Konger Kastmaster jig mikros
Nie ma takiej wędki...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 15 listopad 2018 - 18:24
Konger Kastmaster jig mikros
Nie ma takiej wędki...
Napisano 15 listopad 2018 - 18:27
Planuję zakup okoniówki
Zastanawiam się nad Mikado Lexus do 7g lub Konger Kastmaster jig mikros do 6g
Co o nich sądzicie?
Katmaster to lekko poprawiony ultris. Inny uchwyt, i trochę inne przelotki.
Mam ultrisa, chwalę sobie go, zamówiłem katmastera na "zapas"
Napisano 15 listopad 2018 - 18:29
Nie ma takiej wędki...
oj, zaraz halo o jedną literę -
KONGER KASTMASTER JIG MICRONUżytkownik PiotrCz edytował ten post 15 listopad 2018 - 18:30
Napisano 15 listopad 2018 - 18:30
http://allegro.pl/Sh...item=7470363126Nie ma takiej wędki...
Napisano 15 listopad 2018 - 18:31
A ja serdecznie odradzam "Ultrisa" a Kongera "Mikrosa" serdecznie polecam, bez względu na to czy zielony, czy czarny czy WRX
Edytka:@winiarr, literki Ci sie zgadzają? Bo mi nie...
Użytkownik FidoAngel edytował ten post 15 listopad 2018 - 18:33
Napisano 15 listopad 2018 - 18:39
Użytkownik winiarr edytował ten post 15 listopad 2018 - 19:02
Napisano 15 listopad 2018 - 18:49
Nie ma problemu ale wiedz, że jestem z "zawodu" okoniowcem i te dwie nazwy to dwa różne kije, które dzielą lata świetlne. Mikros to niesamowite narzędzie do poławiania okoni, a ten drugi to sztacheta z płotu do ciągania bocznego troka.
Powyżej "mikrosa" to niewiele kijów. Szukaj używki z pewnego źródła lub nowego z zapasów magazynowych. Te Mikros2 to zbyt drogie, lepsza jednak japońska używka w tej cenie lub inny nowy specjlistyk ze stajni np. Daiwy
Napisano 15 listopad 2018 - 19:06
Napisano 15 listopad 2018 - 19:53
Łowienie okoni to dwie szkoły, wklejka i "nie wklejka" ja jestem wyznawcą wklejki i tylko takie mogę polecić choć i był bezsensowny moment gdy myślałem, że okonie można sprawnie poławiać "tubular tip". Mogę doradzać tylko kije z wklejką.
Napisano 15 listopad 2018 - 20:02
Napisano 15 listopad 2018 - 20:09
Nie miałem, ale to z tych "dobrych" kij. Chyba, z tego co wiem, podobny. Coś trzeba kupić aby móc się określić czego szukamy, co w tym kupionym chcemy innego.
Napisano 16 listopad 2018 - 08:03
A jak nie mikros to może elvis?
Napisano 16 listopad 2018 - 08:12
A który kijek z Daiwy byś polecił?
Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Daiwę Gekkabijin bym polecił, kolega użytkuje i bardzo sobie chwali ale to już jest "witeczka" okoniowa, przyłowy ciężko ogarnąć i ta 0-5 g obsługuje spokojnie już gramowe główki, no ale poniżej 400 zyla nie znajdziesz.
A Rapier, też świetna propozycja ale też raczej poza budżetem.
Napisano 16 listopad 2018 - 11:31
Szukam niedrogiej wklejki.
Normalnie wędkuję microflexem do 10g, jestem z niego bardzo zadowolony.
Do przynęt poniżej 5g w opadzie, słabo się nadaje.
Napisano 16 listopad 2018 - 13:06
Nie miałem, ale to z tych "dobrych" kij. Chyba, z tego co wiem, podobny. Coś trzeba kupić aby móc się określić czego szukamy, co w tym kupionym chcemy innego.
Zgadza się. Czy to Mikros czy też Elvis - oba kije świetnie się sprawdzają przy okoniowaniu.
Łowiłem mikrosem, teraz łowię elvisem - nieco się różnią ale oba spokojnie sobie z okoniami radzą
Napisano 16 listopad 2018 - 19:09
Napisano 16 listopad 2018 - 20:22
Mam kilka fajnych okoniówek i między innymi wspomnianego wyżej Mikrosa (zielonego). Świetna zabawa, zarówno z okoniami, jak i białorybem. Pomimo, że to delikatna wklejka, jest bardzo czuła, brania czuć w łapie. Z przyłowami sobie radzi, wyciągnąłem kilka szczupaczków 50+ bez najmniejszych problemów.
Napisano 16 listopad 2018 - 20:29
"Elektryczny" kij jak najbardziej nadaje sie do celowego łowienia okoni. Okonie w większości zachowań, sa identyczne jak sandacze i czuły kij bardzo ułatwia ich poławianie.
Jednak pamiętajmy o kalibrze wędki okoniowej, okoniówka to najczęściej witka, która nie jest w stanie zrobić krzywdy okoniowi.
W sumie kolego masz rację . Bo można mieć świetną, delikatną i jednocześnie bardzo szybką szpadę do np. 5g, która świetnie pracuje pod rybą. Dodatkowo odpowiednia linka i wyregulowany hamulec + odpowiednie zachowanie podczas holu.
P.S Najszybszy kij okoniowy jaki mam to Avid w jednoskładzie do 5g. W połączeniu z plecionką wkurzałem się, bo miałem bardzo dużo spadów, ale jak przeszedłem na żyłkę, od tamtej pory jest moim ulubionym patykiem do łowienia okoni, i uwaga ! białorybu (to nie pomyłka)
Użytkownik wilczybilet edytował ten post 16 listopad 2018 - 20:38
Napisano 16 listopad 2018 - 20:43
W sumie kolego masz rację . Bo można mieć świetną, delikatną i jednocześnie bardzo szybką szpadę do np. 5g, która świetnie pracuje pod rybą. Dodatkowo odpowiednia linka i wyregulowany hamulec + odpowiednie zachowanie podczas holu.
P.S Najszybszy kij okoniowy jaki mam to Avid w jednoskładzie do 5g. W połączeniu z plecionką wkurzałem się, bo miałem bardzo dużo spadów, ale jak przeszedłem na żyłkę, od tamtej pory jest moim ulubionym patykiem do łowienia okoni, i uwaga ! białorybu (to nie pomyłka)
Jakich rozmiarów były ryby które spadały Tobie z tego avida?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych