Strefa ciszy
#101 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 12:33
Czy mogę dopłynąć na miejsce podnieść silnik i łowić?
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
#102 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 12:35
Tubylcze - w tym roku doposażyłem sempera w spalinę, którą zamocowałem śrubami zrywalnymi na stałe. Mam w d... to, że pływam po jeziorze objętym strefą ciszy - silnik jest w górze, zawsze zimny - mogą skoczyć. Jest zakaz PŁYWANIA łodzią NAPĘDZANĄ spaliną a nie z wiszącą na rufie.
Dla upierdliwego strażnika zawsze możesz użyć tego argumentu - "Czy jako właściciel penisa jestem od razu gwałcicielem ? " - powinien się zamknąć
p.s.1. miałem dwie kontrole - panowie sprawdzili papiery, pocmokali na "wypas" łodki i nawet nie zapytali czy mam zamiar odpalać spalinę na jeziorze (zastali mnie na tym objętym strefą ciszy). Co więcej sam sprowokowałem pytając co mi zrobią, gdybym jednak użył suzi. Strażnik może mnie pouczyć, ale mandat za pływanie na spalinie może dać tylko policja (a ta do 'mojego' jeziora ma 35km - nie przyjeżdżają nawet jak się "lokalne chłopaki" sztachetami częstują a tu mieliby fatygować się, żeby wlepić 5 stówek) ?
p.s.2. w sierpniu zastała mnie burza na wodzie i mimo stefy ciszy grzałem do brzegu na spalinie - po to wisi - ma mi ratować tyłek z opresji.
- hm62 i jkos lubią to
#103 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 12:39
#104 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 13:02
Argumenty i logika mówią że się da.
Mnie się kiedyś przyczepili że mam nr PL na łodzi i mi nie wolno łowić bo jest nieprawidłowo oznakowana, ale po potyczce słownej dali tzw upomnienie i spisali. Przy następnej kontroli udowodniłem im że się mylili, teraz już się znamy i już nie kontrolują.
Pewnie podobnie będzie ze spaliną - trzeba nauczyć aby mieć spokój.
Tak samo nie wolno wjeżdżać autem w zimie na lód gdzie jest strefa ciszy, jedynie za to może policja ukarać, a nie za sam wjazd.
#105 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 15:00
Jeśli zbiornik zewnętrzny, to może warto nie mieć podpiętej linki paliwowej lub nawet zbiornik zostawić w samochodzie?
#106 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 15:20
Jeśli zbiornik zewnętrzny, to może warto nie mieć podpiętej linki paliwowej lub nawet zbiornik zostawić w samochodzie?
Nie upadajmy na głowę ! A co będzie jeśli kolega wędkarz będzie musiał natychmiast ewakuować się z wody (problemy zdrowotne, burza itp) ? Odpalasz spalinę i dzida do brzegu.
#107 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 15:25
#108 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 17:07
nie ma przepisu, który by zabraniał mieć zamocowany silnik spalinowy na łódce i pływać na elektryku na wodzie objętą strefą ciszy. Latem byłem sędzią na zawodach wędkarskich, które odbywały się na jeziorze objętym strefą ciszy i były dwie łódki z zamocowanymi na stałe śrubami spalinami i nie było żadnego z tym problemu. Oczywiście nie pływali na spalinach tylko na elektrykach.
Tak więc możesz spokojnie pływać, a jak wystąpi wyższa konieczność - masz prawo użyć spaliny
- Pietruk lubi to
#109 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 17:18
cyt:
Na obszarze stref ciszy nie wolno:
- Emitować hałasu powyżej 45 dB – zakaz obejmuje głównie jednostki wodne napędzane silnikami spalinowymi (np. motorówki), ale także samochody, zbyt głośno grające urządzenia nagłaśniające (magnetofony, radia).
Ja w swojej łódce z jednego aku zasilam silnik spalinowy oraz windę kotwicy.
Oczywiście jest również elektryk na drugim aku.
Co w przypadku jeśli w strefie ciszy włączę silnik spalinowy celem naładowania akumulatora ?? (na zakotwiczonej łódce).
Czy organ kontrolujący będzie mierzył decybele silnika na wolnych obrotach ??
Zauważcie, że dotyczy to również samochodów.
Jak dla mnie ten zapis dot. strefy ciszy jest trochę na wyrost..
Powinno być ograniczenie prędkości.- np. nie szybciej niż 8 km/h (zakaz falowania, pływania w ślizgu, itd).
Przez te zakazy trzeba inwestować w dodatkowe silniki, akumulatory, kg itd
Takie jest moje zdanie w temacie
Użytkownik pulos1 edytował ten post 30 październik 2018 - 17:18
#110 OFFLINE
Napisano 30 październik 2018 - 18:44
cyt:
Na obszarze stref ciszy nie wolno:
- Emitować hałasu powyżej 45 dB – zakaz obejmuje głównie jednostki wodne napędzane silnikami spalinowymi (np. motorówki), ale także samochody, zbyt głośno grające urządzenia nagłaśniające (magnetofony, radia).
Aż wezmę miernik hałasu i sprawdzę ile to dB na biegu jałowym emituje mój silnik.
#111 OFFLINE
Napisano 31 październik 2018 - 09:02
Aż wezmę miernik hałasu i sprawdzę ile to dB na biegu jałowym emituje mój silnik.
na wikipedii sprawdzam, iż 40 decybeli to normalna rozmowa, więc na upartego każdego można ukarać w strefie ciszy - niech tylko krzyknie głośniej do oddalonego kolegi i buum - 500zł
#112 OFFLINE
Napisano 31 październik 2018 - 09:03
Daj znać ! Jestem ciekaw
#113 OFFLINE
Napisano 31 październik 2018 - 11:58
Dzięki panowie ja też tak myślę że może sobie wisieć wszystko ale słyszałem o przypadkach że się czepiali i nie chciałem się na minę itp. Ogólnie to też uważam że z tą strefą ciszy to przegięcie. A już koło tego Krosna na odrze to jakiś żart. Barki pływają , jachty pływają itp a jako wędkarz nie mogę . Na szczęście się jeszcze nikt tam nie przypierdzielił innaczej trzeba będzie RF-a w torpedy uzbroić i wkm jakiś
- Tresor lubi to
#114 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2018 - 14:54
Sam mieszkam w mentalnym skansenie, gdzie na 30 głosujących ja wraz z dwójką kolegów byłem przeciw utrzymaniu strefy ciszy.
Na całe szczęście mam alternatywę w postaci sąsiedniego powiatu, gdzie już mogę pływać.🤔
U mnie spalina wisi i nie zamierzam jej ściągać chyba, że na serwis. Nigdzie nie ma takiego zapisu, że nie może wisieć. Co więcej jak łowię na siedząco, to spodzina jest nad wodą, natomiast gdy wstaję, to spodzina idzie do wody. Względy bezpieczeństwa ponad wszystko. Pomimo nastawienia dziadków, nie miałem spotkania z policją.
Tak w ogóle to te zakazy są mało spójne (pomijam parki narodowe). W jednym dokumencie jest nowa o strefie ciszy, natomiast w innych o zakazie używania na obszarze jezior jednostek pływających z silnikami spalinowymi (o Toruń).
Moim zdaniem jest to tylko wymysł tych, którzy nie mają i nigdy nie będą mieli silnika, bo nie chcą, bo nie stać. Argumenty przeciwko zmianom to najczęściej: nie, bo nie....
- Paweł J lubi to
#115 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2018 - 20:38
Jedyna rzecz jest w tej sprawie dobra. Mówię im: "widzisz, nie chodzisz i stare dziady głosują za Ciebie".
Trochę mam żal do ZO Toruń, ponieważ (pomijając Wisłę i Chełmżyńskie, gdzie "biedni inaczej mają duże łodzie motorowe") tam gdzie jeżdżą wędkarze z Torunia zrobiono skansen.
Trochę odbiegnę od tematu.
Wszystko zależy kogo mamy w ZO. W Toruniu są takie rodzynki, że jak w mazowieckim zakazali trollingu, to i w toruńskim nie można. Dotyczy to jezior poniżej 150 ha.
W ubiegłym roku pytałem dlaczego sprowadzono ten zakaz, to nikt nie potrafił mi odpowiedzieć z ZO. Rynce opadają.
Użytkownik ptychoo edytował ten post 03 listopad 2018 - 20:39
#116 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2018 - 20:59
Rynce też opadają jak wprowadzają strefę ciszy nad jeziorem nieopodal bazy lotniczej gdzie bardzo często widać latające MIG-i czy też SU-choje .
#117 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2018 - 21:02
- Maciej1979 i Tiur lubią to
#118 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2018 - 21:34
Moim zdaniem i wg własnego doświadczenia to łodzie wędkarskie na zbiornikach zamkniętych, to 40KM (sam mam 20KM)?
Wszystko można opisać w mądrym zapisie jeśli robią, to ludzie którzy wiedzą o czym piszą, czy mówią.
Przykładem może być wyżej wspomniany przeze mnie powiat grudziadzki, gdzie uchwałę pisały osoby, które pływają na spalinach. I nigdy nie widziałem tam łodzi 100KM, chyba że KK, ale on rozsądnie pływa.
Użytkownik ptychoo edytował ten post 03 listopad 2018 - 21:35
#119 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2018 - 10:56
Ograniczeni do 5KM też bez sensu.
Przykład wisi na pawęży 50KM jakaś Yamaszka, łódka 5m ale dozwolone jest 5KM. Gość wyciąga silnik z kosiarki w 2 suwie i płynie 1h na łowisko przy 104 decybelach...
Powinno być ograniczenie prędkościowe np 10km/h i decybele też.
- SzymusS lubi to
#120 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2018 - 11:46
Tresor , i co pomiar predkosci na wodzie.... ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych