Japońskie PE są dużo bardziej gładkie, tu nie chodzi o to że PP to produkt dla mas, czy inne snobizmy Jak @sajdol1 pisze są też cieniutkie, zasięg rzutu jest dużo większy. Pisałem że można z tańszych produktów próbowałć łowić na Kamatsu Techron innych nie wymieniam bo nie znalazłam nic godnego polecenia, PP jak dla mnie jest ok ale przy zastosowaniach sandaczowo-szczupakowych. w kategori pstrąg-kleń-jaź-okoń to niestety słaby produkt ustępujący jakością choćby Techronowi a jest mile świetlne za PE z JP
Z holowaniem za skórkę to dla mnie przereklamowany temat, głównie na forum się tak holuje Jak rybka ma się spiąć to i tak się zepnie, tu żadne czary mary, żyłki kluski nie pomogą. Jak łowi się na typową wędkę jaziokleniołapkę która głęboko pracuje a nie jest super x-fasta to stresów i problemów z holem na plecionce brak przynajmniej w moim przypadku. Jest jeszcze hamulec w kołowrotku można ustawić tak że będzie rekompensował rozciągliwość żyłki podczas holu której w plecionce brak. Plusem jest czucie, więcej delikatnych brań jestem w stanie wyczuć i to jest duża ilość, zdecydowanie większa od spadów, które miałem łowiąc żyłką i plecionką.
Odległość na jaką posyła się przynęty czasami decyduje o tym czy wracam z tarczą, czy na tarczy, dla mnie jest to bardzo ważne. Stosując PE nie chodzi o to żeby rybę wyholować w 10sekund(u mnie czas holu nie zmienił się w stosunku do żyłek) czy o mityczną moc linki żeby oszczędzać przynęty na zaczepach, zdecydowanie nie. Chodzi o finezję jak ktoś nawinie sobie PE 0.2 lub 0.3 i porówna to do mono 0.16 czy 0.14 to szczena opada. Dla mnie łowienie na takie cieniutkie PE jest dużo bardziej finezyjne niż mono.
Z PE jest tak: albo się ja pokocha od pierwszego nawinięcia albo znienawidzi. Ja nie zamierzam nikogo na silę przekonywać, to tylko moje obserwacje które nie muszą się pokrywać z Waszymi, jak ktoś to słusznie napisał "łowienie to wolność wyboru" Zachęcam jednak do poszerzania horyzontów, dla mnie też kiedyś świat kleniojazi tylko żyłką stał i nikt i nic nie było mnie w stanie przekonać do momentu nawinięcia Sunline SmallGame PE 0.3 i przepadłem.
Użytkownik gajosik edytował ten post 04 kwiecień 2016 - 09:03