Witam serdecznie. Mam pytanie do posiadaczy wędek na blanku MHX s-842-2 którego obecnie posiadam i na podstawie niego chcę oprzeć swoje porównania .Chciałbym zbudować wędkę w granicach 2 - 2,15 m. w dwuskładzie, żeby obsłużyła w granicach 8 - 15 gr. z gumą 5 - 8 cm. i ma być na sandacza na lekko z przyłowem okonia. Preferuję szybkie łowienie z kołowrotka z elementami podszarpywania co jakiś czas. Wędka ma być szybka ale nie sztywna i pod obciążeniem ma się wyginać w 2/3 długości. Wędka na blanku MHX s-842-2 jest bardzo dobra do wolniejszego prowadzenia i troszeczkę za , że tak powiem - wiotka do takiego szybkiego opadu . Czy ktoś z was ma porównanie z blankami takimi jak SJ 842-2 lub SJ 782-2 lub jakieś inne propozycje. Oczywiście chodzi mi o porównanie w praktyce, wypróbowanie i porównanie na rybkach. Pozdrawiam.
A ja polecam nieco inny kijek MHX HS9600-2, moim zdaniem bardziej uniwersalny, robiłem kilka tego typu kijków i działają od 4 gram plus 5 cm, na łódce to megauniwersał okoń, sandacz i szczupak bez problemu.
Użytkownik Hubertus edytował ten post 23 październik 2015 - 10:30