Drop Shot - wszystko o tej metodzie łowienia
#181 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2016 - 20:02
#182 OFFLINE
Napisano 27 listopad 2016 - 16:20
Dostosowany do wielkości haka, a ten dostosowany do przynęty. Zbyt cienki FC do dużej ciężkiej przynęty nie będzie trzymał haka prostopadle do linki. I nie mniej niż 0,3 mm. Przy FC rzędu 0,25 po kilku mikro rybach typu 30-35 cm potrafi pękać.
Nic nie pęka...stosuję od roku FC 0,23 i nie zdarzyło mi się aby coś pękło.
- chulo lubi to
#183 OFFLINE
Napisano 03 grudzień 2016 - 14:03
Jakie jest Wasze zdanie odnośnie wyboru Daiwa Ballistic-x Jigger 2,70m 7-28g do dropshotowania z brzegu?
Miał ktoś ten kijek w łapkach?
#184 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 19:02
Witam,
Zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów o poradę dotyczącą dobrania kija do drop shotu. Specyfika łowiska: , brzeg, głębokość od 5m do 9m, woda stojąca, obciążenie od 20 do 30 gr. Do bocznego troka z dużym powodzeniem stosowałem Mikado INAZUMA FLASH PERCH 260/20, wydaje mi się że i tutaj dał by radę, ale nie chcę na łowisku przewiązywać zestawów, dlatego poszukuje drugiej wędki. Poza tym Inazuma to wklejka a doradzano mi, żeby przy tej metodzie ich unikać.
Pozdrawiam
#185 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 20:24
Witam,
Zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów o poradę dotyczącą dobrania kija do drop shotu. Specyfika łowiska: , brzeg, głębokość od 5m do 9m, woda stojąca, obciążenie od 20 do 30 gr. Do bocznego troka z dużym powodzeniem stosowałem Mikado INAZUMA FLASH PERCH 260/20, wydaje mi się że i tutaj dał by radę, ale nie chcę na łowisku przewiązywać zestawów, dlatego poszukuje drugiej wędki. Poza tym Inazuma to wklejka a doradzano mi, żeby przy tej metodzie ich unikać.
Pozdrawiam
Dlaczego wklejanka się nie nadaje?
#186 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 20:32
stone, podpowiadano mi iż wklejana szczytówka może być zbyt spolegliwa,nie pokazywać wszystkich brań i negatywnie wpływać na prezentacje przynęty. Swoją drogą dzięki za rozwiewająca wszystkie moje wątpliwości wypowiedź .
Pozdrawiam
#187 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 20:52
Witam,
Pozdrawiam
Jakie ryby chcesz łowić ?
#188 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 20:58
golenia, okonie
#189 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 22:36
" podpowiadano mi iż wklejana szczytówka może być zbyt spolegliwa,nie pokazywać wszystkich brań i negatywnie wpływać na prezentacje przynęty"
ale ktoś ma wyobrażnie....niezłe bzdury ludzie wymyslają.....masakra...
- Alexspin lubi to
#190 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 15:22
No dobra Panowie, to już wiem że według niektórych wklejka może być, według innych nie, brak mi jednak jakiś konkretów. Nie posiadam w tej metodzie żadnego doświadczenia, wiec chce uniknąć niepotrzebnych rozczarowań i skorzystać w doświadczenia i dobrej woli innych.
#191 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 16:33
- balikus lubi to
#192 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 16:40
No dobra Panowie, to już wiem że według niektórych wklejka może być, według innych nie, brak mi jednak jakiś konkretów. Nie posiadam w tej metodzie żadnego doświadczenia, wiec chce uniknąć niepotrzebnych rozczarowań i skorzystać w doświadczenia i dobrej woli innych.
Z dobrej woli proponuję Ci nie kombinować na siłę i brać w łapę to co masz i nad wodę. Wklejka, bez wklejki, wolny, szybki... Onanizm sprzętowy nie koniecznie przekłada się na wyniki. Przekonałem się na własnej skórze jak zobaczyłem piękne ryby łowione zestawami wręcz nie do przyjęcia...Bazując tylko na internecie, ludziska przyjmują często opisywane rozwiązania za jedyne słuszne co często prowadzi do rozczarowań, o których wspominasz. Jak już masz upatrzone łowisko(z dobrą populacją ryb a nie tylko wodorostów), poświęć mu trochę czasu i się nie zniechęcaj za szybko. Znajdź odpowiednią przynętę, którą umiejętnie nauczysz się prowokować ryby i gwarantuję Ci, że przypadkowy wędkarz z kijem powiedzmy 10 x wiecej wartym niż Twoja Inazuma nie będzie dla Ciebie żadną konkurencją. Jeżeli mu ego pozwoli, może chcieć podpytac co i jak
Użytkownik freshwater edytował ten post 05 grudzień 2016 - 16:52
- Luckyguliver, balikus i ObraFM lubią to
#193 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 16:51
Używałem tego kija dwa sezony (Inazuma 260/20g) do DS z brzegu. Przy gumach do 4 cali z obciążeniem 20g to dobry kij. Jak chcesz ciężej łowić to odpada.
Łowiłem kijkiem opisanym do 21 g podczas silnego wiatru z obciążeniem 40g, gumy 4, 5 cali. Poprostu nie chciało mi się iść do samochodu po mocniejszy patyk. Może i nie było to zbyt komfortowe ale mam od jakiegoś czasu podejście jakie mam... Co najważniejsze - nie zauważyłem różnicy w ilości brań. Przyznać muszę, że nie był to najlepszy wypad ale jestem przekonany, że wędka nie miała na to wpływu...
#194 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 17:07
#195 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 17:32
Racja. Napisałem, że komfort niezbyt. Chodziło bardziej o to, że od biedy da się i tak. 20 lb z mocnym dolnikiem to mój podstawowy oręż do tej metody.
#196 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 22:44
Nic nie pęka...stosuję od roku FC 0,23 i nie zdarzyło mi się aby coś pękło.
Przy jakim haku i jakiej przynęcie stosujesz taki FC? Ja powiedzmy przy 2/0 z 5 calami taki FC 0,3 mam zniszczony po (powiedzmy) 5 rybach. Stosowałem ze 3-4 różne FC w rym przyzwoite Shimano i Daiwa. Naprawdę jestem ciekaw w czym rzecz?
#197 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2016 - 10:50
Haki jakie stosuję do prznęt powyżej 4 cali to Stand out finesse bass rozmiar 2.Do mniejszych używam haków Daiwa bassers worm hook ss #2,Owner J Hook 2.
FC firmy Power eye 0,235.
20161206_1029591.jpg 54,87 KB 18 Ilość pobrań
Daiwa po prawej.
#198 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2017 - 09:17
Widać przewagę użytkowników plecionka plus fc nad żyłką. Wynika z tego, że jednak nie ma problemów z animacją przynęty.
#199 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 19:12
Tak ja również plecionka plus fc. Trochę opisałem ostatnio o tej metodzie na swoim blogu http://www.blog-wedkarski.pl/drop-shot. Cały czas się tej metody uczę, ale jest naprawdę mega wciągająca.
- Dano. lubi to
#200 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2017 - 19:58
Gawlin 2postowiec dostaje 5tkę za opis swoich wrażeń z DS !
- Dano. lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych