Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro DADAJ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1371 odpowiedzi w tym temacie

#1161 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1981 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 28 lipiec 2020 - 14:01

Ty najlepiej pamiętasz co mówiłem kilka lat temu :lol:

#1162 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 14:07

Robert Crocker, on 28 Jul 2020 - 13:01, said:

Ty najlepiej pamiętasz co mówiłem kilka lat temu :lol:

Oj tak. Pamiętam doskonale.

• jajakub i cyprys19 lubią to

#1163 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5931 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 28 lipiec 2020 - 14:08

Dobrze i źle :)
  • Robert Crocker lubi to

#1164 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15726 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 lipiec 2020 - 14:29

Ciekawe, jak zwykle będą zadowoleni i Ci drudzy.

#1165 OFFLINE   Haxley

Haxley

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Hakan

Napisano 28 lipiec 2020 - 15:22

A pytanie z innej beczki - jak w tej chwili na Dadaju z okoniem? Warto się wybrać na początku sierpnia?

• ŻoliborzFishingTeam lubi to

#1166 OFFLINE   Dano.

Dano.

Wyprawy wędkarskie do Laponii

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2381 postów
  • LokalizacjaBaza wędkarska w Laponii
  • Imię:Daniel

Napisano 28 lipiec 2020 - 15:41

Przepraszam, ale mam pytanie doprecyzowujące: na szym polegają te ograniczenia, bo z tego pisma kompletnie nie wynika nic, oprócz tego że wprowadzono ograniczenia :)
Czy ja czego nie doczytałem? 

#1167 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2350 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 28 lipiec 2020 - 15:55

Tłustym drukiem pod datą.
Tzw. tytuł pisma.

Wysłane z mojego J9210 przy użyciu Tapatalka

#1168 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2381 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 17:34

Pietruk, on 28 Jul 2020 - 14:55, said:

Tłustym drukiem pod datą.
Tzw. tytuł pisma.

Chyba z ciekawości zapytam jutro w biurze Rady Miasta na czym owe "ograniczenia używania" polegają, bo ni groma nie wynika to z pisma.

Widzę kiedy obowiązują wspomniane ograniczenia oraz w jakich godzinach. 

Chyba, ze jest jakaś lista dodatkowo której nie widze albo mój czytnik pdf nie otwiera
Nie będę zgadywać że jest całkowity zakaz używania silników spalinowych, bo równie dobrze może być zakaz używania silników o mocy większej niż 100 koni

Użytkownik Dano. edytował ten post 28 lipiec 2020 - 17:36

#1169 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2350 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 28 lipiec 2020 - 17:54

Zakaz to zakaz. Wszelkie spaliny w określonych porach. Rano dzida, potem długo elektryk, powrót wieczorem znów dzida.

Napisz co Ci odpowiedzieli.

Użytkownik Pietruk edytował ten post 28 lipiec 2020 - 17:54

#1170 OFFLINE   Dano.

Dano.

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 2381 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 18:06

Piotrek, ja wiem że czepliwie i nie do Ciebie :)

Tam nie ma że wprowadzają zakaz, tylko że wprowadzjają ograniczenia i zapomnieli wymienić na czym polegają owe ograniczenia.

Jedno słowo w pkt 1 i byłoby po sprawie. A że lubię takie babole prawne, to jutro do nich napisze maila lub zadzwonię

• Pietruk lubi to

#1171 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2358 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 28 lipiec 2020 - 19:08

Dano jest tam na czym polegają. Ograniczenia używania jednostek z napędem motorowym-spalinowym od.. do.

Ogólnie to jest lipa między 8 a 11 to są tylko 3h łowienia.

#1172 OFFLINE   mons

mons

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 19:12

Pismo jest ok. Tylko mi osobiście nie pasuje podpis i pieczątka. Zawsze mi się wydawało że wyznaczenie "strefy ciszy" to działka powiat-starosta. Co ma samorząd do wody której właścicielem jest skarb państwa? Chyba się pani przewodnicząca trochę rozpędziła w swoich uprawnieniach. Ale może ja jestem niedoinformowany :)

Użytkownik mons edytował ten post 28 lipiec 2020 - 19:13

#1173 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 565 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 28 lipiec 2020 - 19:20

To jest uchwała rady miejskiej która trafiła lub dopiero trafi do Wojewody, który może ale nie musi ogłosić w dzienniku Urzędowym i dopiero wtedy po 3 dniach wchodzi w życie

#1174 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 565 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 28 lipiec 2020 - 19:22

Ja myślę,że to jakaś pomyła. Po co ograniczać między 21 a 8 rano?? Wędkować i tak nie można po zmroku, a skutery nie mogą pływać bo nie mają oświetlenia nawigacyjnego. Czy mają??

#1175 OFFLINE   ŻoliborzFishingTeam

ŻoliborzFishingTeam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 lipiec 2020 - 20:23

Haxley, on 28 Jul 2020 - 14:22, said:

A pytanie z innej beczki - jak w tej chwili na Dadaju z okoniem? Warto się wybrać na początku sierpnia?

W weekend byly zawody to okon calkiem niezle. 50 nie bylo ale 45 sie trafialy
  • wujek lubi to

#1176 OFFLINE   Niusio99

Niusio99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki
  • Imię:Dominik
  • Nazwisko:K

Napisano 29 lipiec 2020 - 16:07

Czy w Dadaju występują bolenie? Ktoś się orientuję? Jadę tam na tydzień na urlop i się zastanawiam jakie zestawy i przynęty zabrać ze sobą :)

#1177 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2350 postów
  • LokalizacjaŁomża

Napisano 29 lipiec 2020 - 16:16

Jeszcze nie ma.
Nastaw się na okonia, szczupaka, sandacza.
W takiej kolejności.

Oczywiście wg mnie.

Użytkownik Pietruk edytował ten post 29 lipiec 2020 - 16:18

#1178 OFFLINE   Niusio99

Niusio99

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 108 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki
  • Imię:Dominik
  • Nazwisko:K

Napisano 29 lipiec 2020 - 16:27

Pietruk, on 29 Jul 2020 - 15:16, said:

Jeszcze nie ma.
Nastaw się na okonia, szczupaka, sandacza.
W takiej kolejności.

Oczywiście wg mnie.

Tak miałem się nastawiać, chociaż miałem nadzieję że są. :)

#1179 OFFLINE   Dziadek Mróz

Dziadek Mróz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • Imię:Marek

Napisano 31 lipiec 2020 - 10:31

Witam. Ta uchwała może i ma swoje zalety, ale w tym wymiarze godzinowym to raczej nielogiczna. Od 1-go lipca  do 31-go sierpnia.miałoby sens z uwagi na " letników", bo o wędkarzach, którzy tez nabijają kasę w gminie nikt tu nie pomyślał. 

Ranne godziny są do zaakceptowania bo po 11-stej w lampę to raczej latem nie wędkujemy, ale do 18-stej i od 21, to chyba przesada. Poradźcie jak to zrobić : zanim dopłynę na moich 4 konikach z końca Małego Dadaja na duży i zanim wrócę nie naruszając tych godzin to zostanie mi ile, 1,5 - 2 godziny z wędką na wodzie? No i ku.... jak tu zmienić miejsce, na wiosłach? A jak kilka razy zmieniasz miejsce tak po 500-800 m? Trzeba będzie namiot wozić i nocować tam gdzie Cię 21 zastanie. :(

Ogólnie to pismo jest na tą chwilę bublem prawnym:

- umowa wędkarza z GRWO w chwili kupienia pozwolenia na 2020 nie zawierała tych ograniczeń, czy GRWO odda pieniądze tym co zrezygnują z Dadaja ?

- użyte słowa ograniczenie i zakaz nie precyzują czego one dotyczą, ograniczenia prędkości?, ograniczenia pojemności?, bo sformułowanie ograniczenie używania musi precyzować jakiego używania gdyż użyte w następnym paragrafie słowo " zakaz" nadal nie mówi czego on dotyczy. > przykład: ograniczenie używania jednostki z silnikiem spalinowym w godzinach 11-18, zakaz pływania do góry dnem od - do w godzinach od - do . I chociaż można się domyślać o co biega, to nadal jest to bubel do podważenia.

- w jakim składzie rada podjęła tą uchwałę?, z podziałem na funkcje, chyba że uchwała została podjęta w pełnym składzie, to tylko funkcje. Sama Pani Alinka ze swoją pieczątką to za mało.

- co na to GRWO ? Naniesie zmiany w regulaminie w trakcie trwania opłaconego sezonu?

- czy były konsultacje Rady Miejskiej ze środowiskami zainteresowanymi w sprawie: GRWO, mieszkańcy, członkowie Stowarzyszenia, koła wędkarskie

- czy aby Rada Miejska nie próbuje dokumentem niższej rangi zmienić zapis dokumentu wyższej rangi czyli decyzję starosty lub wojewody.

- czy została już ogłoszona w tym Dzienniku Urzędowym, to tez świadczy o tym, że taką decyzję musi podjąć Wojewoda stosowną uchwałą.

Dygnitarze przez koronawirusa nie pojechali w świat za swe skromne diety i się zaczęło Na tą chwilę to wygląda tak, jakby komuś bardzo przeszkadzały silniki na jeziorze.  Czyżby Pani Alince, albo jej gościom.

Faktem jest, że niektórzy przesadzają, ale można ograniczyć prędkość, moc, wydzielić strefy do szybkiego pływania. Proponowane ramy czasowe zabiją popołudniowe i wieczorne wędkarstwo.

Jedyne, jeżeli już trzeba, w miarę słuszne godziny to 11-16  i  22-4 .

Zmiany takie musi nanieść w regulaminie GRWO i to po zatwierdzeniu ich przez WŁAŚCICIELA WODY, czyli skarb państwa, którego w Prawie Wodnym i ewentualnie w Prawie od Ochrony Środowiska jest Starosta, a może nawet Wojewoda. Raczej Wojewoda, kierując się tym, gdzie to ma być opublikowane.

Kurde całe życie pod górkę. To może całkowity zakaz silników spalinowych i strefa ciszy. Padnie Star Dadaj, Słoneczny Brzeg, i wszystko co żyło z wędkarzy i letników. Na wiosełkach przy tak dużym jeziorku to najwyżej na róg trzcin :(

Dobre, Polska k....!

Czy ta podstawa prawna jest skuteczna? >>> art 40 ust 3 ustawy o samorządzie gminnym <<<, Czy aby inne przepisy nie regulują stref ciszy i wyłączeń z ruchu np jednostek spalinowych na jeziorach?

Czy w ustępie drugim mieszczą się aby na pewno wody śródlądowe jakimi są jeziora, tu Dadaj.

Art 40 trzeba czytać i stosować całościowo a nie jeden ustęp.

Użytkownik Dziadek Mróz edytował ten post 31 lipiec 2020 - 11:09

• Robert Crocker lubi to

#1180 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5931 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 31 lipiec 2020 - 11:07

Dla mnie bez sensu są te godziny 21-8, skuterowcy o te porze już nie pływają, w nocy chyba łowić z pływadeł nie można. Jedynymi którzy pływają o tej porze czyli o świcie i zmroku są wędkarze, a Ci przemkną szybko i mają długą przerwę. Najwięksi problem to skuterowcy bo oni pływają dla samego pływania. Lepsze by były 10-18 bo wtedy  są plażowicze.

Trochę nieuczciwe są takie ograniczenia dla osób które kupiły ziemię nad Dadajem min z tego powodu bo nie było strefy ciszy, a teraz bach, cisza i trzeba do łodzi dokupić mocnego elektryka. Generalanie jestem za bo zdaję sobie sprawę że dla miejscowych osób jest to na pewno uciążliwe i nie chciałbym w okresie kiedy jest ciepło i pięknie cały czas słuchać ryku silników, ale mogliby trochę zluzować z tymi godzinami.

Z tego co wiem to Lewy chciał kupić ziemie nad Dadajem żeby pływać na skuterze, ale nie było tak dużej działki.

Użytkownik wujek edytował ten post 31 lipiec 2020 - 11:11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych