Nie wiem tego na pewno Daniel, ale wyobrażam sobie, że spin-muchy, których używasz na pstrągi po zmoczeniu ważą pewnie ok 5-6g co powinno dać na żyłce 0,26 zasięg w okolicach 25m może ciutkę więcej.
Ryby - pstrągi, które łowisz nie stanowią wyzwania "mocowego" dla tego blanku nawet w najtrudniejszym miejscach,- jest zapas.
Z całą pewnością warto spróbować, tym bardziej, że tytułowy blank na sucho zachowuje się jak szybki grafit z łatwą szczytówką, ładuje się jak szkło i holuje jak szkło co powoduje, że przesiadka z węgla na szkło w tym przypadku może być bardzo komfortowa...
Dodatkowo szkło połączone z żyłką daje zero sygnału zwrotnego do rybich sensorów i choć naukowo próżno szukać na to dowodów, zadziwiająca liczba wędkujących szkłem potwierdza tę obserwację opowiadając w różny sposób o tej dziwnej właściwości. Pisałem już kiedyś o tym więc nie będę się powtarzał...
Gdybyś się zdecydował na szklany eksperyment to będę z niecierpliwością oczekiwał Twoich wieści znad pstrągowej wody
Niestety z mojego doświadczenia w łowieniu pstrągów szkłem, które obejmuje jedynie ryby do 60 cm i w znacznie wolniejszym nurcie niż ma Twoja rzeka niewiele wynika dla Ciebie, a i wędka której do tego używam jest znacznie wolniejsza od tytułowej (SP 754)