Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Brda w Bydgoszczy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
882 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Dudziński

Napisano 17 luty 2016 - 19:38

I jak się ten spacer zakończył? 

• tyczkasport1 lubi to

#282 OFFLINE   register

register

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 17 luty 2016 - 21:14

O kiju. Bylem na spacerowej, ale bez efektu. Widać w wodzie jakieś ruchy zaczynają się dziać.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
  • POLONIAb lubi to

#283 OFFLINE   spinn76

spinn76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaToporzysko
  • Imię:krzysztof
  • Nazwisko:tonder

Napisano 17 luty 2016 - 22:15

Na Brdzie dobre wyniki są na wobki Tapsa. Oczywiście nie chodzi mi o to żeby tu Micha reklamować ale taka prawda.Wiem z własnego doświadczenia.I jeszcze trzeba wiedzieć jakie odcinki rzeki wybrać bo nie wszystkie obfitują jak i dają rybę. Są takie odcinki gdzie w ogóle jej nie ma.Ten sezon mam tez słaby.Niestety taka robota.Byłem kilka razy tylko od początku sezonu i mam tylko 4ery 40taki i jeden 48cm wyjęte. Oczywiście C&R.

#284 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 17 luty 2016 - 22:52

Ja z kolei świetne wyniki mam na Hektory 35 mm Glooga i jigi z marabuta. Te drugie to prawdziwe killery okoniowe. Tapsy akurat nie przypadły mi do gustu, lecz nie ze względu na ich łowność, tylko ilość sterów, które musiałem wkleić lub zewnętrznego obciążenia , które wypadało i trzeba było dać nowe i zalakierować. Oczywiście to nie temat na takie dywagacje, nie chce również niczego Tapsom zarzucać,może po prostu trafiały się pojedyncze pechowe modele. A wracając do tematu, to tak, jak kolega Spin pisał, trzeba znać odpowiednie, miejsce, porę i metodę, ale do tego trzeba przejść trochę kilometrów, potem woda jest otwarta :)

#285 OFFLINE   spinn76

spinn76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaToporzysko

Napisano 17 luty 2016 - 23:26

Marcin tak jak mówisz, nie inaczej  ;) .Trzeba poznać wodę najpierw.A Ja ją znam od papierni w Bydgoszczy aż po sam Konigort.Też tereny szczególnie te w Tucholi są mi bliskie sercu.A wobki Tapsa szczególnie stery są podobno ulepszone, michu coś z nimi robił.Ale jak to ze sterem bywa lubi pęknąć :P .Pozdrawiam.

#286 OFFLINE   Taps

Taps

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1190 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Osiński

Napisano 18 luty 2016 - 07:39

Ja z kolei świetne wyniki mam na Hektory 35 mm Glooga i jigi z marabuta. Te drugie to prawdziwe killery okoniowe. Tapsy akurat nie przypadły mi do gustu, lecz nie ze względu na ich łowność, tylko ilość sterów, które musiałem wkleić lub zewnętrznego obciążenia , które wypadało i trzeba było dać nowe i zalakierować. Oczywiście to nie temat na takie dywagacje, nie chce również niczego Tapsom zarzucać,może po prostu trafiały się pojedyncze pechowe modele. A wracając do tematu, to tak, jak kolega Spin pisał, trzeba znać odpowiednie, miejsce, porę i metodę, ale do tego trzeba przejść trochę kilometrów, potem woda jest otwarta :)

To niestety prawda.Obciążenie do Baryłek,Oczlików na początku były za płytko, źle wklejone.Ja łowic na wodach górskich nie widziałem problemu,lecz tam gdzie filary mostów, betonowe brzegi, tam kulki wylatywały.Teraz,od ponad roku sa wklejane inaczej,głębiej.Problem zażegnałem.

Ze sterami też był problem,a w sumie z klejem.około 3 lata temu zacząłem używać innego kleju.Pierwsza seria była OK,zamówiłem nastepny klej,lecz dopiero po czasie okazało się,że miał inne właściwości.Kleił bardzo symbolicznie,wylatywały stery notorycznie.Poszło tego troszkę w świat,czkawka pozostała do dziś. Wadliwe woblery bez problemu wymieniam na inne,wysyłkowo lub można podjechać do mojej pracowni.

Michał Osiński

• Marcin1 lubi to

#287 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 18 luty 2016 - 17:17

W takim razie zakupię sobie kilka jeszcze przed wiosną, bo kilka ładnych rybek mi dały, a skoro są ulepszone, to pewnie będę zadowolony :) Najczęściej ze sterem miałem problem nie tyle z powodu betonowych brzegów, co kamieni blisko nich osypanych, jak wobek zanurkował nieco głębiej, to zdarzało się, że nagle praca się urywała i wyjmowałem wobka już bez steru. Skoro mówisz, że teraz jest ok, to wierzę i z chęcią do nich powrócę.

Pozdrawiam,

Marcin

• spinn76 lubi to

#288 OFFLINE   X.rut

X.rut

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 60 postów

Napisano 18 luty 2016 - 18:06

Dobrze słyszeć o zmianach w budowie woblerow taps. Właśnie przez wypadające stery i wypadające brzuszne obciążenie przestałem kupować woblery kujawskie. Muszę przyznać jednak racje, ze wobki były bez problemu wymieniane - chłopaki w sklepie wobler odbierali uszkodzone sztuki i dawali nowe w ramach gwarancji. A muszę powiedzieć, ze Baryłka Tapsa to bardzo łowny wobler z fenomenalnym zasięgiem.
Podsumowując - świetna wiadomość z ta zmiana technologii wykonywania woblerow Taps :)
  • spinn76 lubi to

#289 OFFLINE   boki

boki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Paweł

Napisano 18 luty 2016 - 19:34

To prawda szczególnie, Yugolki Taps 5cm mi pod pasowały przez lata dawały mi niejednego zębatego na przełomie maja, czerwca .

jest dość ciężki jak na swoje gabaryty i nie schodzi zbyt głęboko,tylko jak mówił przedmówca trzeba go również

dopasować do odpowiedniego fragmentu rzeki ,nie jest to reklama bo Tapsa nawet nie znam.

• spinn76 lubi to

#290 OFFLINE   spinn76

spinn76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaToporzysko

Napisano 18 luty 2016 - 20:43

Wszystko się zgadza Panowie X.rut i boki.No Ja osobiście znam Tapsa już bardzo długo i nie raz śmigamy po różnych wodach ramię w ramię.Ale faktycznie woblery są poprawione.A rybka na Brdzie jest tylko jak wiadomo trzeba wiedzieć gdzie jeździć. Osobiście bardzo dużo czasu jej poświęciłem od kilkunastu lat i nie narzekam.Wiadomo są sezony lepsze i gorsze.A wiadomo że rybka nie zawsze chce z nami współpracować.Wtedy trzeba się dostosować do warunków panujących nad wodą.

#291 OFFLINE   ROBERT666

ROBERT666

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 63 postów
  • LokalizacjaBYDGOSZCZ
  • Imię:ROBERT
  • Nazwisko:DONIECKI

Napisano 12 marzec 2016 - 13:52

Zawody Street Fishing w Bydgoszczy 29.05.2016. ... Co wy na to panowie??? Lokalizacja wyspa mlynska. Czekam na dalsze szczegóły, może być interesująco. ..
  • budzik i spinn76 lubią to

#292 OFFLINE   tomibdg

tomibdg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:B

Napisano 12 marzec 2016 - 13:56

Na wyspie rozpoczęcie ale łowimy od mostu kolejowego aż do mostu Kazimierza Wielkiego. Fajny termin koniec maja powinno się dziać:)

• budzik i spinn76 lubią to

#293 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 13 marzec 2016 - 16:38

Może i termin fajny, ale:

- Brda będzie już mocno zarośnięta

- kajakarze z Astorii w pełni sezonu

Jak do tego dojdą "rowerki wodne" oraz motorówki trenerów, to będzie pozamiatane. Macie jakiś plan, aby w tym dniu owy odcinek był wyłączony z tego typu dziadostwa ?

#294 OFFLINE   lukastrance

lukastrance

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 247 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 marzec 2016 - 17:38

Treningi odbywają się też w niedzielę?

Tak przy okazji jak już nabiłem post to napisze. Połaziłem w zeszłym tygodniu troche z kijem i niestety zero kontaktu jeszcze. Nawet wzrokowego. Odwiedziłem okolice mostu kolejowego ale tylko z godzinę, okolice Łuczniczki i Tesco oraz Wyspe Młyńską. W tygodniu dalsze próby ;-)

Wysłane z mojego Letv X500

#295 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 13 marzec 2016 - 17:47

W maju ruch pływadeł na Brdzie w okolicach Opery jest już 24/7 niestety.

#296 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 14 marzec 2016 - 12:24

Zawody Street Fishing w Bydgoszczy 29.05.2016. ... Co wy na to panowie??? Lokalizacja wyspa mlynska. Czekam na dalsze szczegóły, może być interesująco. ..

Wyspa Młyńska na 100% nie będzie lokalizacja naszego Biura Zawodów. Na Wyspie Młyńskiej mamy rewelacyjną propozycję dla dzieci :) Bydgoszcz zapowiada się rodzinnie.

#297 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 14 marzec 2016 - 12:31

Remku, jak zapewne już wyczytałeś, o tej porze na Brdzie niestety panuje ogromny ruch na Brdzie, głównie spowodowany treningami kilku klubów wioślarskich oraz kajakarskich zlokalizowanych na tym odcinku rzeki. Jeśli dałoby radę nawiązać w tej sprawie kontakt urzędem miasta Bydgoszczy i grzecznie poprosić te kluby o zaniechanie treningów na wodzie chociaż na jeden dzień, to komfort łowienie na pewno znacznie wzrośnie, pływanie kilku łódek na raz, w tym trenera z megafonem na motorówce co 15 minut jest naprawdę uciążliwe :)

#298 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 14 marzec 2016 - 13:33

Gdyby miasto wypięło się, to w tej sytuacji Bydgoszcz szczególnie zaprasza:

- wędkarzy rzutowych

- castingowców

Do tego reszta przynosi możliwie ciężki sprzęt, konkretne przynęty z jeszcze bardziej konkretnymi kotwicami i koniecznie mocne plecionki. Jak się równo na brzegu ustawimy, to wszystko co będzie płynęło po powierzchni wody poczuje się jak w '44 w Normandii. No i otwieramy specjalny wątek z serii "przyłowy" :)

• gutekjelonki lubi to

#299 OFFLINE   michalvcf

michalvcf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz, Wrocław
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Kyrc

Napisano 15 marzec 2016 - 22:26

Panowie i Panie, skoro zostalo "tylko 75 dni" do inaugaracji tegosezonu to może koledzy z Bydgoszczy pomogą i dadza namiary na dobre i w miare tanie noclegi w Waszym Mieście??:) Bo mysle ze mimo ze jeszcze niema zapisów to warto juz rozglądać się za baza noclegowa ;) Pozdr ;)

• spinn76 lubi to

#300 OFFLINE   register

register

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 71 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 15 marzec 2016 - 23:24

Hostel24.com.pl - dość tanio i niedaleko Brdy. 20 min spacerkiem.

Użytkownik register edytował ten post 15 marzec 2016 - 23:25

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych