Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Silniki Yamaha - opinie i porady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2290 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2016 - 23:19

Dzięki Panowie za szybki odzew.

Czyli:

2. dokupić

4. czyli brak śrubki do regulacji siły obrotu kolumny tylko jest wajcha

5. jak to działa? Ten wężyk do płukania.

#782 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 20 luty 2016 - 23:29

2. można ale nie jest konieczne

4. wajcha jest dociskana śrubką od dołu do "bieżni"

5. odkręcasz nakrętkę podłączasz wąż z wodą i lejesz.....tylko nie panikuj jak zobaczysz z ilu stron się woda z silnika leje ;)

• patu i godski lubią to

#783 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 luty 2016 - 23:39

To już teraz wiem czemuYamaha jest sporo droższa od Tohatsu. A miałem zadać takie pytanie. Płacimy za dodatkowe bajery.

#784 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 20 luty 2016 - 23:48

przede wszystkim za materiały użyte do produkcji...i ich trwałość plus niezawodność. więcej "bajerów" znajdzie się w suzuki czy mercurym.

#785 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 23 luty 2016 - 19:20

Witam

Jaki olej polecacie do mieszanki dla yamahy 9,9 dwusuw. Dodatkowo chcialbym zapytac jaki olej polecacie do spodziny w tym silniku.

Pozdrawiam

#786 OFFLINE   sledzix

sledzix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów
  • LokalizacjaSępopol

Napisano 23 luty 2016 - 20:23

Do spodziny to albo olej yamalube do przekładni albo quicksilvera tez sa specjalne oleje do spodzin
  • womaly23 lubi to

#787 OFFLINE   Boczek322

Boczek322

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów
  • Lokalizacjawarmia i mazury
  • Imię:Kamil

Napisano 24 luty 2016 - 17:54

do mieszanki ja stosuję castrol outboard 2t lub quicksilver 2t

#788 OFFLINE   Trebron

Trebron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów

Napisano 13 marzec 2016 - 16:48

Witam serdecznie na plaży zwą mnie Trebron :) od zeszłego roku penetrator 3 rewy.

Odnosnie postu kolegi posiadającego v-Maxa wada szybkich przekładni to czasami rozszczelnie osłony wału wieć nie tak do konca ze wirnik oil i mieszanka ;)

Mieszanka to 1/50 niestety spirytus robi swoje w benzynie oleje to Mannol na Skandynawie róznica jest w jakosci i kopceniu

A moje cudo to było bo jest w remoncie Mariner ala  Yamacha 30 AM na bazie 689  u mnie zrobiło uszczelnienie  kuku  i to po serwisie   :angry:  juz drugi raz i poszła solanka na kobowód , czasami warto podczas zmiany  pompy zajrzeć wyżej .

Załączony plik  silnik.jpg   14,93 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  wał.jpg   68,71 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  blok.jpg   78,38 KB   13 Ilość pobrań

Użytkownik Trebron edytował ten post 13 marzec 2016 - 17:10

#789 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 13 marzec 2016 - 17:12

aaaa to odpowiedż jest na pytanie czy o coś innego koledze chodzi bo pisze tak że mało co z tego kumam.

#790 OFFLINE   Trebron

Trebron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów

Napisano 13 marzec 2016 - 17:21

A tak połączyłem  kilka wątków   :(  , serwisu i mieszanek do 2t , na pewnym piaskowym forum nie lubimy się cytować.   ;)

Witam Kolege i przepraszam , dostosuje się  :)

Użytkownik Trebron edytował ten post 13 marzec 2016 - 17:22

#791 OFFLINE   szczurek1

szczurek1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • Lokalizacjana wodzie

Napisano 13 marzec 2016 - 20:32

W moim yamaha 2T

do mieszanki castrol outboard 2t cena około 40zl za l

a do spodziny stosuję  yamalube, ale nie pisze ile kosztuje bo dostałem od kolesia litre jak silnik kupowałem.

Użytkownik szczurek1 edytował ten post 13 marzec 2016 - 21:24

#792 OFFLINE   busz231

busz231

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1967 postów
  • LokalizacjaChoszczno

Napisano 13 marzec 2016 - 21:44

zdjęcia bardzo ciekawe i przyczyny też ale opis by się przydał dokładniejszy.

#793 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 15 marzec 2016 - 15:06

Witam

Czy jest gdzieś możliwość zakupu jakiegoś zamiennika korka do spodziny (góra i dół) dla silnika Yamaha 9,9 - dwusuw. Proszę o porady.

#794 OFFLINE   szczurek1

szczurek1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • Lokalizacjana wodzie

Napisano 15 marzec 2016 - 18:27

Czego chcesz zamiennik od razu? pierwsze dowiedz się ile kosztuje oryginał. Masz tu link zadzwoń, mi pomogli sprowadzili mi części bez problemów i w dobrej cenie.

czas oczekiwania to jakieś półtora tygodnia 

http://www.moto46.pl...-marine/serwis/

A zanim od nich kupiłem, to dzwoniłem do chyba 10 serwisów. Opisywałem problem i pytałem o przyczynę a potem koszty części.

Ps;Jak już zakupisz korki to pamiętaj o uszczelkach.

#795 Guest_dziki1916_*

Guest_dziki1916_*
  • Guests

Napisano 15 marzec 2016 - 18:46

Komplet z uszczelkami99zl

#796 OFFLINE   szczurek1

szczurek1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • Lokalizacjana wodzie

Napisano 15 marzec 2016 - 19:11

No to ci powiem że komplet uszczelek do korków + 3 simeringi do spodziny + wirnik wody (sam) - dałem 165zł z przesyłką.

Ale to jakieś rok temu.

#797 OFFLINE   Trebron

Trebron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów

Napisano 16 marzec 2016 - 08:25

Pytanko jak na dzięń dzisiejszy poza róznicami cenowymi wygląda podobieństwo konstrukcyjne Yamaha/Mercury .

Tutaj porównuje silniki 15/20 km w   4 T po dokładnym obejrzeniu u dilerów nie widac róznicy poza kształtem czapy i kolorem .

Co ciekawe w katalogach yamy silniki  mają łądowanie ale po pociagnięciu za język  okażuje sie że nie mają regulatora napięcia który trzeba zakupić i zlecic montaż serwisowi 

Chyba przedstawiciele co niektórych firna na  PL  bardzo wystraszyli się presji  silnikow z China  bo ceny sa praktycznie porównywalne a jak dodać zdolności negocjacyjne kupujacego i przychylnosc sprzedającego to cuda Pany ;)

#798 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 16 marzec 2016 - 11:24

patrz na różnice użytkowe np takie jak dostępność części i ilość śrub napędowych które możesz założyć do danego modelu silnika (zalecanych/dozwolonych przez producenta).

#799 OFFLINE   Trebron

Trebron

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów

Napisano 16 marzec 2016 - 12:28

Dzięki Przemsol , zeby było smiesznej wszystkie częsci do moich Mariner Viking robionych przez Merkury niby lepiej ;)

zamawiam w Yamaha , Sam Mercury dysponuje zamiennikami częsci Quicksiler lub nawet Sierra ale zamiennik nie zawsze oznacza taniej przekonałem sie o tym ostatnio wychodzi czasami duzo drożej 

W tych mocach bardziej wędkarskich ze srubami nie mam co szaleć jedna tania wywazona i tak pod koniec sezonu idzie na wywazenie i nowy lakier , za dużo niespodzianek jest w strefie przybrzeżnej jak nie wjedzieśz w piaseczek to jakis patyczek albo niznakowana podtopiona siata na stalowej lince  :angry: .

Tutaj bardziiel potrzebuje opini modeli po 1012 r bo mercury ma bardzo atrakcyjne ceny w porównwanymi modelami  z yamy nawet 30 % ceny.  tylko uczucie takie jakbym pukał w karoce Trabanta uderzysz mocniej i się rozsypie , mieszane uczucia budzi system załączania biegów pod rumplem taki jakiś słaby,  plastykowa szarpanka  hehe .

#800 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 16 marzec 2016 - 14:35

mogę dodać tyle....jak kupowałem swoją 30tkę to w sklepie (w komisie) stała 40 merkurego w podobnej cenie..... oczywiście popytałem pooglądałem i już bym może kupił ale właściciel powiedział mi "a spójrz na śruby".... wziąłem yamahę.... :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych