Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

W臋dka na okonie z dolnej p贸艂ki

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
416 odpowiedzi w tym temacie

#121 OFFLINE   Marcy艣

Marcy艣

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 post贸w
  • LokalizacjaGda艅sk
  • Imi臋:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 03 luty 2015 - 18:55

Marcy艣 do kt贸rego naw膮zujesz ? do tego Shamana ? :D

??

• ms80 lubi to

#122 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 post贸w

Napisano 04 luty 2015 - 20:29

Dzisiaj by艂em w sklepie i winien jestem par臋 wyja艣nie艅.

1) Dam Impressa Felchen UL 2-5g, to wklejka. Przynajmniej ten d艂u偶szy model 2,10m. Dodam, 偶e wklejka tak sobie wykonana. Lakier na omotkach kalecz膮cy w palce i bardzo wyra藕nie przesztywnienie w miejscu 艂膮czenia element贸w (dolnej cz臋艣ci ze szczytow膮 - o dziwo 艂膮czenie wklejki z blankiem jest stosunkowo p艂ynne). Faktycznie bardzo lekka, tania, kr贸tki dolnik, a cw opisane realnie - minimalnie delikatniejsza ni偶 Sapphire do 7g (por贸wnywane bezpo艣rednio). Jednak powy偶sze problemy sprawi艂y, 偶e wol臋 dop艂aci膰 do u偶ywanego Mikrosa lub kupi膰 nowego Sapphire'a. Modelu kr贸tszego w sklepie nie mieli. Mora艂 na koniec taki - opinia obs艂ugi z FM wcale nie musi by膰 wiarygodna ;)

2) Robinson Bluebird 2,12m cw 2-8g, to wbrew informacjom na stronie producenta zwyczajna wklejka. Model 2,4m cw 4-15g, kt贸ry posiadam, to jednolity blank. Zn贸w mo偶na wtopi膰 opieraj膮c si臋 jedynie na danych z internetu. O jako艣ci tej偶e wklejki nie b臋d臋 si臋 rozpisywa艂, bo ca艂o艣膰 ju偶 na pierwszy rzut oka wygl膮da gorzej od produkt贸w Mikado czy Kongera. Ot wklejka delikatna wci艣ni臋ta w wyra藕nie grubsz膮 cz臋艣膰 blanku.

#123 OFFLINE   Bajzi

Bajzi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 308 post贸w
  • Imi臋:Tomek

Napisano 05 luty 2015 - 22:38

Mora艂 na koniec taki - opinia obs艂ugi z FM wcale nie musi by膰 wiarygodna ;)

Ba, nawet nie mo偶e by膰 bo ma艂o kto z ekipy FM w臋dkuje, a swoje wiadomo艣ci na temat sprz臋tu ch艂on膮 jedynie z broszurek i katalog贸w.

Taki "lajf" Ci co si臋 troch臋 znali ju偶 nie pracuj膮...

#124 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 post贸w

Napisano 08 luty 2015 - 21:25

Kto艣 to dotyka艂 ? http://www.fishing-m...149-k13635.html

Do tej pory by艂em przekonany, 偶e du偶a ilo艣膰 ma艂ych przelotek, to gorszy wyb贸r ni偶 kilka wi臋kszych (mowa o d艂ugo艣ci rzutu). Zastanawiam si臋 te偶 jak taka ilo艣膰 przelotek wp艂ynie na prac臋 blanku - czy nie zrobi si臋 z tego mega lataj膮c膮 kluska lub nie os艂abi to przekazywania drga艅.

#125 OFFLINE   Micha艂M

Micha艂M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 post贸w
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 09 luty 2015 - 16:44

Ogl膮da艂em dzisiaj w sklepie dwie ciekawe w臋dki. Pierwsza z nich to Abu Garcia Venerate, by艂o kilka wersji ale mi najbardziej przypad艂a do gustu wersja 2,10 2-15g. Nie wklejka. Spodoba艂a mi si臋 chyba kupi臋 taka do 艂owienia okoni na twarde przyn臋ty, my艣l臋 偶e d艂u偶sza wersja mo偶e by膰 dobra na klenia. Druga w臋dka to Mitchell Mag-Pro 2-8. By艂a d艂ugo艣膰 2,10 i jaki艣 kr贸ciak chyba nawet poni偶ej 1,80. Mo偶e to by膰 konkurencja dla Parabellum. R贸偶nica jest taka 偶e SG to kluska natomiast Mitchel zdecydowanie nie. Moim zdaniem akcja szczytowa z ugi臋ciem przesuni臋tym do 艣rodka. Wydaje si臋 偶e zapas w dolniku jest odpowiedni. Cenowo wygl膮da podobnie, wizualnie o wiele lepiej  ;)

Edit: B臋d膮c w owym sklepie zawin膮艂em par臋 katalog贸w i znalaz艂em kolejn膮 ciekawostk臋. Mianowicie Shimano Scimitar 2,10 1-4g. Z opisu wynika 偶e nie jest to wklejka, a je艣li ten model jest podobny do innych z tej serii no to jest moc  ;)

U偶ytkownik Micha艂M edytowa艂 ten post 09 luty 2015 - 21:51

#126 OFFLINE   dud1

dud1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 post贸w

Napisano 10 luty 2015 - 02:18

Ogl膮da艂em dzisiaj w sklepie dwie ciekawe w臋dki. Pierwsza z nich to Abu Garcia Venerate, by艂o kilka wersji ale mi najbardziej przypad艂a do gustu wersja 2,10 2-15g. Nie wklejka. Spodoba艂a mi si臋 chyba kupi臋 taka do 艂owienia okoni na twarde przyn臋ty, my艣l臋 偶e d艂u偶sza wersja mo偶e by膰 dobra na klenia. Druga w臋dka to Mitchell Mag-Pro 2-8. By艂a d艂ugo艣膰 2,10 i jaki艣 kr贸ciak chyba nawet poni偶ej 1,80. Mo偶e to by膰 konkurencja dla Parabellum. R贸偶nica jest taka 偶e SG to kluska natomiast Mitchel zdecydowanie nie. Moim zdaniem akcja szczytowa z ugi臋ciem przesuni臋tym do 艣rodka. Wydaje si臋 偶e zapas w dolniku jest odpowiedni. Cenowo wygl膮da podobnie, wizualnie o wiele lepiej  ;)

Edit: B臋d膮c w owym sklepie zawin膮艂em par臋 katalog贸w i znalaz艂em kolejn膮 ciekawostk臋. Mianowicie Shimano Scimitar 2,10 1-4g. Z opisu wynika 偶e nie jest to wklejka, a je艣li ten model jest podobny do innych z tej serii no to jest moc  ;)

Micha艂...chyba nie do ko艅ca odrobi艂e艣 prac臋 domow膮. Mitchell Mag Pro jest z cw 2-8 w serii Mag Pro Advanced ( tania)  i Mag Pro Extreme (droga) obie w d艂ugo艣ci 198 cm. Powy偶ej 200cm ma tylko Mag Pro Elite UL( tania) 210cm 2-6g , ale waga 160 g !!! Przerobi艂em temat bardzo dok艂adnie zanim kupi艂em cormorana ULX 1-9g. Mag Pro Extreme jest fajna, jednak cw jest zdecydowanie zani偶one..

#127 OFFLINE   Micha艂M

Micha艂M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 post贸w

Napisano 10 luty 2015 - 08:55

Przyznaj臋, nie dokona艂em internetowego researchu  :D w ka偶dym razie kijki wydaj膮 mi si臋 ciekawe, zainteresowanym polecam wybada膰 temat  ;)

#128 OFFLINE   Paczka Piernik贸w

Paczka Piernik贸w

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 2 post贸w
  • LokalizacjaToru艅

Napisano 18 luty 2015 - 14:59

M贸j pierwszy post, wi臋c witam wszystkich uzytkownik贸w jerkbaita.

Czy polecana w tym w膮tku wielokrotnie Mikado Lexus Shapphire Spin 260 cm 13g. c.w. dedykowana generalnie do bocznego troku i paroch贸w poradzi sobie na Wi艣le z ma艂ymi obrot贸wkami i ma艂ymi woblerkami przy 艂owieniu kleni?

Wiem, 偶e nie ma w臋dek uniwersalnych ale strasznie korci mnie ten kijek.

Dzi臋kuj臋 za opinie i pozdrawiam

U偶ytkownik Paczka Piernik贸w edytowa艂 ten post 18 luty 2015 - 15:00

#129 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 post贸w
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 18 luty 2015 - 18:06

Z malutkimi obrotowkami i woblerami moooze poradzi sobie na malej rzeczulce. W wislanym nurcie polegnie blyskawicznie, to jest wklejka, jej przeznaczeniem jest obsluga paprochow na lekkich glowkach.

#130 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 post贸w

Napisano 18 luty 2015 - 20:43

M贸j pierwszy post, wi臋c witam wszystkich uzytkownik贸w jerkbaita.

Czy polecana w tym w膮tku wielokrotnie Mikado Lexus Shapphire Spin 260 cm 13g. c.w. dedykowana generalnie do bocznego troku i paroch贸w poradzi sobie na Wi艣le z ma艂ymi obrot贸wkami i ma艂ymi woblerkami przy 艂owieniu kleni?

Wiem, 偶e nie ma w臋dek uniwersalnych ale strasznie korci mnie ten kijek.

Dzi臋kuj臋 za opinie i pozdrawiam

Mam model 2,8m, ale cw jest taki sam, wi臋c odpowiem. 艁owi艂em w Brdzie, uci膮g 艣redni, miejscami nurt ca艂kiem mocny ("g贸rski"). Obrot贸wki 0 i 1 ok, 2jka to ju偶 za du偶o. Woblerki o drobnej pracy schodz膮ce do 1-1,5m max i w rozmiarze do 5 cm - ok. Oczywi艣cie szczyt贸wka przygi臋ta w jakim艣 stopniu, ale ten kijek wbrew obiegowej opinii pracuje pod ryb膮 do艣膰 g艂臋boko, wi臋c miejsce zar贸wno na amortyzacj臋 jak i z czego zaci膮膰.

Co do wypowiedzi @thug, to nie wiem, czy posiada艂 kiedy艣 ten kijek. Akurat paprochy na lekkich g艂贸wkach (1-2 grama) pracuj膮 na tym kijku bardzo s艂abo. 艁owi膰 si臋 da, ale opadu nie wyczujesz, za艣 rzuty b臋d膮 bardzo przeci臋tne. Optymalna praca tego kijka, to g艂贸wka 4 gramy i 4-5 cm gumy. Wi臋kszy komfort odczuwam 艂owi膮c np. g艂贸wk膮 7g i gum膮 7 cm ni偶 1g g艂贸wka + 3 cm twisterek.

#131 OFFLINE   thug

thug

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1121 post贸w
  • LokalizacjaMazowsze

Napisano 18 luty 2015 - 21:15

Mam lexusa 280 od 4lat. Dla mnie lekkie glowki to 4-7g, 1-2g. to UL.
Do woblerow ten kij jest nieporozumieniem.
  • Maniutoo lubi to

#132 OFFLINE   darks86

darks86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 353 post贸w

Napisano 18 luty 2015 - 21:24

Mam lexusa 280 od 4lat. Dla mnie lekkie glowki to 4-7g, 1-2g. to UL.
Do woblerow ten kij jest nieporozumieniem.

Co do g艂贸wek - teraz wszystko jasne. Dlaczego jednak wykluczasz woblery ? Posiadam kilka kijk贸w, np. 4-15g, 5-25g, a obecnie te偶 1-7g - wszystkie nie-wklejanki. 艁owi艂em Mikado z u偶yciem ma艂ych wobk贸w (2,5-4cm): Dorado Alaska, jakie艣 hand made, Salmo Tiny, Dorado Classic. 呕adnego problemu nie by艂o, a szczyt贸wka mia艂a jeszcze rezerw臋 ugi臋cia. Pewnie gdybym u偶y艂 Horneta schodz膮cego prawie do 2m i mocno zamiataj膮cego ty艂em, to by艂by problem. W por贸wnaniu do w臋dkowania z u偶yciem kijka o cw 4-15g (parabolik) nie odczuwam 偶adnego dyskomfortu. Chyba b臋d臋 musia艂 zacz膮膰 nagrywa膰 filmiki, bo wypada艂oby w spos贸b wizualny rozwia膰 kilka forumowych mit贸w :)

#133 OFFLINE   Micha艂M

Micha艂M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 post贸w

Napisano 18 luty 2015 - 21:33

Ju偶, to pisa艂em wcze艣niej ale powt贸rz臋. Dwa sezony 艂owi艂em na Wi艣le wklejank膮 dok艂adnie Daiw膮 Megaforce Jiggerspin 2,60 3-18. Woblerki takie do 4,5 cm nurkuj膮ce na ok 1,5m. Szczyt贸wka dosy膰 mocno si臋 wygina艂a pod woblerkiem ale po艂owi膰 si臋 da艂o. To nie jest tak 偶e wklejanka si臋 nie nadaje do wobler贸w, po prostu nie b臋dzie taka wygodna w u偶yciu. Ale je偶eli kto艣 chce pogodzi膰 r贸偶ne zastosowania jedn膮 w臋dk膮 to przy drobnym przymkni臋ciu oka na wygod臋 mo偶na to zrobi膰

#134 OFFLINE   byq44

byq44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 post贸w
  • LokalizacjaLimerick/Ireland
  • Imi臋:Robert

Napisano 27 kwiecie艅 2015 - 10:41

Posiadam mikado nihonto flash spin 255/13g. Kijek lekki, wykonany ca艂kiem fajnie,stosuje pod okonia/pstr膮ga wi臋c jak za te pieni膮dze polecam. 275 nie trzyma艂em w r臋ku wi臋c si臋 nie wypowiem.

Mo偶esz troche wi臋cej powiedzie膰 o tym kiju. TO znaczy czy jak pracuje pod ryb膮, czy to p贸艂parabolik czy czy parabolik czy typowo szczytowa akcja. Jak sie nim rzuca. Jak wsp贸艂pracuje z plecionk膮. 

Z g贸ry dzi臋ki.

#135 OFFLINE   rav_id

rav_id

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 post贸w
  • Lokalizacjamiasto ;)
  • Imi臋:Rafa艂
  • Nazwisko:http://opowiescizespinningiem.blogspot.com

Napisano 28 kwiecie艅 2015 - 08:37

Przejrza艂em ca艂y w膮tek z zainteresowaniem ale mimo to mam pytanie do u偶ytkownik贸w. Czy jest jaki艣 ta艅szy "odpowiednik" SG Parbellum UL do 7g? Chodzi mi o kijek o zbli偶onych parametrach, nie wklejka, c.w. poni偶ej 10g oraz d艂. 200 - 225cm? Kijek pod ma艂e gumki, jigi, wahade艂ka i wir贸weczki. Zaznaczam, 偶e chodzi mi o kijek ta艅szy od tego SG. Mam ju偶 tym zakresie d艂ugo艣ci dwa kijki do 15g (bud偶etowy Cormoran Red Master Trout&Perch i z nieco wy偶szej p贸艂ki StC Premier) wi臋c nic powy偶ej 10g nie bior臋 pod uwag臋, z d艂u偶szych te偶 mam ju偶 dobry kij (260cm do 14g)i drugiego nie szukam ;) Pozdrawiam

#136 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 post贸w

Napisano 13 czerwiec 2015 - 12:11

Nadszed艂 czas, 偶eby pod艂uba膰 okonie bo jest ich u mnie sporo i to takich +25, a 30 par臋 te偶. Patyki jakie wpad艂y mi w oko to:

Daiwa Megaforce Jigger 2.40m 2-14g

Daiwa Megaforce Jigger 260m 18g

Przyn臋ty jakie b臋d臋 stosowa艂 to:

- obrot贸wki 0-2

- gumki od 2,5cm do 6cm na g艂贸wkach od 2g do 7g.

Prosi艂 bym te偶 o jak膮艣 fajn膮 propozycj臋 patyka bez wklejanki do 150z艂.

#137 OFFLINE   Szymon3069

Szymon3069

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 345 post贸w
  • LokalizacjaNowy S膮cz
  • Imi臋:Szymon

Napisano 13 czerwiec 2015 - 12:18

Savage gear parablellum 0-7 lub 0-5g THE BEST! :D

#138 OFFLINE   Micha艂M

Micha艂M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 post贸w

Napisano 13 czerwiec 2015 - 20:53

Nadszed艂 czas, 偶eby pod艂uba膰 okonie bo jest ich u mnie sporo i to takich +25, a 30 par臋 te偶. Patyki jakie wpad艂y mi w oko to:

Daiwa Megaforce Jigger 2.40m 2-14g

Daiwa Megaforce Jigger 260m 18g

Przyn臋ty jakie b臋d臋 stosowa艂 to:

- obrot贸wki 0-2

- gumki od 2,5cm do 6cm na g艂贸wkach od 2g do 7g.

Prosi艂 bym te偶 o jak膮艣 fajn膮 propozycj臋 patyka bez wklejanki do 150z艂.

No z patykiem bez wklejki nie b臋dzie 艂atwo, nie ma ich zbyt wiele na rynku szczeg贸lnie w tym bud偶ecie. Poczytaj dok艂adnie poprzednie strony tego w膮tku bo toczy艂a si臋 tu dyskusja w艂a艣nie na ten temat. Co do kijk贸w kt贸re wymieni艂e艣 to posiadam Daiwe Megaforce Jigger 2,60m 18g wi臋c w razie czego mog臋 udzieli膰 kilku informacji u mnie pracuje trzeci sezon wi臋c troch臋 j膮 pozna艂em. Skoro ju偶 przy Daiwach jeste艣my to w ofercie jest model Exceler kt贸ry nie ma wklejki i najl偶ejszy jest chyba do 9g ale z tego co kojarze to ju偶 lekko ponad 2 st贸wki 

#139 OFFLINE   Zandermasterr

Zandermasterr

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 406 post贸w

Napisano 13 czerwiec 2015 - 21:09

No z patykiem bez wklejki nie b臋dzie 艂atwo, nie ma ich zbyt wiele na rynku szczeg贸lnie w tym bud偶ecie. Poczytaj dok艂adnie poprzednie strony tego w膮tku bo toczy艂a si臋 tu dyskusja w艂a艣nie na ten temat. Co do kijk贸w kt贸re wymieni艂e艣 to posiadam Daiwe Megaforce Jigger 2,60m 18g wi臋c w razie czego mog臋 udzieli膰 kilku informacji u mnie pracuje trzeci sezon wi臋c troch臋 j膮 pozna艂em. Skoro ju偶 przy Daiwach jeste艣my to w ofercie jest model Exceler kt贸ry nie ma wklejki i najl偶ejszy jest chyba do 9g ale z tego co kojarze to ju偶 lekko ponad 2 st贸wki 

Opisz ta Daiwe Megaforce.

#140 OFFLINE   Micha艂M

Micha艂M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 post贸w

Napisano 13 czerwiec 2015 - 21:40

Og贸lnie fajna lekka w臋dka z pewnym zapasem mocy. Je偶eli chodzi o c.w producent podaje 3-18g. Uwa偶am 偶e d贸艂 jest prawid艂owo opisany bo 艂owi膮c w niedu偶ej rzece twisterkiem z 3g g艂贸wka szczyt贸wka wyra藕nie pokazywa艂a opad. 艁owi艂em 偶y艂k膮 0,16 a podejrzewam 偶e przy cienkiej plecionce wskazania by艂yby jeszcze wyra藕niejsze. Co do g贸rnego c.w no to w臋dka na pewno je ud藕wignie bo zdarzy艂o mi si臋 艂owi膰 zestawem przyn臋ta + g艂贸wka wa偶膮cym w sumie 22g i da艂o rad臋 no ale komfortu nie by艂o. W moim odczuciu agresywne podbicie ko艅czy si臋 przy 12-13g masy ca艂kowitej przyn臋ty. Wed艂ug mnie najbardziej komfortowo 艂owi si臋 w zakresie 5-7g + guma 5cm. Co do czu艂o艣ci 艂owi膮c na troka dok艂adnie wyczuwamy w r臋koje艣ci ukszta艂towanie dna i podskubywanie przyn臋ty przez nawet niewielkie okonie, w mojej ocenie w tym elemencie w臋dka wypada bardzo dobrze. Je偶eli chodzi o zapas mocy to wymiarowe szczupaki jej nie straszne i wyje偶d偶aj膮 z wody natychmiastowo. Najwi臋ksze co na ni膮 trafi艂em to wi艣lany bole艅 62cm, hol trwa艂 g贸ra 1,5 minuty (my艣l臋 偶e i tak przesadzi艂em) a gdyby nie cienka 偶y艂ka zako艅czy艂by si臋 znacznie szybciej. U偶ywa艂em jej zar贸wno do 艂owienia okoni na gumki jak i wobkowania za kleniem. 艁owi膮c w rzece daje rad臋 z woblerkami do oko艂o 5g no ale nie jest to w臋dka do tego stworzona wi臋c szczyt贸wka dosy膰 mocno si臋 wygina ale dwa sezony na Wi艣le tak 艂owi艂em wi臋c tragedii nie ma. Obrot贸wek nie pr贸bowa艂em ale podejrzewam 偶e dw贸jka mog艂aby by膰 dla niej zbyt du偶ym wyzwaniem. Podsumowuj膮c mog臋 powiedzie膰 偶e po trzech latach u偶ytkowania jestem z niej zadowolony. Po艂owi艂em i okoni na ma艂e przyn臋ty i szczupaczk贸w na lekko a i za kleniem da艂a rad臋 

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych