Daiwa Certate 2016
#81 OFFLINE
Napisano 21 luty 2016 - 13:30
5:20 I kolejne
Pinion nie wyglada jak w tych pierwszych hc
Nie wyglada na stalowy
- DonPablo lubi to
#82 OFFLINE
Napisano 21 luty 2016 - 13:34
https://m.youtube.co...h?v=V62N0YAlaew
Nie wyglada na stalowy
ahhh.....bo ja się skupiłem na kole przekładni , masz rację co do piniona ale z czego jest nie mam pojęcia.
- Guzu lubi to
#83 OFFLINE
Napisano 21 luty 2016 - 18:07
Ja po Rybomanii trochę zmieniłem zdanie o wyglądzie, nie jest tak źle Ale do modelu13' niestety się nie umywa. Co do pracy. Jak to Cerata, nie ma czego się czepiać, lata prawie tak samo jak 13'. Może ciut mniej metalicznie. Szkoda tylko że Japończyk w sobotę, piątek jeszcze go nie było, nie przywiózł też wersji HC, jedynie normalną. A w każdym razie nie widziałem tego modelu. Może też buchnęli... Tak, wiem że były kradzieże na stoisku Daiwy. Ech, ta Polska...
Taaa, oczywiście miało być HD.Tak to jest jak się pisze po nocach
#84 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 12:45
2:35...sądziłem,że bardziej ochoczo będzie kręciła.
#85 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 12:50
Może smaru nie pożałowali i przez to nie kręci jak "helikopter".
Użytkownik Tom@son edytował ten post 03 marzec 2016 - 13:12
#86 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 12:57
Masz rację...to pewnie w skutek tego,że wszyscy szukają " masła"
Zrobili jak lud chciał.
#87 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 13:45
Z tego co widzę to jest wersja H czyli wyższe przełożenie, one zawsze szybciej gasną w porównaniu do mniejszych przełożeń.
- kaczor lubi to
#88 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 14:15
Dobrze wiedzieć,bo by mnie trochę zabolało po wyjęciu z pudełka....czekam właśnie na taką.
#89 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 15:00
- minnow lubi to
#90 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 15:03
To fakt - kołowrotek, który na sucho nie kręci jak helikopter to kompromitacja :-P
No przede wszystkim na sucho.
Przeciez tak czesciej kreca niz w pracy
#91 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 15:25
https://m.youtube.co...h?v=V62N0YAlaew
Nie wyglada na stalowy
Spostrzegawczość 10/10. Ja na to nie zwróciłem uwagi.
Mam jednak nadzieję, że nie dali nic gorszego, bo morethan (z racji HC) był jedynym rozpatrywanym przeze mnie-
pod kątem kupna- młynkiem, z najnowszych produkcji Daiwy. Trza się dopytać.
- Guzu lubi to
#92 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 15:35
Nie wiem jak ma kręcić model z większym przełożeniem stąd moje zdziwienie.Nie stać mnie było żeby przerobić góry sprzętu więc nie mam doświadczenia w tej materii.Póki co się napaliłem na tą daiwę i tyle...
#93 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2016 - 15:52
Z moich doświadczeń wynika, ze młynki Shimano (Stella, TP) z wyższymi przełożeniami pracują odrobinę ciężej od tych ze standardowymi.
W Daiwie, różnica jest nie do uchwycenia, przynajmniej dla mnie, ale mówię o starszych generacjach (2004-2010).
Odnośnie tej najnowszej, może być tak jak ogólnie ze wszystkimi najnowszymi produkcjami, czy to Daiwy, czy Shimano-
pracują zauważalnie ciężej niż starsze generacje (tak do 2004 r), natomiast Daiwa obecnie, jest bardziej "maślana" niż wcześniej.
Użytkownik DonPablo edytował ten post 03 marzec 2016 - 16:11
- kaczor lubi to
#94 OFFLINE
Napisano 04 marzec 2016 - 08:35
- Guzu lubi to
#95 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2016 - 08:36
Kręciłem na targach Existem 2510 i ceratą 2500,różnica praktycznie żadna,obydwa kołowortki bardzo płynnie i lekko pracowały.
Cerata znacznie bardziej bezwładnie kręciła niż ta na filmie.Co ciekawe Morethan też taki bezwładny był i "wichure" robił jak machnąć korba porządnie a 6,0-1, więc ten Ceraciak na filmie to moim zdaniem dobrze dosmarowany.
#96 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2016 - 19:00
Ps.
Ten młynek z filmiku to nawet jak na zionowy rotor kręci bardzo słabo.
- psd27 lubi to
#97 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2016 - 22:53
nowa daiwa certate rozbebeszona XD
- Guzu, asafa, MATIG i 1 inna osoba lubią to
#98 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2016 - 16:12
Bardzo ciekawy material.
Dobrze wiedziec, ze Ukraincom dobrze idzie.
Zainwestowali w sprzet, materialy VIDEO coraz lepszej jakosci.
Samo Certate ?
Rozczarowuje w zakresie korpusu. Mialo byc "nie wiadomo co" - monobloque. A jest to co bylo z lekka kosmetyka.
Liczba otworow w rotorze zadowoli najbardziej wymagajacych koneserow dziurek
Widac, ze engine plates coraz wieksze i coraz lepiej mocowane. Czyli walcza o usztywnienie mocowania przekladni w obudowie. To wydaje sie byc slusznym kierunkiem.
Pozdrawiam
- minnow lubi to
#99 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2016 - 21:11
Poszperawszy w sieci spiesze z dodatkowymi informacjami.
Otoz nowe Cerate 2016 owszem ma nowatorskie rozwiazanie korpusu.
W rozmiarach HD3500 i 4000 jest ten slynny monoque czy monobloque
Slodkowodna rozmiarowka wyglada tak, jak w tym ukrainskim video.
#100 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2016 - 00:15
Czyli w zasadzie od 2010r kosmetyka. Mnie zastanawia jedno .W mojej 2508rh z 10' cale kolo przekladni jest w kolorze mosiadzu i czuc ze jest to bardzo twardy stop. Kolowrotek nie zabkuje ale podczas zwijania, ma sie wrazenie takiej metalicznosci i twardosci wspolpracujacych czesci. Co ciekawe w zadnym shimano nigdy tego nie czulem . Nawet w najwyzszych modelach SW ,zawsze bylo miekko i plynnie, choc wiadomo ze np: Stella sw 08' ma przekladnie porownywalna do daiwy ''hyper digigear''
Chyba precyzja wykonania sie klania a moze wlasnie rodzaj uzytych stopow i co za tym idzie twardosc przekladni. Ale nie o tym. Co mnie zastanawia? To to ze na
stronie tych ukrainskich majstrow przy serwisie certate 13' drive gear juz nie jest caly, umowmy sie ''mosiezny''( bo przecie nik nie wie z czego to zostalo tak naprawde zrobione) tylko ten zloty kolor zostal rowno uciety na wysokosci zebow.Zeby sa srebrne niewiedziec czemu?Natomiast w 16' juz cale kolo swieci srebrem jak zywcem wyjete z twin powera lub exista 15'.To tylko moje domysly... ale opinie daiwiarzy sa jednoznaczne '' kazda nastepna certata chodzi bardziej miekko a exist 15' to juz w ogole jak w shimano'' . Daiwa chyba pomalutku schodzi z twardoscia przekladni ,celem uzyskania tego jagze przeciez porzadanego przez nas masla. Kolega
Guzu tez zauwazyl ze nawet w nowym Morethanie pinion juz nie jest stalowy,wiec chyba jednak cos jest na rzeczy. Takie tam moje przemyslenia... a co wy myslicie?Te srebrne kola maja cos wspolnego ze spadkiem twardosci( o ile w ogole takowy wystapil) czy to poprostu np; ciecia kosztow?
- Guzu lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych