Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Yamaga Blanks Blue Current opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 25 grudzień 2024 - 16:13

W wersji anglojęzycznej opis znika ale krzaczki dobrze tłumaczy Chat  :) 

————————————————————————————————

Seria BlueCurrent Wizy (ウィジー) została opracowana, aby dodać jeszcze więcej radości i swobody stylu do łowienia lekkiego. Nazwa „Wizy (ウィジー)” pochodzi od angielskiego słowa „Whizzy”, które oznacza „posiadający niezwykły talent”. W tym roku wprowadzono pięć modeli wieloczęściowych, które nie tylko cechują się doskonałą mobilnością, ale także osiągami nieustępującymi modelom dwuczęściowym.

Seria BlueCurrent została zaprojektowana tak, aby nie ograniczać kreatywności i stylu wędkarzy, oferując wszechstronność niezależnie od gatunków ryb czy stosowanych metod. Dzięki konfiguracji umożliwiającej „łowienie przez ugięcie” seria ta pozwala czerpać przyjemność zarówno z lekkich zdobyczy, jak i niespodziewanych okazów. Z każdą kolejną generacją seria BlueCurrent staje się coraz bardziej „przyjazna wędkarzowi”.

W szczególności wieloczęściowe modele serii BlueCurrent Wizy łączą wysoką mobilność z funkcjonalnością, ustanawiając nowy standard w modelach do lekkiego łowienia. Jako krok naprzód w rozwoju BlueCurrent, seria ta wyznacza nowy poziom, dążąc do jeszcze większej doskonałości.

————————————————————-

ciekawy jestem tego Wizy 710 1,5-20g - niezła rozpiętość, jedna wędka na wyjazd i taki zakres gramatur ! albo ten dłuższy 810 3-25g  :mellow: 

#142 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 25 grudzień 2024 - 20:10

Z tym dołem to bywa różnie (zależy czego oczekujesz) ale da się, góra raczej prawidłowo.

Natomiast jak widzę "pozwala czerpać przyjemność zarówno z lekkich zdobyczy, jak i niespodziewanych okazów" to już jakoś nie wierzę. Mój BCIII 1-10g piękna okoniówka ale 45 dziarski kleń gnie ją w nurcie po sam dolnik. Jakoś sobie nie wyobrażam na niej walecznych ryb większych niż 60. Chyba że te wizy są sztywniejsze. Ale widać krzywe na 250g ... .

No i uważaj bo to 4 częściowy travel.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 25 grudzień 2024 - 20:12

• skius lubi to

#143 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 14 styczeń 2025 - 19:32

Panocki ma ktoś wędkę Yamaga Blanks Blue Current III 78/B ? I może kilka słów napisać o walorach użytkowych ?

#144 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 14 styczeń 2025 - 21:15

Mam BCIII ale 74 trochę lżejsza. Opisałem w wątku mikado.

• S.N. lubi to

#145 OFFLINE   Bass-74

Bass-74

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaNB
  • Imię:Mariusz

Napisano 14 styczeń 2025 - 21:37

S.N., on 14 Jan 2025 - 18:32, said:

Panocki ma ktoś wędkę Yamaga Blanks Blue Current III 78/B ? I może kilka słów napisać o walorach użytkowych ?

Co prawda model w spinie nie w wersji cast

https://youtu.be/olf...RjyHKFWWKSvwMCj

Wersją cast
https://youtu.be/_gv...Fcrdh2vvS1VZ_PS

Użytkownik Bass-74 edytował ten post 14 styczeń 2025 - 21:39

• S.N. lubi to

#146 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3748 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 21 styczeń 2025 - 09:21

Na nowe modele trzeba będzie trochę poczekać, poniżej harmonogram (zapewne dla rynku japońskiego):

Załączony plik  Screenshot_20250121_092228_Chrome~2.jpg   78,76 KB   12 Ilość pobrań
  • Bass-74 lubi to

#147 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 426 postów

Napisano 22 styczeń 2025 - 17:42

S.N., on 14 Jan 2025 - 18:32, said:

Mam 82B jakby co

#148 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 22 styczeń 2025 - 17:59

Długość: 246 cm
Długość transportowa: 128cm
Ciężar wyrzutowy: 2-20g
Waga: 93g
Ilość sekcji: 2
Przelotki: SiC-S Stainless frame K Guide(Fuji)
Uchwyt kołowrotka: PMTS17(Fuji)

Ta ? Jeśli tak to napisz kilka zdań na temat tej wędki.

#149 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 13 luty 2025 - 20:18

Pytanko mam małe sprzętowe ... Gdybym zaszalał i chciał zamienić mojego nieśmiertelnego FX902-2 na coś nowoczesnego ze stajni Yamaga , to co to mogłoby być ? Warunki średniej rzeki (takiej do przerzucenia lotnym wobkiem typu Spirit 7 Hunter ) , nurt zmienny ale generalnie spory ( chyba , że niżówka ) , w użyciu najczęściej bzyk , bromba , mamba , jakieś niewielkie boleniówki . Ryby to głównie klenie ( i kleniska ) , czasami brzana lub boleń . Dostęp do wody i lądowania ryby nienajgorszy . Dotychczas wszystko zapięte udawało się wyjąć mimo smukłości blanku Phenixa . Prowadzić różne wabie w bardziej lub mniej komfortowy sposób również się dało . Czy 93 TZ/NANO to kij odpowiedni do takich zastosowań , czy jednak zbyt mocny ? Jak zachowuje się w dolnym zakresie cw ? Jak małe woblery można nim rzucić i poprowadzić , zwłaszcza te nielotne zbytnio ?

#150 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5299 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 luty 2025 - 19:52

93TZN będzie zbyt mocny, odpowiedni będzie Mebius 88L.

• malinabar i przemo_w lubią to

#151 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4517 postów

Napisano 14 luty 2025 - 20:39

W jakims sensie szukam powoli podobnej wedki, nie FX do zastąpienia tylko Gatti 9' do 14 gram.

Fajna opcja wydaje sie Favorite Black Swan 9' do 10 gram. Zastosowanie orginalnie podobne do Yamag. Inna kwestia co nawijasz na kolowrotek. Jak tylko w necie ogladam filmy z owymi jamagami czy favoritami to wydaja sie idealne do cienkich, mocnych zylek w realiach nizinnej rzeki.
Morski light game to ryby z twardymi pyskami wymagajace odpowiedniego zaciecia. Klenie, brzany czy jazie to cos innego i podobnie jak z salmon & steelhead sa adoptowane do naszych potrzeb, raz lepiej, raz gorzej.

@guciolucky- myslisz ze Yamagi jakimi lowisz i polecasz nadadza sie na bolki 80+ w realiach duzej rzeki z silnym uciagiem?

Niby myslalem nad beta tuned for surf 3m do 30 ale to jakas limitowana seria I wymagala loteri wiec srednio doatepna :(

#152 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2931 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 14 luty 2025 - 21:12

guciolucky, on 14 Feb 2025 - 18:52, said:

93TZN będzie zbyt mocny, odpowiedni będzie Mebius 88L.

Kuba, Bartek odwiedzi mnie, zrobi testy terenowe i oceni.

Uważam, że lepiej mieć nadmiar. 

#153 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5299 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 luty 2025 - 21:18

Mam FX-y i całą resztę, testów zrobiłem tyle, że mi ścięgna w rękach popękały ale ... zrobicie po swojemu :)

• Banjo i przemo_w lubią to

#154 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5299 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 luty 2025 - 21:25

@Bujo do warunków o jakich wspominasz polecił bym modele Ballistick 95MH

#155 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 14 luty 2025 - 21:52

Bujo, on 14 Feb 2025 - 19:39, said:

W jakims sensie szukam powoli podobnej wedki, nie FX do zastąpienia tylko Gatti 9' do 14 gram.

Fajna opcja wydaje sie Favorite Black Swan 9' do 10 gram. Zastosowanie orginalnie podobne do Yamag. Inna kwestia co nawijasz na kolowrotek. Jak tylko w necie ogladam filmy z owymi jamagami czy favoritami to wydaja sie idealne do cienkich, mocnych zylek w realiach nizinnej rzeki.
Morski light game to ryby z twardymi pyskami wymagajace odpowiedniego zaciecia. Klenie, brzany czy jazie to cos innego i podobnie jak z salmon & steelhead sa adoptowane do naszych potrzeb, raz lepiej, raz gorzej.

@guciolucky- myslisz ze Yamagi jakimi lowisz i polecasz nadadza sie na bolki 80+ w realiach duzej rzeki z silnym uciagiem?

Niby myslalem nad beta tuned for surf 3m do 30 ale to jakas limitowana seria I wymagala loteri wiec srednio doatepna :(

Beta TUNED Surf jest teraz na OLX, sam się zastanawiam czy nie zgarnąć. Nie po drodze mi do Wawy obecnie a chętnie przed zakupem bym pomacał.

Tak tylko pod klenie do małych wobków i nieloty 83 Nano Flex, miałem dwie sprzedałem i żałuję.

Użytkownik Valo edytował ten post 14 luty 2025 - 21:53

#156 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2378 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 14 luty 2025 - 23:57

Banjo, on 14 Feb 2025 - 20:12, said:

Kuba, Bartek odwiedzi mnie, zrobi testy terenowe i oceni.

Uważam, że lepiej mieć nadmiar. 

W tej kwestii jestem absolutnym minimalistą - tyle , ile naprawdę potrzebuję  :D . A sprzętowe doświadczenie Kuby w zakresie wędki/kołowrotki/przynęty na rzeczne ( i nie tylko ) stworzenia onieśmiela   :good: :). Ale odwiedziny jak najbardziej wskazane  ;).

• guciolucky i Banjo lubią to

#157 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 15 luty 2025 - 08:38

Doświadczeniu nie można zaprzeczyć. Sam go nieraz podpytywałem. Problem w tym, że każdy ma inne upodobania i preferencje. Każdy czuje inaczej. I łowi w innych warunkach.
Ktoś lubi mieć zapas, a mnie zapas wręcz drażni, podobnie zresztą, jak za głęboka (dla mnie) praca BC III. 
Wiec ponieważ nasze oczekiwania sie mocno zawężają i kazdy ma dodatkowo inne, nie ma innej drogi niż próbować samemu. Warto popytać i co ważne rożnych opinii, a potem niestety doświadczenia własne i las wędek oraz kołowrotków.

Dla przykładu: Kuba widzi sporą różnice miedzy Vańkiem 19 i 23 a ja … żadnej. Oczywiście poza nawojem, który ma i wady i zalety.

Jemu pasują Yamagi a mi evergreen że o tańszym sky dreamie nie wspomnę.

Jedni muszą mieć Stellę a inni Pennami zawojowują świat. I to w sumie … jest przecież niezaprzeczalnie piękne. :D

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 luty 2025 - 08:43

• S.N. i Pescador de caña lubią to

#158 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 15 luty 2025 - 10:01

Valo, on 14 Feb 2025 - 20:52, said:

Beta TUNED Surf jest teraz na OLX, sam się zastanawiam czy nie zgarnąć. Nie po drodze mi do Wawy obecnie a chętnie przed zakupem bym pomacał.

"Używana sporadycznie". kawałek dalej "Nigdy nie używana na rybach" - cytat z ogłoszenia.

Biorąc pod uwagę opis, oraz atrakcyjną cenę - Chyba nie warto się zastanawiać  ;).  

#159 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 15 luty 2025 - 10:09

Lepton, on 15 Feb 2025 - 09:01, said:

"Używana sporadycznie". kawałek dalej "Nigdy nie używana na rybach" - cytat z ogłoszenia.

Biorąc pod uwagę opis, oraz atrakcyjną cenę - Chyba nie warto się zastanawiać  ;).  

Może sporadycznie łowiona w fotelu ale nigdy nie zabrana na ryby?  :D

#160 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 15 luty 2025 - 12:13

Albo gościu tyrał tym sporadyczne 4 wypady 2 tygodniowe w wartkim nurcie a nie używana na rybach bo nic nie złowił. ;)

JA bym z OLX pomacać jechał.

Co innego tu. Można kupić od kogoś co wiadomo co pisze, jak używa, co jaki czas sprzęt zmienia. OLX pełen Januszy biznesu jest. Nie mówię, ze tam nie można kupić okazyjnie i od uczciwego człowieka ale ryzyko jednak większe. Np kupić kradzione. Jak ktoś do obejrzenia chce się umawiać na stacji a nie w domu to ja np. odpuszczam.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 luty 2025 - 12:14

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych