#181 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 13:46
#182 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 17:41
No to muszę przyznać, że mnie trochę zmartwiłeś...6zł? A cena kijka? Ten który masz w tej chwili to zupełnie inna wedka.Te 3cm to dużo bo to one byly wskażnikiem delikatnych brań i opadu najlżejszych główek.Źlamałem kilka wklejek i żadna po takiej naprawie(czesto już na łowisku) nie spełniała oczekiwań, ale weź ja nad wode może akurat...pozdro
Myślałem, że te 3 cm nie będzie miało znaczenia. Rozumiem, że Ty w jednej ze swoich wklejek też miałeś skróconą szczytówkę o ok 3 cm i zauważyłeś dużą różnicę w łowieniu, skoro jak piszesz "jest to całkiem inna wędka"?
#183 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 17:57
No to muszę przyznać, że mnie trochę zmartwiłeś...
Myślałem, że te 3 cm nie będzie miało znaczenia. Rozumiem, że Ty w jednej ze swoich wklejek też miałeś skróconą szczytówkę o ok 3 cm i zauważyłeś dużą różnicę w łowieniu, skoro jak piszesz "jest to całkiem inna wędka"?
Niestety 3cm może robić dużą różnicę, bardziej sztywna szczytówka mniej widoczny opad na niższej gramaturze.
#184 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 18:15
#185 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 19:19
Ja kupowałem oryginalne wklejki i dawałem do zrobienia fachowcowi, ewentualnie zamawiałem cały górny skład.Skontaktuj sie z serwisem mikado, lub pogadaj w zaprzyjaźnionym sklepem wedkarskim czy by nie zamówili.Bedziesz po przezbrojeniu złamanej(badz wstawieniu innej wklejki)miał kijek z dwoma szczytówkami o różnych parametrach.
#186 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 19:32
#187 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 20:20
#188 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2015 - 22:32
Ja na Twoim miejscu jeżeli pasuje Ci ten kijek nie traciłbym czasu i już załatwiał cały segment.
O nie, nie, nie... Takie zagranie na pewno nie jest w moim stylu . Niestety należę do osób, które lubią pokombinować zanim zdecydują się na najłatwiejsze rozwiązanie.
Zatem w pierwszej kolejności pojadę wędkę wypróbować i jeśli jej praca nie będzie mi odpowiadać, to skorzystam z rady kolegi
A kto zabroni przeszlifowac delikatnie wklejke przy końcu
więc spróbuję tak zrobić i zobaczę co z tego wyjdzie...
Szczerze mówiąc po Waszych opiniach już się pogodziłem z tym, że mikruskami już nie połowię. Zatem jestem w tej komfortowej sytuacji, że z czystym sumieniem mogę się trochę pouczyć jak to określił kolega
Nauka kosztowna jest .
Po takim szlifowaniu obadam jak zachowuje się wędka pod różnym obciążeniem podobnie jak w wątku "baza ugięć" i zobaczymy czy wyjdzie jakieś przesztywnienie. Pewnie jakieś tam będzie, ale jak już pisałem robię to dla siebie, więc nie będę się tym przejmować. Postaram się uwiesić 500g i zobaczę jak to wyjdzie, no chyba że się pokuszę o większą gramaturę.
To może pytanko do Was, jakiemu obciążeniu poddaliście swoje wędki? Jeśli możecie to podajcie gramaturę kijka, oraz wagę ciężarka.
Użytkownik Henri edytował ten post 07 marzec 2015 - 23:17
#189 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2015 - 02:44
Ponieważ nie miałem czasu, żeby sprawdzić wędkę nad wodą, postanowiłem zrobić suchy test szczytówki w warunkach domowych.
Zatem umieściłem wędkę na takim stojaczku:
1.JPG 88,19 KB 8 Ilość pobrań
i poddałem ją obciążeniu o masie 1g (w sumie kilka kółek łącznikowych). Szczerze mówiąc byłem trochę zdziwiony, ponieważ nie sądziłem że szczytówka w ogóle się ugnie, a tutaj niespodzianka- nastąpiło ugięcie ok. 8-9 mm.
2.JPG 50,67 KB 8 Ilość pobrań
3.JPG 57,47 KB 7 Ilość pobrań
4.JPG 104,79 KB 7 Ilość pobrań
5.JPG 110,9 KB 7 Ilość pobrań
Da radę wyczuć opad przy takim ugięciu? A czy ktoś z Was obciążał swoją wędkę 1 gramem, a jeśli tak to jak wtedy wyglądało ugięcie? Może kolega Jozi w Kociej Łapie robił taki teścik, to jako ciekawostkę by wrzucił. Wiem, że to inna liga, ale może komuś innemu by się też przydało i zachęciło do zakupu
#190 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 17:22
Witam.
Po ostatnim wypadzie na ryby wróciłem ze spękaną szczytówką dolnika. Są to poprzeczne pęknięcia, a pęknięte kawałki można odchylić od rdzenia. Rdzeń wędki wydaj się być ok. Jest jakaś szansa naprawy tej wędki? Jaki jest stopień trudności zabawy z nią i czy można poradzić sobie z tym w domu?
Załączone pliki
#191 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 17:58
ze spękaną szczytówką dolnika
Trochę "masło maślane"... Szczytówka to górny element, dolnik to dolny element (na przykładzie 2-częsciowego spina). Rozumiem, że pękł dolnik w miejscu łączenia ze szczytówką, w miejscu, gdzie wchodzi w szczytówkę? (tak wnioskuję po zdjęciu).
Wg mnie zostaje wycięcie popękanego elementu i wstawienie spigota. Choć pęknięcie idzie widać dość daleko.
Pytanie co to za kij i czy jest sens się w to bawić - sam raczej tego nie zrobisz w domu, jeśli nie znasz sie na rzeczy...
#192 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 18:29
mam to samo z Daiwą infinity 3m 20-60
#193 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 18:44
Witam.
Po ostatnim wypadzie na ryby wróciłem ze spękaną szczytówką dolnika. Są to poprzeczne pęknięcia, a pęknięte kawałki można odchylić od rdzenia. Rdzeń wędki wydaj się być ok. Jest jakaś szansa naprawy tej wędki? Jaki jest stopień trudności zabawy z nią i czy można poradzić sobie z tym w domu?
Owiń taśmą przezroczystą. lub pakunkową dopasuj kawałek rurki węglowej i wklej na żywicę po wyschnięciu zdejmij taśmę nadlewki z żywicy usuń nożykiem
potem papier ścierny i polerowanie ostatecznie omotka na końcu tuleji i lakierowanie i tyle najprostszy sposób.
#194 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 19:31
dziekuje za odpowiedzi.
Owiń taśmą przezroczystą. lub pakunkową dopasuj kawałek rurki węglowej i wklej na żywicę po wyschnięciu zdejmij taśmę nadlewki z żywicy usuń nożykiem
potem papier ścierny i polerowanie ostatecznie omotka na końcu tuleji i lakierowanie i tyle najprostszy sposób.
Czy mam najpierw oderwać popękane kawałki, i dopiero na to dopasowac rurke? Czy rurke nałożyć na spękany odcinek wędki?
znalazłem również taki artykuł:
https://dariuszciech...lowych-czesc-1/
Czy warto się do niego zastosować?
#195 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 20:08
Użytkownik Riqelme edytował ten post 11 maj 2015 - 20:09
#196 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 20:14
a jak część na którą wchodzi szczytówka cała jest ułamana jakieś 20cm to jest jakas opcja??
#197 OFFLINE
Napisano 15 maj 2015 - 19:27
dziekuje za odpowiedzi.
Czy mam najpierw oderwać popękane kawałki, i dopiero na to dopasowac rurke? Czy rurke nałożyć na spękany odcinek wędki?
znalazłem również taki artykuł:
https://dariuszciech...lowych-czesc-1/
Czy warto się do niego zastosować?
Nie czytaj nawet takich bzdur!!!
#198 OFFLINE
Napisano 16 maj 2015 - 08:34
Z gościa pomysłowy Dobromir, naprawiać wędkę kropelką... Przychylam się do słów kolegi wyżej. Nawet nie czytaj takich bzdur...
#199 OFFLINE
Napisano 16 maj 2015 - 08:51
Koledzy chyba mieli na myśli wklejenie w środek kawałka rurki. A w środku nie masz żadnego rdzenia tylko kawałek pianki żeby się syf do środka nie pchał.
Tak więc wyciągasz tę piankę, szukasz rurki węglowej żeby jak najlepiej pasowała średnica do wnętrza twojej wedki w miejscu gdzie jest popękana. Popękane miejsce owijasz taśmą, ro środka wkładasz dospasowana wcześniej rurke weglowa pokrytą żywicą. Zostawiasz do wyschniecia. Jak wyschnie to w tych peknieciach wędki po sciagnięciu taśmy powinno być troche żywicy która pod cisnieniem podczas wkładania rurki powinna wypłynąc. Lekko polerujesz papierem wodnym zeby nie bylo jej czuć pod palcami i żeby szczytowka dobrze wchodizla. Ewentualnie jak masz torche nici na omotki to możesz zrobić omotkę w miejscu gdzie pękniecie się kończy. kilka mm w dół w kierunku uchwytu i kilkanaście w góre po pęknięciu.
Jak kij jest cos warty a masz w okolicy jakas pracownię budowy wedek albo gośc w wędkarskim zna kogos w okolicy kto anprawia wędki? -to mzoe zanieś to tam i zrobia profesjonalnie.
A możne można kupic taki dolnik w serwisie?
#200 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2015 - 21:20
Panowie krótko i na temat jak to naprawić?
Czy ucięcie poniżej pękniętych miejsc załatwi sprawę?
Jak tak to czym to uciąć?
Na szczytowej części pęknięcie na okolo 1cm, a na drugiej około 2cm
Wszystko widoczne na zdjęciach.
Aha czy na szczytowej części omotka jest pod lakierowaną częścią po całości czy tylko dla ozdoby?
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędka, naprawa
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka pod Okonia z zapasem mocyNapisany przez KipsoN , 25 wrz 2023 wędka |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Budżetowe lekkie łowienie - okonie, białoryb i wrocławski niewymiarowy szczupak ;)Napisany przez Andżej , 03 sty 2022 spinning, xul, okoń, wędka i 1 więcej |
|
|
||
Różności wędkarskie →
Cafe jerkbait.pl →
Złamana szczytówka w spinningu.Napisany przez Pstrągal , 11 gru 2020 szczytówka, wędka, złamana wędka i 1 więcej |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Wędka do dużych gum i jerkówNapisany przez Pitpno , 02 cze 2020 spinning, gumy, jerk, wędka |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Kij okoniowy 250-300 PLNNapisany przez Jorginto , 09 cze 2019 wędka, okoń, spinning, jig |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych