Niezupełnie. Co prawda uchwyty w których ruch pierścieni mocujących ograniczony jest długością arboru nie są uchwytami uniwersalnym, to jednak pasują do wielu modeli kołowrotków. Długość najlepiej ustalić doświadczalnie ,co w tym przypadku jest proste . Wielu rodbuldierów stosuje inserty frezowane. W zamian jest według mojej subiektywnej oceny jeden z najwygodniejszych uchwytów. Wypełnienie można zrobić z drewna ,akrylu,lub np. z rurki karbonowej.
#221 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2021 - 08:24
#222 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2021 - 13:41
Chyba że ja źle to rozumiem i inserty są robione na styk do danego typu młynka (stopki).
Wg mnie, tolerancja estetyki przy wstawionym drewienku pomiędzy rurkę z gwintem a górne gniazdo jest uzależniona od dlugosci nakrętki. Te ok 15-20mm albo wjedzie na insert przy zbyt niskiej stopce, albo "zostanie w tyle" na gwincie przy dużym młynku (zbyt wysokiej stopce). Oczywiście bez żadnego złego skutku wizualnego bo jeżeli zostanie "z tylu" to najwyżej bezie widać trochę drewnianego insertu i trochę gwintu.
W twoim pomyśle będzie dokładnie to samo ale będzie już uskok (szczelina) pomiędzy nakrętką a tą ozdobną wstawką z balsy. Gorzej gdy będziesz chciał dokręcić mocniej niską stopkę małego kołowrotka to wtedy dokrecajac nakrętkę uszkodzisz te ozdobę.
Tak rozumuje.
Pozdrawiam.
#223 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2021 - 16:57
To nie balsa tylko buk. Prędzej puści gwint niż to uszkodzisz. Mówimy o różnych rodzajach insertów . Ten co do zasady jest taki jak np. Angle-Japan z BRC. Średnica insertu jest taka jak zewnętrzna średnica pierścieni a nie jak tulejki z gwintem.I tak jak pisałem - nie jest to uchwyt uniwersalny lecz dedykowany do pewnej grupy kołowrotków. Jak znajdę rurki karbonowe o takiej średnicy to zrobię taki uchwyt .Pozdrawiam
#224 OFFLINE
Napisano 09 luty 2022 - 18:34
Cześć.
Panowie ,używał ktoś tokarki parkside do toczenia rękojeści ? Są dostępne w dobrych pieniądzach i chętnie bym poczytał czy warto to brać do zastosowań RB ?Za wszelkie info z góry dziękuję ...
PZdr
#225 OFFLINE
Napisano 09 luty 2022 - 18:49
Ale tokarka taka do drewna sama w sobie nie nadaje się do toczenia rękojeści. Musisz mieć jak zamontować trzpień na którym osadzisz rękojeść na czas toczenia.
#226 OFFLINE
Napisano 09 luty 2022 - 19:20
Ale tokarka taka do drewna sama w sobie nie nadaje się do toczenia rękojeści. Musisz mieć jak zamontować trzpień na którym osadzisz rękojeść na czas toczenia.
Kamil,ja doskonale o tym wiem - bardziej mi chodzilo o moc-regulacje-bicie podczas toczenia itp. Do niej można spokojnie zamontowac z obu stron uchwyt od wiertarki i masz tokarke do rekojeści Pytałem czy ktoś jej używa do tych zastosowań
#227 OFFLINE
Napisano 09 luty 2022 - 19:28
Przepraszam, mój błąd, nie pomyślałem, że pytasz o nią jako o bazę do przeróbki
#228 OFFLINE
Napisano 10 luty 2022 - 08:44
Co prawda nie widziałem tych tokarek, bo widzę tu dwie: o mocy 400W i 550W,to myślę że można zastosować je do toczenia rękojeści czy insertów. Mocy w obu przypadkach wystarczyłoby dużo mniej, ale to nie jest wada. Różnica między tymi modelami to przede wszystkim waga. Ta o mniejszej mocy waży 20,5kg. Na tą wagę składa się masywne łoże, co wpływa na stabilność pracy. Posiada też 4-biegiową regulację prędkości. Ta mocniejsza jest dużo lżejsza bo waży 6,5 kg, ale skoro przeznaczona jest do toczenia dość długich elementów, to myślę że też nie powinno być z nią problemów. Na plus : to jest tu chyba bezstopniowa regulacja obrotów. W obu należałoby zamocować jakiś lekki uchwyt tokarski, co nie byłoby problemem, choć tu potrzebny byłby tokarz. Prawidłowo to powinno się zdemontować wałek dotoczyć tarczę, całość skręcić i przetoczyć tarczę z czoła by uniknąć bicia uchwytu, ale może obeszło by się bez tej operacji. Być może udałoby się wykorzystać tarczę która jest w komplecie.
#229 OFFLINE
Napisano 10 luty 2022 - 13:56
- Przemek_M lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, warsztat, narzędzia
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych