Tutaj filmy, fotoreportaże, pojedyncze zdjecia związane z techniką, sposobami budowy wędek,
Proponuje aby bez dyskusji, które można toczyć w innych wątkach.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 28 kwiecień 2015 - 09:28
Tutaj filmy, fotoreportaże, pojedyncze zdjecia związane z techniką, sposobami budowy wędek,
Proponuje aby bez dyskusji, które można toczyć w innych wątkach.
Napisano 02 czerwiec 2015 - 09:51
Napisano 08 czerwiec 2015 - 17:52
Użytkownik yglo edytował ten post 08 czerwiec 2015 - 17:55
Napisano 31 październik 2015 - 20:46
Wiem ze to już było ale poproszono mnie o wstawienie tych filmików, na pewno się komuś przyda.
Pozdrawiam Wszystkich!!!
Napisano 01 listopad 2015 - 21:08
to z mojej strony to co kiedyś wysłałem do Kol @yglo
adapter do uchwytu Fuji VSS
http://www.siamfishi....php?tid=638658
Użytkownik robas edytował ten post 02 listopad 2015 - 06:45
Napisano 01 listopad 2015 - 21:37
marbling
Napisano 02 listopad 2015 - 06:46
i jeszcze coś
Napisano 10 grudzień 2015 - 11:07
Kręgosłup blanku i jego wyznaczanie
Każdy wie co to jest kręgosłup blanku ale w skrócie przypomnę że na skutek procesu technologicznego a mianowicie w wyniku sposobu nawijania maty grafitowej na mandrel powstaje w blanku strona która jest bardziej miękka i właśnie na tej stronie montujemy przelotki zbrojąc spinning , blanki castingowe zbroimy odwrotnie zakładając przelotki na stronie twardej i to jest właśnie kręgosłup blanku. Aby go wyznaczyć należy blank lekko zgiąć i obracać po jakiejś twardej powierzchni aż do momentu w którym będzie na chwilę zostawał , właśnie znaleźliśmy stronę miękką . Jeżeli chcemy uzyskać dokładniejszy efekt to polecam za parę złociszów zbudować przyrząd ,który dość dokładnie wyznaczy nam kręgosłup .Wizyta w Bauhausie ,dwa łożyska + ca. 20 minut roboty i możemy cieszyć się naszym przyrządem
Sposób wyznaczania kręgosłupa blanku i strony miękkiej
Wkładamy blank w przyrząd przykładamy do wystającego końca siłę i obracamy go aż stanie w jednym miejscu. Możemy do końca blanku przyczepić żyłkę z obciążeniem. Jeżeli blank się zatrzyma znaczy to że górny wierzch jest kręgosłupem ,który oznaczamy (na zdjęciu taśma Tesa na której widać oznaczenie
Blank z wyznaczonym kręgosłupem wkładamy w linijkę w ten sposób aby punkt 90 st pokrywał się z oznaczeniem kręgosłupa blanku
Wyznaczamy stronę miękką w ten sposób że obracamy linijkę o 180 st , szukamy na linijce punktu o 180 st obróconego (na zdjęciu widoczny jako mała dziurka) i wyznaczamy na podstawie tego punktu stronę miękką
Przypomnę że w każdej części naszego blanku wyznaczamy kręgosłup .Tak oznaczony blank składamy w całość tak aby kręgosłupy się zgadzały i wkładamy w przyrząd w celu sprawdzenia czy całość dobrze jest wyznaczona , jeżeli wszystko jest ok i kręgosłup każdego elementu pod obciążeniem jest na górze to możemy składać kij .Przelotki do spinningu oraz środek stopki w uchwycie kołowrotka po miękkiej stronie , w castingowym kiju odwrotnie
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 10 grudzień 2015 - 11:13
Napisano 14 grudzień 2015 - 12:18
Napisano 20 grudzień 2015 - 21:57
Napisano 24 grudzień 2015 - 15:44
Napisano 24 grudzień 2015 - 21:58
Miejsce na takie pytania jest jak najbardziej właściwe , bo to dział o technikach RB .Odpowiedz nie jest już tak jednoznaczna . Odpowiem że oba sposoby są jak najbardziej właściwe ale ... sposób doszlifowania gripów na mandrelu który jest tak samo zbieżny jak blank jest dokładniejszy bo niweluje do minimum zboczenie z osi blanku, jednak do takiego sposobu właściwie potrzebny jest mandrel z dokładnie taką samą zbieżnością jak blank . Robiąc kilka wędek będziemy potrzebować nowe mandrele o różnych średnicach .Mój kolega @ark70 właśnie w ten sposób wykonuje swoje gripy.Sposób perfekcyjny jednak bardziej trudny. Można posiłkować się mandrelem w kształcie walca i nawijać co kilka centymetrów taśmę Tesa aby dopasować zbieżność ale jest to półśrodek .Ja dobieram rozmiar średnicy mandrela możliwie podobny do średnicy blanku troszkę mniejszy niż średnica blanku w najwęższym miejscu i potem tylko nieznacznie rozwiercam .Mam kilka mandreli o różnych średnicach i w zależności od średnicy blanku rozwiercam plastry korki do podobnej średnicy ,kleje je razem i dopiero potem szlifuję a po wyprofilowaniu rękojeści rozwiercam dokładniej. Po Świętach postaram się zrobić jakieś foty na ten temat .Krótkie splity nie stanowią problemu ,ale dużo gorzej jest dopasować długie gripy bo można zjechać z osi i efekt będzie mierny. Pytasz o patent ....patentem jest cierpliwość i wprawne oko i lepiej i dokładniej jest rozwiercać ręcznie kontrolując położenie wejścia i wyjścia rozwiertaka co kilka obrotów a wtedy możemy liczyć na dużą dokładność . Ucieczka z osi zdarza się i to dość często a przyczyną jest jak zwykle lenistwo i brak czasu .Zdarzyło mi się parę razy jak rozwiercałem mocując rozwiertak w wiertarce i robiąc to wiertarką ,wtedy jest duże prawdopodobieństwo że zejdziemy z osi.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 24 grudzień 2015 - 22:08
Napisano 25 grudzień 2015 - 10:45
Napisano 25 grudzień 2015 - 21:36
Napisano 25 grudzień 2015 - 21:40
Ja tez tak robie..jak kolega napisal.Dziala;-)Znacznie prościej wydaje mi się nadać formę rękojeści na pręcie gwintowanym 8 mm i dopiero potem rozwierćić czy też rozpiłować gotowy grip stopniowo na kawałkach blanków okolejnych taśmą z papieru sciernego do odpowiedniej średnicy. Prosto, precyzyjnie i szybko - przynajmniej na stosunkowo krótkich split-gripach.
Napisano 25 grudzień 2015 - 23:09
Napisano 25 grudzień 2015 - 23:48
Napisano 26 grudzień 2015 - 10:52
Napisano 26 grudzień 2015 - 12:45
ja przy toczeniu używam pręta 10mm , 8mm byłby dobry ale przy krótkich elementach , przy dłuższych za mocno się ugina przy toczeniu
Napisano 29 grudzień 2015 - 11:37
Rotujący Foregrip , jak wykonać ? Odpowiedz brzmi -bardzo prosto ,podobnie jak nie rotujący tylko średnica wewnętrzna takiego rotującego jest znacznie większa oraz ścianki korka ,pianki czy innego materiału są cieńsze i potrzebna jest większa precyzja wykonania.Na rynku RB jest wiele uchwytów kołowrotków które trzeba zabudować ,między innymi Fuji Sk2,VSS,IPS,czy też inne jak Restaffine, FishingArt itp.Opracowałem swoją bardzo prostą i zadowalająco dokładną metodę wykonania takiego fore bo nie każdy ma ochotę na kupne gotowce ,które jednak mają ograniczony wygląd jak i kształt a potrzebujemy akurat czegoś innego w kształcie oraz strukturze materiału. Pokazuję krok po kroku jak ja wykonuję taki fore.
Musimy dysponować wiertarką stołową w pionowym uchwycie przeznaczonym do wiercenia otworów pod kątem prostym .W imadle na dole mocujemy klocek drewna w którym wiercimy otwór o średnicy 32 mm w który będziemy wkładać nasze plastry korka.
Wiercimy otwory w plastrach korka o średnicy 20 mm .Jest to średnica zewnętrzna części uchwytu KDPS 16 który chcemy zabudować
Musimy mieć przygotowany walec o takiej samej średnicy jak średnica KDPS któty chcemy zabudować , ja mam wytoczone kilka walców popularnych średnic uchwytów takich jak Fuji SK2 ,KDPS ,Restaffine itp. Elementy w kształcie walców są wytoczone z plastiku . W środku posiadają otwór 8 mm w który wkładamy trzpień umożliwiający mocowanie w tokarce.
Nadziewamy na walec plastry korka i je sklejamy razem
Całość wkładamy w tokarkę i szlifujemy
Przygotowujemy "konstrukcję nośną" jako że nasz fore jest bardzo długi trzeba przygotować przedłużkę wewnętrzną która wzmocni konstrukcję
Całość sklejamy tak aby rurka w środku miała taką samą długość jak korek .Wykonaliśmy "otwarty" fore i pozostaje nam tylko wkleić w rurkę wewnętrzną pierścień
Po wklejeniu pierścienia i zamontowaniu ,całość wygląda tak :
W lżejszych kijach w których zamierzamy zrezygnować z tulei oraz pierścienia możemy wykonać "zamknięty " fore tylko z jednej części wtedy nasza praca będzie wyglądała tak:
Życzę udanych konstrukcji i będzie mi miło jak znajdę naśladowców wykonania tym sposobem rotującego fore.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 29 grudzień 2015 - 11:38
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych