Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro DADAJ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1363 odpowiedzi w tym temacie

#181 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 29 sierpień 2016 - 16:46

tomi78 Zapytaj w dziale dotyczącym rzeki Wisły

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

#182 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 29 sierpień 2016 - 19:56

tomi78, on 29 Aug 2016 - 15:32, said:

Podłącze się do tematu chciałbym zakazać łowienia z brzegu na Wiśle bo nie mogę obłowić w trollingu  wielu fajnych miejscówek szczególnie dotyczy to weekendu macie jakiś pomysł jak to załatwić ?

Marna prowokacja - najlepiej przestań łowić. Ten sport pazi nie potrzebuje
  • Little Wing i szczupły Krzysiek lubią to

#183 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 08 wrzesień 2016 - 09:55

Polecam przeczytać opis pod filmem...

#184 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 08 wrzesień 2016 - 12:10

Wszystko się zgadza. Większość przyjezdnych z środkowej i południowej polski jedzie na Warmię i Mazury odpocząć, również Pani J. Wrzak z tym, że cytując autorkę tegoż filmu:

Jest wiele innych miejsc, które bez szkody dla nich można zasilać zgiełkiem i wprowadzać dysharmonię.

Cóż, mieszkam już 40 lat na Warmii i nie znam wielu takich miejsc, nie wiem czy wymieniłbym 3 takie akweny w promieniu 50km (rozumiem, że chodzi o akweny bo o nich jest mowa), mogę natomiast wskazać kilkadziesiąt jezior w okolicy na których jest cisza i głusza, nikt nie pływa na skuterach i można spokojnie nurkować i podziwiać przyrodę a woda jest czysta jak kryształ.

Jak żyć? :)

Być może należałoby popracować nad kompromisem i od tego zacząć zamiast zakazywać / nakazywać / mając roszczeniowy stosunek do życia. Na całym świecie pływa się na silnikach spalinowych na tej wielkości akwenach i jakoś to gra w symbiozie z ludzmi którzy odpoczywają, nurkują etc.

Żeby zostać zrozumianym odpowiednio; nie popieram szaleństwa i wariowania na sprzętach dużej mocy tuż pod stopami odpoczywających turystów jednak zakazywanie wszystkiego jakoś źle mi się kojarzy. Może wyznaczyć strefy, miejsca w których można i nie można lub wypracować inny sposób porozumienia w tym temacie.

Stosunek do tych terenów prezentowany przez turystów z zagotowanymi mózgami z korporacji wielkich miast uzurpujących sobie prawo do zmieniania wszystkiego co aktualnie im przeszkadza jest mówiąc wprost, nie na miejscu.

• jacekp29 i Little Wing lubią to

#185 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia
  • Imię:Jarek
  • Nazwisko:M

Napisano 12 wrzesień 2016 - 08:14

Filmik super , gratulacje dla autora :-) 

Sprawa coraz większego zgiełku na Dadaju jest już od jakiegoś czasu omawiana z rożnymi ludźmi i instytucjami , może uda się coś na następny sezon zorganizować .

Dadaj jest za dużym akwenem żeby wprowadzić strefę ciszy , nikt rozsądny się na to nie zgodzi ,są dwa rozsądne rozwiązania - albo ograniczenie mocy silników ( nie sądzę żeby się udało bo pensjonaty stracą klientów a wędkarze z dobrym sprzętem mają również co nieco na pawęży ) i druga opcja - strefy ograniczonej prędkości ( i to jest chyba kierunek w którym warto iść ) .

Tak czy tak najwcześniej , następny sezon .

#186 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 09:15

mjarecki, on 12 Sept 2016 - 07:14, said:

Filmik super , gratulacje dla autora :-) 

Sprawa coraz większego zgiełku na Dadaju jest już od jakiegoś czasu omawiana z rożnymi ludźmi i instytucjami , może uda się coś na następny sezon zorganizować .

Dadaj jest za dużym akwenem żeby wprowadzić strefę ciszy , nikt rozsądny się na to nie zgodzi ,są dwa rozsądne rozwiązania - albo ograniczenie mocy silników ( nie sądzę żeby się udało bo pensjonaty stracą klientów a wędkarze z dobrym sprzętem mają również co nieco na pawęży ) i druga opcja - strefy ograniczonej prędkości ( i to jest chyba kierunek w którym warto iść ) .

Tak czy tak najwcześniej , następny sezon .

A taka sytuacja, że np od poniedziałku do czwartku zakaz silników a reszta dni wrrrrryyyyyy, nie jest możliwa? Wydaje mi się, że byłoby to łatwiejsze do kontrolowania a i pensjonaty mają pewnie szczyty weekendowe... W wakacje jakiś inny balans z ukłonem w stronę motorowodniaków...

#187 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 12 wrzesień 2016 - 09:37

Krzysiek ,

jak powieje to na Dadaju robi się spora fala i wtedy tylko spalina albo naprawdę mocny elektryk ( Torquido np .) , można by pomyśleć o ograniczeniu mocy ale to chyba droga do nikąd .

#188 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 12 wrzesień 2016 - 09:47

To co moim zdaniem jest większym zagrożeniem dla ciszy i spokoju nad Dadajem to planowana budowa ośrodka na Wilimach , Aqua Park Wilimy czy jakoś tak .

Wiszą już w Urzędzie Gminy świeże dokumenty potwierdzające opracowywanie raportów o wpływie na środowisko .

Z tego co pamiętam sprzed kilku lat to planowany jest obiekt który ma przyjmować do 5 tyś gości jednorazowo i przerób roczny na poziomie 200 tyś klientów .

Wyobraźcie sobie że 10 % z tych 5 tyś osób zechce się pojawić na wodzie :-) część na motorówkach , część na skuterach itd .

Obawiam się że skończy się bezpowrotnie spokój na jeziorze .

Użytkownik mjarecki edytował ten post 12 wrzesień 2016 - 09:49

#189 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 09:57

Pozwól, że dopełnię Twój wpis:

2008-10-07 00:00:00

Na Warmii i Mazurach turyści mogą wypoczywać i bawić się przez cały rok - z takiego założenia wyszedł inwestor ze stolicy, który chce na 55 hektarach nad jeziorem Dadaj w gminie Biskupiec wybudować całoroczną miejscowość rekreacyjno-turystyczną.

Elżbieta Samorajczyk, burmistrz Biskupca, była pod wrażeniem prezentacji wakacyjnej wioski, którą przedstawił inwestor z Warszawy. - Ta inwestycja to olbrzymia szansa na rozwój dla naszej gminy i zupełnie nowatorski projekt w skali całego kraju - uważa.

Jacek Waksmundzki, właściciel kilku firm z Warszawy, chce na malowniczych terenach wybudować całoroczną miejscowość rekreacyjno-turystyczno-sportową. W wiosce powstanie około 500 domków, które będą uwzględniały potrzeby rodzin z dziećmi, osób samotnych, niepełnosprawnych. Centralnym obiektem w wiosce będzie zadaszony aquapark z kilkunastoma basenami i zjeżdżalniami. Połowę obiektu o powierzchni 6 tys. metrów kwadratowych zajmą punkty usługowe, bary, restauracje czy kawiarnie. Osobnym obiektem będzie tzw. kids factory, w którym znajdą się wszelkie atrakcje dla dzieci, ale też kręgielnie, sale bilardowe, a nawet ścianki wspinaczkowe. Na zewnątrz będą boiska do piłki nożnej, siatkówki, korty tenisowe, strzelnica łucznicza czy małpi gaj na linach. Nad samym jeziorem powstanie marina z magazynem sprzętu żeglarskiego, pomostami i restauracją. Między obiektami będzie się można poruszać ścieżkami rowerowymi lub traktami pieszymi.

Inwestor wyliczył, że w wiosce będzie mogło jednorazowo przebywać i korzystać z licznych atrakcji około 3,5 tysiąca osób. Planowane otwarcie - 2013 rok.
JaN

Uwaga! To jest archiwalny artykuł. Może zawierać niaktualne informacje.

#190 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 12 wrzesień 2016 - 10:28

kilka lat była cisza ale teraz pojawiły się w Urzędzie Miasta dokumenty które pokazują że pomysłodawca wraca do pracy i zaczyna działać , niestety .

#191 OFFLINE   S.O.D.

S.O.D.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 13:10

Wczoraj wróciłem z Dadaja..... Byłem tam pierwszy raz. W czwartek i piątek raczej spokój. W sobotę skutery itp.....  Kultura wśród wędkarzy różna. Najgorzej w niedzielę: dwóch artystów dosłownie przepłynęło nam po dziobie na pełnej prędkości.... Co do ryb to nie poradziłem sobie (sporadyczne szczupaki o okonie nie za duże), ale nie mając pojęcia o jeziorze.... Może też niepotrzebnie nastawiliśmy się na sandacze. Miejscówki spoko. Gadałem tylko z jednym miejscowym spinningistą (obrotówka). Mówił, że raczej wraca o kiju - szczupak powyżej 60 cm to dla niego już coś :-). Jezioro piękne.

Chciałbym jednak napisać o czymś innym. Wiedząc, że na tak dużym zbiorniku może być marnie planowałem łowić również na Tejstymach. Ze strony PGR Olsztyn: Jezioro o powierzchni 200 ha. Ryby – szczupak, węgorz, sielawa, lin, płoć i leszcz. Dno bardzo zróżnicowane z licznymi głęboczkami. Dobra dostępność brzegów. Na jeziorze znajduje się piękna zalesiona wyspa o powierzchni 1,2 ha. Ze złowieniem okonia nie ma żadnego problemu. Zdarzają się wyjątkowe okazy tego drapieżnika. Jedno z najczyściejszych jezior o niezwykłej przejrzystości wody. Obowiązuje strefa ciszy, a więc pływać można przy pomocy mięśni lub silnika elektrycznego. Można wygodnie zwodować w wielu miejscach np. na plaży sołeckiej w Biesówku......

No i to tzw. gównoprawda. Ponad 2 godz. szukałem miejsca do zwodowania. Wszędzie szlabany, albo brak dojazdu. Miejscowy dopiero mnie uświadomił, że wszystkie działki nad Tejstymami są wykupione przez mieszkańców i nie ma możliwości zwodowania. Zamknięta dla obcych jest nawet sołecka plaża :-).

Niepotrzebnie tachałem elektryka i akumulator.... To jest robienie ludzi w ch...

#192 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 737 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 12 wrzesień 2016 - 13:17

To nic nowego. W okolicach Olsztyna jest wiele fajnych jezior bez dostępu do wody.

Trzeba prosić tubylców, co w ciągu dnia raczej nie problem, ale o świcie:(.

Rozmawiałem z jednym z dzierżawców o umieszczeniu na stronie informacji o miejscach do slipowania, odpowiedział, że sam korzysta z uprzejmości miejscowych.

Ogólnie jest wielka qpa :( .

#193 OFFLINE   S.O.D.

S.O.D.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 12 wrzesień 2016 - 13:26

Dla mnie to jednak coś nowego.... Zrozumiałbym wszystko, ale po co takie teksty na stronie PGR Olsztyn? 

Z tubylców zastałem jednego w samo południe, który powiedział jw......

#194 OFFLINE   Bartek_C

Bartek_C

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 446 postów
  • LokalizacjaPółnocne rubieże Polski

Napisano 12 wrzesień 2016 - 19:27

Dziś się dowiedziałem, że w weekend +/- metrowy szczupak dostał w łeb. Metoda połowu - żywiec...ehh...

• marcin_69 lubi to

#195 ONLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2351 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 12 wrzesień 2016 - 19:41

Mówisz o tej plaży?

53.940034, 20.887006

Zjazd w lewo i prosto polną drogą aż do jeziora?

#196 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2377 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 12 wrzesień 2016 - 19:47

Sławek.Sobolewski, on 23 Aug 2016 - 11:38, said:

Moja podpowiedź jest następująca, odpuść sobie sandacza. Pozostały jedynie pojedyncze sztuki w zasadzie nie do namierzenia na takiej wodzie. 

S.O.D., on 12 Sept 2016 - 12:10, said:

Wczoraj wróciłem z Dadaja..... Byłem tam pierwszy raz. W czwartek i piątek raczej spokój. W sobotę skutery itp.....  Kultura wśród wędkarzy różna. Najgorzej w niedzielę: dwóch artystów dosłownie przepłynęło nam po dziobie na pełnej prędkości.... Co do ryb to nie poradziłem sobie (sporadyczne szczupaki o okonie nie za duże), ale nie mając pojęcia o jeziorze.... Może też niepotrzebnie nastawiliśmy się na sandacze.

Sławek dobrze radził....

#197 OFFLINE   S.O.D.

S.O.D.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 13 wrzesień 2016 - 06:51

Na to wychodzi :-)

• Dano. lubi to

#198 OFFLINE   S.O.D.

S.O.D.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów

Napisano 13 wrzesień 2016 - 06:55

Sławek - nie wiem. Jedyny tubylec odmówił wskazania tego miejsca, poza tym stwierdził, że i tak jest szlaban i nie wolno, a po chałupach nie będę się tłukł......

#199 OFFLINE   mjarecki

mjarecki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaWarmia

Napisano 13 wrzesień 2016 - 12:16

a wystarczył ,, telefon do przyjaciela '' :-)

jest spoko dojazd do jeziora z możliwością slipowania od strony Biesowa , za wioską zjazd z drogi na Bartoszyce , ok 500 metrów od ostatnich zabudowań .

Szkoda S.O.D że się odbiłeś  od ściany .Następnym razem proszę o kontakt trochę przed przyjazdem i pomogę . 

Użytkownik mjarecki edytował ten post 13 wrzesień 2016 - 12:17

• S.O.D. i szczupły Krzysiek lubią to

#200 OFFLINE   GregorS

GregorS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 737 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzegorz

Napisano 13 wrzesień 2016 - 17:40

Bartek_C, on 12 Sept 2016 - 18:27, said:

Dziś się dowiedziałem, że w weekend +/- metrowy szczupak dostał w łeb. Metoda połowu - żywiec...ehh...

Tak to prawda, jakiś wczasowicz dokonał tego :( z molo przy dużym ośrodku. Nie będę pisał gdzie bo różnie może to zostać odebrane - szkoda ryby.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych