#141 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2016 - 21:25
#142 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 16:04
Dzisiaj już doszedł mój szklaczek ESH 854 i wrażenia troszkę mieszane bo stwierdziłem że firma ma kłopoty z mierzeniem średnic. Według specyfikacji blank powinien mieć na dole Butt Diameter: 0,8 po przeliczeniu 20,32 mm niestety ma 21,5 mm . Dobrze chociaż że szczyt się zgadza . Waga hmmm ...146 g to trochę dużo jak na 8'6" ft i 17 lb ale da się żyć .Balans w miarę więc nie powinno być źle .Ugięcie to bezsprzecznie jego największa zaleta .Piękne szczytowe i postępujące płynnie wraz ze wzrostem siły . Szybkość jak na szklaka kosmiczna w porównaniu do węgla raczej skromna . Zobaczymy co z niego wyjdzie .Postanowiłem go zrobić bardzo ekonomicznie bo gabaryty raczej nie pozwalają zaszaleć Rozebrałem już stary teleskopowy podbierak aby sobie zrobić .... rozwiertak do rękojeści ostatnie 20 cm szczytu trochę ucieka ale i tak szczęście że ucieka po linii kręgosłupa więc nie będzie to widoczne .Szklaki ponoć tak mają więc się nie gniewam
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 29 marzec 2016 - 16:06
- Rheinangler lubi to
#143 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 16:15
Są te wasze KUZYNY , bo macałem je przed świętami . Wprawdzie nie wiem co komu i dla kogo i czy wszystkie , ale SĄ !!!. .
PS: Szklaczki to nie moja bajka, ale spodobał mi się za to KUZYNEK z węgla i to tego naj naj . Fajny pod okonie będzie z tego patyk do ukręcenia. Mocny dolniczek i poddająca się, miękka szczytóweczka. Ktoś kto lubi dłubać plemnikami oraz mikrobami będzie miał uciechę .
#144 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 16:25
Dzisiaj już doszedł mój szklaczek ESH 854 i wrażenia troszkę mieszane bo stwierdziłem że firma ma kłopoty z mierzeniem średnic. Według specyfikacji blank powinien mieć na dole Butt Diameter: 0,8 po przeliczeniu 20,32 mm niestety ma 21,5 mm . Dobrze chociaż że szczyt się zgadza . Waga hmmm ...146 g to trochę dużo jak na 8'6" ft i 17 lb ale da się żyć .Balans w miarę więc nie powinno być źle .Ugięcie to bezsprzecznie jego największa zaleta .Piękne szczytowe i postępujące płynnie wraz ze wzrostem siły . Szybkość jak na szklaka kosmiczna w porównaniu do węgla raczej skromna . Zobaczymy co z niego wyjdzie .Postanowiłem go zrobić bardzo ekonomicznie bo gabaryty raczej nie pozwalają zaszaleć Rozebrałem już stary teleskopowy podbierak aby sobie zrobić .... rozwiertak do rękojeści ostatnie 20 cm szczytu trochę ucieka ale i tak szczęście że ucieka po linii kręgosłupa więc nie będzie to widoczne .Szklaki ponoć tak mają więc się nie gniewam
Artur, pod jakie lowienie/ryby robisz tego szklaczka?
#145 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 16:53
Artur, pod jakie lowienie/ryby robisz tego szklaczka?
Spodziewam się połowić sandacze na DSa , Carolina Rig oraz Texas Rig i oczywiście dorsz na Texas Rig . Widzę duży potencjał jeżeli chodzi o trola Troć ,Seelachs i Dorsz na woblery
- Del Toro lubi to
#146 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 20:36
no to masz swojego pytona Artur cieszę się i mam nadzieję a raczej wiem, że jak go choć troszkę polubisz to będzie Ci płatał wiele miłych niespodzianek
Co do niezgodności podawanych wymiarów,- hmm zawsze tak było - ze starymi Seekerami również, ale jakbyś widział niektóre krzywizny starych czarnych Seekerów to byś powiedział równiutki ten kuzynek a zdarzały się mocne C i S-ki także a co do kolorów to jak się mexowi wsadziło od szaro-czarnego przez brązowo-czarne aż po czarne....
#147 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 20:45
Są te wasze KUZYNY , bo macałem je przed świętami . Wprawdzie nie wiem co komu i dla kogo i czy wszystkie , ale SĄ !!!. .
PS: Szklaczki to nie moja bajka, ale spodobał mi się za to KUZYNEK z węgla i to tego naj naj . Fajny pod okonie będzie z tego patyk do ukręcenia. Mocny dolniczek i poddająca się, miękka szczytóweczka. Ktoś kto lubi dłubać plemnikami oraz mikrobami będzie miał uciechę .
napisz coś więcej o tej witce do mikrobów.
#148 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 21:24
http://www.cousinsta...er=XX-Ultra-Lt.
Bardzo miękka/delikatna szczytówka pozwalająca nawet niezdecydowanej i ospałej rybie zassać przynętę , bardzo czuła , pokaże każde pstryknięcie , ale na tyle szybka by błyskawicznie zareagować i zaciąć. Dolnik zaś na tyle mocny i wytrzymał ,aby dawał gwarancję szybkiego i zdecydowanego holu .
Kijek dwuczęściowy, nie wklejka. Bardzo lekki ,ale wygląda solidnie zbudowany jak na UL. Pod małymi rybkami pracuje częścią szczytową i potrzeba troszkę więcej ,aby obudzić dolnik. Z wyglądu i budowy ,na pierwszy rzut oka przypomina niektóre MATAGI.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 29 marzec 2016 - 21:47
#149 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2016 - 21:56
#150 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2016 - 04:17
Tomku,- ponieważ szklani Kuzyni są nieco sztywniejsi niż analogiczne modele w czarnym Seekerze może wato popatrzeć na 702-kę wówczas efekt obsługi tego kija będzie bardzo podobny do 652 w wersji "Seeker"
#151 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2016 - 07:29
#152 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2016 - 09:41
- gelo lubi to
#153 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2016 - 21:16
1. Są zdecydowanie szybsze od starych czarnych Seekerów.
2. Waga - są zdecydowanie lżejsze od czarnych i zielonych Seekerów.
3. Grubość ścianek - ścianki grubsze od zielonej serii Seekera ale od czarnej trochę cieńsze.
4. Średnica - szczytówka w tych, które widziałem się zgadza, dolnik wg. danych tabelkowych jest zaniżony. Tak jak kolega @MrWrite7 pisał.
5. Gwarancja - na wady materiałowe bezterminowa.
6. Zwracajcie uwagę na złącze ponieważ nie we wszystkich blankach jest idealnie spasowane (klika). Podobno da się to zlikwidować lepiszczem i szklane blanki dość często tak mają ale płacąc 500 PLN lub więcej za blank chyba lepiej żeby fabrycznie złącze było poprawnie spasowane.
- Del Toro lubi to
#154 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2016 - 07:09
Super Tomek, ze skrobnąłeś coś i coś konkretnego po wizycie u Zbyszka.
Tak z grubsza, analizując dotychczasowe doniesienia wydaje się poprawna teza o zastosowaniu bardziej nowoczesnej żywicy w "tradycyjnych Seekerach" na co wskazują wymieniane cechy, takie jak - większa szybkość i lekkość w stosunku do analogicznych starszych modeli przy zachowaniu "starego" ugięcia.
S-glassowa seria Seekera jak chodzi o tzw szybkość na pewno zniechęciła spore grono "wielbicieli" ze względu na to iż to co mówiło się zawsze o czarnych Seekerach, że są to "samonaładowane blanki" w tej serii praktycznie nie występowała.
Teraz zobaczymy jak sie to wszystko sprawuje w warunkach łowiska i pod rybami, oby jak największymi.
Myślę, że pod koniec czerwca będę miał już spory ogląd w tej sprawie i na pewno skrobnę parę słów jak to wygląda żeby nikt nie musiał błądzić bez potrzeby
Komponenty do mojego kija są już zamówione, mapa rozmieszczenia przelotek w rozpracowaniu, więc pewnie pod koniec kwietnia zacznę nim łowić i na pierwszy strzał pójdą brzany i bolenie a potem docelowe sandacze...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 31 marzec 2016 - 07:14
#155 ONLINE
Napisano 31 marzec 2016 - 11:29
S-glassowa seria Seekera jak chodzi o tzw szybkość na pewno zniechęciła spore grono "wielbicieli" ze względu na to iż to co mówiło się zawsze o czarnych Seekerach, że są to "samonaładowane blanki" w tej serii
...starych wielbicieli moze nie przekonala ale za to starych sceptykow juz tak
Porownywalem zielona 703 z analogicznym modelem z Kuzynow - i zielona jest szybsza. Ma tez bardziej rownomierne ugiecie, kuzyni gna sie nieco 'kwadratowo' co oczywiscie ma tez swoje plusy / jest cecha ktora mozna wykorzystac.
Biorac jednak pod uwage cene za jaka byly sprzedawane zielone seekery a za jaka sprzedawani sa kuzyni, to pozostane po zielonej stronie
- Del Toro lubi to
#156 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2016 - 13:47
Biorac jednak pod uwage cene za jaka byly sprzedawane zielone seekery a za jaka sprzedawani sa kuzyni, to pozostane po zielonej stronie
Też się nad tym zastanawiam
Z Kuzynów, które miałem możliwość obejrzeć najbardziej podpasowała mi 702. To coś trochę jakby połączenie starego czarnego Seekera z nowym zielonym ceny jak na szkło w porównaniu do zielonego Seekera spore bo np. 703 kosztuje 526 PLN + uzbrojenie to spokojnie 1000 PLN pęknie więc...albo rozsądek albo ciekawość
#157 ONLINE
Napisano 31 marzec 2016 - 13:52
Myślę że dla prawdziwego 'fana' nie ma barier nie do pokonania. Ludziom miło wspominającym stare czarne seekery kuzuni powinni sie spodobać bo to bardzo podobne konstrukcje.
#158 OFFLINE
Napisano 02 kwiecień 2016 - 09:58
kuzyni gna sie nieco 'kwadratowo' co oczywiscie ma tez swoje plusy / jest cecha ktora mozna wykorzystac.
napisz proszę, które modele mają kwadratowe ugięcie, bo ten który zamówiłem ESP 892 a także, ten który dotarł do Artura ESP 854 nie pokazują tej cechy oba mają bardzo płynne progresywne ugięcie, być może to "zaleta" serii S&S a tylko "trout-y" się tak kwadratowo gną...
#159 ONLINE
Napisano 02 kwiecień 2016 - 21:52
703-ka którą wyginałem u Zbyszka Kawalca np. W zasadzie pracuje szczytówka, dolnik stoi. Takie hot-shotowate ugięcie.Ten sztywny dolnik w pewnien sposób "przyspiesza" kij.
#160 OFFLINE
Napisano 03 kwiecień 2016 - 08:01
To może być faktycznie wpływ sztywniejszego materiału, stara czarna Seekerowa 703 wykazuje podobne skłonności ale pod rybą dolnik szybko i z wyraźnym przyrostem mocy przejmuje obciążenie. W sztywniejszym materiale ten przeskok może być bardziej wyraźny i może denerwować.
Zobaczymy jak połowią Ci co ukręcą 703-kowego kuzyna, bo samo suche gięcie blanku bez przelotek pokazuje jednak tylko "skłonności blanku" i zostawia zwykle jakieś tam pole do manewru i ewentualnej poprawy niepożądanej "skłonności" przez uzbrojenie.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, cousins, glass, pstrąg
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Spinning →
Top 5-ciu woblerów pod pstrąga :)Napisany przez Livers , 13 gru 2023 pstrąg, woblery i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
Hand made →
Lurebuilding (wątki autorskie) →
HM MatrycNapisany przez Matryc , 05 wrz 2023 jaż, kleń, pstrąg, hand made i 1 więcej |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych