Panowie jakie agrafki,kółka łącznikowe,krętliki stosujecie przy trollingu sumowym?
Sumy - na co i czym?
#461 OFFLINE
Napisano 23 maj 2022 - 19:18
#462 OFFLINE
Napisano 23 maj 2022 - 22:33
Kółka- Stonfo chyba nr 3 (50kg).
Agrafki- Profi-Blinker
- watykanczyk lubi to
#463 OFFLINE
Napisano 23 maj 2022 - 22:42
Dzięki,agrafki Profi-Blinker były mi już polecane ale niestety ja ich nigdzie nie mogę znaleźć.
#464 OFFLINE
Napisano 24 maj 2022 - 09:46
#465 OFFLINE
Napisano 28 maj 2022 - 07:14
Łowcą sumów nie jestem ale wydaje mi się, że to zależy od pory dnia. W nocy chyba nie ma sensu pukać po dnie
Nocą często łowię sumy podając głęboko-chodzącą Dorado Alaskę na dwumetrowym szybkim odcinku rzeki, zaraz za wymytym dołkiem lub obok. Czuję wtedy, że ta Alaska drga mocno nie ściągana kołowrotkiem, bo nurt silny, i trzyma się kurczliwie dna, co chwilę uderzając o kamyczki z piaskiem. Brań jest dużo niestety dużo jest też spadów. Co ciekawe, od czasu do czasu siadają też na to ładne brzany.
- Krzysiu i Przemek_M lubią to
#466 OFFLINE
Napisano 28 maj 2022 - 09:56
Nocą często łowię sumy podając głęboko-chodzącą Dorado Alaskę na dwumetrowym szybkim odcinku rzeki, zaraz za wymytym dołkiem lub obok. Czuję wtedy, że ta Alaska drga mocno nie ściągana kołowrotkiem, bo nurt silny, i trzyma się kurczliwie dna, co chwilę uderzając o kamyczki z piaskiem. Brań jest dużo niestety dużo jest też spadów. Co ciekawe, od czasu do czasu siadają też na to ładne brzany.
Może masz za miękki kij i nie masz jak wciąć na już mocno wygiętym kiju w nurcie. Z mojego doświadczenia na woblery nie miałem spadu po zastosowaniu mocniejszego kija 160g, wcześniej z kija do 100g zdarzało mi się nie wciąć ryby po braniu na krótkim dyszlu. Jeśli ryba nie dusi od razu robiłem jeszcze docięcie.
Użytkownik Adrian Tałocha edytował ten post 28 maj 2022 - 09:57
- Gary lubi to
#467 OFFLINE
Napisano 28 maj 2022 - 10:41
Panowie jakie agrafki,kółka łącznikowe,krętliki stosujecie przy trollingu sumowym?
https://sklepsumowy....hing-c-335.html
Używam - pierwsza klasa.
#468 OFFLINE
Napisano 28 maj 2022 - 12:08
Może masz za miękki kij i nie masz jak wciąć na już mocno wygiętym kiju w nurcie. Z mojego doświadczenia na woblery nie miałem spadu po zastosowaniu mocniejszego kija 160g, wcześniej z kija do 100g zdarzało mi się nie wciąć ryby po braniu na krótkim dyszlu. Jeśli ryba nie dusi od razu robiłem jeszcze docięcie.
To na pewno nie jest to. Mam mocną XZogę i docinam zawsze kilka razy. To nic nie daje. Zastanawialiśmy się z kumplem czy nie jest raczej odwrotnie niż mówisz. Bo spady dotyczą sytuacji, gdy wobler pracuje w nurcie, na napiętej plecionce, a ja kij trzymam wycelowany idealnie w przynętę. Kij trzymam mocno. Zatem jeśli sum podpływa od tyłu ryby i otwiera paszcze z zamiarem WCIĄGNIĘCIA jej do ryja, to ja tym swoim sztywnym zestawem trzymając mocno kij, nie pozwalam na to. Sum zamyka paszcze a przynęta nie dostała się do środka, bo ją blokowałem. Ale to tylko teoretyczne dywagacje, nie będę specjalnie bronił tej tezy.
#469 OFFLINE
Napisano 28 maj 2022 - 15:54
Użytkownik Adrian Tałocha edytował ten post 28 maj 2022 - 16:02
#470 OFFLINE
Napisano 29 maj 2022 - 08:42
Nie łowię z kijem wycelowanym w przynętę zawsze pod rozwartym kątem. U mnie problem zniknął po zmianie kija. Znajomi którzy notowali sporo spadów również zauważyli taka prawidłowość. Ja przyginalem zadziory w woblerach i nie zakładałem najwiecej wzmacnianych łowiłem ownerami srebrnymi 2x, albo 3x nie tymi najmocniejszymi i z prostym żądłem.
Możesz napisać coś więcej nt.zmiany kija? Jaki kij miałeś wcześniej i na co zmieniłeś? Nie tyle chodzi mi o konkretne modele, choć możesz napisać, ale bardziej o opis jaka akcje i ugięcie miały kije, o których piszesz?
Użytkownik Przemek_M edytował ten post 29 maj 2022 - 08:43
#471 OFFLINE
Napisano 29 maj 2022 - 09:15
- Przemek_M lubi to
#472 OFFLINE
Napisano 29 maj 2022 - 09:28
Ten dragon Boat master to tournament pro? Od ilu startuje ten kijek? Nie ma problemu z rzucaniem lżejszych przynęt na oryginalnym zbrojeniu (tam strat jest od 20?)
Ja długo szukałem i ostatecznie wziąłem daiwę powermesh catfish wykonanie super, czekam na testy.
#473 OFFLINE
Napisano 29 maj 2022 - 09:36
Madcat Inline Rattler używa ktoś? jak wrażenia?
#474 OFFLINE
Napisano 29 maj 2022 - 20:03
Poprzedni, tyle że szwędałem się po trudnych, zaczepowych miejscach, używałem mad cat white spinn do 275cm do 175g.
Pała niesamowita ale nie pozwalająca na wpłynięcie ryby w zaczepy.
Co ciekawe, dużo brań nie byłem w stanie zaciąć.
Stwierdziłem że kij może być zbyt sztywny i nie pozwalał na zassanie przynęty.
Buduję jeszcze, tu uwaga, kij z wklejką 😳 z włókna szklanego, myślę że ogarnie większość stosowanych przeze mnie przynęt. A mocowo wychodzi podobnie jak black cat light spinn.
- Adrian Tałocha, marienty i Przemek_M lubią to
#475 OFFLINE
Napisano 02 czerwiec 2022 - 18:06
Ja lowilem nim boxerem salmo sr i executorem Alaską średnią spokojnie rzucał ile chciałem.Ten dragon Boat master to tournament pro? Od ilu startuje ten kijek? Nie ma problemu z rzucaniem lżejszych przynęt na oryginalnym zbrojeniu (tam strat jest od 20?)
Ja długo szukałem i ostatecznie wziąłem daiwę powermesh catfish wykonanie super, czekam na testy.
Nie łowiłem nim bardzo ciężkimi przynętami.
Ja łowię w nocy i szukam ryb w okolicy brzegu dla jasności, bardziej jak nocne łowienie sandaczy na wobki i do tego też dobierałem miejsca łowienia. Taka strategia dawała mi najwiecej ryb.
Wolne prowadzenie najczęściej jednostajne i rzuty po kilka razy w to samo miejsce, nic odkrywczego o dużo czasu nad wodą.
Ale mówię jak się chce łowić dużo sumów warto pomyśleć o czymś do pływania, jak ryba jest na rynnach to ciężko z brzegu je zdejmować, bo dobre prowadzenie często jest bardzo krótkie.
Użytkownik Adrian Tałocha edytował ten post 02 czerwiec 2022 - 18:13
- kostom63 i Przemek_M lubią to
#476 OFFLINE
Napisano 07 czerwiec 2022 - 21:22
Szukam jakiejś tańszej alternatywy wobler średnio schodzący 2-3m .
Szkoda mi co wyprawe urywać 1-2 woblery .
Za ponad 50zl
#477 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 10:05
#478 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 14:47
#479 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 15:44
ale salmiak hol spokojnie wytrzyma, a rapale musisz przerabiać, bo zostanie Ci sam ster na agrafce...
#480 OFFLINE
Napisano 08 czerwiec 2022 - 16:07
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych