Nie znam przypadku, żeby GPS zgubił sygnał z powodu mgły.....chyba że ktoś wyłączył satelity.
Ja też nie ale człowiek przezorny zawsze ubezpieczony ....
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 16 listopad 2015 - 21:09
Nie znam przypadku, żeby GPS zgubił sygnał z powodu mgły.....chyba że ktoś wyłączył satelity.
Ja też nie ale człowiek przezorny zawsze ubezpieczony ....
Napisano 16 listopad 2015 - 21:16
Panowie pytanko, czy te zabawki będzie można zobaczyć na targach sprzętu wodnego w Łodzi w nadchodzący weekend?
A tego to nie wiem na pewno w Lublinie ,Poznaniu i na Wiatr i woda Wa-Wa , ale może ktoś się bedzie wystawiał co handluję Garminem...
Napisano 16 listopad 2015 - 21:21
Po godzinnym używaniu panoptixa mam bardzo mieszane uczucia co do jego efektywności w praktycznym użyciu. Podejrzewam, że jego twórcy też, bo w przyszłym roku ma być premiera nowej wersji. A może zbyt przywykłem do skanowania bocznego, (tester Garmina też ciągle uciekał do skanowania bocznego i w dół jak chciał coś pokazać ). Ekran dotykowy, który miał reagować na palec w rękawicy nie reagował. Dopiero po jego namoczeniu i położeniu na ekranie 2-3 cm kwadratowych powierzchni (palca w rękawicy) działał. Czubek palca - zapomnij. Na szczęście nie reagował na chlapanie wodą.
No i na koniec chciałem przytoczyć twoją opowieść o tym ,że GPS w Garminie potrafi się zgubić podczas użytkowania w mgliste dni… W ziołem to sobie bardzo do serca bo przecież chodzi tu o bezpieczeństwo!!!!!!! i choć takiego przypadku nie miałem postanowiłem to sprawdzić na kilku urządzeniach jednocześnie ,a że mgły było przez miesiąc pod dostatkiem nie miałem z tym problemu.
Na dwóch jednostkach zamontowane były echosondy z serii GpsMap xsv 7412 ,7410,7408 oraz echomap 50dv 70dv i 527xs .. Oczywiście nie robiłem tego specjalnie do testów ale co dzień pływałem na ryby i musiałem dopłynąć po kilkanaście kilometrów na miejscówkę we mgle więc testy były praktyczne nie teoretyczne… W wyniku pływania przy prędkosci 60 km\h oraz widoczności czasami do 10 metrów w powyższych urządzeniach nie wystąpiło zdarzenie zgubienia pozycji.. bo jak bym ją utracił to chyba bym dziś tego tekstu nie napisał
pozdrawiam Damian L.
Hmmm, a gdzie ja to niby napisałem że Garmin gubi sygnał w mgliste dni ??? Jakiś inny przypadek musiał być to i wypadałoby jakieś sprostowanie napisać. No i nie wiedziałem że IMAX robi rękawiczki z owczej wełny . Czekam na parę słów wyjaśnienia odnośnie tego co włożono w moje usta.
Podejrzewam że mylisz mnie z kimś innym, ponieważ na łodzi łącznie z Tobą było nas tylko trzech. Wiem, że jako tester Garmina nie masz lekko i musisz chwalić to co dają (tym bardziej, że z tego co pamiętam to również tata jest testerem Garmina) - a ja nic nie muszę. Swoją opinię przekazałem dyrektorowi Garmina zaraz po zejściu na pomost. Wtedy nic nie słyszałem o rękawiczkach z wełny a była okazja zwrócić na to uwagę zaraz na pomoście.
Użytkownik Paprykarz edytował ten post 16 listopad 2015 - 21:59
Napisano 16 listopad 2015 - 21:39
A tego to nie wiem na pewno w Lublinie ,Poznaniu i na Wiatr i woda Wa-Wa , ale może ktoś się bedzie wystawiał co handluję Garminem...
A kiedy odbywają się targi gdzie oficjalnie będzie można zobaczyć te zabawki?
Napisano 16 listopad 2015 - 22:02
Hmmm, a gdzie ja to niby napisałem że Garmin gubi sygnał w mgliste dni ??? Jakiś inny przypadek musiał być to i wypadałoby jakieś sprostowanie napisać. No i nie wiedziałem że IMAX robi rękawiczki z owczej wełny . Czekam na parę słów wyjaśnienia odnośnie tego co włożono w moje usta.
Ja nic nikomu nie próbuję w usta wkładać . Padło takie zdanie na pomoście ,że słyszałeś o przypadku zagubienia sygnału Gps Garmina w mglisty dzień akurat była rozmowa o gps samochodowym który cie trochę pogubił. Usłyszałem i po prostu przy okazji sprawdziłem na wszystkich dostępnych echosondach jakie miałem do dyspozycji czy może jakiś model nie szwankuję lub coś z odbiornikiem jest nie tak ... różnie to bywa .
Jeśli chodzi o rękawice z owczej wełny to nie chodziło o twoje imaxy ... Ale w rękawiczkach da się bez najmniejszych problemów obsługiwać ekrany dotykowe Garmina podstawa muszą mieć gęstą powłokę neopren itp.. Na osiem różnych par dobrze działały tylko dwie ...
Napisano 16 listopad 2015 - 23:47
Podejrzewam że mylisz mnie z kimś innym, ponieważ na łodzi łącznie z Tobą było nas tylko trzech. Wiem, że jako tester Garmina nie masz lekko i musisz chwalić to co dają (tym bardziej, że z tego co pamiętam to również tata jest testerem Garmina) - a ja nic nie muszę. Swoją opinię przekazałem dyrektorowi Garmina zaraz po zejściu na pomost. Wtedy nic nie słyszałem o rękawiczkach z wełny a była okazja zwrócić na to uwagę zaraz na pomoście.
Widzę ,że po mojej odpowiedzi na twój post edytowałeś go i dodałeś kilka zdań które niestety zmieniają ton dyskusji z twojej strony szkoda ale spodziewałem się tego ..... Muszę ci powiedzieć ,że półtora roku śledzę dyskusję o Garminie w której tak naprawdę uczestniczysz od początku i za wiele pozytywów z twoich ust nie padło pod adresem Garmina ... Po drugie ja też nic nie muszę ja tylko mogę a tym bardziej mój tata o którym wspomniałeś bo na swoja renomę zapracował wystarczająco ale nie wiem ,czy o tym wiesz. Po trzecie nie muszę chwalić to co dają tylko ja wybieram produkty z których chce korzystać za co jestem im wdzięczny bo w Polsce dzieje się to rzadko szczególnie w branży wędkarskiej... Dodam jeszcze ,że wsiadając do mnie na łódkę twoje pierwsze teksty padły pod adresem echosondy 70 dv z której korzystałeś w Norwegi o której miałeś jak najgorsze zdanie nie widzi ryb ble ble ble itp.. Od razu uswiadomiłem sobie ,że ten bałach już gdzieś słyszałem lub czytałem a zdradził cie kombinezon IMAXA i od razu wiedziałem z kim mam do czynienia bo twoje obiektywne posty czytałem na bieżąco .Tylko zastanawia mnie jedna rzecz jak nic nie musisz to po co tyle wpisów o Garminie natomiast piszesz ,że ja nie mam lekko i muszę a nie rozpisuje sie na portalach w ogóle!!! To wreszcie jak to jest ja coś muszę czy jednak ty coś musisz ???????? ... Uwierz mi ,że gdybym nie ujrzał twojego postu odnośnie mojej osoby nie było by tematu ale jedna pozytywna sprawa z tego wynikła mam konto na jerkbait....
ps.. na koniec dodam,że po pozytywnej ocenie sprzętu Garmina którą przekazałeś dyrektorowi ,że sprzęt jest godny polecenia i niczym nie odbiega od konkurencji a walorem jest zarazem ich atrakcyjna cena byłem zadowolony a o rękawiczkach po prostu zapomniałem ....... chyba z wrażenia
pozdrawiam i nie kontynuujmy tego dalej ja nie zamierzam bo to niczemu nie służy a na pewno nie mi
Napisano 17 listopad 2015 - 00:06
@Dms jestem użytkownikiem Garmina, na dzień dzisiejszy zadowolonym. Czytam posty kolegi Paprykarza i bardzo szanuję jego opinię na temat sprzętu elektronicznego konkretnie echosond. Wiele ciekawych spostrzeżeń i uwag z jego strony było przydatne dla mnie jak i pewnie dla osób z tego forum.
Bardzo mnie jednak dziwi Twoja reakcja dot. kolegi Paprykarza, będąc testerem firmy Garmin , w jakiś sposób reprezentując tą firmę w bardziej kulturalny sposób należałoby przekonać do swoich racji ( panoptixa ) , Może zbyt krótki czas pracy z tym urządzeniem, lub zły przekaz możliwości tego urządzenia z Twojej strony skłonił kolegę do wysunięcia takich wniosków.
Każdy ma prawo wysuwać wnioski i dzielić się tu na forum, jednak forma jest bardzo ważna.
A co do rękawic , to kicha na osiem par tylko dwie, może do każdego echa rękawice
Napisano 17 listopad 2015 - 00:23
W wyniku pływania przy prędkosci 60 km\h oraz widoczności czasami do 10 metrów
Kamikadze ? Mam nadzieje, że nigdy na Ciebie nie trafie we mgle...
Napisano 17 listopad 2015 - 01:11
@Dms jestem użytkownikiem Garmina, na dzień dzisiejszy zadowolonym. Czytam posty kolegi Paprykarza i bardzo szanuję jego opinię na temat sprzętu elektronicznego konkretnie echosond. Wiele ciekawych spostrzeżeń i uwag z jego strony było przydatne dla mnie jak i pewnie dla osób z tego forum.
Bardzo mnie jednak dziwi Twoja reakcja dot. kolegi Paprykarza, będąc testerem firmy Garmin , w jakiś sposób reprezentując tą firmę w bardziej kulturalny sposób należałoby przekonać do swoich racji ( panoptixa ) , Może zbyt krótki czas pracy z tym urządzeniem, lub zły przekaz możliwości tego urządzenia z Twojej strony skłonił kolegę do wysunięcia takich wniosków.
Każdy ma prawo wysuwać wnioski i dzielić się tu na forum, jednak forma jest bardzo ważna.
A co do rękawic , to kicha na osiem par tylko dwie, może do każdego echa rękawice
Kolego a gdzie ja niby kogoś uraziłem bo chyba nie czytamy tego samego .... Jeszcze zaprosiłem na wspólne łowienie by zaprezentować panoptixa czytaj kilka postów w górę . Kolega Paprykarz na pewno wiele ciekawych spostrzeżeń i uwag zaserwował na forum z których skorzystali użytkownicy nie mówię ,że nie, ale w niektórych przypadkach mylił się i to bardzo a ja nie jestem od tego by siedzieć po forach jak w tej chwili i patrzyć co kto piszę , czasami poczytam i to wszystko. Moim zadaniem nie jest też na siłe przekonywać kogoś do swoich racji... Po za tym w 30 minut nie byłem w stanie pokazać nawet 20 procent możliwości Garmina a co dopiero panoptixa a co dopiero gdy do każdej technologi i produktu idzie kontra hehehe dwa dni na wodzie było by mało ......
Na koniec dodam ,że ten tekst kolegi Paprykaża był nie namiejscu " Wiem, że jako tester Garmina nie masz lekko i musisz chwalić to co dają (tym bardziej, że z tego co pamiętam to również tata jest testerem Garmina) - a ja nic nie muszę" i daje do myślenia gdzie jest kultura . Bo co innego są twarde spory co do sprzętu a co innego są takie zdania... Ale cóż dlatego unikam wszelkich forum wędkarskich i cieszę się z użytkowania elektroniki podobnie jak ty i niech tak pozostanie.. A gdyby miał ktoś pytania dotyczące sprzętu i i jego użytkowania w praktyce zapraszam na priv postaram się rzetelnie odpowiedzieć a w takiej formie jak powyżej to nie ma sensu po za tym widzę ,że wszystko wiecie bo nikt nie miał pytań odnośnie sprzętu tylko o formy rozmów hehehe
pozdr
Napisano 17 listopad 2015 - 08:29
W swoim poście korzystałem z twojej opinii (@Dms) na temat Panoptixa patrzącego do przodu, którą usłyszałem podczas prezentacji na łodzi a która nie była dla niego nazbyt łaskawa. Czyżby istniały dwie prawdy, jedna na potrzeby forum i oficjalnych wystąpień a druga nieco mniej oficjalna ?
Dla jasności sprzedaję również sprzęt Garmina i zależy mi na tym aby użytkownik dostał możliwie rzetelną opinię na jego temat. Tylko jeżeli ja wprowadzę klienta w błąd to on do mnie wróci i wypowie się na temat tego co mu powiedziałem a nie będzie miał pretensji do opinii przeczytanej w prasie wędkarskiej, forum czy gdziekolwiek indziej.
A co do opinii przekazanej dyrektorowi, to znowu nie dosłyszałeś, powiedziałem że sprzęt jest dobry (miałem na myśli prezentowaną echosondę 7410xsv) i tylko cena będzie decydował o tym której marki sprzęt klienci kupią. Sugerowałem żeby firma uwzględniła to w swoim cenniku.
W swojej ocenie na samym końcu zawarłem zapis, że krótko korzystałem z prezentowanego zestawu, jest to moja prywatna opinia i każdy może mieć odmienną.
Wypisywanie bajek o GPSie, który gubi sygnał i wełnianych rękawiczkach....
Napisano 17 listopad 2015 - 13:00
W swoim poście korzystałem z twojej opinii (@Dms) na temat Panoptixa patrzącego do przodu, którą usłyszałem podczas prezentacji na łodzi a która nie była dla niego nazbyt łaskawa. Czyżby istniały dwie prawdy, jedna na potrzeby forum i oficjalnych wystąpień a druga nieco mniej oficjalna ?
Dla jasności sprzedaję również sprzęt Garmina i zależy mi na tym aby użytkownik dostał możliwie rzetelną opinię na jego temat. Tylko jeżeli ja wprowadzę klienta w błąd to on do mnie wróci i wypowie się na temat tego co mu powiedziałem a nie będzie miał pretensji do opinii przeczytanej w prasie wędkarskiej, forum czy gdziekolwiek indziej.
A co do opinii przekazanej dyrektorowi, to znowu nie dosłyszałeś, powiedziałem że sprzęt jest dobry (miałem na myśli prezentowaną echosondę 7410xsv) i tylko cena będzie decydował o tym której marki sprzęt klienci kupią. Sugerowałem żeby firma uwzględniła to w swoim cenniku.
W swojej ocenie na samym końcu zawarłem zapis, że krótko korzystałem z prezentowanego zestawu, jest to moja prywatna opinia i każdy może mieć odmienną.
Wypisywanie bajek o GPSie, który gubi sygnał i wełnianych rękawiczkach....
Witam cię kolego Paprykarzu….
Przykro czytać to co piszesz ale widać ,że ciężko ci się dyskutuję z osobami które maja odmienne zdanie od twojego .. Muszę ci to niestety wyznać ale przetwornik panoptix przód nie był zamontowany na łodzi bo montuję się go do silnika elektrycznego dziobowego(jestem w trakcie zakupu nowego) i korzystaliśmy wyłącznie z tylnego i to przez dwie minuty nie godzinę a przedni panoptix leżał luzem w łodzi . Przepraszam to moja wina ,że ci wszystkiego od podstaw nie wytłumaczyłem ,ale sprawiałeś wrażenie że jest ci wszystko znane i nie próbowałem wyprowadzać cię z błędu . Chwilami miałem odczucie jak ty byś był testerem Garmina i zaraz zaczniesz mi tłumaczyć .. Mówiąc o przetworniku przednim powiedziałem ,że jest to dość specyficzny przetwornik który najlepiej się sprawdza gdy jest zamontowany na silniku dziobowym i szkoda ,że Polska jest słabo rozwinięta co do reszty Europy jeśli chodzi o łodzie i ich wyposażenie i ciężko jest pozyskać klientów na panoptix przód bo to wiarze się z zakupem silnika dziobowego i wtedy koszty sa znacznie większe tym samym wielu wędkarzy zdecyduję się na kupno przetwornika panoptix z widokiem w dół ….. Jeżeli moja rzetelna opinia na ten temat jest nie łaskawa dla przetwornika tylko dlatego ,że trzeba spełnić kilka kryteriów by go w pełni wykorzystać to co w twoim mniemaniu było by łaskawe ??? Namawianie ludzi do kupna sprzętu na za sadzie kup i się dalej baw nie tłumacząc co i jak po co i dlaczego montuj gdzie chcesz a ryby same do łodzi wskoczą ??? Widocznie miałeś do czynienia wyłącznie z takimi testerami a ja wyznaję trochę inna zasadę.. Staram się potencjalnemu nabywcy wytłumaczyć co w danym przedziale cenowym jest najlepszym rozwiązaniem na co kładzie nacisk podczas łowienia i co jest mu potrzebne by to w pełni wykorzystać.. Z tego powodu ,że jestem wędkarzem a nie teoretykiem forumowym i te urządzenia trafiają prawie wyłącznie do ludzi którzy też wędkują chce by byli zadowoleni z zakupionych przez siebie produktów. Idąc dalej czy wiesz ,że przetwornik panoptix przód może spełniać wiele ról i w jakimś stopniu można go wykorzystać jako przetwornik który patrzy w dół za pewne nie ,bo nie było na to czasu ale jak się uda to wszystko przed nami bo te przetworniki mają wiele zastosowań i funkcji.
A teraz tak prywatnie skomentuję to co napisałeś „W swojej ocenie na samym końcu zawarłem zapis, że krótko korzystałem z prezentowanego zestawu, jest to moja prywatna opinia i każdy może mieć odmienną.” Czytając wiele opinii na temat urządzeń Garmina z twoim udziałem przykładowo wpisy Norwegia i echo map 70 dv które przeczytały setki użytkowników uważasz za rzetelne na temat tego produktu ?????? ja korzystałem z niej dwa lata i zupełnie nie rozumiem co skłoniło cie do takich wpisów , mogę przypuszczać ,że masz pecha do Garmina i jego produktów bo ciagle cos tam jest nie tak hehehe.. Wracając na poważnie do tematu handlując z Garminem za pewne masz możliwość aby uzyskać urządzenie do testu na jakiś okres czasu i jako sprzedawca wydać o nim opinie. Podejrzewam ,że urządzenia ze sredniej półki 70 dv jak 71 sv i 91 sv uzyskasz bez problemu. Szczególnie ,że jesteś tu znana osoba na forum odnośnie kwestii elektroniki wędkarskiej i czyta twoje wpisy mnóstwo ludzi doświadczonych jak i tych bardzo mało zaawansowanych którzy niekiedy maja bardzo niski budżet do dyspozycji i stają przed zakupu wyborem czesto nawet na lata i czytając tak mocne wpisy nie oparte o żadne inne źródło informacji stawiasz ludzi i sprzęt w mało przejrzystej sytuacji…. Ja gdybym to przeczytał z punktu widzenia nie doświadczonej osoby twoich wpisów zrezygnował bym od razu z zakupu takiego sprzętu…..bo pamiętaj nie jesteś tutaj na forum anonimowy i możesz czynić dobro oraz zło … I jeżeli handlujesz Garminem oraz innymi markami elektroniki wędkarskiej to takie wpisy mogą służyć jednej kwestii ale chciałbym się mylić. Ja jako tester a przede wszystkim wędkarz radze tobie i sobie by ważyć słowa które czytają setki użytkowników bo najczęściej kozystaja z tego typu informacji ludzie mało i średnio doświadczeni którzy stoja przed wyborem kupna i najczęściej wiedzę zdobywaja tu na forach internetowych...
I myślę ,że po tej wypowiedzi będę postrzegany przez ciebie jako człowiek i wędkarz a nie tester któremu coś dali to i musi wyłącznie dobrze mówić .....Jeśli był bym złośliwy i miałbym w ogóle rozpocząć z tobą rozmowę powinienem odbic piłeczke do tyczące tego zdania które napisałeś "Wiem, że jako tester Garmina nie masz lekko i musisz chwalić to co dają (tym bardziej, że z tego co pamiętam to również tata jest testerem Garmina) - a ja nic nie muszę" to ja czytając twoje posty czasami się zastanawiałem czy aż tak dobra marżę masz na produktach humminbird ,że w jednym i tym samym zdaniu krytykujesz Gar. by za chwilę napisać ,że Hum. uratował ci wyjazd. W sumie z punktu sprzedawcy tez bym wolał sprzedać 5 urzadzeń na których miał bym większy zarobek bo też od lat zajmuję się handlem i wiem ,że pieniądz jest pieniądz a sentymenty odkłada się na drugi plan.. Ale oczywiście mogę się mylić a powyższe zdania to tylko moje odczucia po wielu twoich wpisach... mam nadzieję , że nie uraziłem pozdrawiam ....
Użytkownik Dms edytował ten post 17 listopad 2015 - 13:07
Napisano 17 listopad 2015 - 16:02
Mnie już wystarczy tych Waszych 'uprzejmości', możecie je kontynuować via priv. Kolejne wpisy w takim duchu będę usuwał.
Użytkownicy JB.PL oczekują rzetelnych informacji, a nie przerzucania się personalnymi podjazdami 'Team'owców' i sprzedawców...
Napisano 17 listopad 2015 - 17:12
Dobry towar obroni się sam, poziom głównych graczy na rynku jest bardzo zbliżony. Dawno temu miałem Garmina 100 i świetnie pokazywał termoklinę - czyli coś co trudno ustawić mi w Helixie 5. Garmin dopiero 5 lat po konkurencji dorobi się programu do podwodnej kartografii, podobnie jak nieco wcześniej własnej wersji SV.
Co do ochów i achów nad średnią garminowską półką- 71,91 to są już dostępne helixy 9,10, kompaktowy przetwornik, soft do map zaimplementowany, tradycyjnie bezproblemowe robienie map w kompie. Wersja "9" z chirpem - cena 6,5k pln. W ogóle to rozmiar zachwytów nad SI/SV/SS jest większy niż faktyczna przydatność tego na zbiornikach wodnych. Co do Panoptixa i połowów wertykalnych, to do tego samego można użyć echa typu flasher. Wielokrotnie tańsze, możliwość regulacji mocy przetwornika, transmisja live - każdy po chwili zrozumie o co idzie z obsługą. Marketing marketingiem. Po prostu kwestia chęci,pieniędzy i wyobraźni. Byle tylko ryb starczyło do tych elektronicznych okienek..........
Użytkownik Koza11 edytował ten post 17 listopad 2015 - 17:27
Napisano 17 listopad 2015 - 17:55
No cóż, szanując wolę administratora nie odpowiem.
Napisano 17 listopad 2015 - 18:07
Mówiąc o przetworniku przednim powiedziałem ,że jest to dość specyficzny przetwornik który najlepiej się sprawdza gdy jest zamontowany na silniku dziobowym
Możesz rozwinąć ten fragment wypowiedzi, obejrzałem kilka filmików, niby wiem o co "kaman", ale...
Czemu nie wystarczy żeby przetwornik był na sztywno na dziobie, można się kierować na rybę w prawo, jeśli zobaczymy ją z prawej strony echo, po prostu skręcając kierownicą/rumplem.
No chyba że klikamy paluchem (w jednej z 2 działających rękawiczek ) na widoczny łuk po prawej stronie ekranu i silnik dziobowy obiera azymut na łuczek i zap....la na niego, lub go śledzi - (wiem wiem, fantazja mnie poniosła , ale teoretycznie jest to przecież możliwe jeśli obiekt jest w zasięgu widzenia przetwornika)(pomysł i patent jest mój jak jeszcze nikt na to nie wpadł ).
A jak byś to poparł jakimiś obrazami lub video było by super. Chłop jednak jest wzrokowcem
Napisano 17 listopad 2015 - 18:27
Co do Panoptixa i połowów wertykalnych, to do tego samego można użyć echa typu flasher. Wielokrotnie tańsze, możliwość regulacji mocy przetwornika, transmisja live - każdy po chwili zrozumie o co idzie z obsługą.
Hmmm, ale chyba coś Ci się pomyliło, jeśli chcesz równać te rozwiązania.
Mam flasher Vexilar FL-20 zTri-Beam Ice i zasięg jest taki jaki kąt patrzenia w dół przetwornika który sobie ustawię.
Panoptix patrzy w przód lub tył i jeszcze w dół z tego co zauważyłem na filmach.
Śmiem stwierdzić że nie miałeś do czynienia praktycznego z żadną z tych technik obrazowania jeśli je porównujesz.
Użytkownik Pietruk edytował ten post 17 listopad 2015 - 18:31
Napisano 17 listopad 2015 - 23:58
Możesz rozwinąć ten fragment wypowiedzi, obejrzałem kilka filmików, niby wiem o co "kaman", ale...
Czemu nie wystarczy żeby przetwornik był na sztywno na dziobie, można się kierować na rybę w prawo, jeśli zobaczymy ją z prawej strony echo, po prostu skręcając kierownicą/rumplem.
No chyba że klikamy paluchem (w jednej z 2 działających rękawiczek ) na widoczny łuk po prawej stronie ekranu i silnik dziobowy obiera azymut na łuczek i zap....la na niego, lub go śledzi - (wiem wiem, fantazja mnie poniosła , ale teoretycznie jest to przecież możliwe jeśli obiekt jest w zasięgu widzenia przetwornika)(pomysł i patent jest mój jak jeszcze nikt na to nie wpadł ).
A jak byś to poparł jakimiś obrazami lub video było by super. Chłop jednak jest wzrokowcem
Oczywiście może być na sztywno przy dziobie ale uniemożliwiało by to szybkie pływanie myslałem też o dorobieniu takiego długiego składanego pogrzebacza jak stosuje się do klasycznych czujników tylko bardzo masywnego bo przetwornik panoptix to prawdziwy mutant i zwykłe by sie łamały od samego ciężaru i naporu wody ... Przykładowo Szwedzi łowiący wyłacznie na vertical jiging oba przetworniki maja zamontowane na burcie łodzi bardzo wygodne rozwiązanie.
Jeśli chodzi o filmiki na pewno powstaną ale do końca roku wszystkie zabawki na bok i łowię ryby koniec kropka ....
Napisano 18 listopad 2015 - 07:21
Hmmm, ale chyba coś Ci się pomyliło, jeśli chcesz równać te rozwiązania.
Mam flasher Vexilar FL-20 zTri-Beam Ice i zasięg jest taki jaki kąt patrzenia w dół przetwornika który sobie ustawię.
Panoptix patrzy w przód lub tył i jeszcze w dół z tego co zauważyłem na filmach.
Śmiem stwierdzić że nie miałeś do czynienia praktycznego z żadną z tych technik obrazowania jeśli je porównujesz.
Kolego, łowiąc verticalem bujasz przynętę pod łodzią w nieznacznej odległości od burty. Tak czy nie? Napisałem że chodzi o łowienie wertykalne. Oczywiście znaczenie ma długość wędki Czy nie jesteś w stanie ustawić na wysięgniku przetwornika swego flashera i grać przynętą w jego zasięgu? Oczywiście nie da się porównać tych technik obrazowania, natomiast wykorzystać funkcjonalnie flasher jak najbardziej tylko w łowieniu wertykalnym Skoro masz trzywiązkowca, ustawisz kąt najszerszy i zobaczysz. Ja mam Humminbidra ice 35 od kilku lat i jakieś tam pojęcie o jego użyciu. Nie rozumiem sformułowania "zasięg" w twoim poście, czy chodzi o wycinek dna, na który masz wgląd we flasherze? Zasięg reguluję czułością urządzenia.
Użytkownik Koza11 edytował ten post 18 listopad 2015 - 07:23
Napisano 18 listopad 2015 - 09:25
Maciek, masz rację. ale na filmach z Panoptix najpierw gość namierza np. 20m przed łodzią łuczek i na niego napływa i dopiero wtedy flasher się sprawdza.
We flasherze musisz trafić/napłynąć przypadkowo na rybę.
We flasherze chodzi mi o szerokość kąta przetwornika w tym przypadku w pionie, im głębiej i większy kąt tym mam większy zasięg. Teraz się rozumiemy?
A czułość reguluję wtedy gdy chcę zobaczyć opadającą ochotkę - wtedy ją zwiększam, lub zmniejszam gdy chcę wyeliminować różne paprochy pływające w wodzie. Czułość to nie zasięg.
Napisano 18 listopad 2015 - 10:09
Teraz się rozumiemy co do widzenia do przodu - racja jest niezaprzeczalna. Natomiast do samego łowienia już niekoniecznie.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych