Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Brda w Bydgoszczy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
882 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   diabel

diabel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Michał

Napisano 21 maj 2015 - 19:51

Przypominam ,że od tego mostu w górę odcinek nizinny, co się wiąże z zakazem łowienia w nocy. 

#102 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Dudziński

Napisano 21 maj 2015 - 20:04

Chodziło Ci oczywiście o odcinek górski ;)
Nizinny zaraz będę atakował :)

#103 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 22 maj 2015 - 16:22

No i jakoś szczególnie dobrze, to nie było. Trochę okoni się trafiło, przynajmniej większych, niż za dnia, a kleks jeden nie powalający rozmiarami... Brań kleniowych miałem kilka, ale tylko w jednym miejscu i coś trafić dobrze w wobka nie mogły... Nie wiem, czy to był kiepski dzień (a właściwie noc), czy w nieodpowiednim miejscu ich szukałem, czy może złe przynęty lub jeszcze jakiś inny czynnik. Dziś powtórka z rozrywki, może będzie lepiej.

#104 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 23 maj 2015 - 12:15

Kolejny wieczór i już nieco lepiej, bo 2 średnie klenie wyjęte. Co mnie niepokoi, to znów spora liczba brań, kilka naprawdę konkretnych, ale z zacięciem już gorzej... Jednego sporego klenia miałem na kiju przez chwilkę, ale zszedł. Oba kleksy wyjęte były zapięte za przednie kotwiczki, jakby atakowały przynęty od przodu lub od boku. Ktoś może się już z tym spotkał na Brdzie?

#105 OFFLINE   diabel

diabel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 23 maj 2015 - 14:59

Często mam tak zacięte klenie, powiedział bym ,że większość. Płyną za przynętą i obserwują ja próbując. 

Puste brania i zacięcia możesz zniwelować odczekując moment zacięcia do pierwszej pompki, ja tak zrobię i zacięcia się poprawiły a co za tym idzie spadła liczba spinek.

Dziś 2 klenie pod 40 i 3 okonie i kilka odprowadzeń. Pstrąga nie widać.

#106 OFFLINE   Marcin1

Marcin1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 23 maj 2015 - 15:04

Czekałem z zacięciem długo, często były delikatne podskubywania przez kilka metrów, a potem nic. 2 brania miałem takie, że mi prawie kij z ręki wyrywało, a po zacięciu brak ryby. Ja z racji tego, że mam czas często dopiero po pracy od 21, łowię ostatnio sporo po ciemku na odcinku miejskim. Za dnia ciężko coś wyłuskać. Ty pewnie na górskich chodzisz za rybkami?

#107 OFFLINE   diabel

diabel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 24 maj 2015 - 06:56

Tak właśnie tam rybek szukam :D

#108 OFFLINE   Cwaniak

Cwaniak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Nazwisko:Cyliński

Napisano 24 maj 2015 - 19:10

Ja teraz będę miał kilka dni wolnego i z miłą chęcią wyskoczę z kimś na nocny spinning.Najczęściej łowię na odcinku od opery do łuczniczki. Z tym że właśnie w ciągu dnia szału nie ma, chociaż przedwczoraj wyjąłem pięknego- prawie 50 cm jazia. Samemu w nocy raczej trochę dziko.

#109 OFFLINE   bartek2301

bartek2301

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 20 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 25 maj 2015 - 21:06

Witam, tez jestem chetny na jakiś wspolny wypad nad Brde. Bylem kilka razy wieczorem, tak do 23 i fakt, kolo 22 zaczynaja sie ruszac wieksze okonie, z kleniem bardzo slabo.

#110 OFFLINE   diabel

diabel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 31 maj 2015 - 21:11

A na młynówce na wyspie młyńskiej tępią smolty- mięsiorze. 

#111 OFFLINE   Cwaniak

Cwaniak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Nazwisko:Cyliński

Napisano 02 czerwiec 2015 - 14:15

Nigdzie nie brakuje amatorów łatwego mięsa,a te smolty walą jak wściekłe we wszystko cy by im podrzucić.Nie ma żadnych kontroli to i się nie boją. Założę się, ze większość z tych leśnych dziadków nie ma nawet kart. Na górskim odcinku też nagminnie łowią na robaczki i nikt nic z tym nie robi. Aż żal.

#112 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie
  • Imię:Grzegorz

Napisano 02 czerwiec 2015 - 14:45

To skoro na swoim podwórku PSR porządku nie umie utrzymać to co tu oczekiwać gdzieś dalej...mimo, iż łowię najczęściej kilkadziesiąt km od Bdg to już kilka lat żadnej kontroli nie miałem ani też o niej od ludzi nie słyszałem...:-(

#113 OFFLINE   grisza-78

grisza-78

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 322 postów
  • LokalizacjaBory Tucholskie / U.K.
  • Nazwisko:Nedzolek

Napisano 02 czerwiec 2015 - 21:01

To skoro na swoim podwórku PSR porządku nie umie utrzymać to co tu oczekiwać gdzieś dalej...mimo, iż łowię najczęściej kilkadziesiąt km od Bdg to już kilka lat żadnej kontroli nie miałem ani też o niej od ludzi nie słyszałem...:-(

Ja miałem raz, gdzieś koło Nadolnej Karczmy. Kontrolę miałem tylko dlatego, że sam poszedłem do strażników, bo oni mnie w ogóle nie widzieli ;)

#114 OFFLINE   tomibdg

tomibdg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 184 postów
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:B

Napisano 05 czerwiec 2015 - 16:48

dziś z mostu królowej jadwigi obserowałem 4 duże brzany ( miały około kilka kg) pięęękny widok:)

#115 OFFLINE   tyczkasport1

tyczkasport1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 438 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Dariusz

Napisano 14 czerwiec 2015 - 16:56

Ja za to właśnie byłem nad Brdą co prawda przypadkowo na odcinku miejskim koło opery. Jedynie się utwierdziłem w przekonaniu żeby za często tam nie zaglądać. Widok jak,, spławikowcy " pakują siatkę z 7 szt kleni oczywiście żywych do reklamówki żeby było jasne to urobek jednego wędkarza... Ryby w przedziale 25-50 cm złowione na przysłowiową trawkę. Poprostu serce się kraja :(
Żeby było tego mało wszystkie złowione przy zrzucie wody pod przeciwleglym brzegiem więc zasady łowienia w okolicy spietrzeń również ich nie dotyczą... Dramat przez duże D :(

#116 OFFLINE   diabel

diabel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 14 czerwiec 2015 - 17:45

I to nie tylko klenie tak są wyławiane.

Smolty i pstrągi też na młynówce.

#117 OFFLINE   tyczkasport1

tyczkasport1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 438 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz
  • Imię:Dariusz

Napisano 14 czerwiec 2015 - 18:23

A kontroli żadnych brak jak widać, bo może chociaż limitów ilościowych by przestrzegali... :(

#118 OFFLINE   G_rzegorz

G_rzegorz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1345 postów
  • LokalizacjaKujawsko pomorskie

Napisano 14 czerwiec 2015 - 19:08

Panowie to może podejdźcie do PZW i zgłoście to...może wiedzą a może nie...bynajmniej czyste sumienie mieć będziecie :rolleyes:

#119 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 postów

Napisano 15 czerwiec 2015 - 00:35

Policja ma często patrole w tym rejonie, ale nie kontrolują. Kontrole trafiałem tylko w okolicy od mostu przy Tesco do mostu przy trasie uniwersyteckiej. Kiedyś podpytałem patrolowych (jeden z nich sam jest wędkarzem) i dostałem info, że mają zakaz interwencji poza przydzielonym zadaniem. Więc jak dostają patrol w sensie żulerka itp, to kontroli nie zrobią. Idiotyzm swoją drogą - kasa z mandatu czy grzywny za takie akcje niczym się nie różni od kasy za przekroczenie prędkości np. o 30. Niby brakuje wyników i wpływu do budżetu, a takich złociaków nikt nie zbiera.

PSR ma dosłownie 1 samochód i bodajże 2 ludzi (zdążyłem poznać na Borównie i Chmielnikach). Można dzwonić, zgłaszać, ale w 99% przypadków będą gdzieś na patrolu ładny kawałek od danego miejsca. Po prostu rejon wybitnie za duży.

PZW ma na to wyrąbane - to jest właśnie ta sama generacja, która te ryby do reklamówek pakuje.

#120 OFFLINE   diabel

diabel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 15 czerwiec 2015 - 15:27

Przedmówca prawdę mówi. Kontrole miałem tak dawno ,że już nie pamiętam a trochę wody w naszym okręgu zwiedzam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych