FidoAngel, on 15 Nov 2018 - 17:31, said:
A ja serdecznie odradzam "Ultrisa" (...)
Bez urazy i podtekstów, czy mógłbyś uzasadnić tak stanowczy pogląd?
Ja mam biegunowo odwrotny pogląd i doświadczenie z Ultrisem. Osobiście już od ponad roku nie łowię spinnem, bo zakochałem się dozgonnie w castingu, ale moja Partnerka najwięcej okoni (od 15 do 35cm) złowiła właśnie na Ultrisa Jig Micron 0,5-6g/232cm. Kilkakrotnie przyłowem na owadopodobne, prowadzone po powierzchni microjigi (0,7-1,0g) były spore ukleje. Największą rybą złowioną na Microna był sandaczyk około 40cm, nie mierzony, bo widać było że niewymiarek, pozwolono mu samemu się wyczepić na płyciźnie.
Moim zdaniem to dobra wklejanka i twierdzenie zawarte w opisie katalogowym cyt.: "Blank łączy w sobie delikatną szczytówkę oraz mocny dolnik, nie posiadając jednak podstawowej "bolączki" wklejek: przesztywnienia w miejscu wklejenia szczytówki." w pełni potwierdza się w praktyce. Wędzisko bez problemów radzi sobie z przynętami w zakresie 0,7-10g. Warunkiem jest stosowanie miękkich żyłek 0,10-0,14mm, przy grubszych, sztywniejszych żyłkach i z plecionką wędzisko, w znacznym stopniu traci swoje walory zwłaszcza w dolnych granicach CW.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 17 listopad 2018 - 07:59