Yamaga Blanks Blue Current opinie
Napisano 18 luty 2025 - 07:10
Napisano 18 luty 2025 - 07:30
W tych, które w rękach trzymałem ja bardzo dobrze.
- hasior lubi to
Napisano 13 kwiecień 2025 - 11:33
Po zapytaniach Sławka i Maćka po zamieszczeniu chwaliposta w dziale Cafe odpowiadam w stosownym wątku, bo dopiero teraz mogę coś sensownego napisać . Nadal uważam, że opis Kuby dotyczący modelu Mebius 88L jest absolutnie w punkt, jeśli zaś chodzi o odczucia moje, to są one absolutnie zbieżne i pełne zachwytu. Co do zastosowań, to warunki już określiłem tutaj https://jerkbait.pl/...-8#entry3262916 .
Wędzisko jest zupełnie inne niż dotychczas użytkowany 9' Elixir Phenixa. Dużo wcześniej były to także inne w charakterze kije. Jest to bardzo operatywny i funkcjonalny sprzęt, bardzo precyzyjny nad wodą, pozwalający bez problemu stosować wszelkie formy rzutów nietypowych z dowolnych nieomal pozycji bez ograniczeń związanych z koniecznością zapewnienia sobie przestrzeni do załadowania kija przed samym rzutem. Przypomina dużą krótszą jigówkę, którą możemy ciskać w dowolny sposób w punkt. Szalenie precyzyjny sprzęt. Zastanawiałem się, czy nie wynika to po części z mniejszej długości wędziska od dotychczas używanych 9', ale to raczej kwestia całości konstrukcji. Te kilka centymetrów samo z siebie nie dałoby takiej różnicy. Zasięg rzutów niebywały. Będę głównie operował w dolnym zakresie cw i tutaj obawiałem się nieco o skuteczność, ale zupełnie bezpodstawnie. O ile bzyki latają super, to już oski L równie dobrze a jest to znacznie lżejszy wabik. Do tego najmniejsze KilleEggi jakich używam są obsługiwanie bez problemu. Małe gumki na 2 gramach to przy skupionej masie sama przyjemność podziwiania lotu pod drugi brzeg . Cięższych i większych wabików póki co nie używałem, ale te zdolności obsługiwania tak szerokiego spektrum obciążeń rzutowych są fantastyczne, choć musiałem się nieco nauczyć tego charakteru wędziska i tej dynamiki, którą reprezentuje ( wcześniej było bardziej dostojnie i "muchowo").
Czułość kija to top. Z żyłką 0,16 mm czułem wszystko tak, jak na plecionce. Wabik obijający się o kamienie przy sprowadzaniu z nurtem sygnalizował mi wszystko to, czego potrzebowałem. Brania w cieniu nurtowym na stopie przy sprowadzaniu wachlarzem absolutnie dokładnie wyczuwalne, zacinane precyzyjnie w tempo. Na monofilu i sporym dystansie...
Hol kleni w przedziale 40-50 w pełnej kontroli na mocno nurtowych odcinkach. Dzięki responsywności odczuwa się każdą reakcję ryby, targnięcie łba, zmianę kierunku... Ugięcie kija płynne i takie przyrastające w trakcie, dające poczucie zdolności podjęcia znacznie większych wyzwań ( oby tak było ). Estetyka i wykonanie jak dla mnie TOP. Stylistyka absolutnie pod moje gusta, sparowany z Vanquishem 19 wygląda jak zestaw wzorcowy z katalogu
.Ogólnie inny kij niż dotychczas przeze mnie używany, bardzo mi przypadł do gustu i jeszcze raz dziękuję Kubie za rekomendację. Już myślę nad okoniową jigówką z tej stajni...
Użytkownik malinabar edytował ten post 13 kwiecień 2025 - 11:38
- mario, Lepton, guciolucky i 5 innych osób lubią to
Napisano 13 kwiecień 2025 - 19:39
Pytanie do uzytkownikow i tych, ktorzy markę znają, czy Blue Current 63 to bedzie dobra opcja do takich zastosowan ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Użytkownik kruz edytował ten post 13 kwiecień 2025 - 19:39
Napisano 13 kwiecień 2025 - 20:01
Od ilu dołem chcesz rzucać tą yamagą ?
- bartosz311287 lubi to
Napisano 13 kwiecień 2025 - 20:17
Napisano 13 kwiecień 2025 - 20:23
To raczej powinieneś szukać delikatniejszego kija bo rzucić rzucisz, ale tzw. komfortu nie będzie. Według mnie te 0,5 grama to minimum.
Napisano 13 kwiecień 2025 - 22:02
Napisano 14 kwiecień 2025 - 05:04
To wszystko chyba nie jest na moje niezgrabne i mało precyzje łapska

Ja tej plecionki prawie nie widzę……
- PePe. i Qh_ lubią to
Napisano 14 kwiecień 2025 - 06:22
kruz, on 13 Apr 2025 - 18:39, said:
Wymyslilem sobie, ze z braku laku i większych ryb w moich okolicach, kupie wedkę do lowienia jakichs mikro rybek na microjigi......
Pytanie, czy wiesz, że chcesz i dasz radę.
Ja spróbowałem raz jeden. I przyszedł wiaterek. Stwierdziłem, że jeśli już będę musiał, to sięgnę po muchówkę.
- Sławek Oppeln Bronikowski i Umbra lubią to
Napisano 14 kwiecień 2025 - 07:00
popper, on 14 Apr 2025 - 05:22, said:
Co do muchówki...Pytanie, czy wiesz, że chcesz i dasz radę.
Ja spróbowałem raz jeden. I przyszedł wiaterek. Stwierdziłem, że jeśli już będę musiał, to sięgnę po muchówkę.
Jak tym rzucać gdy nad głową i wokol krzaki?
Są jakieś techniki rzutu na mało miejsca i dużo krzaków?
Może bym spróbował łowić na suchą...
Ale jak wyobrażam sobie odplatywanie tego wszystkiego z chaszczy to mi się odechciewa
Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk
Napisano 14 kwiecień 2025 - 13:04
Napisano 14 kwiecień 2025 - 13:40
Metody oczywiście są tylko jak zwykle pozostaje kwestia klasy operatora.
Napisano 14 kwiecień 2025 - 14:20
guciolucky, on 14 Apr 2025 - 12:40, said:
Całkiem niedawno kolega dał mi do łapy jakiegoś wypasionego Sage, z jakąś malutką muszką imitującą jętkę, żebym zaprezentował swoje umiejętności

Napisano 14 kwiecień 2025 - 14:46
guciolucky, on 14 Apr 2025 - 12:40, said:
Szukałem na yt i znalazłem jakiś 'merykański poradnik.
Są jakieś side casty, roll casty, wystrzeliwanie samego przyponu z muchą.
Każdy z wymienionych sposobów oprócz wystrzeliwania skończy się u mnie muchą w krzakach XD
Nad głową niskie drzewa, z boku same krzaki + 1-1,5m przede mną z boku wystające nad wodę...
Stanowiska są jak samemu się je zrobi...
Do wody jak się wejdzie to po łowieniu, bo wali piachem jak na pustyni... Pomijając rynnę 2,5m pod nogami
ale myślałem też łowić karasie i płocie na suchą.
Ten sam problem - pierdzielone chaszcze nad głową z boku, w wodzie.
Co ciekawe na tym stawie nie chciały ni hu hu nawet jiga na główce trójce.
A na żwirowni normalnie waliły nawet w 0,5 grama w opadzie i 0,7g prowadzone szybciej w toni... choć zazwyczaj rzucałem 4,0-4,5-5,0mm
Użytkownik Umbra edytował ten post 14 kwiecień 2025 - 14:52
Napisano 14 kwiecień 2025 - 20:26
kruz, on 14 Apr 2025 - 04:04, said:
Wyciągnąlem wagę i sprawdziłem jakies stare, malutkie twisterki ze srucinami, zeby wiedzieć ile to jest pól grama, wyciągnąłem również z zapasów wedkarskich plecionkę 0.2 PE.
To wszystko chyba nie jest na moje niezgrabne i mało precyzje łapska
Ja tej plecionki prawie nie widzę……
Ty nie masz problemu z łapami tylko z oczami
PE0,4 już jest fest delikates.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 14 kwiecień 2025 - 20:29
- kruz lubi to
Napisano 15 kwiecień 2025 - 05:22
To, że fly fishing nie jest dla wszystkich, jest jedną z całego szeregu jego zalet. Bo jest on, bezdyskusyjną koroną łowienia
Dla pragmatyków efektywności, łatwości, skuteczności i produktywności, jest mało przydatny. Co więcej - równie niezrozumiały, jak inne niemniej trudne pojęcia typu; stowarzyszenie, homo sapiens, albo święta
- skius, Fatso, vako i 2 innych osób lubią to
Napisano 15 kwiecień 2025 - 16:00
Qh_, on 14 Apr 2025 - 19:26, said:
Ty nie masz problemu z łapami tylko z oczami
PE0,4 już jest fest delikates.
Ojjj uwierz mi, że i z jednym i z drugim ;-)
Oczy swoją droga i chyba czas udać się po mocniejsze szkiełka, ale moje łapy przy precyzyjnych robotach robią odchylenia o kilka centymetrów w nieprzewidywalnych kierunkach
Napisano 15 kwiecień 2025 - 16:18
Napisano 15 kwiecień 2025 - 20:50
Sławek Oppeln Bronikowski, on 15 Apr 2025 - 04:22, said:
To, że fly fishing nie jest dla wszystkich, jest jedną z całego szeregu jego zalet. Bo jest on, bezdyskusyjną koroną łowienia
![]()
Dla pragmatyków efektywności, łatwości, skuteczności i produktywności, jest mało przydatny. Co więcej - równie niezrozumiały, jak inne niemniej trudne pojęcia typu; stowarzyszenie, homo sapiens, albo święta
Zwłaszcza sucha mucha.
- S.N. lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych