcji: "kupuję", "rezerwuję", "rezygnuję", przygotowywana przez autora w trakcie tworzenia wątku bez możliwości dodawania postów innej treści oraz podbijania przez sprzedającego (jest chyba też ograniczenie w formie komunikatu "nie możesz pisać w tym wątku" czy coś takiego). O ile jest to w ogóle do zrobienia...

#143 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 11 wrzesień 2015 - 13:23

Ok , może tak przedstawię największą wadę nowych zmian :
Mam do sprzedania , woblery , gumy , obrotówki , blachy , żyłki , plecionki - z każdego asortymentu po kilka zestawów :
Gratuluję tym co wpadli na pomysł, że teraz poprzez privy lub telefon dogadam się z kupującymi a kupujący będą mieli obraz tego co jest aktualne a co nie.
Wiadomo można wszystko porozbijać na tematy czyli - Woblery A B C D E F G , potem Gumy A B C D E F G i tak w koło ...tylko, że to jest dopiero bałagan na forum
No, ale są ''propozycje'' aby tylko w miesiącu można było kilka rzeczy sprzedać - to jakaś paranoja
Giełda to ''dobro'' ogólne - można dobrze sprzedać , ale i dobrze kupić także to było w interesie nas wszystkich , nie rozumiem takiego restrykcyjnego podejścia.
Ci co się nie udzielali w tematach ogólnych i tak nie będą teraz tego robić .

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 15:18

• toked1971 lubi to

#144 OFFLINE   Jano

Jano

mode raptor

• Moderatorzy
  • 3209 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 11 wrzesień 2015 - 13:24

hmmm, a co powstrzymuje sprzedającego przed zaktualizowaniem wątku i napisaniem tak jak do tej pory np. "rezerwacja @przyjaciel_królika do jutra, godz. 20:00" "następny @kłapouchy" ?! :whistling:

#145 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 wrzesień 2015 - 13:54

Chciałbym poznać intencje zarządzających forum.Jeżeli jest to przeprowadzenie dyskusji do działów ogólnych to ja tego nie kupuję.
Jeżeli intencją jest zwyczajna wygoda , brak dodatkowej roboty itp. to ok, super - gospodarze rządzą i po temacie.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 13:54

#146 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8029 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 11 wrzesień 2015 - 13:55

Ok , może tak przedstawię największą wadę nowych zmian :

Mam do sprzedania , woblery , gumy , obrotówki , blachy , żyłki , plecionki - z każdego asortymentu po kilka zestawów :

Gratuluję tym co wpadli na pomysł, że teraz poprzez privy lub telefon dogadam się z kupującymi a kupujący będą mieli obraz tego co jest aktualne a co nie.

Wiadomo można wszystko porozbijać na tematy czyli - Woblery A B C D E F G , potem Gumy A B C D E F G i tak w koło ...tylko, że to jest dopiero bałagan na forum 

No, ale są ''propozycje'' aby tylko w miesiącu można było kilka rzeczy sprzedać - to jakaś paranoja

Giełda to ''dobro'' ogóle - można dobrze sprzedać , ale i dobrze kupić także to było w interesie nas wszystkich , nie rozumiem takiego restrykcyjnego podejścia.

Ci co się nie udzielali w tematach ogólnych i tak nie będą teraz tego robić .

Przeciez mozesz zrobic update w swoim poscie: to sprzedane, tamto sprzedane, to nadal dostepne :)

Duzo pracy w tym nie ma ;)

#147 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 wrzesień 2015 - 13:58

Przeciez mozesz zrobic update w swoim poscie: to sprzedane, tamto sprzedane, to nadal dostepne :)
Duzo pracy w tym nie ma ;)

Już widzę ten szybki update i mało pracy.Popatrzmy na niektóre tematy jak np. kołowrotki od kolegi @hasior.Przynajmniej było wiadomo, że się człowiek spóźnił 30 sekund :)
To taki przykład, który wszyscy kojarzymy, podobnych też nie brakowało od innych.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 14:03

• toked1971 lubi to

#148 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8029 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 11 wrzesień 2015 - 14:11

Sorry Szymon, ale jak ktos cos sprzedaje to powinien sam zadbac o swoj interes a nie obarczac tym kogos innego (np moderatorow)

Jest duzo innych portali na ktorych tez mozna sprzedawac.

#149 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 11 wrzesień 2015 - 14:44

Sorry Szymon, ale jak ktos cos sprzedaje to powinien sam zadbac o swoj interes a nie obarczac tym kogos innego (np moderatorow)
Jest duzo innych portali na ktorych tez mozna sprzedawac.

Jasne, zgadzam się, dlatego cała ta bajka o podniesieniu poziomu forum i przeniesieniu debat do działów ogólnych jest dla bardzo małych dzieci :)
Nie chcę być kojarzony jako forumowicz tylko dla giełdy, dlatego co miałem do powiedzenia już powiedziałem.Życie leci dalej, na forum z pewnością miejsca na dyskusje i nauki nie zabraknie.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 14:50

#150 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 11 wrzesień 2015 - 15:03

Chciałbym poznać intencje zarządzających forum.Jeżeli jest to przeprowadzenie dyskusji do działów ogólnych to ja tego nie kupuję.
Jeżeli intencją jest zwyczajna wygoda , brak dodatkowej roboty itp. to ok, super - gospodarze rządzą i po temacie.

Cenię Twój punkt widzenia. Czytam i analizuję za i przeciw. Natomiast intencje już kilka razy opisałem w tym wątku.

#151 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1911 postów
  • Imię:Robert

Napisano 11 wrzesień 2015 - 15:13

Można zrobić ankietę - stara wersja giełdy czy nowa . Tak przez tydzień na górze strony głównej.Kto chce ten głosuje.

• toked1971, Mariusz54 i Bander lubią to

#152 OFFLINE   robimax

robimax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Robert

Napisano 11 wrzesień 2015 - 15:33

A ja sie tak zastanawiam, czy dzieki nowym zasadom na giełdzie, nie otwiera się furtka dla osób (a czasem takie czarne owce się zdażają) które chcą zrobić jakiś przekręt i się szybko wzbogacić.

Wcześniej jeden wpis w wątku typu "zabieram" czy "przygarnę" praktycznie zamykał temat i był sygnałem dla innych że się spóźnili i temat już nieaktualny, teraz nikt nic nie wie co się dzieje.

Daje to możliwośc ściemniania na prw. kupującym że właśnie jest tym pierwszy szczęśliwym nabywcą i wysłanie takich wiadomosci do 3-4 osób wraz z danymi do wpłaty. Oczywiście sprzedający

powinien edytować post z dopiskiem "Sprzedane" albo "W trakcie finalizacji z kolegą...x ale  wcale tego robic nie musi a kaska leci...

Zdecydowanie jestem za limitami wystawiania na giełdzie max. 2 razy w miesiącu.Zapobiegnie to temu, że jak tylko wątek zejdzie z pierwszej strony to zawsze można go wrzucić do tagu "nieaktualne"

a za tydzień wystawić ponownie. W przypadku ograniczeń, sprzedającemu naprawdę bedzie zależało aby sprzedać towar, co się może przełożyc np. na bardziej atrakcyjną cenę.

• toked1971 lubi to

#153 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 11 wrzesień 2015 - 16:08

To niestety daje pewnie jakiś tam margines dla upartych, że na priv lub tel zaproponują cenę nawet wyższą, byle tylko dany gadżet zdobyć, mimo, iż ktoś już wcześniej zadeklarował chęć kupna po cenie sprzedającego. Czyli ponownie wracamy do punktu wyjścia, czyli giełdy koleżenskiej, polegającej na wzajemnym zaufaniu. Rozwiązań idealnych nie ma.

#154 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 11 wrzesień 2015 - 16:26

To niestety daje pewnie jakiś tam margines dla upartych, że na priv lub tel zaproponują cenę nawet wyższą, byle tylko dany gadżet zdobyć, mimo, iż ktoś już wcześniej zadeklarował chęć kupna po cenie sprzedającego. Czyli ponownie wracamy do punktu wyjścia, czyli giełdy koleżenskiej, polegającej na wzajemnym zaufaniu. Rozwiązań idealnych nie ma.

Taka prawie licytacja. Właściwie to sprzedane...ale....

Z drugiej strony, sprzedający może dokonać własnej

weryfikacji i odsiać tych którzy według jego odczucia

kupują aby odsprzedać z zyskiem.

Tak czy inaczej sprzedawca został panem giełdy. :ph34r:

#155 OFFLINE   Popej

Popej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1179 postów
  • LokalizacjaGorzow Wlkp./Białystok
  • Imię:Bartosz
  • Nazwisko:Szczupak to jest król wód

Napisano 11 wrzesień 2015 - 16:47

brak możliwości pisania postów w temacie sprzedającego jest błędem! sprawa jest prosta gdy ktoś w jednym temacie sprzedaje 2-4 przedmioty. Schody zaczynają się przy sprzedaży kilkudziesięciu przedmiotów np woblery. Dajmy na to na kilka woblerów rzuca się kilku kupujących. Sprawa zaczyna być frustrująca dla sprzedającego i kupującego. Jak wiadomo nie z każdym jest super kontakt. A to może przyczyniać się do powstawania komplikacji 

• toked1971 lubi to

#156 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 11 wrzesień 2015 - 17:03

jak ktoś nazbierał kilkadziesiąt "niepotrzebnych" woblerów, to niech teraz sam się martwi jak się tego pozbyć z sensem :)

zapraszam na portale aukcyjne, które z namaszczenia są bardziej przyjazne handlowi

#157 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:07

W kilka dni tyle stron o głupiej giełdzie (która istnieje żeby kliknięć było więcej - uprzedzam, szanuje to), tyle nowych pomysłów . A o kondycji forum w tematach pozagiełdowych cisza :) I niech ktoś napisze, że giełda jest przy okazji forum. Biednie to widzę.

Użytkownik krzychun edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 18:07

• Majo lubi to

#158 OFFLINE   Okonhel

Okonhel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1067 postów
  • Lokalizacjajuż nie Hel
  • Imię:Jacek

Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:34

To teraz nie wiadomo czy towar jest dostępny, czy zgłosiłem się pierwszy czy 31-wszy. A jak się zgłosi kilku to sprzedawca może olać pierwszego i wybrać kumpla który zgłosił się 13-ty....

Trochę to słabo wyszło....

#159 OFFLINE   bronzo

bronzo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • LokalizacjaNowa Zarzyna

Napisano 11 wrzesień 2015 - 18:53

Giełda w obecnym wydaniu nie powinna istnieć. "Po staremu" widać było kto chciał zrobić przekręt, kto chciał sprzedac stare jako nowe itp. Wiedziałem od kogo trzymac się z daleka. Wywiązywały się czasem różne dyskusje ale to przeciez normalne - jak to na każdym targu.

Obecne wydanie giełdy przypomina mi blokowanie komentarzy na gazeta.pl pod artykułami o uchodźcach ;) Panie Administratorze prosze się wsłuchać w to co mówi lud. Tylko krowa nie zmienia poglądów ;)

Użytkownik bronzo edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 18:55

#160 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 11 wrzesień 2015 - 19:20

......

Użytkownik bazyloss edytował ten post 11 wrzesień 2015 - 19:20

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenie