Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Yamaga Blanks Blue Current opinie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
214 odpowiedzi w tym temacie

#161 ONLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 15 luty 2025 - 13:09

Akurat olx teraz dobrze zabezpiecza kupującego. Jeżeli towar jest trefny zwracasz i pieniądze lecą z powrotem do Ciebie. Jeżeli ok to zamrożone pieniądze lecą do sprzedającego.

#162 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 15 luty 2025 - 14:27

Lepton, on 15 Feb 2025 - 09:01, said:

"Używana sporadycznie". kawałek dalej "Nigdy nie używana na rybach" - cytat z ogłoszenia.

Biorąc pod uwagę opis, oraz atrakcyjną cenę - Chyba nie warto się zastanawiać  ;).  

Dlatego pisałem o pomacaniu. Cena była by atrakcyjna jakby kosztowała 1000 czy 800zł, ale 1600 wcale jakies turbo atrakcyjne nie jest.

Użytkownik Valo edytował ten post 15 luty 2025 - 14:28

• Night_Walker lubi to

#163 ONLINE   dante

dante

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 553 postów
  • LokalizacjaEłk

Napisano 15 luty 2025 - 15:30

Pescador de caña, on 15 Feb 2025 - 12:09, said:

Akurat olx teraz dobrze zabezpiecza kupującego. Jeżeli towar jest trefny zwracasz i pieniądze lecą z powrotem do Ciebie. Jeżeli ok to zamrożone pieniądze lecą do sprzedającego.

Sprzedawałem kilka razy na olx z ich przesyłką i wszystko było ok. Zastanawiam się tylko co będzie w przypadku gdy wyślę towar zgodny z opisem i sprawny a kupujący po odbiorze zglosi,że coś jest nie tak i np. otrzymał towar inny niż był w ogłoszeniu. Co wtedy zrobi olx?

#164 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1083 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 15 luty 2025 - 15:57

dante, on 15 Feb 2025 - 14:30, said:

Sprzedawałem kilka razy na olx z ich przesyłką i wszystko było ok. Zastanawiam się tylko co będzie w przypadku gdy wyślę towar zgodny z opisem i sprawny a kupujący po odbiorze zglosi,że coś jest nie tak i np. otrzymał towar inny niż był w ogłoszeniu. Co wtedy zrobi olx?

Też mnie ten temat intryguje, bo polotu w społeczeństwie nie brakuje, a nawet, jeśli robisz zdjęcia przesyłki przed spakowaniem, to nie są one przecież żadnym “twardym” dowodem. Ja sprzedaje rzeczy tanie, aby w razie problemów strata nie była wielka.

#165 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1108 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 15 luty 2025 - 16:25

Pescador de caña, on 15 Feb 2025 - 12:09, said:

To dobrze, ze się jorgnęli bo było sporo przekrętów na olx.

Z rok temu jak kupowałem to nie musiałem nic potwierdzać.

#166 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1388 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 15 luty 2025 - 16:40

Qh_, on 15 Feb 2025 - 15:25, said:

To dobrze, ze się jorgnęli bo było sporo przekrętów na olx.

Z rok temu jak kupowałem to nie musiałem nic potwierdzać.

Po 24h samo się potwierdziło z automatu...

#167 OFFLINE   Geniusloci

Geniusloci

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaWwa
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 luty 2025 - 11:21

Hej, 

czy ktoś z Państwa używa BlueCurrent III 76 Spin 229cm do 12gr.? W tej chwili łowię Diaflexem Spin do 10 gramów i niestety z małych haków niektóre większe oksy spadają, więc szukam czegoś, co ładnie się ugnie pod rybą 35 cm i jednocześnie będzie trochę wolniejsze (ale nie wolne!) od tradycyjnej na naszym rynku szpady xfast. Łowię głównie gumami na główkach / czebu do 8gramów - keitechy 3", tanty itp. Co jakiś czas założę woblera (max to Rapala Shad Rap 5cm, czasem Original 7 cm, ale on ma mniejsze opory) lub żelastwo obrotowe do 9 gramów. 

Alternatywnie rozglądam się za Black Swan do 10 gramów, ale Yamaga pomimo gorszego uzbrojenia bardziej do mnie gada. 

Dzięki z góry :)  

#168 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów
  • LokalizacjaPojezierze Drawskie

Napisano 16 luty 2025 - 12:14

Przytoczony Bluecurrent to bardziej kij pod twarde przynęty i rzeka jest jego żywiołem, choć i jigować by się dało pewnie bez problemu, tyle, że nie do tego został zbudowany. Jednak mając porównanie np do Corto do 10g w wersji dla biednych ludzi, czyli UX, jeśli miałbym wybrać coś do pstrykania gumami, to przyjemniej mi się jigowało właśnie rzeczonym Corto

• Geniusloci lubi to

#169 OFFLINE   Geniusloci

Geniusloci

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaWwa
  • Imię:Krzysztof

Napisano 16 luty 2025 - 13:07

Ten "biedny" Corto też jest na tapecie, chociaż nie wiem, czy nie będzie za szybki. W poniedziałek wybieram się do Zielonej Góry pomacać je wszystkie i mam nadzieję wyjść z badylem w ręku :) Dam znać :) 

#170 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 16 luty 2025 - 13:14

Geniusloci, on 16 Feb 2025 - 12:07, said:

Ten "biedny" Corto też jest na tapecie, chociaż nie wiem, czy nie będzie za szybki. W poniedziałek wybieram się do Zielonej Góry pomacać je wszystkie i mam nadzieję wyjść z badylem w ręku :) Dam znać :)

To dobry pomysł, pan Tomek w Centrum Wędkarskim bardzo dobrze potrafi doradzić. Mnie wyleczył trochę z Yamagi, bo wydaje się być trochę za wolny do moich oczekiwań. Brałem pod uwagę właśnie tą Yamage i Corto UX. Łowię na Corto i jestem zadowolony.

Użytkownik mav3rick edytował ten post 16 luty 2025 - 13:15

• Geniusloci lubi to

#171 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5299 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 luty 2025 - 10:13

Zastanawiam się dlaczego ciągle mylicie pojęcia, szybkość vs sztywność? Mnie to nie przeszkadza ale zdecydowanie utrudnia prawidłowe opisywanie charakterystyki blanków. Yamagi są ultraszybkie choć w większości nie są sztywne, genialne konstrukcje, które jeszcze długo nie będą prawidłowo klasyfikowane w polskiej nomenklaturze, z dużą szkodą dla wędkarzy. 

#172 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4847 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 17 luty 2025 - 10:35

No coś w tym jest co Guciolucky pisze bo np. taka yamaga blue current III W wersji 0.3 - 7 gram to jeden z szybciej gasnących lajtów jakie w ręku miałem i dołem te 0.5 grama poda.
  • skius, tibhar i Darek_W lubią to

#173 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 17 luty 2025 - 10:49

Warcisław, on 16 Feb 2025 - 11:14, said:

Przytoczony Bluecurrent to bardziej kij pod twarde przynęty i rzeka jest jego żywiołem, choć i jigować by się dało pewnie bez problemu, tyle, że nie do tego został zbudowany. Jednak mając porównanie np do Corto do 10g w wersji dla biednych ludzi, czyli UX, jeśli miałbym wybrać coś do pstrykania gumami, to przyjemniej mi się jigowało właśnie rzeczonym Corto

Zerknij na modele TZ Nano zmienisz zdanie. To też super wędki podbijania. Chociaż sam w okoniowym segmencie wolę TICT ew Graphiteleader.

#174 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów

Napisano 17 luty 2025 - 11:57

Zdaję sobie sprawę z szerokości oferty YB, to świetne kije, tyle, że nie mam zasobów (i właściwie też potrzeby), żeby to wszystko przetestować. Post odnosił się do dwóch konkretnych modeli wędzisk, które mam nieszczęście posiadać i ogólnych wrażeń z ich użytkowania.

#175 OFFLINE   Valo

Valo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 17 luty 2025 - 14:25

Warcisław, on 17 Feb 2025 - 10:57, said:

Zdaję sobie sprawę z szerokości oferty YB, to świetne kije, tyle, że nie mam zasobów (i właściwie też potrzeby), żeby to wszystko przetestować. Post odnosił się do dwóch konkretnych modeli wędzisk, które mam nieszczęście posiadać i ogólnych wrażeń z ich użytkowania.

Jakie masz modele?

Też nie chce być ambasadorem marki, ja również mam takie które mniej lub bardziej mi siadły. To tylko wędki.

Użytkownik Valo edytował ten post 17 luty 2025 - 14:26

#176 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów

Napisano 17 luty 2025 - 17:00

Bluecurrent III 74 i III 76. Łowi mi się nimi kapitalnie przy pomocy różnych przynęt, no i paradoksalnie nie mam standardowej polskiej obsesji "szybkości i zapasu mocy"  (tak jak te pojęcia są najczęściej rozumiane czyli chyba błędnie) w wędkach. Choć jak celnie zauważyli koledzy Guciolucky I S.N. to są bardzo responsywne kije, w droższych seriach Yamagi jest pewnie pod tym względem jeszcze lepiej

Użytkownik Warcisław edytował ten post 17 luty 2025 - 17:01

• skius i Valo lubią to

#177 OFFLINE   nati

nati

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 103 postów

Napisano 17 luty 2025 - 18:12

Dobry wieczór

Zapytam raz jeszcze, może jednak ktoś zna odpowiedź, tylko w wirwarze postów mój umknął

nati, on 19 Nov 2024 - 16:18, said:

Mam pytanie do użytkowników wędki Blue Current lll 78. Czy wędka ma wystarczająco dużo kręgosłupa aby podawać, prowadzić i animować małe woblery, powiedzmy klasyczne 4-5 cm z Czarnego, w wartkim nurcie rzeki o górskim charakterze?

#178 OFFLINE   Bass-74

Bass-74

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaNB
  • Imię:Mariusz

Napisano 17 luty 2025 - 19:05

nati, on 17 Feb 2025 - 17:12, said:

Dobry wieczór

Zapytam raz jeszcze, może jednak ktoś zna odpowiedź, tylko w wirwarze postów mój umknął

https://youtu.be/olf...RjyHKFWWKSvwMCj

Raczej bez najmniejszego problemu

#179 OFFLINE   bartosz311287

bartosz311287

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 711 postów
  • Imię:Bartosz

Napisano 17 luty 2025 - 19:07

Mam kupiony ten 78, według mnie powinien sobie poradzić. Ja będę go stosować pod smużaki, oraz sieki bzyki,ukleje, czy też jakieś bezstery gdyby jakiś ślepy bolek zdradził swą obecność.

#180 OFFLINE   Warcisław

Warcisław

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów

Napisano 17 luty 2025 - 19:37

nati, on 19 Nov 2024 - 16:18, said:

Mam pytanie do użytkowników wędki Blue Current lll 78. Czy wędka ma wystarczająco dużo kręgosłupa aby podawać, prowadzić i animować małe woblery, powiedzmy klasyczne 4-5 cm z Czarnego, w wartkim nurcie rzeki o górskim charakterze?

76 sobie radzi w takich warunkach, także można pospekulować, że oczko mocniejszy 78 nie powinien nawet pisnąć. Zresztą to kije zaprojektowane do łowienia w morzu gdzie prądów przecież nie brakuje. Ogólnie warto odwiedzić stronę producenta gdzie całkiem nieźle i rzeczowo jest wyjaśnione co z czym i do czego

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych