Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jezioro DADAJ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1363 odpowiedzi w tym temacie

#1221 OFFLINE   macieknikos

macieknikos

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaNad Morzem
  • Imię:Maciej
  • Nazwisko:W

Napisano 24 sierpień 2020 - 11:20

No niestety przykre to ale tak jest w wielu miejscach na Żarnowcu też jest masakra okoni ładują wszystko ile się da
  • Qamil lubi to

#1222 OFFLINE   Crocop80

Crocop80

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • LokalizacjaPabianice
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Kowalski

Napisano 25 sierpień 2020 - 05:32

Jeśli chodzi o leszcze, przez tydzień złowiłem kilka powyżej 50cm a"czterdziestaków "kilkadziesiąt sporo średniej płoci, wszystko z brzegu na spławik z pomostu dwa lata temu 🙂

#1223 OFFLINE   szczupły Krzysiek

szczupły Krzysiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów

Napisano 25 sierpień 2020 - 09:05

Jeżdżę na Dadaj od kilku lat. Miejsce zawsze to samo. Tak słabo jak w tym roku nie było nigdy. Mam na myśli głownie ilość ryb, bo jakościowo, udalo się pobić życiowkę. Moi maloletni synowie, ktorych staram się wciągać w wedkarstwo, zawsze łowili sporo bialorybu, siedząc ot tak sobie na pomoście. Plocie ponad 30cm, masa wzdręgi, rownież okonki do 20cm (spinning). W tym roku swoje musieli wysiedziec a i tak największe płocie to gora 20cm, wzdręgi sporadycznie, podobnoe jak krąpie. Nawet ukleje nie waliły tak jak kiedyś... Nie wiem czy to kwestia terminu, pogody...

#1224 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5915 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 27 sierpień 2020 - 15:59

Jutro zobaczymy co za potwory pływaja w Dadaju :).
Powaznie to nie licze na zbyt wiele, bez echa z kilkoma obrotówkami i jednym wegorzem sg pewnie niewiele zdziałam :), ale bedac na urlopie żal nie skorzystac.
Spływając Krutynia widziałem klenia z 50cm wiec są, ale mało.

Użytkownik wujek edytował ten post 27 sierpień 2020 - 16:00

• Piotrek Milupa lubi to

#1225 OFFLINE   Dziadek Mróz

Dziadek Mróz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów
  • Imię:Marek

Napisano 27 sierpień 2020 - 16:14

Moje obserwacje z tego roku są zupełnie inne niż Bubusa i szczupłego K. Tez jeżdżę od kilku lat nad Dadaj-a. Dwa razy w roku, wiosna i jesień. Nie wiem co się porobiło, ale chyba przez pogodę wczesną wiosną wszystko stanęło na głowie. Dotyczy to wody, ale i co ciekawe mojego ogrodu też. Tylko, że o ile w ogrodzie to jakaś masakra się rozgrywa to w wodzie jakoś wręcz przeciwnie. Najlepsza wiosna jeżeli chodzi o ilość złowionych ryb. Zrobiłem sobie nową życiówkę zarówno w ilości jak i rozmiarze szczupaka.

Bubus, on 24 Aug 2020 - 07:10, said:

zmienił się dzierżawca. Odnoszę wrażenie, że jezioro powoli jest wyrybiane

Jak zmienił się dzierżawca? No i z tym wyrybieniem to jakoś nie potwierdziły tego moje próby złowienia płotki na żywca. Potrzebna taka 15 cm, a biorą po 25, 30 i czasami większe.. Drapieżnik też współpracował.

• wujek lubi to

#1226 OFFLINE   cinn

cinn

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 27 sierpień 2020 - 20:57

Taki wynik ilościowy okoni jak na obrazku wyżej na dadaju to żaden wyczyn.
Jest kilka miejsc na tym zbiorniku gdzie w pewnym okresie zbiera się dużą ilość dużych okoni.
Można wtedy nałowić się do bólu ręki.
Tylko że jest to nie regularny czas.
Jeśli jest się często nad tym zbiornikiem to można taki wynik uzyskać często.

Podobne wyniki uzyskiwałem na Słupie i Pilchowicach. Tylko trzeba było być często nad wodą żeby rozeznać się kiedy i gdzie się zbierają ryby.

Ale zdjęcie to masakra.
Jakim desperatem trzeba być żeby taką ilość ryb zabierać.
Jeszcze trochę to takim "wędkarzą" płetwy albo błony między palcami będą rosły.
  • Qamil lubi to

#1227 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5915 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 14:51

Słaby ten Dadaj, pierwszy raz na wodzie, 2h łowienia w środku dnia bez echa na wiosłowej, wypożyczonej łodzi i wyjeżdża okoń 40cm.
Jak ktos narzeka to zapraszam na mazowieckie superłowiska.

Użytkownik wujek edytował ten post 28 sierpień 2020 - 14:53

#1228 OFFLINE   dagu

dagu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 19:39

Za miesiąc wszyscy będą marudzić że dużo ludzi i że ryby zabierają. Piszcie dalej. Brak słów :(
  • golenia lubi to

#1229 OFFLINE   bartek

bartek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 219 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 20:09

Jeszcze tem plecione trzeba wpuścić , żeby jakiś filmik nakręcili. Podpisuję się obiema rękoma i nogami za całkowitym zakazem spaliny na Dadaju.

• radosla, jacekp29 i _Junak_ lubią to

#1230 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5915 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 20:46

dagu, on 28 Aug 2020 - 18:39, said:

Za miesiąc wszyscy będą marudzić że dużo ludzi i że ryby zabierają. Piszcie dalej. Brak słów :(

Ojej, wszystkie te okunie ci wyłapio.
Jednym fuksiarskim okoniem ściągne pół Polski :)
Juz byl omawiany temat wedkarzy na Dadaju, ze jak nie oni to rybak.
Lepiej by przygladali sie takim dzwonkom jak ten pan co zakilowal worek 40stakow, których nie można zabierać.

Użytkownik wujek edytował ten post 28 sierpień 2020 - 20:49

#1231 OFFLINE   timons5

timons5

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 21:22

Panowie 40 km poniżej możecie połowić bolenie wymiarowe 45+ wystarczy chcieć i być na tym jeziorze w odpowiednim czasie.ja byłem i w ciągu 4-5 wypadów polowilem. Do tego piękne okonki 23+35 zdarzają się regularnie. Więc nie trzeba jeździć na Dadaj bo jak się ma pojęcie to i brajnickie (sandacze) i wałpusz i saski okonie i sandacze mogą obdarowac wymiarowymi rybkami. Dla zainteresowanych proszę o kontakt w prawie boleni pozdrawiam
  • Sandi lubi to

#1232 OFFLINE   timons5

timons5

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 21:25

Panowie 40 km poniżej możecie połowić bolenie wymiarowe 45+ wystarczy chcieć i być na tym jeziorze w odpowiednim czasie.ja byłem i w ciągu 4-5 wypadów polowilem. Do tego piękne okonki 23+35 zdarzają się regularnie. Więc nie trzeba jeździć na Dadaj bo jak się ma pojęcie to i brajnickie (sandacze) i wałpusz i saski okonie i sandacze mogą obdarowac wymiarowymi rybkami. Dla zainteresowanych proszę o kontakt w prawie boleni nA PZW mazowieckie...pozdrawiam

#1233 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5915 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 06:16

Jeszcze trzeba dorzucic do tego Orzysz i niewiadomo gdzie jechac. Bardzo dobrze ze jest coraz wiecej dobrych lowisk bo presja nie koncentruje sie na jednym.

#1234 OFFLINE   Anonymous

Anonymous

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 07:27

Timons5 zależy jakich ryb się szuka . Jeżeli jaraja kogoś sandacze 40-45cm to rzeczywiście na Brajnikach można ich pare sztuk złapać. Owszem trafiają się i większe , ale np. Znajomy na 100szt złapanych 3 miały wymiar. No a co do okoni . To nie porównuj pogłowia Wałpusza, Sasku Wielkiego do Dadaju. Na Dadaju łowi się regularnie okonie 40+ , a na tych które wymieniłeś okon 35cm to już okaz. Jak dla mnie wody PZW większości przypadków to studnie z drobnymi rybkami.

#1235 OFFLINE   braseine

braseine

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 29 sierpień 2020 - 10:13

to moze trzeba sie strzyknoc z forum i pogadac z obecnym dzierżawca aby jednak Dadaj byl tylko dla wedkarzy w tym sezonie daje piekne ryby okonie 40 plus szczupaki 80 plus zdarzaja sie sandacze, jak nie bedzie reakcji z naszej strony siaty beda kontroli juz nie ma wiec Garmin przeminol stowarzyszenie sie rozwiązało bo mialo uklad z Garminem i za chwilę zrobi sie studnia jestem chetny aby stworzyc zespol i chronic Dadaj tak jak zrobili na Orzyszu nie koniecznie tworzyc wode na zawody tylko dla Nas wędkarzy, trzeba podjac rozmowy z dzierzawca na temat tego lowiska moze wyzsza oplata za pozwolenie ale wieksze slowo dla wędkarzy, juz stoja siaty przy Wyspach od plytkiego brzegu w Ruklawkach to nie sa sieci na Sielawe.
  • Niusio99 lubi to

#1236 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5915 postów

Napisano 29 sierpień 2020 - 11:24

Nie łudź sie że będzie jakiś odzew. My nie jesteśmy chętni do pracy, tylko do czerpania korzyści.
Poza tym żeby to miało sens to musieliby sie skrzyknąć miejscowi wedkarze, a Stowarzyszenie juz podjęło raz taką próbe. Nie wiem na ile dalej działa, ale chyba nic z tego nie wyszło, ludzie chyba sie wypalili bo co by nie zrobili to i tak było źle.
Dzierżawca na razie jeszcze nie siatuje tego jeziora a regulamin jest ukierunkowany raczej na ochrone niz wyrybienie. Oby jak najdłużej.

#1237 OFFLINE   Pickerel

Pickerel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1219 postów
  • Imię:Wojtek

Napisano 29 sierpień 2020 - 12:37

Tylko co ma "praca" do stawiania siat przez rybaków? Co może taki przykładowy mieszkaniec Warszawy zrobić poza opłaceniem składek? To jest rola miescowych. To oni najwięcej na tym zyskają i nie dotyczy to tylko wędkarzy. Aż dziwne ze lokalne samorządy jeszcze takich rzeczy nie rozumieją.

#1238 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 564 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 29 sierpień 2020 - 18:49

"Garmin przeminol stowarzyszenie sie rozwiązało bo mialo uklad z Garminem" - braseine - też o tym słyszałem, ale wiedzę że masz lepsze informacje. Napisz coś więcej o tym układzie, te stowarzyszenie to chyba jakiś wałek był

• yakoto i Dano. lubią to

#1239 OFFLINE   braseine

braseine

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 29 sierpień 2020 - 19:53

dłuższa historia na prv, co do siat sa obecne od listopada https://m.facebook.com/home.php
myślę że sie tylko trzeba uderzyc wieksza grupa zaangażować Burmistrza przeciez zawsze mi zależało glownie chodzi tak naprawdę o dwie rzeczy siatki i zwiekszenie kontroli obecmie w roku 2020 ok 15 razu nad Dadajem zero kontroli :-((

#1240 OFFLINE   golenia

golenia

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 564 postów
  • LokalizacjaBiskupiec
  • Imię:Przemek

Napisano 29 sierpień 2020 - 20:43

Sorki, ale musiałem  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Nazwisko wykropkowałem

Cytuję braseine

"wg moich informacji Ż..... wszystko nagral aby Garmin chcial robic zawody woda musiala miec jakos renome dlatego ta szopka z stowarzyszeniem ktore za wiele nie robilo ale istanialo i tworzylo dupochron dla zarzadu Garmina czysty biznes ale troche dobrego zrobili bo wyciagneli te jezioro z dołka"

To powiem ci jak to było - najpierw ja z kolegą wymyśliliśmy sobie stowarzyszenie Nasz Dadaj, a Garminy i inne zawody pojawiły się później. Nie wiem skąd masz te informacje, ale już nawet mi nie odpisuj, jesteś żałosny. Obrażasz mnie i moich kolegów z Biskupca pisząc,że nic nie robiliśmy. 

Robiliśmy bardzo dużo - dogadywaliśmy się z dzierżawcą, załatwialiśmy pieniądze na zarybienia, zarybialiśmy, pilnowaliśmy jako SSR, próbowaliśmy namówić kolegów z Olsztyna aby nam pomogli, ale nikt nie był zainteresowany tematem. 

Garmin, celebryci z youtuba i ogólnie wędkarze tylko korzystali z tego, a my lokalni wędkarze oprócz tłoku na wodzie,kilku niezadowolonych dupków i mięsiarzy to nic z tego nie mieliśmy. Stwierdziliśmy,że to nie ma sensu. 

Ktoś tu wyżej pisze,że to rola miejscowych,że zyskają na tym. Jesteś w dużym błędzie. Turystów tu nie brakuje, a tracą tylko miejscowi wędkarze. Współczuję chłopakom z Orzysza, Siemianówki i innych rozleklamowanych łowisk. 

Aaaaaaa - braseine - mam pomysł!!!! Stowarzyszenie oficjalnie rozwiążemy na koniec tego roku. Widzę,że jesteś chętny, to przejmij je od nas. Zostań prezesem, załatw kolegów i działaj. Ja z chęcią zapłacę za licencję nawet podwójnie i przyjadę na ryby

Przemek

Użytkownik golenia edytował ten post 29 sierpień 2020 - 20:44

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych