Dzieliłem się swoimi mapami z kolegami a oni swoimi i czy to na Helix, czy to na Solix, nigdy nie było kłopotu.
Jak wspomiał Maciek, można wrzucić to w AC na kompie. Dysponuję wersją Pro w razie co....
Na Solix raz brzydko wyświetlało linie izobat, ale wystrczyło poklikać w ustawieniach gęstości i wszysko sie naprawiło.
U mnie w okolicy problem jest tylko na Bielinku. Kolejny kolega miał to na mazurach, jeszcze kolejny w Lubelskim. Ja doświadczyłem jeszcze na odcinku Odry przy KK w trakcie CCP. Jest ewidentnie jakiś problem softowy. Płyniesz po wodzie, pokazuje Ci 5 metrów głębokości, a na mapie rysuje Ci garba o głebokości 1 metr i nagle znowu 5 m. Widać to helixie, solixie i apexie. Trzeba po prostu trafić w felerną szerokość / długość geograficzną.
Przeszedłem się do łodzi i mamy kolejne dane. To jest przypadek bielinka, jak widać tylko dwukrotnie przeciąłem tą nieistniejącą strukturę. Widok mapy wygląda następująco:
1678529342589.jpg 91,04 KB
14 Ilość pobrań
Gdy przełączę na widok danych pierwotnych to jest tak:
1678529342592.jpg 93,67 KB
13 Ilość pobrań
Nie ma tu mowy o błędnie zapisanych danych. Ewidentnie jest softowy problem w wyświetlaniu mapy. Można na podstawie tego wnioskować, że jakiekolwiek mielenie danych niewiele pomoże - chociaż spróbować można. Dane są poprawne, wyświetlanie jest niepoprawne. Chętnie zobaczyłbym przypadek Pawła na większym obszarze. Mówił mi, że u niego układa się to w krzyż, czyli na jego wodzie przeciął się niefortunny południk z niefortunnym równoleżnikiem. Jak pozbieramy dane to zgłosimy to do Humminbirda.
Użytkownik karkoszek edytował ten post 11 marzec 2023 - 11:13