Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

Serwis ko艂owrotk贸w Daiwa - porady, uwagi, opinie

daiwa serwis

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
351 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅
  • Imi臋:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 14 grudzie艅 2023 - 13:03

O skrzywieniu kab艂膮ka mo偶na si臋 艂atwo przekona膰 odkr臋caj膮c jedn膮 ze 艣rub, kt贸re go mocuj膮 do rotora. Je艣li kab艂膮k zosta艂 odkszta艂cony, to spr臋偶ynuj膮c spowoduje nienaturalne odchylenie od punktu mocowania 艣rub膮.

Powiedz mi Irku, co takiego widzisz na filmie w 7.06 poni偶ej opor贸wki i do czego mo偶e to s艂u偶y膰? Taki niewielki czarny, pewnie plastykowy, 艂ukowato wygi臋ty element. Wyra藕nie odstaj膮cy od tej cz臋艣ci korpusu ko艂owrotka. Czego艣 podobnego nie wida膰 w innych miejscach na obwodzie pod opor贸wk膮. Prawdopodobnie mo偶liwy do zdemontowania, jak to ma miejsce w przypadku analogicznego u Shimano. 

No i drugie pytanie. W jaki spos贸b nast臋puje podbicie element贸w 36 i 37  schematu, by te wywo艂a艂y ruch kab艂膮ka i spowodowa艂y jego zamkni臋cie poprzez odbicie 艣ci艣ni臋tej spr臋偶yny znajduj膮cej si臋 po przeciwnej stronie rotora?

Je艣li nie dosz艂o do uszkodzenia elementu 37 (bo 36 raczej by艂oby trudno uszkodzi膰), a o to do艣膰 艂atwo przy pr贸bie ca艂kowitego otwarcia kab艂膮ka w miejscu, w kt贸rym si臋 tego zrobi膰 nie da, to z ko艂owrotkiem jest wszystko ok. 

Link do filmu:

U偶ytkownik jachu edytowa艂 ten post 14 grudzie艅 2023 - 13:16

#282 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 post贸w

Napisano 14 grudzie艅 2023 - 14:33

Januszu,  je艣li chodzi o kab艂膮k mam na my艣li raczej niedu偶膮 deformacj臋 albo ugi臋cie.  Czarny wyst臋p jest elementem uruchamiania kab艂膮ka, ale raczej sta艂y ni偶 demontowalny.

Popychacz 36 porusza si臋 w obrotowo zamocowanej prowadnicy 37 (podobnie jak popychacz po drugiej stronie)   i jest uruchamiany d藕wigienk膮 34 po kontakcie z tym czarnym elementem obudowy. Moim zdaniem przy niewielkiej deformacji kab艂膮ka mo偶e dochodzi膰 do sytuacji, 偶e zbijak robi swoje, ale spr臋偶yna po przeciwnej stronie nie dochodzi do punktu w kt贸rym powinna sama zamkn膮膰 kab艂膮k. Na filmie wida膰 sytuacj臋 jak rotor z p贸艂otwartym kab艂膮kiem si臋 kr臋ci i s艂ycha膰 cykanie d藕wigienki 34 po tym czarnym elemencie. Ona powinna w tym momencie mie膰 mocniejszy kontakt ze zderzakiem obudowy i uruchamia膰 spr臋偶yn臋 do ko艅ca. Wszystko to z za艂o偶eniem, 偶e nie ma tu element贸w uszkodzonych. Wydaje mi si臋, 偶e po odkr臋ceniu os艂on powinno by膰 wida膰, czy obie strony ze sob膮 wsp贸艂pracuj膮.

#283 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 14 grudzie艅 2023 - 17:49

Januszu,  je艣li chodzi o kab艂膮k mam na my艣li raczej niedu偶膮 deformacj臋 albo ugi臋cie.  Czarny wyst臋p jest elementem uruchamiania kab艂膮ka, ale raczej sta艂y ni偶 demontowalny.

Popychacz 36 porusza si臋 w obrotowo zamocowanej prowadnicy 37 (podobnie jak popychacz po drugiej stronie)   i jest uruchamiany d藕wigienk膮 34 po kontakcie z tym czarnym elementem obudowy. Moim zdaniem przy niewielkiej deformacji kab艂膮ka mo偶e dochodzi膰 do sytuacji, 偶e zbijak robi swoje, ale spr臋偶yna po przeciwnej stronie nie dochodzi do punktu w kt贸rym powinna sama zamkn膮膰 kab艂膮k. Na filmie wida膰 sytuacj臋 jak rotor z p贸艂otwartym kab艂膮kiem si臋 kr臋ci i s艂ycha膰 cykanie d藕wigienki 34 po tym czarnym elemencie. Ona powinna w tym momencie mie膰 mocniejszy kontakt ze zderzakiem obudowy i uruchamia膰 spr臋偶yn臋 do ko艅ca. Wszystko to z za艂o偶eniem, 偶e nie ma tu element贸w uszkodzonych. Wydaje mi si臋, 偶e po odkr臋ceniu os艂on powinno by膰 wida膰, czy obie strony ze sob膮 wsp贸艂pracuj膮.

To w艂a艣nie mia艂em na my艣li, 偶e je偶eli kab艂膮k zosta艂 cho膰by troch臋 zdeformowany, np. poprzez pr贸b臋 jego si艂owego otwierania w tym jednym, magicznym po艂o偶eniu, kiedy konstrukcja uk艂adu jego zamykania na to nie pozwala, to po wykr臋ceniu jednej ze 艣rub b臋dzie to wida膰. Przecie偶 kab艂膮k sam si臋 nie pokrzywi. Je艣li nie dosz艂o do uszkodzenia stosunkowo delikatnych cz臋艣ci 37 i 34 z powodu si艂owego otwierania kab艂膮ka w tym jednym w艂a艣nie miejscu, to w ko艂owrotku wszystko dzia艂a jak powinno. U mnie we wszystkich ko艂owrotkach tak to wygl膮da, 偶e kab艂膮k nie daje si臋 ca艂kowicie odchyli膰 w jednym po艂o偶eniu i nie robi臋 z tego powodu tragedii. Ka偶dy to mo偶e sprawdzi膰 w swoim. Zawsze otwieram z g贸ry na d贸艂 i wtedy naj艂atwiej korbk膮 kab艂膮k zamkn膮膰, czego i tak staram si臋 unika膰. Ca艂y czas sugeruje zdj臋cie obu bocznych paneli i sprawdzenie czy pod nimi wszystko ok. A najlepiej te偶 zdj臋cie rotora i odnalezienie tego magicznego punktu G pod opor贸wk膮 i przekonanie si臋 dlaczego w ka偶dym innym po艂o偶eniu kab艂膮k otwiera si臋 ca艂kowicie, a w tym jednym akurat nie.

U偶ytkownik jachu edytowa艂 ten post 14 grudzie艅 2023 - 17:53

#284 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 post贸w

Napisano 14 grudzie艅 2023 - 18:31

Przyznam si臋, ze nie pomy艣la艂em o pr贸bie si艂owego pokonania kab艂膮ka w punkcie G. :) Zderzak jest tutaj dosy膰 d艂ugi i trafienie w to miejsce nie jest chyba takie trudne. Ka偶dy ma troch臋 inaczej. Kwestia przyzwyczajenia i mo偶e si臋 okaza膰, 偶e przy nowym nabytku trafia si臋 jakby cz臋艣ciej w to newralgiczne miejsce.

#285 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3437 post贸w
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 14 grudzie艅 2023 - 19:18

Obejrzalem swoj kolowrotek (dopiero wrocilem z delegacji) i faktycznie jedyne miejsce gdzie on sie nie otwiera to to, w ktorym zbijak jest w pozycji zbijajacej. Drugi fakt jest taki, ze jak sie otworzy kablak w poblizu tego punktu to calosc nie ma wystarczajacego "umpf" by zamknac kablak z korbki. Jak ma przynajmniej 1/2 obrotu "rozpedu" to dziala ok. Kablaka chyba nie mam wygietego (tzn nie w tej plaszczyznie) bo przy skrecaniu do kupy wszystko samo sie ustawilo bez potrzeby naginania (tzn oba punkty obrotu sa dalej geometrycznie w jednej lini ze srubami skrecajacymi). Co nie bylo tak jak trzeba to ramie z rolka bylo odgiete w strone szpuli - jakby hamulec byl za mocno ustawiony w stosunku do mocy kablaka- uzywam kolowrotka ustawionego na pewno ponizej 5kg (wydaje mi sie 2-3 bo dzwigajac tyle z ziemii juz sie zaczynalem martwic o wedke) - pudelko obwieszcza 10kg max..

#286 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 14 grudzie艅 2023 - 23:38

Jeszcze raz powt贸rz臋. Po otwarciu kab艂膮ka z g贸ry w d贸艂, poruszony ruchem korbki rotor pokonuje w zasadzie najd艂u偶sz膮 drog臋 i nabiera wystarczaj膮cej pr臋dko艣ci, by w miar臋 艂agodnie pokona膰 punkt G i zamkn膮膰 kab艂膮k. Spr贸buj otworzy膰 kab艂膮k bezpo艣rednio przed nim, a przekonasz si臋 jak du偶ej si艂y do potrzeba u偶y膰 do tego samego. Lepiej jednak unika膰 takich eksperyment贸w i og贸lnie-lepiej zapomnie膰 o zamykaniu kab艂膮ka korbk膮.

• Banjo lubi to

#287 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 post贸w

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 11:06

Zbijak z tej pozycji rozp臋dza si臋 najbardziej, ale wygodniej jest otwiera膰 kab艂膮k w pozycji kiedy rolka jest najbli偶ej w臋dki. 艁atwo si臋gn膮膰 palcem wskazuj膮cym po 偶y艂k臋, a odleg艂o艣膰 jest wystarczaj膮ca do uruchomienia kab艂膮ka.

W tej ceratce kab艂膮k powinien chodzi膰 jak w zegarku. Sztywna rurkowa konstrukcja i rolka na zbijaku ma potencja艂 偶eby si臋 wszystko zamyka艂o  艂atwo i bez problemu.

Zamykanie kab艂膮ka r臋k膮 na pstr膮gowej wodzie gdzie trzeba szybko uruchomi膰 ko艂owrotek po rzucie to jest dla mnie jaka艣 mord臋ga.

U偶ytkownik Pluszszcz edytowa艂 ten post 15 grudzie艅 2023 - 11:12

#288 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 11:41

Zbijak z tej pozycji rozp臋dza si臋 najbardziej, ale wygodniej jest otwiera膰 kab艂膮k w pozycji kiedy rolka jest najbli偶ej w臋dki. 艁atwo si臋gn膮膰 palcem wskazuj膮cym po 偶y艂k臋, a odleg艂o艣膰 jest wystarczaj膮ca do uruchomienia kab艂膮ka.

W tej ceratce kab艂膮k powinien chodzi膰 jak w zegarku. Sztywna rurkowa konstrukcja i rolka na zbijaku ma potencja艂 偶eby si臋 wszystko zamyka艂o  艂atwo i bez problemu.

Zamykanie kab艂膮ka r臋k膮 na pstr膮gowej wodzie gdzie trzeba szybko uruchomi膰 ko艂owrotek po rzucie to jest dla mnie jaka艣 mord臋ga.

Nie b臋d臋 Irku pisa膰 ile lat 艂owi艂em w zasadzie tylko pstr膮gi (bo mi kto艣 znowu wypomni :D ) i zawsze zamyka艂em d艂oni膮. Szybka Bia艂ka Tatrza艅ska, Dunajec i wiele podobnych. To tylko sprawa 膰wicze艅. Wskazuj膮cy na rant szpuli, zahamowanie przyn臋ty w locie, szybki ruch lewej d艂oni i kab艂膮k w d贸艂. Dwie sekundy. Tym samym wskazuj膮cym prawej si臋gam 偶y艂k臋 kiedy rolka z prawej. Przy wielko艣ci pstr膮gowego ko艂owrotka to bezproblemowe. Do tego r臋czne zamykanie ciche i og贸lnie dla samego ko艂owrotka przyjazne. No i jak 艂owisz w jakim艣 ma艂ym siurku i rzucasz kr贸tko potencjalnemu na g艂ow臋, to nawet ten ha艂as robiony przez kab艂膮k wydaje si臋 przeszkadza膰.

U偶ytkownik jachu edytowa艂 ten post 15 grudzie艅 2023 - 11:42

• S艂awek Oppeln Bronikowski i Andru77 lubi膮 to

#289 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Tw贸rcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 12:41

Piotr Piskorski, zbija kab艂膮k tylko z korbki i sprawne dzia艂anie tego systemu stawia w艣r贸d najwa偶niejszych cech ko艂owrotka pstr膮gowego. 

Ja zbijam tylko r臋k膮, bez znaczenia jakie ryby i jak膮 technik膮 艂owi臋. My艣l臋, 偶e spos贸b zbijania kab艂膮ka jest kwestia indywidualnych preferencji. 

Wra偶liwo艣膰 na ha艂as jest r贸偶na u poszczeg贸lnych w臋dkarzy, szczeg贸lnie dra偶liwa u os贸b z autyzmem do kt贸rych sam nale偶臋 i cho膰by ten pow贸d mo偶e determinowa膰 spos贸b w jaki wolimy zbija膰 kab艂膮k.

#290 ONLINE   S艂awek77

S艂awek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 post贸w
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 12:59

Piotr Piskorski, zbija kab艂膮k tylko z korbki i sprawne dzia艂anie tego systemu stawia w艣r贸d najwa偶niejszych cech ko艂owrotka pstr膮gowego.

Ja zbijam tylko r臋k膮, bez znaczenia jakie ryby i jak膮 technik膮 艂owi臋. My艣l臋, 偶e spos贸b zbijania kab艂膮ka jest kwestia indywidualnych preferencji.

Wra偶liwo艣膰 na ha艂as jest r贸偶na u poszczeg贸lnych w臋dkarzy, szczeg贸lnie dra偶liwa u os贸b z autyzmem do kt贸rych sam nale偶臋 i cho膰by ten pow贸d mo偶e determinowa膰 spos贸b w jaki wolimy zbija膰 kab艂膮k.

Kuba to m贸wisz 偶e trafi艂e艣 na loterii u Pana Boga...

#291 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Tw贸rcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 13:07

Nie rozumiem co masz na my艣li.

#292 ONLINE   S艂awek77

S艂awek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 post贸w

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 13:16

Nie rozumiem co masz na my艣li.

Wiem jak wygl膮da autyzm...wi臋c skoro tak funkcjonujesz to mia艂e艣 szcz臋艣cie i jeste艣 potencjalnie w grupie ludzi wybitnych...
  • przemo_w lubi to

#293 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 13:34

Nie pami臋tam jak to Piotrek robi. Widocznie tak si臋 przyzwyczai艂 robi膰. Od czasu kiedy sta艂em si臋 posiadaczem Cardinala 44, mojego pierwszego ko艂owrotka z prawdziwego zdarzenia (nie tylko na pstr膮gi) i w kolejnych do dzi艣, robi臋 to wy艂膮cznie d艂oni膮 i ten spos贸b jest przypadkowo zbie偶ny z tym, co zalecaj膮 firmowi serwisanci. Nie ma powodu by wykonuj膮c dziennie kilkaset rzut贸w niepotrzebnie obci膮偶a膰 ca艂y uk艂ad przeniesienia, od g艂贸wnej przek艂adni do mechanizmu zamykania kab艂膮ka. A tak to niestety wygl膮da przy zamykaniu korb膮. 

Nie wiem S艂awku, czy to takie szcz臋艣cie. Darujmy sobie. Mo偶e Pan B贸g przynajmniej w cz臋艣ci zrekompensowa艂 Guciowi jego przypad艂o艣膰, dzisiaj cz臋st膮, a o jej 藕r贸d艂ach s艂yszy si臋 r贸偶ne opinie. Bo co nab臋dzie nowego Va艅ka lub inny kr臋cio艂, to zawsze dobrze trafi.  ;)

• S艂awek Oppeln Bronikowski lubi to

#294 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 post贸w
  • LokalizacjaOstro艂臋ka

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 14:40

Taki ma艂y off top. Cardinala 44 da艂o si臋 zamkn膮膰 r臋k膮? 

• guciolucky lubi to

#295 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2306 post贸w
  • Imi臋:Przemek

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 15:57

Nie pami臋tam jak to Piotrek robi. Widocznie tak si臋 przyzwyczai艂 robi膰. Od czasu kiedy sta艂em si臋 posiadaczem Cardinala 44, mojego pierwszego ko艂owrotka z prawdziwego zdarzenia (nie tylko na pstr膮gi) i w kolejnych do dzi艣, robi臋 to wy艂膮cznie d艂oni膮 i ten spos贸b jest przypadkowo zbie偶ny z tym, co zalecaj膮 firmowi serwisanci. Nie ma powodu by wykonuj膮c dziennie kilkaset rzut贸w niepotrzebnie obci膮偶a膰 ca艂y uk艂ad przeniesienia, od g艂贸wnej przek艂adni do mechanizmu zamykania kab艂膮ka. A tak to niestety wygl膮da przy zamykaniu korb膮.
Nie wiem S艂awku, czy to takie szcz臋艣cie. Darujmy sobie. Mo偶e Pan B贸g przynajmniej w cz臋艣ci zrekompensowa艂 Guciowi jego przypad艂o艣膰, dzisiaj cz臋st膮, a o jej 藕r贸d艂ach s艂yszy si臋 r贸偶ne opinie. Bo co nab臋dzie nowego Va艅ka lub inny kr臋cio艂, to zawsze dobrze trafi. ;)

Kolejna g艂upota! Kt贸ry firmowy serwisant zaleca zamykanie kab艂膮ka r臋k膮?
Wyt艂umacz mi jak mo偶e si臋 tam co艣 sta膰 od zamykania z korby.
Na przyk艂adzie Shimano plastik zamontowany w obudowie jest cholernie twardy. Drut od zbijaka ma ponad 1mm grubi艣ci. Spr臋偶yna prqcuje na drucie a w mocowaniu tego drutu jest dodatkowo plastikowa " tulejka".
Zatrzyma艂e艣 si臋 na etapie prehistorycznych m艂ynk贸w ch艂opie.
Normalnie u偶ywaj膮cy m艂ynek otwiera kab艂膮k gdy rolka jest u g贸ry a wtedy wystarczy minimalny ruch korby i kab艂膮k idealnie si臋 zamyka.
Ju偶 widz臋 jak otwieram kab艂膮k do do艂u i pizgam jerkiem 60gram.
Z racji 偶e m艂ynki lekko chodz膮c, pod obci膮偶eniem samej korbki rotor robi ruch i sam zamknie kab艂膮k. No i jerka nie mam a mam dodatkowo z艂amany szczyt.
Wiem wiem jest rotor ring kt贸ry temu powinien zapobiec. Tylko nie zawsze zapobiegnie.

U偶ytkownik przemo_w edytowa艂 ten post 15 grudzie艅 2023 - 16:07

#296 ONLINE   S艂awek77

S艂awek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 post贸w

Napisano 15 grudzie艅 2023 - 16:23

Nie wiem S艂awku, czy to takie szcz臋艣cie. Darujmy sobie. Mo偶e Pan B贸g przynajmniej w cz臋艣ci zrekompensowa艂 Guciowi jego przypad艂o艣膰, dzisiaj cz臋st膮, a o jej 藕r贸d艂ach s艂yszy si臋 r贸偶ne opinie. Bo co nab臋dzie nowego Va艅ka lub inny kr臋cio艂, to zawsze dobrze trafi. ;)

Ja z Kub膮 bardzo lubi臋 rozmawia膰, merytorycznie si臋 doradzi膰.Nie wspominaj膮c jak dobrym jest w臋dkarzem...
  • przemo_w lubi to

#297 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1111 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅

Napisano 16 grudzie艅 2023 - 00:37

Taki ma艂y off top. Cardinala 44 da艂o si臋 zamkn膮膰 r臋k膮? 

W 33 i 44 bez problemu. Jak zapewne pami臋tasz mechanizm zamykania by艂 w nich ca艂kiem inny. Dwie spr臋偶yny po obu stronach rotora i niklowany p艂askownik, kt贸ry blokowa艂 zamkni臋cie kab艂膮ka po jego otwarciu, wchodz膮c w zaczep ramienia kab艂膮ka pod rolk膮. P艂askownik by艂 przyci膮gany przez spr臋偶yn臋 widoczn膮 w rotorze po zdj臋ciu szpuli. Wystarczy艂o nakry膰 d艂oni膮 rotor otwieraj膮c kab艂膮k i rotor przekr臋ci膰 lekko zgodnie z kierunkiem wskaz贸wek zegara. Nast臋powa艂o zwolnienie blokady i bezg艂o艣ne zamkni臋cie kab艂膮ka bez u偶ycia korbki. W sumie raczej prosta sprawa. Oczywi艣cie w dzisiejszych ko艂owrotkach jest jeszcze 艂atwiejsze, ale nie tylko z tego jednego powodu nie chcia艂bym ju偶 wraca膰 do takich staroci jak zielone Cardinale itp. Poza niezawodno艣ci膮 w艂a艣ciwie same wady. 

#298 ONLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Tw贸rcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 post贸w
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 16 grudzie艅 2023 - 13:45

Zamykanie rotora r臋k膮 w 44 jest mocno naci膮gane to jest bardziej obracania r臋k膮 rotora zamiast korbk膮. Dzisiaj poprosi艂em koleg臋 偶eby to sprawdzi艂 i jemu nie uda艂o si臋 zamkn膮膰 d艂oni膮 kab艂膮ka w nieu偶ywanym 44. 

• Mysha lubi to

#299 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 post贸w
  • LokalizacjaOstro艂臋ka

Napisano 16 grudzie艅 2023 - 14:00

Musz臋 sprawdzi膰. Mam 44 i 66. To by艂y jedyne ko艂owrotki, kt贸re zamyka艂em korbk膮. 

• guciolucky lubi to

#300 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 post贸w
  • LokalizacjaOstro艂臋ka

Napisano 16 grudzie艅 2023 - 23:32

Sprawdzi艂em. Przekr臋caj膮c rotor da si臋, ale to troch臋 komplikowanie sobie 偶ycia 馃榾.
  • guciolucky lubi to

R贸wnie偶 z jednym lub wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 s艂贸w kluczowych: daiwa, serwis

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych