Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Rybomania Poznań 2016 - 12-14.02.2016

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

#221 OFFLINE   hamerhed

hamerhed

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • Lokalizacjapoznań/giżycko
  • Imię:arek

Napisano 13 luty 2016 - 16:13

@PawlusSidewinder

Z racji tego ze mam na miejscu bylem po raz n-ty. W mojej opinii nic sie nie zmienilo w podejsciu, ale oferta w tym roku byla dosc rozsadna.

Generalnie poza piatkiem, raczej mialbys male szanse na pogawedki, bo zwiedzajacych jest wielu, bardzo wielu. Niemniej w kilku miejscach sie udalo :)

Targi sa traktowane jak sa, bo jednak trudno znalezc rownie liczna grupe klientow w "jednym miejscu".

Tegoroczne targi potraktowalem przede wszystkim jako sposobnosc do spotkania sie z forumowiczami, co udalo sie uskutecznic :) Reszta byla tylko dodatkiem. Pozdrowienia dla wszystkich:)

Użytkownik hamerhed edytował ten post 13 luty 2016 - 16:18

• remek i Zed Zgred lubią to

#222 OFFLINE   playmo

playmo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Michał

Napisano 13 luty 2016 - 16:15

Smierdzi kulkami, atraktorami, pyłami, zanętami, a nawet namiotami i łóżkami karpiowymi. Karpiomania 2016. Masakracja. Najwieksza porazka to Daiwa, zajmuja "pół hali" z czego 3/4 to szary dywan i nikt nic nie wie. Na Spinmadzie, Modelarnia24 i z Majki-m i Sebą z Pleciony bardzo miło mi sie gawędziło i wczoraj i dzisiaj. ( nie porownuje tutaj luzu piątku do soboty bo bylem swiadom sobotniego tłumu jak co roku) Na Rybomanii jestem zawsze i coraz bardziej się przekonuje ze nazwa powinna zmienić sie na Karpiomania. Szkoda !

Użytkownik playmo edytował ten post 13 luty 2016 - 16:17

#223 OFFLINE   Kamil_Be

Kamil_Be

Nie doradzam na PW, dajcie mi spokój :D

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1459 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Be

Napisano 13 luty 2016 - 16:31

Nie ma co ukrywać, że karpiarstwo rozwija się tak dynamicznie. Jest spora szansa na większości łowisk powalczyć ze sztuką kilkunasto- kilkudziesięcio kilogramową. Spróbuj zapolować na takiego pajka :)

#224 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 13 luty 2016 - 16:55

Byłem cały piątek, złaziłem dokumentnie wszystkie stanowiska. Zaznaczę, że to był teoretycznie dzień dla handlowców, bo łatwo można było to przegapić. Mnóstwo nie tylko osób prywatnych, ale wręcz niezwiązanych z branżą. Moje odczucia?... Znacznie bardziej jest to wielkie targowisko-jarmarko-odpust niż prawdziwe targi. Zamiast ekspozycji i prezentacji towaru na większości stanowisk odbywała się zwyczajna sprzedaż. Coś jakby masa naprędce stworzonych sklepów wędkarskich w jednym miejscu. Współczuję wszystkim sklepom wędkarskim w Polsce (a w Poznaniu szczególnie). Na co najmniej kwartał lub dwa mają z głowy sprzedaż grubego sprzętu. Tym większy szacun dla tych wystawców, którzy wyłącznie nawiązywali kontakty handlowe i pokazywali asortyment, a nie odrywali paragony. Ciekawe jak to będzie wyglądać dzisiaj, gdy ludzi z pewnością jest (i będzie) znacznie, znacznie więcej.

Stanowisko Daiwy/Cormorana mi się akurat podobało, bo można dotknąć większości modeli jakie mają w ofercie, a duża przestrzeń która w piątek mogła razić, w weekend pomoże uniknąć tramwajowego tłoku. Tak samo jest np. u Dragona.

Shimano mnie rozczarowało, niestety. Nie można było wziąć do ręki np. żadnego z flagowych modeli kołowrotków (!), bo kluczyki do gablotki wygodnie 'się zapodziały' i nie chciały 'się odpodziać'. Przez cały dzień :P Dość żałosna zagrywka, ich strata. Za to na stanowiskach zorientowanych na sprzedaż można tymi kręciołkami nie tylko pokręcić, ale nawet je kupić. Hm. Paradoks.

Z jerków... fajnie jest na Savage Gear, bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Westin. Obie firmy mają baseniki w których można sprawdzić pracę przynęty.

Niewiele było stanowisk muchowych, za to te które były, bardzo mi się podobały. Przykłady? Panowie Pieślak (Sztuka łowienia) i Talma (Tartak nad Bobrem) znaleźli czas na miłą pogawędkę. Tam czuć nastrój targów, taki jaki powinien być w moim wyobrażeniu.

Jest kilka ciekawych stanowisk ze sprzętem outdoorowym. Czajniczki, niezbędniki, noże, krzesiwa, każdy duży dzieciak to lubi ;)

Karpiarzem nie jestem, ale nawet dla mnie świetnie prezentuje się stanowisko firmy Nash, a Alan Blair to niesamowity gość i dał czadu w swoim kilkunastominutowym pokazie przy akwarium. Gość naprawdę niszczy system. Dowiedziałem się wielu praktycznych rzeczy, a sądziłem że niełatwo mnie zaskoczyć. W ogóle targi są mocno karpiowe, jeśli ktoś chce powsadzać głowę w wiaderka lub worki ze śmierdzącymi pelletami to będzie mu jak w raju :)

Warto było tam pojechać, świetne miejsce dla fanów wędkarstwa. Szkoda tylko, że formuła całego wydarzenia jest tak bardzo mocno skierowana na sprzedaż, a nie na pokaz. Ale oczywiście to nie miejsce na dywagacje o zawiłościach rynku wędkarskiego ;)

Zdjęć i filmów mam pod dostatkiem, będę je powoli obrabiał i wrzucał do siebie na kanał YT, gdyby ktoś był zainteresowany.

Dokładnie takie samo wrażenie miałem.Ludzi masę.Targi zamiast na przedstawieniu oferty zajmowały się handlem.Idę do st.croix okazuje się nie mają modelu(ciasno w h.j),pomachac kijem nie idzie.W shimano gość mówi że ma fablote zamkniętą i nie pokaże bo ludzi dużo i nie ogarniają.Niekiedy przy pytaniach do handlowców odniosłem wrażenie że pracują tam od wczoraj.Gosc wygrał wędkę przy akwarium bo dał się na łyso ogolić...normalnie jaja.Jedno wielkie targowisko,tłok itd.To mój ostatni raz na takiej imprezie...
  • mifek lubi to

#225 OFFLINE   Marioo

Marioo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 354 postów
  • LokalizacjaStarogard gdański
  • Imię:MARIUSZ
  • Nazwisko:Laskowsk

Napisano 13 luty 2016 - 16:57

Mnie osobiście targi nie interesują,a co do nowości,czy to takie ważne?do jakiegoś czasu latałem za nowościami pudełek tylko przybywa,a bo wszystko potrzebne 3D jerki SG,a to Wolf Tail i koniecznie slidery.Wędkuje często z ojcem, jak wyjmuje swoje pudełka to jest w szoku ile tego mam i jakie wymyślne przynęty,tylko wiecie ile razy utarł mi nosa i to zwykłą obrotówką,ze sklepu chińskiego za 7.50😊Fajne jest tylko to,że w jednym miejscu można spodkać kolegów z JB

Użytkownik Marioo edytował ten post 13 luty 2016 - 17:17

• remek i BOB lubią to

#226 OFFLINE   zorman

zorman

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 13 luty 2016 - 17:31

Koledzy tak z ciekawości - ceny produktów znacznie odbiegają od tych ze sklepów internetowych?

Byłem i w tym roku jak i poprzednim. Całą ta wystawa wygląda jak targ a nie TARGI... Co do cen kilkakrotnie słyszałem na stoiskach w szczególności pleciony że kupią dany towar jeśli zostanie sprzedany po cenie internetowej i to były dość spore różnice. Rzeczywiście większość stoisk Karpiowych ale dla spinningisty też się coś znajdzie, do 90% stanowisk było bardzo ciężko się dostać straszny tłum rozluźniło się dopiero około 16, generalnie warto przyjechać ale nie ma za bardzo co liczyć na jakieś rozmowy czy wymianę poglądów na stoiskach. Dużo ludzi też popiło była sytułacja że dwóch osobników pod leciało do lady wydawało kilka błystek i uciekli i mówię o sytułacja która widziałem a było tego pewnie wiecej. Pozdrawiam

#227 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 13 luty 2016 - 18:18

Panowie na miejscu mozna nabyc bilet ?

#228 OFFLINE   hamerhed

hamerhed

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 208 postów
  • Lokalizacjapoznań/giżycko
  • Imię:arek

Napisano 13 luty 2016 - 18:21

Powinny byc dostepne w kasach targow. W zeszlym roku tak kupowalem i nie sadze by sie cos zmienilo

#229 OFFLINE   Kamil_Be

Kamil_Be

Nie doradzam na PW, dajcie mi spokój :D

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1459 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Be

Napisano 13 luty 2016 - 18:23

Alko musowo jak co roku ale przecież jak co roku przesadzam :D

#230 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 13 luty 2016 - 18:42

To i ja napiszę kilka zdań od siebie. Faktycznie można było odnieść wrażenie, że jest się na jakimś targowisku. W dodatku atmosfera, jakby rzucili towar, którego zaraz nie będzie. Trzeba też sobie powiedzieć szczerze, że dla Kolegów z okolic, gdzie wybór jest mizerny to jedna z niewielu okazji do kupienia wybranych pozycji. Jest zapotrzebowanie to sprzedawcy reagują :). Mi to nie przeszkadzało, skupiony byłem na czymś innym.

Chciałem porównać kilka modeli spiningów o długości 9' do 20-30g o akcji mod fast/fast ze średniej/wyższej półki cenowej. I co? Chiny, Malezja lub Tajwan. Często nawet naklejki były na blankach. Wędki pełne niedoróbek (jak się wie, na co zwrócić uwagę). Na Targi można było się postarać i wybrać  te "najlepsze z najlepszych egzemplarzy". Ale po co, wybrednych klientów jest jeszcze niewiele :ph34r:. Wiedza przedstawicieli często pozostawiała wiele do życzenia. Panowie takie pojęcia jak akcja wędziska, typ i rozmiar przelotki, masa to nie są pytania z kosmosu. A tak, tylko się przekonałem, że warto złożyć sobie coś samemu lub zlecić wykonanie zadania zaufanej pracowni.

Kilka pozycji (marek) na plus:

- bardzo fajnie wykonane Dragony HM-X. Możliwość porównania modeli w jednym miejscu (o to w stacjonarnym sklepie bardzo ciężko). Dowiedziałem się, że jest możliwość ingerencji w projekt. To duży plus. Niestety nie znam osoby, która posiada z tej serii wędkę.

- St. Croix seria Avid na plus. Tylko pozostaje pytanie: czy nie lepiej uzbroić blanki tego producenta pod siebie i cenowo wyjdzie bardzo podobnie lub nieco taniej. Znikną problemy z uchwytami i lakierem pod przelotkami.

- wyższe modele Kongera. Tu mam  dylemat - bywały problemy z serwisem. Jak jest teraz nie wiem...

Może coś pominąłem, czegoś nie zauważyłem. Moja strata :)

Mega minus: Normark - ze stoiskiem Shimano. Z takim podejściem do Klienta nie widzę sensu się wystawiać (słynna zablokowana gablota i niepełna oferta). Przydała by się konkurencja i rynek sam by zweryfikował patologię.

Czy pojawię się za rok? Pewnie tak, chociażby dlatego, aby rozwiać wątpliwości (grubsze zakupy przeważnie robię na wiosnę).

Piszecie karpiarze, kulki, zanęty. Ten rynek się rozwija bo i przybywa fajnych łowisk. Odpowiedzcie sobie na pytanie. Ile macie specjalnych łowisk w okolicy z prawdziwego zdarzenia, gdzie można pospiningować z dobrymi wynikami? Nie wspomnę o możliwości wypożyczenia łodzi. U mnie ZERO.

Moja ocena 4-.

• Hesher lubi to

#231 OFFLINE   Lordin

Lordin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 52 postów
  • Imię:Jacek

Napisano 13 luty 2016 - 18:56

Nie mogę być w Poznaniu ale dziękuję kolegom za relację z targów.

#232 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 13 luty 2016 - 19:30

Bardzo dobrze się czyta Wasze opinie. Czekam na resztę i ciekawe wnioski, obserwacje, odkrycia.

#233 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1373 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 13 luty 2016 - 19:43

Bardzo dobrze się czyta Wasze opinie. Czekam na resztę i ciekawe wnioski, obserwacje, odkrycia.

Jb również dał ciała.Nie widziałem forumowiczów co by ktoś miał jakiś akcent rozpoznawczy(koszulka,czapka) czy coś w tym stylu a chętnie bym kogoś zaczepił i poznał.

#234 OFFLINE   azhek

azhek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 luty 2016 - 19:57

Oj tam oj tam, a dwie panie wędkarki w buffach jerkbaita to co? Nic? 😉
  • remek i Piotrek Milupa lubią to

#235 OFFLINE   ManieQ

ManieQ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1336 postów
  • LokalizacjaBłonie/k Wawy i oklice
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Wróbel

Napisano 13 luty 2016 - 20:11

Szczerze powiem iż i mnie rozczarowało stoisko Shimano, ale także niepełna oferta Daiwy,nawet nowych modeli jak na lekarstwo(piszę o castingu, nie wiem jak w spinie?) Spodziewałem się także większej liczby rękodzielników, Świetne stoiska Savage Gear i Dragona oraz Varivasa, Andrzej czekamy na wyprzedaż Twoich perełek ;)  :D  Basiu, Rafale i Jędrula jeszcze raz dziękujemy  :)

• remek i BOB lubią to

#236 OFFLINE   lukson

lukson

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 576 postów

Napisano 13 luty 2016 - 20:17

Byłem i także mam mieszane uczucia...
Impreza niewątpliwie cieszy sie bardzo dużym zainteresowaniem. Ilość zwiedzających powoduje jednak ze przyjemność która normalnie powinna towarzyszyć tego typu wydarzeniu dość szybko zamienia się w umęczenie. Chyba jednak za dużo upakowano na tzw. m2. Nie było możliwości sensownie pogadać z wystawcami bo tyle sie tam przewijało narodu ze zdradzali trochę symptomy ADHD i wcale im sie nie dziwie!
Może na przyszłość organizator powinien wydzierżawić dodatkowa hale i np. karpiarzy tam ulokować co niewątpliwie poprawiło by komfort zwiedzającym! Ja byłbym skłonny zapłacić więcej za wejście gdybym miał zapewniony większy komfort zwiedzania.

Udało mi sie tylko chwilkę pogadać z Tomkiem Kurnik z "Kurnik Fishing" którego jeśli tu zagląda pozdrawiam!

Użytkownik lukson edytował ten post 13 luty 2016 - 20:20

#237 OFFLINE   urasenty

urasenty

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 767 postów
  • LokalizacjaGrodzisk Mazowiecki
  • Imię:Daniel

Napisano 13 luty 2016 - 20:22

Byłem,widziałem.Stoisko Daiwa/Shimano tragedia. Ciekawe stoisko Westin i Sg. Generalnie 70% kulki i smrodek zenety.

#238 OFFLINE   ender

ender

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów

Napisano 13 luty 2016 - 20:47

a w pawilonie 6 był w ogóle ktoś?

• playmo lubi to

#239 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 13 luty 2016 - 20:50

Byłem w 2014 roku i widzę, że wiele się nie zmieniło. Karpie nadal dominują. To co wspominam najgorzej to gigantyczny tłum i upał w całej hali. Zdecydowanie ilość miejsca by spokojnie przejść zbyt mała do ilości odwiedzających. Może kiedyś jakby była edycja w Warszawie to Stadion Narodowy byłby idealny na taką wystawę.

#240 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 13 luty 2016 - 20:52

jeśli 6 to tam gdzie akwarium to byłem, samo akwarium tez jakoś bidne tzn widziałem jednego marnego szczupaczka, karpi nie liczę :D 2 małe jesiotry

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych