Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Najszybszy blank 12lb 2,7-2,9m pod okonia

blank okoń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 05 wrzesień 2015 - 21:07

Rozumiem, o tych starszych nie wiedziałem, że były 12lb. 

#22 OFFLINE   K...k

K...k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 05 wrzesień 2015 - 22:07

Z Pheniksa, to PST 894-2 jest 12lb., ale czy najszybszy? Pewnie nie, bo od Karabeli szybszy i bardziej szczytowy będzie M1. Nie wiem tylko, czy są M1 12lb. w interesującej Ciebie długości (nie chce mi się sprawdzać :-)).

#23 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 06 wrzesień 2015 - 06:48

Dokładniej te z I i II generacji były 12lb  i takiego miałem (GŁUPI SPRZEDAŁEM  :angry: ) obecnie mam III gen i ten jest 3-14gr 10lb

Mario  blanki BR do 14g były 10lb z pierwszej gen o symbolu BLSWH2108L również był 10lb. Wyjatkiem były wędki fabryczne  opisane zawsze mocniej o 2lb czyli 10tka była 12ką a 12stka była 14stką

• krzychun lubi to

#24 OFFLINE   miramar69

miramar69

jadę na ryby i nie będzie mnie trochę , trzeba odpocząć od

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4978 postów
  • LokalizacjaSANDOMIERZ
  • Imię:MARIUSZ

Napisano 06 wrzesień 2015 - 07:59

Mario  blanki BR do 14g były 10lb z pierwszej gen o symbolu BLSWH2108L również był 10lb. Wyjatkiem były wędki fabryczne  opisane zawsze mocniej o 2lb czyli 10tka była 12ką a 12stka była 14stką

No o tym mówię, że miałem wędkę seryjnie zbrojoną II gen opisana 12lb , teraz mam III gen i jest opisana 10lb.

Ale jak sobie przypominam i mogę porównać te dwa kijki, to jednak ten wcześniejszy miał w sobie więcej MOCY i był bardziej mięsisty.

Suma-sumarum jednak wydaje mi Się ,że to nie tylko opis różniący się 2lb pomiędzy tymi wędkami był. ;) .

PS: Zresztą jak sam dobrze wiesz ,wędki z wcześniejszych serii były troszkę niedoszacowane w porównaniu z obecnymi konstrukcjami i bardziej mięsiste. ;)  :) .

Użytkownik miramar69 edytował ten post 06 wrzesień 2015 - 08:05

#25 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 06 wrzesień 2015 - 12:09

Warto byłoby jeszcze zerknąć na  Blaasa Xf nano o dokładnie SLXF 9010-2N lub SLXF 9610-2N. Wersja wzmocniona do 12lb i z delikatniejszym szczytem jest kapitalna .Robiłem nie dawno właśnie taki blank i w porównaniu do MHX  ST 1142 ,blaasik był dużo szybszy o równiejszym ugięciu i bardziej szczytowy.

• Dawido lubi to

#26 OFFLINE   Tomas81

Tomas81

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:K.

Napisano 06 wrzesień 2015 - 19:57

Padło pytanie o najszybszy i szczytowy blank. Miałem w łapach i Elitki, M1 jakiegoś BR ale odpowiedź jest chyba tylko jedna: Hers 12lb, długość do wyboru. Rakieta nieziemska o ślicznym gięciu ale czy pod woby? Dla mnie chyba jednak za szybki choć prawimy o lekkim patyku który i tak się ugnie pod rybą.

#27 OFFLINE   K...k

K...k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 wrzesień 2015 - 20:21

A tak trochę poważnie, a trochę nie, to szybkość (poprawnie powinno być raczej prędkość) jest wartością wymierną. Jak ją mierzycie, żeby porównać jeden blank z innym i określić "zwyciężcę"?

#28 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 06 wrzesień 2015 - 20:36

Ja mam radar policyjny  :D

• Negra lubi to

#29 OFFLINE   K...k

K...k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 111 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 wrzesień 2015 - 21:04

Ja mam radar policyjny  :D

Zanim sygnał radaru "odbije się" od najszybszego blanku i wróci do urządzenia, żeby móc odczytać pomiar, ten już (blank) może "zgasnąć", tak że tego...
  • Daniel13 lubi to

#30 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 29 październik 2015 - 17:28

Załączony plik  20151029_165029.jpg   48,51 KB   10 Ilość pobrań
  • Fatso lubi to

#31 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 29 październik 2015 - 17:36

A coz to bedziesz budowal Yglo na tym blanku? ;)

#32 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów

Napisano 29 październik 2015 - 17:51

A spina :) Zrobilem juz IM teraz wpadl HM... zacytuje zleceniodawce, co prawda bez zgody, ale sie zapewne nie obrazi. Tak precyzyjnie okreslil potrzeby ze warto zacytowac.. :
"Łowisko na które chcę wyrzeźbić ten kij, to oprócz Odry w dolnym jej biegu , również Peene w Niemczech -dosyć wolno płynąca rzeka gdzie bolenie trzeba sięgnąć czasem pod drugim brzegiem 30-40m, dosyć lekkimi przynętami 7-12g, więc przy solidnej mocy kija walczę o dolne zakresy wyrzutowe... Nierzadkim przyłowem są tam szczupłe c.a.100cm. Potrzebuję tym wędziskiem wyciągać je bez zajeżdżania ...brzegi są gotowe na lądowanie wyślizgiem a nurt nie jest przeszkodą. Łowiąc tam okonie ,okoniowym drobiazgiem i paprochami,zdarzało mi sie wyciągnąć szczuplaka 96cm..."

#33 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 30 październik 2015 - 16:33

No mam nadzieję że Remek nie będzie psów wieszał na mnie i Łukaszu, za doradzanie  :rolleyes: daj czadu Zbyszek ;)

• Remicki lubi to

#34 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów

Napisano 30 październik 2015 - 17:03

Ten blank jest jak Raquel Welch z plakatu filmu Milion lat... Wystarcza przemyslane szmatki :)

#35 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 17 listopad 2015 - 22:33

No mam nadzieję że Remek nie będzie psów wieszał na mnie i Łukaszu, za doradzanie  :rolleyes: daj czadu Zbyszek ;)

Mam przeczucie że Wam pięknie podziękuję. Myślę że za dwa tygodnie do mnie dotrze. Zdążę go jeszcze przetestować na późno jesiennych Świńskich okoniach (rz.Świna). Na pewno te tłustsze coś mi opowiedzą o tym kijku a i te chudziaki dorzucą coś od siebie... Pozostaje czekać... -czuję się jak chłop w ciąży. ;)

Użytkownik Remicki edytował ten post 17 listopad 2015 - 22:36

#36 OFFLINE   Remicki

Remicki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPomorze Zach.
  • Imię:Remigiusz

Napisano 17 listopad 2015 - 22:53

O pierwszych wrażeniach coś wyklikam tutaj. Bardziej kompletny opis umieszczę w wątku do 'rzecznego uniwersala' w komentarzu do opisu Łukaszowego IM'a.

Ale to dopiero gdzieś pod koniec wiosny, kiedy trochę już popływa w wodzie na którą jest robiony.

#37 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 17 listopad 2015 - 23:42

Po rowno woblery i gumy. Kij ma pozwolic na jak najprecyzyjniejsze prowadzenie przynety oraz przekazac wszystko co sie z nia dzieje do reki. I nie gubic ryb... nie lamac sie...i fajnie byloby, gdyby blank byl smukly ale gruboscienny (czesto lowie przy bardzo silnym wietrze, ktory sam z siebie uciazliwie gnie wedke - smuklejszy blank bedzie na to mniej podatny).

Hers pod woblery nie jest najszczęśliwszym wyborem , chociaż Hers to najszybszy kij , którym łowiłem . Lekkim ruchem nadgarstka nadasz gumie ruch jaki sobie tylko wymarzysz ale wobler ? Raczej odradzam . Ktoś wspomniał w tym wątku o Elitce 12 lb i chyba będzie to doskonały kij do twoich potrzeb . Delikatną , aczkolwiek nieustępliwą szczytówką nadasz gumie ruch jaki tylko sobie wymarzysz ,oczywiście ciężarom które blank obsługuje a dość płynne ugięcie umożliwi połów woblerami .Miałem stare BR i Elitki są szybszymi blankami od BRów .Elitka 9' i 12 lb ubrana lekko odpowiada na wszystkie twoje kryteria i spełni twoje oczekiwania . Łowię tymi kijami i wiem co potrafią .Ostatnio też stanąłem przed takim samym wyzwaniem jak Ty i nic innego nie przyszło mi do głowy jak Elitka

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 17 listopad 2015 - 23:59

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, okoń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych