Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

PZW od kuchni

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
985 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 19 październik 2022 - 18:27

Kolego @eRKa uświadom sobie, że tzw. "no kill" też jest działaniem powodującym śmiertelność u ryb. W zależności od temperatury, sprzętu, postępowania czy gatunku jest różna. Możesz założyć, że sięga 15-20 procent czyli co 5-6 ryba idzie do piachu. Gdybym był dzierżawcą to wolałbym by wędkarz zabrał jedna rybę i przestał łowić niż przerzucał je i trzymał w siatce by je zważyć lub by mu okoń stada nie odprowadził.

Wiesz co - średnia z tych zawodów to rybka na wędkarza...

Tylko spinning - gruntowe mnie nie interesuje...

#662 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 19 październik 2022 - 19:10

Czyli co 5-6 zawodnik zabił rybę lub np. zawodnicy na ZZ zabili 100-120 drapieżników. Fajnie?

#663 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 19 październik 2022 - 19:37

Zagłodz Pzw
A wody przejmie/przejmują WP czyli Państwo i tak już robi teraz nie ogłasza przetargów na użytkowanie obwodów bo wolą jak kasa płynie do nich bezpośrednio
I wtedy jako monopolista dojeb.... takie opłaty że Ci się odechce
I nawet jak się opcja polityczna zmieni to "darmowej" kasy nikt z rąk już nie wypuści
I pamiętaj iż WP/Państwo w dupie ma kontrolę, operaty, regulaminy itp bo sam sobie je ustala

Cytuję w całości, bo w całości się zgadzam.

Tylko jak ma być dwóch pasożytów, szkodników, niszczycieli, nienasyconych jamochłonów finansowych - to wolę, żeby był jeden.

• Alexspin lubi to

#664 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 19 październik 2022 - 22:56

O jakie 150 zł chodzi?

To wprowadzone Uchwałą nr 52/IX/ 2022 z 24.09.2022., które w części będziemy łożyć na twór bez którego wędkarze sobie radzili do 1950 roku i dzisiaj też mogą sobie poradzić. 

• eRKa lubi to

#665 Guest_Marconi_*

Guest_Marconi_*
  • Guests

Napisano 20 październik 2022 - 06:19

Może wyjdę na obrońcę PZW, choć nie jestem, kto chce niech sobie pomyśli. Wydaje mi się że główny zarzut do Związku to bezrybne wody. Nie wiem panowie kto ile już wędkuje, ja mam kartę od 1979 roku i w tamtych czasach Związek liczył dużo więcej czlonków a o rybę było dużo łatwiej. Teraz wody puste i mówicie że cała wina po stronie działaczy. Hmmm ja w 90% winię samych wędkarzy. Kto jest bez winy niech rzuca kamień.
  • mario70 i Alexspin lubią to

#666 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2022 - 18:02

w tamtych czasach Związek liczył dużo więcej czlonków a o rybę było dużo łatwiej. Teraz wody puste i mówicie że cała wina po stronie działaczy. Hmmm ja w 90% winię samych wędkarzy. Kto jest bez winy niech rzuca kamień.

Inercja.

Ryby były, więc po co się kłopotać i wysilać z jakimiś działaniami?

Niech bydło płaci składki, a my się zajmiemy przenoszeniem tych pinionszków w bardziej bezpieczne miejsce - do jakiejś własnej skarbonki.

Gdyby ci "działacze" absolutnie NIC nie robili, tylko kradli - to byłoby trochę lepiej. Bo jeżeli już coś zrobili, to zawsze ze szkodą dla wody, wędkarzy i ryb.

Wędkarze poruszali się w obrębie istniejącego prawa. Złego prawa.

A jak ktoś wykraczał - to już nie był wędkarz, tylko kłusownik.

Kamieniem nie rzucę, bo jako 10-latek wyciagałem pstrągi rękami spod kamieni.

Choć nie sądzę, żeby to spowodowało zagładę populacji.

• eRKa lubi to

#667 Guest_Marconi_*

Guest_Marconi_*
  • Guests

Napisano 20 październik 2022 - 18:31

Inercja.

Kamieniem nie rzucę, bo jako 10-latek wyciagałem pstrągi rękami spod kamieni.

Choć nie sądzę, żeby to spowodowało zagładę populacji.

Ok sorry ale mieścisz się w tych 10 %. Jeszcze raz napisze nie bronię działaczy PZW. Ja po tylu latach wędkowania mam trochę kolegów którzy łowią i uwierz , ponad 90 % z nich robi dziwna minę jak wypuszczam miarową rybę.

#668 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 20 październik 2022 - 19:57

Czyli co 5-6 zawodnik zabił rybę lub np. zawodnicy na ZZ zabili 100-120 drapieżników. Fajnie?

To jest poparte jakimiś badaniami naukowymi na które tak lubisz się powoływać, czy to tylko Twoje widzimisię???

Myślę, że jednak widzimisię. Nie widziałem martwych ryb po jakichkolwiek zawodach spinningowych.

Baaa... czytałem opinię, że te złowione na spinning - jako tarlaki są w dużo lepszej kondycji niż te wyjęte z siat rybaków.

Więc chyba trochę przesadziłeś z tą troską w obronie opłat.

#669 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 20 październik 2022 - 20:01

Chyba mylisz pojęcia
Czym innym jest brak kontroli działania "wewnetrznego" stowarzyszenia, organizacji itp a czym innym brak kontroli w wypełnianiu zewnętrznych zobowiązań wynikających z podpisanych umów dzierżawnych itp
To tak jak byś komuś wynajął lokal np na pizzerię a ktoś by sobie tam zrobił hmm zakład produkcyjny
Zwykły dzierżawca przejmując wodę ma pewne obowiązki które nażuca mu właściciel np zarybienia, ochrona, i z tego owy właściciel dzierżawcę rozlicza
Ale jeśli "dzierżawca" sam jest właścicielem to hulaj dusza piekła nie ma

WP jako instytucja rządowa podlega kontroli przez NIK

A jak mi wiadomo, dość rzetelnie wypełnia swoje obowiązki, a z obecną władzą chyba niezbyt się lubią.

Jest inaczej - popraw...

#670 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 20 październik 2022 - 20:16

Podlega NIK-owi faktycznie
I rzetelnie wypełnia wnioski pokontrolne więc nie ma się o co martwić ?

To nie jest tak że całe Pzw jest ok a WP całe złe
Tylko jak patrzę na obecny "klimat polityczny" to niestety mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie wyobrazić sobie jakiejkolwiek poprawy przy współudziale WP
Bo puki co to większość rzeczy które obecnie się "poprawia" działa jakby gorzej
  • zeralda lubi to

#671 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 20 październik 2022 - 20:26

To jest poparte jakimiś badaniami naukowymi na które tak lubisz się powoływać, czy to tylko Twoje widzimisię???

Zgadłeś. Jest. Podpowiem Ci jak korzystać z internetu. Znajdujesz coś takiego jak Google i wpisujesz "C&R a śmiertelność ryb". Wystarczy przezwyciężyć swoje lenistwo.

Co zaś do pozyskiwania tarlaków to znacznie lepszy od siatek i wędek jest agregat elektryczny.
  • rybarak lubi to

#672 OFFLINE   jachu

jachu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1112 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Napisano 20 październik 2022 - 21:01

Myślę, że jednak widzimisię. Nie widziałem martwych ryb po jakichkolwiek zawodach spinningowych.

Baaa... czytałem opinię, że te złowione na spinning - jako tarlaki są w dużo lepszej kondycji niż te wyjęte z siat rybaków.

Więc chyba trochę przesadziłeś z tą troską w obronie opłat.

Jest tego Romku od groma i nawet nie zastanawiajmy się nad tym, czy połowy wędkarskie powodują śmierć uwalnianych ryb. Polecam Tobie (i wszystkim, którzy nie czytali):https://www.namuche....ch-release-cz-2  Dla bardziej wnikliwych i niedowiarków biografia pod tekstem Jerzego Kowalskiego. Ja też wielokrotnie łowiłem krótko po różnych zawodach (np. muchowych na Sanie) i martwych ryb nie widziałem. Co nie oznacza, że taka złowiona i uwolniona ryba nie mogła dokonać żywota kilka dni później. Pamiętam też, że kiedyś introdukcja lipienia (ryby bardzo wrażliwej) na Tanwi udała się dzięki rybom złowionym na Lipieniu Drawy (lipienie przebyły kilkaset kilometrów), a więc i takie przypadki mogą mieć miejsce. Na temat siat używanych przez rybaków można długo rozmawiać. Jedne z nich szkodzą bardziej, inne mniej, w dodatku te same różnie poszczególnym gatunkom ryb.

Tak na koniec. Gdyby zakładać, że ryby uwalniane nie giną, to aktualna opłata  wysokości 100 zł za dzień łowienia na OS San byłaby bezzasadna. Opłata w wysokości 50 zł za samą przyjemność połowienia w stosunkowo rybnej wodzie byłaby pewnie wystarczająca.

Użytkownik jachu edytował ten post 20 październik 2022 - 21:50

• eRKa lubi to

#673 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2022 - 21:15

WP jako instytucja rządowa podlega kontroli przez NIK

A jak mi wiadomo, dość rzetelnie wypełnia swoje obowiązki, a z obecną władzą chyba niezbyt się lubią.

Jest inaczej - popraw...

:)

Jakoś na wiosnę, w sejmie, prezes Banaś dłuuugo wymieniał całą litanię poważnych przestępstw rządu i okolic.

Słyszałeś, żeby jakiś premier, minister czy posioł trafił do ciemnego lochu?

• eRKa lubi to

#674 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 20 październik 2022 - 21:23

Lata temu, na "swojej" pstrągowej rzeczce, wiedziałem, pod którym kamieniem, jaki pstrąg siedzi.

Nie porównywałem zdjęć (bo rzadko je robiłem), ale jestem pewien że niejednego złowiłem dwa razy.

A czy ukłuta/wypuszczona ryba bierze ponownie?

Ekstremalny przykład:

jakaś ryba fatalnie trafiła w obrotówkę, że zaciąłem i wyciągnąłem... samo oko...

Jakąś godzinę później złowiłem okonia.

Bez oka. Ze świeżą raną...

PS.

wiadomo, że jak ktoś głęboko zażartą przynętę wyrywa "razem z płucami", to sekundy takiej wypuszczonej rybki są policzone...

• eRKa i Alexspin lubią to

#675 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 20 październik 2022 - 21:46

Wędkarstwo jako takie wiąże się z zadawaniem bólu rybom (pomijając fakt jak ryby taki ból odczuwają)
I jako takie mimo najszczerszych chęci wędkarza od czasu do czasu zapewne powoduje śmierć owej ryby w ten czy inny sposób
I tyle
  • Piotrek Milupa, DanekM i Alexspin lubią to

#676 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 22 październik 2022 - 19:20

Tylko powyższa dyskusja dotyczy zasadności pobierania dodatkowych opłat za udział w zawodach wędkarzom z innego okręgu. Tak, niewątpliwie jakiś procent ryb konfrontacji z wędkarzem nie przeżywa. Tylko czy to jest akurat 20 procent jak sugeruje Mysha? Umiem korzystać z internetu. Tylko nie wszystko co w nim jest jest prawdą. A badania "naukowców" Są takie jak owi ... Kto zapłaci takie wyniki dostanie. Powtórzę, po zawodach spinningowych nie spotkałem się z masowym - baaa... z żadnym widokiem martwych ryb. Dodał bym tu jeszcze owe "krzewienie sportu wędkarskiego" zapisane w Statucie. Krzew się sporcie, ale zapłac...

#677 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 22 październik 2022 - 19:33

..............Gdyby zakładać, że ryby uwalniane nie giną, to aktualna opłata  wysokości 100 zł za dzień łowienia na OS San byłaby bezzasadna. Opłata w wysokości 50 zł za samą przyjemność połowienia w stosunkowo rybnej wodzie byłaby pewnie wystarczająca.

O to czy ten OS jest uzupełniany rybami z innych wód trzeba by zapytać zarządcę wody. Bo tak to nadal wróżenie z fusów.

Ale ciekawe jest coś innego. Owa stówa-dniówa - i podobno(nie interesuję się tym, wiec jeśli jest inaczej niech ktoś poprawi) I chętnych tylu, że zapisy chyba są ...

Więc nie pieniądze, ale chęć połowienia w rybnej wodzie jest priorytetem.

#678 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 22 październik 2022 - 19:42

Zgadłeś. Jest. Podpowiem Ci jak korzystać z internetu. Znajdujesz coś takiego jak Google i wpisujesz "C&R a śmiertelność ryb". Wystarczy przezwyciężyć swoje lenistwo.

Co zaś do pozyskiwania tarlaków to znacznie lepszy od siatek i wędek jest agregat elektryczny.

To zechciej podlinkować ... - ten z Namuchę nie chce się załadować...

#679 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 24 październik 2022 - 12:28

To zechciej podlinkować ... - ten z Namuchę nie chce się załadować...

Drogi kolego nie chce mi się. Skoro Tobie trudno wpisać 4 słowa w wyszukiwarkę to wybacz....

Zresztą @jachu Ci wyłożył wszystko prosto.

#680 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów

Napisano 24 październik 2022 - 18:03

Drogi kolego nie chce mi się. Skoro Tobie trudno wpisać 4 słowa w wyszukiwarkę to wybacz....

Zresztą @jachu Ci wyłożył wszystko prosto.

Bo nic nie ma i gadasz co gadasz...

Prosiłem o link do badań naukowych.

Wyświetlają się trzy strony popularnych stron wędkarskich ale nic konkretnego tam nie ma. Przypuszczenia mnie nie interesują i nie zadawalają w takiej dyskusji.

A powtórzę - strona Namuchę - nie wiedzieć czemu nie chce się otworzyć...

Użytkownik eRKa edytował ten post 24 październik 2022 - 18:11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych