Filmiki wędkarskie - wybór kamery
#261 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2014 - 01:14
Tomek
#262 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2014 - 09:21
@Krisu 23
Jakiego programu używasz do obróbki.
Pzdr.
Ponowie pytanie. Czy ktoś z Was testował już GP4
#263 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2014 - 21:57
Jak potestuje to dam znać jak wypada. :-)
#264 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2014 - 07:46
Bateria GP3 Black przy ustawieniach 1080p i 60fps wystarcza na 1,5h
#265 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2014 - 07:38
Co do 60 fps to w zupełności się z Wami zgadzam. Mi jednak w zupełności wystarcza HD 720. Ciężko dostrzec tak na prawdę różnicę pomiędzy VHD A HD. Chyba że ktoś wycina fotki - inna sprawa, równiez się zgadza. Ja jednak osobiście do zdjęc wolę przyzwoitej jakości aparat, kamerką po prostu kręcę
Co do latającego drona to w sumie fajny pomysł, jakieś sprawdzone przykłady - wraz z cenami?!
Niestety dobrze i tanio nie ma. Jak chcesz mieć ujęcia na których się to wszystko nie trzęsie to trzeba mieć stabilizację obrazu więc najtańszy jest Phantom 2 z gimbalem 3D -3,5kPLN. To jest standardowy zestaw jakiego używają do robienia filmów sportowych typu narciarskie, snowboardowe itp. Jak następnym razem będę w Gorlicach to dam znać na priv może akurat będziesz to się ponagrywa. Latanie nad małą rzeką a szczególnie taką zakrzaczoną jak Ropa to nie jest taka prosta sprawa. Musi być miejsce startu gdzie dron złapie satelity, wcześniej trzeba sobie przemyśleć którędy wlecieć zabawką nad rzekę, jak się tam poruszać itd. Nie może też być w pobliżu dużych konstrukcji żelbetowych np. mostów, transformatorów i przekaźników gsm. Te rzeczy wpływają na kompas drona, może zgłupieć, stracić sterowność i np. wpaść do wody, albo polecieć do Chin tam gdzie go zrobili
#266 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2014 - 07:43
@Krisu 23
Jakiego programu używasz do obróbki.
Pzdr.
Ponowie pytanie. Czy ktoś z Was testował już GP4
Ja używam prostego Sony Vegas. Wyszedłem z założenia, że lepiej nauczyć się obsługiwać tani prosty program niż korzystać ze skomplikowanego nie znając jego opcji. Trudniejsze rzeczy robi mi kolega na Adobe Premiere. W przyszłym sezonie planuję zająć się bardziej zaawansowanym, pewnie właśnie Adobe Premiere.
#267 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2014 - 15:27
GoPro będzie dobrym wyborem, zwłaszcza już przy szarpaniu się z rybą, jeżeli kamerka miałaby być ustawiona na ciele. Stabilizacja obrazu myślę, że sobie da radę.
- RokiFishBoa lubi to
#268 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2014 - 19:09
Widzę mam sobowtóra
- RokiFishBoa lubi to
#269 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2015 - 16:11
Witam
Za nie duże pieniążki można dostać całkiem niezłe parametry .Stronka dystrybutora z niemiec http://www.camonetec...e-infinity.html
W Polsce przed świętami była do kupienia za niecałe 500zł.Teraz trochę więcej z bogatym osprzętem.
#270 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2015 - 20:19
#271 OFFLINE
Napisano 07 styczeń 2015 - 20:51
Przy 720/60 , 1080/30
- Kamil Z. lubi to
#272 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2015 - 16:31
#273 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2015 - 16:34
#274 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2015 - 16:41
- tpe, gooral i RokiFishBoa lubią to
#275 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2015 - 22:11
Jak chcesz programowo zamienić obiektyw szerokokątny w zwykły??
Znalazłem taką informacje na stronie : https://www.gohd.pl/...macja/20/porady
Czy jest możliwość zmiany kąta widzenia w kamerach GoPro Hero 3 i 3+?
Tak, jest możliwość zmiany kąta widzenia w wersjach Silver oraz Black Edition.
GoPro Hero 3+ Silver Edition oferuje taką funkcję w rozdzielczościach 720 i 1080 ( kąt wąski, średni oraz szeroki )
GoPro Hero 3+ Black Edition podobnie jak Silver oraz dodatkowo w rozdzielczości 2,7k ( kąt średni oraz szeroki )
#276 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2015 - 17:14
Panowie od dłuższego czasy noszę się z zamiarem zakupu pierwszej kamerki. Moją uwagę przykuła kamera Ricoh WG-M1 https://www.google.p...h wg-m1&tbm=vid. Mocno kusi, sporo ciekawych opcji, i to na czym mi mocno zależy wyświetlacz LCD. Gdy stawiam ją na statywie mam możliwość wykadrowania ujęć, bez strachu że jak będzie akcja to źle ustawię kamerkę i nie wyłapie tego co chciałem. Przerażają mnie trochę jej wielkość i kształt.
Jak myślicie jest możliwość zamontować na głowie( nie chodzę na ryby w kasku ) czy gdziekolwiek aby poruszać się z nią bez potrzeby ciągłego noszenia statywu? Konstrukcje w kształtach GoPro czy Sony HDR-AZ1VR oferują dużo możliwości montażu przydatnych wędkarzowi.
Może lepszym wyborem niż Ricoh będzie Sony Action Cam HDR-AZ1VR i uchwyt z wyświetlaczem LCD http://www.euro.com....aw.ds#pasuje-dowatro pchać się w taki zestaw czy są może jakieś inne lepsze lub tańsze alternatywy. Za te niecałe 600zł różnicy można już fajny patyk ukręcić
Wolałbym uniknąć chodzenia nad wodę ze smartfonem (odpada kadrowanie z jego użyciem), mam zbyt duże predyspozycje do topienia telefonów więc w tym sezonie będę śmigał z myPhone Hammer lub Solidem
#277 OFFLINE
Napisano 28 styczeń 2015 - 21:21
WG-M1 może być trochę ciężka na głowę (190g), a już na pewno jeżeli chciałbyś ją nosić na jakiejś elastycznej, gumowanej opasce. Mocowanie jak widzę jest gwintowe jak przy aparatach więc problemu do zaadoptowania na uchwytu typu gopro by nie było poprzez odpowiednią przejściówkę, tylko nie mogę odszukać gdzie jest ten gwint w kamerce, na środku, z boku czy z tyłu.
Edit: już widzę że gwint jest pod spodem ale nie centralnie na środku tylko lekko w przód i bok co jak mi się zdaje eliminuje np mocowanie na szelkach na piersi. No chyba, że jest tam akurat środek ciężkości bo jeżeli nie to mocowanie musi być sztywne żeby nie przekrzywiało kamerki.
Użytkownik vBartek edytował ten post 28 styczeń 2015 - 21:29
- xyzzvpc lubi to
#278 OFFLINE
Napisano 02 luty 2015 - 22:34
No u tu się mylicie koledzy. Szeroki kąt w gopro daje możliwość nagrania większego obszaru i nie ucięcia niczego. Ale co do ryb to je duuużi pomniejsza. Dzieła jak szeroki wizjer w drzwiach. Widzisz nawet wycieraczkę ale to co na środku strasznie oddala i pomniejsza - me efekt kuli. Plus bo wtedy działa najlepiej stabilizacja. Obraz w gopro 3 silver można zmienić dopiero od rozdzielczości 1080 i wtedy mamy 3 tryby do wyboru - wizjer, obraz bardziej prostokątny ale już lekko przybliżony i ostatnia opcja to obraz rzeczywisty i już tu mocniej przybliża. Im bliżej jesteśmy ostatniej opcji tym zmniejsza się stabilizacja i zakres pola widzenia ale bardziej obraz jest rzeczywisty- płaski. To duża zaleta tej kamery bo jak łapiecie na małym ciórku to zmieniacie na wizjer bi wszystko jest blisko i się ładnie nagra a jak jerkujecie daleko od brzegu to ustawiacie ostatnią opcję - ładnie przybliży i nagra atak szczupaka daleko id brzegu co przy wizjerze byłoby tylko pluśnięciem w oddali. Moja gopro 3 silver ma jedynie te opcje dostępne od 1080 a poniżej czyli np. 720 którą lubię ma tylko wizjer. Tak po chłopsku łopatologicznie mam nadzieję że to wytłumaczyłem.Akurat w polskich warunkach ten szeroki kąt robi robotę
Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka
- kostom63 lubi to
#279 OFFLINE
Napisano 02 luty 2015 - 22:35
Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka
#280 OFFLINE
Napisano 04 luty 2015 - 19:12
Również jestem na etapie wyboru kamery na chwilę obecną wybór skierowany jest na kamerę Redleaf RD990 ale jest u nich jeszcze jeden produkt Redleaf RD60 i tez z wymienna baterią których jest w zestawie 2szt. na dodatek taką kamerkę można już zakupić za 270zł na Allegro.
Warto w ogóle sobie zawracać głowę tym RD60? czy jest coś co ją dyskwalifikuje na starcie?
Pozdrawiam
btw. czy podczas podpięcia RD990 do np. Powerbanku można nagrywać? czy przechodzi w tryb ładowania.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych