Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

PZW od kuchni

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
985 odpowiedzi w tym temacie

#441 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 post贸w

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 09:08

Kiedy艣 stowarzyszenie dostawa艂o za symboliczn膮 op艂at臋, a teraz prawdopodobnie w臋dkarze b臋d膮 艂owi膰  za symboliczn膮 op艂at膮. Okre艣lenie dobro wsp贸lne nabierze nowego, szerszego znaczenia i niezrzeszony przestanie by膰 praktycznie lepszym uczestnikiem 艂owienia.

#442 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imi臋:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 11:13

Aha!

Co jest jeszcze mega-hiper-absurdem?

Stwierdzenie, 偶e w臋dkarstwo to jest... uwaga - SPORT!

Tylko ci臋偶ki idiota mo偶e tak stwierdzi膰.

Owszem, mo偶na sobie urz膮dza膰 zawody np. w jedzeniu p膮czk贸w czy pluciu na odleg艂o艣膰, ale nie mo偶na tego nazywa膰 "sportem"!

Tymczasem... Przed chwil膮 wszed艂em na stron臋 g艂贸wn膮 PZW i co widz臋? 

"sport, zawody, eliminacje, miszczostfa, treningi, puchary"...

(za艂膮cznik)

By膰 mo偶e w PZW siedz膮 z艂odzieje i cwaniacy, ale pewnie nie idioci.

To dlaczego z ka偶dego zakamarka wyziera ten kuriozalny "sport"?

Pewnie dlatego, 偶e na tym mo偶na skr臋ci膰 najwi臋cej KASY!

Treningi, zawody, wyjazdy, diety, sponsoringi... I w ka偶dym miejscu mo偶na wydawa膰 na prawo i lewo, no bo przecie偶 "to kosztuje".

Jak to by艂o w Misiu?

"Nikt nie wie po co to jest, wi臋c nikt nie zapyta!"

Owszem - w臋dkarstwo to sport. Jak inne sporty z wykorzystaniem zwierz膮t. Je藕dziectwo, wy艣cigi psich zaprz臋g贸w, wy艣cigi hart贸w....inne ...

I coraz wi臋cej zawod贸w organizowanych jest poza zwi膮zkiem.

Je艣li kwestionujesz, 偶e w臋dkarstwo to sport, to sk膮d mistrzostwa 艣wiata w spinningu, w臋dkarstwie sp艂awikowym. A Bob Nuud(?) dosta艂 tytu艂 szlachecki od brytyjskiej kr贸lowej za czterokrotne zdobycie mistrzostwa 艣wiata.

W Anglii funkcjonuj膮 ligi w臋dkarskie - tak jak pi艂karskie.

Troch臋 si臋 pogubi艂e艣. Skoro oczekujesz na艣nie偶onego stoku i wody pe艂nej ryb, to i zysk z zawod贸w dla organizator贸w nie powinien ci臋 dziwi膰. Skoro s膮 ch臋tni by za to p艂aci膰 - najwy偶sza stawka za zawody komercyjne jak膮 widzia艂em(w Polsce) to bodaj偶e 1300 z艂 od teamu. I zapisy trwa艂y godzin臋. Skoro s膮 ch臋tni to w czym problem? Przymusu nie ma...

Ja ch臋tnie je艣li tylko mog臋 w zawodach udzia艂 bior臋 - bez wzgl臋du kto jest organizatorem.

Z ca艂膮 reszta zasadniczo si臋 zgadzam.

• Alexspin lubi to

#443 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 post贸w
  • LokalizacjaPozna艅
  • Imi臋:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 12:49

Zawody poza zwi膮zkiem, o skrzynk臋 z艂ota i z wpisowym po cho膰by 1300 dolar贸w niech sobie b臋d膮. Oczywi艣cie zawody, rywalizacja sportowa, zawsze w PZW by艂y, ale tak jak obecnie to nie wygl膮da艂o. Przypomn臋, 偶e ju偶 nie jeste艣my zwi膮zkiem sportowym i grosza nie dostajemy z ministerialnych pieni臋dzy, a wi臋c to wszystko z naszych sk艂adek plus to, co ewentualnie dorzuc膮 sponsorzy i startuj膮cy. Jak Romku prze艣ledzisz ilo艣膰 zawod贸w na szczeblu centralnym, to 偶aden inny zwi膮zek, organizacja PZW nie przebije. Do tego nale偶y doda膰 pomniejsze, okr臋gowe, ko艂owe, ku czci i pod wezwaniem, z okazji, dla stra偶nik贸w, dla s臋dzi贸w i ca艂膮 reszt臋. Przecie偶 to jest chore. Dop贸ki ostania rybka w wodzie, bo maszynka do mielenia pieni臋dzy musi si臋 kr臋ci膰. https://www.zpw.pl/p...mprez-pzw-2021/

• tlok i Pluszszcz lubi膮 to

#444 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 13:23

Zawody poza zwi膮zkiem, o skrzynk臋 z艂ota i z wpisowym po cho膰by 1300 dolar贸w niech sobie b臋d膮. Oczywi艣cie zawody, rywalizacja sportowa, zawsze w PZW by艂y, ale tak jak obecnie to nie wygl膮da艂o. Przypomn臋, 偶e ju偶 nie jeste艣my zwi膮zkiem sportowym i grosza nie dostajemy z ministerialnych pieni臋dzy, a wi臋c to wszystko z naszych sk艂adek plus to, co ewentualnie dorzuc膮 sponsorzy i startuj膮cy. Jak Romku prze艣ledzisz ilo艣膰 zawod贸w na szczeblu centralnym, to 偶aden inny zwi膮zek, organizacja PZW nie przebije. Do tego nale偶y doda膰 pomniejsze, okr臋gowe, ko艂owe, ku czci i pod wezwaniem, z okazji, dla stra偶nik贸w, dla s臋dzi贸w i ca艂膮 reszt臋. Przecie偶 to jest chore. Dop贸ki ostania rybka w wodzie, bo maszynka do mielenia pieni臋dzy musi si臋 kr臋ci膰. https://www.zpw.pl/p...mprez-pzw-2021/

Ja nie broni臋 zwi膮zku. Ale por贸wnaj cho膰by ligi pi艂karskie.

I to jest dobre por贸wnanie. Boiska, stadiony, hale sportowe budowanej z naszych pieni臋dzy. Szk贸艂ki w臋dkarskie - podobnie. Nie znam w Polsce klubu pi艂karskiego kt贸ry by wybudowa艂 boisko za w艂asne pieni膮dze. Wi臋c - ca艂e spo艂ecze艅stwo zrzuca si臋 w formie podatk贸w na zarobki dzia艂aczy PZPN.

Oczywi艣cie popularno艣膰 pi艂ki jest wi臋ksza ni偶 w臋dkarstwa, ale mamy podobny problem. Bo mnie pi艂ka no偶na 艣rednio interesuje i te pieni膮dze przeznaczy艂 bym na zawody w臋dkarskie hahahaha

Startuj膮cy je艣li jest zapewniona odpowiednia frekwencja s膮 w stanie finansowa膰 ka偶de zawody w臋dkarskie. Udzia艂 w zawodach wy偶szego szczebla op艂aca oczywi艣cie deleguj膮cy. Ko艂o na okr臋gowe okr臋g na centralne. Ale z tymi delegacjami to ca艂kiem r贸偶nie bywa. Pr贸cz szczebla centralnego to udzia艂 w zasadzie jest dla ch臋tnych. A moje ko艂o od kilkunastu lat nie da艂o mi ani grosza, chocia偶 bywam w miar臋 regularnie. Ale ja si臋 nie upominam... 

#445 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w
  • Imi臋:Piotr

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 15:38

Skoro s膮 ch臋tni to w czym problem? Przymusu nie ma...

1.  Ale przepraszam - JAK TO NIE MA??

Ka偶dy, kto chce sobie wypocz膮膰 z w臋dk膮 nad wod膮 - cho膰by raz w roku, MUSI zap艂aci膰 wszystkie podatki/sk艂adki, kt贸re ju偶 dalej, bez wiedzy i zgody p艂ac膮cego s膮 przeznaczane na jakie艣 idiotyzmy i fanaberie "dzia艂aczy", albo zwyczajnie kradzione.

Argumentu - 偶e jak kto艣 chce, to niech se idzie na komercyjny kurwido艂ek, albo do Makro po fileta - nie przyjmuj臋.

2.  Sport? No nie...

Od biedy mo偶na jeszcze nazwa膰 sportem rzuty na odleg艂o艣膰 lub do celu. Przez analogi臋 do oszczepu czy strzelectwa.

Oczywi艣cie, jak napisa艂em - je偶eli kto艣 chce sobie robi膰 zawody w czymkolwiek (艂owieniu ryb, robieniu g艂upich min, sikaniu pod wiatr) - to niech SOBIE robi! Niech si臋 ch臋tni skrzykn膮 i robi膮 sobie imprez臋.

Ja kiedy艣 bawi艂em si臋 w off-road, robili艣my r贸偶ne imprezy i zawody, ale za W艁ASNE pieni膮dze. Nie zmuszali艣my wszystkich posiadaczy teren贸wek w Polsce, 偶eby si臋 zrzucali na nasze zabawy i rozrywki.

#446 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 16:25

1.  Ale przepraszam - JAK TO NIE MA??

Ka偶dy, kto chce sobie wypocz膮膰 z w臋dk膮 nad wod膮 - cho膰by raz w roku, MUSI zap艂aci膰 wszystkie podatki/sk艂adki, kt贸re ju偶 dalej, bez wiedzy i zgody p艂ac膮cego s膮 przeznaczane na jakie艣 idiotyzmy i fanaberie "dzia艂aczy", albo zwyczajnie kradzione.

Argumentu - 偶e jak kto艣 chce, to niech se idzie na komercyjny kurwido艂ek, albo do Makro po fileta - nie przyjmuj臋.

2.  Sport? No nie...

Od biedy mo偶na jeszcze nazwa膰 sportem rzuty na odleg艂o艣膰 lub do celu. Przez analogi臋 do oszczepu czy strzelectwa.

Oczywi艣cie, jak napisa艂em - je偶eli kto艣 chce sobie robi膰 zawody w czymkolwiek (艂owieniu ryb, robieniu g艂upich min, sikaniu pod wiatr) - to niech SOBIE robi! Niech si臋 ch臋tni skrzykn膮 i robi膮 sobie imprez臋.

Ja kiedy艣 bawi艂em si臋 w off-road, robili艣my r贸偶ne imprezy i zawody, ale za W艁ASNE pieni膮dze. Nie zmuszali艣my wszystkich posiadaczy teren贸wek w Polsce, 偶eby si臋 zrzucali na nasze zabawy i rozrywki.

Nie ma przymusu udzia艂u w zawodach - to tak dla u艣ci艣lenia.

Tak ten 艣wiat funkcjonuje, 偶e nie o wszystkim mo偶esz decydowa膰, je艣li si臋 nie anga偶ujesz w to co Ci臋 interesuje. A i to nie daje gwarancji, 偶e zostan膮 spe艂nione Twoje 偶yczenia. Demokracja Panie demokracja. Jak pisa艂em wy偶ej - ma艂o mnie interesuje pi艂ka no偶na, ale z moich podatk贸w s膮 budowane stadiony.  Ale nie b臋d臋 wymaga艂 od pos艂a na kt贸rego mam zamiar g艂osowa膰, aby nie godzi艂 si臋 na takie wydatki. A co to za sport jak za kawa艂kiem okr膮g艂ej sk贸ry gania 22 facet贸w???

#447 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 24 wrzesie艅 2021 - 20:46

Nie ma przymusu udzia艂u w zawodach - to tak dla u艣ci艣lenia.

Udzia艂u - nie.

P艂acenia za to - TAK.

• jerzy6 i Cris83 lubi膮 to

#448 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 25 wrzesie艅 2021 - 12:13

http://jerkbait.pl/t...kowa/?p=2952514

http://wedkarskiewak...tatniej-chwili/

"s膮d" oczywi艣cie nie nad tymi co kradn膮, tylko tymi co zadaj膮 niewygodne pytania..

#449 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w

Napisano 25 wrzesie艅 2021 - 14:48

http://jerkbait.pl/t...kowa/?p=2952514

http://wedkarskiewak...tatniej-chwili/

"s膮d" oczywi艣cie nie nad tymi co kradn膮, tylko tymi co zadaj膮 niewygodne pytania..

Kolego - przeczytaj post 402 w tym temacie. Od zawsze jestem krytycznie nastawiony do dzia艂alno艣ci zwi膮zku, a sport jest chyba jedyn膮 dziedzin膮 w kt贸rej aktywnie bior臋 udzia艂. Mnie to bawi i ma艂o wa偶ne, ze masz inne zdanie. Szachy, czy bryd偶 to te偶 sport. Wi臋c jak widzisz nie tylko lekkoatletyka sportem jest.

Podnosi艂em na forum zmniejszenie limit贸w zabieranych z 艂owisk ryb. To jest problem kt贸rego nie chc膮 dostrzec dzia艂acze ale tak偶e cz艂onkowie. Baa... jacy艣 dzia艂acze wr臋cz udowadniali 偶e racji nie mam. Mam - woda to nie guma i wi臋cej ni偶 mo偶e w niej nie uro艣nie. A kilkaset drapie偶nik贸w czy dwie tony bia艂ej ryby kt贸re pozwalano i pozwala sie nadal zabiera膰 z 艂owiska doprowadzi艂y do tego co mamy aktualnie - bo wy 艂apa膰 nie umita.

Afery finansowe - jak ta w podanym linku to zupe艂nie nic nowego.  Jeszcze 艣p. Wies艂aw D臋bicki - naczelny W臋dkarza Polskiego podobne ujawnia艂. I co艣 si臋 zmieni艂o? Nic... Co najwy偶ej - zwi膮zek nie zgodzi艂 si臋 na audyty finansowe zewn臋trznych jednostek w wyniku czego straci艂 formaln膮 mo偶liwo艣膰 bycia zwi膮zkiem sportowym i ewentualne dotacje z MS.

#450 OFFLINE   S艂awek Oppeln Bronikowski

S艂awek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d偶
  • Imi臋:S艂awek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 27 wrzesie艅 2021 - 06:33

Fantastyczne s膮 wywody cz艂onk贸w.. bezlitosne dla w艂asnego wizerunku  :)

Za tzw ludowej komuny, za PRL- u,  w臋dkarskie  stowarzyszenia scentralizowano i en bloc poddano w艂adzy pa艅stwowej biurokracji. Mia艂o to z艂e i dobre strony - z jednej strony zdejmowa艂o z cz艂owiek贸w wszelka odpowiedzialno艣膰, z drugiej gwarantowa艂o w miar臋 r贸wny i tani dost臋p wody do wody i mi臋sa.

O dziwo, po transformacji ustrojowej, pierwsze pokolenie awansu spo艂ecznego wcale nie chcia艂o powrotu do wcze艣niejszych, tradycyjnych form organizacyjnych. Zapragn臋艂o mie膰 firm臋 艣wiadcz膮c膮 us艂ugi swoim w艂asnym udzia艂owcom. Zgodnie z duchem czas贸w - p艂ac臋 i wymagam, du偶otaniotesco  :) Tu pojawi艂y si臋 dwie koncepcje, reprezentowane przez kultowych kultrednaczy..

W艢 kreowa艂, optowa艂.. i 偶erowa艂, odwo艂uj膮c si臋  do skrajnie populistycznej percepcji - oni nic nam nie dajom, nie zarybiajom, kradnom,  chooye precz.. no i st膮d w臋dkarstwo 艣ledcze  :) 

WP, w osobie nie偶yj膮cego p. D臋bickiego, w pierwszej fazie d艂ugo i usilnie pr贸bowa艂 przywr贸ci膰 ducha dawnych stowarzysze艅. Ale ludzki materia艂 by艂 kiepskiej jako艣ci - zdegenerowany - tu te偶 samo si臋 nie chcia艂o zrobi膰, a zaanga偶owanie by艂o chwilowe oraz pozorne. Popada艂y prawie wszystkie zawi膮zki, a rozgoryczony D臋bicki przyst膮pi艂 do frontu walki z tzw Tward膮. Rozmieniaj膮c si臋 na drobne  :( Tym niemniej do dzi艣 w statucie ko艂acze my艣l i b艂膮ka si臋 duch dawnych towarzystw, tych wszystkich naszych by艂ych wsp贸lnot..

Kompletnie nieczytelny dla tzw cz艂onk贸w..  :)       

• Mysha i rybarak lubi膮 to

#451 OFFLINE   Darek P

Darek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 post贸w

Napisano 27 wrzesie艅 2021 - 22:00

Dzisiaj spotka艂a mnie taka przygoda. 艁owi艂em sobie szczupaki na much臋 na jednej z w贸d mojego okr臋gu. Woda rybna nieprzyzwoicie bo gospodarz ustanowi艂 dosy膰 restrykcyjne limity dla zabieranych ryb oraz dobrze pilnuje.Dwa dni temu uda艂o mi si臋 z艂owi膰 ca艂kiem fajnego szczupaka .Dzi艣 niestety z jakiego艣 nieznanego mi powodu szczupaki strajkowa艂y i mia艂y g艂臋boko w powa偶aniu moje usi艂owania. W pewnym momencie w odleg艂o艣ci 50 metr贸w ode mnie pojawi艂 sie znajomy samoch贸d i wysiad艂 z niego kolega.Prezes miejscowego Ko艂a.Za chwil臋 podjecha艂o nast臋pne auto,dobrze mi znany samoch贸d do transportu ryb z kt贸rego wysiad艂 dyrektor biura zarz膮du naszego okr臋gu. Podszed艂em si臋 przywita膰 z kolegami i pom贸c przy zarybieniu.Akcja jak zwykle przebieg艂a szybko i sprawnie.Jakie偶 by艂o moje zdziwienie gdy wr贸ci艂em na miejsce po艂owu gdzie okaza艂o si臋 偶e pozostawiona kanapka ,kubek termiczny z kaw膮 s膮 na miejscu ale pude艂ko z muchami szczupakowymi wyparowa艂o!
Wykorzysta艂 okazj臋 jaki艣 "cz艂onek" ,偶eby nie powiedzie膰 ch...!
Takie PZW od kuchni
  • Mysha lubi to

#452 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 08:19

Normalnie reklama Biedronki...

• gregox lubi to

#453 OFFLINE   Darek P

Darek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 post贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 09:08

Nie wiem co Ci napisa膰 Romku. Nie chcesz wierzy膰 偶e gdzie艣 mo偶e by膰 normalnie?Co dla Ciebie jest jak reklama Biedronki? To 偶e napisa艂em 偶e woda zadbana? To prawda. Woda 偶yje. Pe艂no sp艂awiaj膮cych si臋 ryb.Wida膰 je go艂ym okiem. 呕e przyjecha艂 ichtiolog i prezes ko艂a?S膮 na ka偶dym zarybieniu. Wklejam fragment regulaminu 艂owiska.
Zdj臋cie szczupaka z tej wody jest w w膮tku Szczupaki 2021.
Limit szczupaka i sandacza na tej wodzie to 5szt ROCZNIE!

Za艂膮czone pliki

• korol, eRKa i konopaa lubi膮 to

#454 OFFLINE   Darek P

Darek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 post贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 10:24

Jeszcze wklejam zdj臋cie z wczorajszego zarybienia.
Dalej reklama Biedronki?
Na zdj臋ciu prezes miejscowego Ko艂a i ichtiolog-dyrektor biura zarz膮du okr臋gu.
Za艂膮czony plik  20210927_152507_copy_1600x900.jpg   93,32 KB   4 Ilo艣膰 pobra艅
  • tlok, Mysha i eRKa lubi膮 to

#455 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 post贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 10:43

A c贸偶 ja Ci mog臋 powiedzie膰 Darku? Chcia艂o by si臋, aby na wszystkich wodach by艂 podobny regulamin. Bo je艣li to takie "pokazowe" 艂owisko to sam wiesz, 偶e to daleko odbiega od standard贸w, od rzeczywisto艣ci zwi膮zku.

Jaki to okr臋g?

#456 OFFLINE   RedJin

RedJin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 425 post贸w
  • Lokalizacja07-300 Bug, Narew

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 12:54

A jak weryfikuje si臋 limit 5 sztuk rocznie?...

Wys艂ane z mojego Redmi Note 8 Pro przy u偶yciu Tapatalka

#457 OFFLINE   S艂awek Oppeln Bronikowski

S艂awek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 post贸w
  • Lokalizacja艁贸d偶
  • Imi臋:S艂awek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 15:09

A偶 trudno uwierzy膰 jak n臋dzn膮 i roszczeniow膮 spo艂eczno艣ci膮 jest w臋dkarski 艣wiat. Dekady peerelowskiego socjalizmu i lata postkomunistycznej degrengolady wywr贸ci艂y do g贸ry nogami tradycyjny 艂ad w臋dkarskich towarzystw A ze 艣wiadomego  cz艂onka zrobi艂y synonim cz艂onka!  Mamy prawnie zagwarantowany dost臋p do wi臋kszo艣ci w贸d w kraju, mamy w r臋ku wszystkie potrzebne narz臋dzia - i co?!! Ano goowno!  

Nie chcemy, nie potrafimy zrobi膰 u偶ytku z zapisanej w statucie oddolnej decyzyjno艣ci, abdykowali艣my z wszelkiej ma艣ci wp艂ywu i osobistego dzia艂ania. Jak bezradne palanty uczepieni r臋kawa centrali - kt贸rej w艂adz臋 przekazali艣my, i omnipotencj臋 sami stworzyli艣my.. i kt贸rej - o paradoksie! - szczerze nienawidzimy  :D 

Piszta dalej petycje..    

#458 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 post贸w
  • LokalizacjaKrak贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 18:29

Tak jak 1 g艂owacic臋 tygodniowo...

#459 OFFLINE   Darek P

Darek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 post贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 18:59

Jako艣 chyba weryfikuj膮.To nie jest duza woda i ko艂o kt贸re sie ni膮 opiekuje te偶 nie jest bardzo liczne. Tylko we wrze艣niu dosta艂em od koleg贸w zdj臋cia 3 szczupak贸w ponad metr.

#460 OFFLINE   Darek P

Darek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 post贸w

Napisano 28 wrzesie艅 2021 - 19:40

A c贸偶 ja Ci mog臋 powiedzie膰 Darku? Chcia艂o by si臋, aby na wszystkich wodach by艂 podobny regulamin. Bo je艣li to takie "pokazowe" 艂owisko to sam wiesz, 偶e to daleko odbiega od standard贸w, od rzeczywisto艣ci zwi膮zku.
Jaki to okr臋g?

To 艂owisko w 偶adnym wypadku nie jest "pokazowe".Po prostu inicjatywa grupy ludzi wsparta przez Okr臋g Ciechanowski.
Pozosta艂e przepisy w okr臋gu mamy chyba ca艂kiem dobre,偶e przytocz臋 tylko:
Ca艂kowity zakaz zabierania we wszystkich wodach okr臋gu:
lipienia,pstr膮ga potokowego, troci,brzany,艣winki i karasia pospolitego.
Wymiary "wide艂kowe" :
Ja藕 30-45 cm
Karp 35-60 cm
Kle艅 30-45cm
Oko艅 18-30 cm
Sandacz 55-80 cm
Szczupak 55-80 cm
Dobrym przepisem jest np. Limit okonia 5szt w okresie od 1 listopada do 31 marca oraz 10 szt w pozosta艂ym okresie.
  • korol i eRKa lubi膮 to

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych