Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

BLANKI MHX

blank mhx

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1330 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 październik 2015 - 10:22

Witam serdecznie. Mam pytanie do posiadaczy wędek na blanku MHX s-842-2 którego obecnie posiadam i na podstawie niego chcę oprzeć swoje porównania .Chciałbym zbudować wędkę w granicach 2 - 2,15 m. w dwuskładzie, żeby obsłużyła w granicach 8 - 15 gr. z gumą 5 - 8 cm. i ma być na sandacza na lekko z przyłowem okonia. Preferuję szybkie łowienie z kołowrotka z elementami podszarpywania co jakiś czas. Wędka ma być szybka ale nie sztywna i pod obciążeniem ma się wyginać w 2/3 długości. Wędka na blanku MHX s-842-2 jest bardzo dobra do wolniejszego prowadzenia i troszeczkę za , że tak powiem - wiotka do takiego szybkiego opadu . Czy ktoś z was ma porównanie z blankami takimi jak SJ 842-2 lub SJ 782-2 lub jakieś inne propozycje. Oczywiście chodzi mi o porównanie w praktyce, wypróbowanie i porównanie na rybkach. Pozdrawiam.

A ja polecam nieco inny kijek MHX HS9600-2, moim zdaniem bardziej uniwersalny, robiłem kilka tego typu kijków i działają od 4 gram plus 5 cm, na łódce to megauniwersał okoń, sandacz i szczupak bez problemu.

Użytkownik Hubertus edytował ten post 23 październik 2015 - 10:30

#902 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 październik 2015 - 10:50

Poszukuje blanku pod sandacze na wodę stojąca. Zakres przynęt to gumy 4-6 cali i koguty od 5 moze 7 gramów do 25. Chcialbym zeby blank dobrze przenosil pstryki sandaczowe. Mam inazume do 35 g ale jest za mocna na moje łowiska. Chcialbym nie dublowac kijka. Zastanawia się nad blankiem p904-2. Macie jakieś propozycje najlepiej 2 sklad.

A pod takie łowienie to nie MB842....ale SJ843 szczerze polecam, mam ponad rok, używam i sobie bardzo chwalę.  Kijek był ze mną w szwecji i troszke połowił, pod gumę w podanym zakresie jak znalazł, kogucik 5 gram troszke lekko, ale za to w cięższej kategorii bez problemu.

Ja polecam :D  

#903 OFFLINE   slawmen5

slawmen5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaIława
  • Imię:Sławek

Napisano 23 październik 2015 - 10:51

Dzięki Mateusz88. A jak znaczna jest różnica między P-844-2 a P-843-2, jeśli chodzi o opis to wiem ( o 2 gr. góra ) ale jaka jest różnica w ugięciu ?! Z testów Pana Matuszewskiego wynika, że praktycznie są to te same blanki, tylko P-843-2 nieznacznie lepiej pokazuje opad przy 18gr. obciążenia. Reasumując nie ma dużej różnicy .

A co byście powiedzieli P-842-2 jak on się ma do P-844-2. Czy jest taka sama zależność, dolnik dosyć sztywny a szczytówka jak wklejka ? I oczywiście pod obciążeniem ładnie się gnie (z możliwością zacięcia sandacza), nie jak P-844-2 dolnik pałka . Czy ktoś posiada obydwa kijki i ma jakieś doświadczenia nad wodą z nimi ? Bardzo proszę o pomoc . Może są jakieś inne blanki ?!

Pozdrawiam.

#904 OFFLINE   slawmen5

slawmen5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaIława

Napisano 23 październik 2015 - 10:58

Dzięki wielkie Hubertus. Tak, już rozmawiałem z Voldemortem i również polecał mi ten blank HS-9600-2 , ale kurcze jest trochę za długi 2,40m . A czy jest taka możliwość skrócenia go jakieś 15cm i nie będzie to miało złego wpływu na pracę wędki ?!

Pozdrawiam.

#905 OFFLINE   Mateusz88

Mateusz88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 132 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Tomaszewski

Napisano 23 październik 2015 - 11:08

Dzięki Mateusz88. A jak znaczna jest różnica między P-844-2 a P-843-2, jeśli chodzi o opis to wiem ( o 2 gr. góra ) ale jaka jest różnica w ugięciu ?! Z testów Pana Matuszewskiego wynika, że praktycznie są to te same blanki, tylko P-843-2 nieznacznie lepiej pokazuje opad przy 18gr. obciążenia. Reasumując nie ma dużej różnicy .

A co byście powiedzieli P-842-2 jak on się ma do P-844-2. Czy jest taka sama zależność, dolnik dosyć sztywny a szczytówka jak wklejka ? I oczywiście pod obciążeniem ładnie się gnie (z możliwością zacięcia sandacza), nie jak P-844-2 dolnik pałka . Czy ktoś posiada obydwa kijki i ma jakieś doświadczenia nad wodą z nimi ? Bardzo proszę o pomoc . Może są jakieś inne blanki ?!

Pozdrawiam.

P843 ma podobne ugięcie do P844. Dolnik jest również bardzo mocny, dobrze zacinający i trzymający, a szczytówka tak jak mówiłeś- lepiej pokazuje opad lżejszych przynęt. Pamiętam, że jak nim łowiłem to na spokojnej wodzie czułem już 8g, natomiast w P844 czuć już 10g. Może nawet lepszy będzie P903-2, ale niestety tego modelu nie miałem w rękach, jedynie patrząc na parametry może być też ciekawy.

P842-2 to już inny blank. Głębiej się ugina i wcale nie przypomina pracy jego mocniejszych braci

W/W SJ tez będzie ciekawy

Jeszcze pytanie. Blank w jednym kawałku Cię nie interesuje na 100%?

Użytkownik Mateusz88 edytował ten post 23 październik 2015 - 11:11

#906 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 23 październik 2015 - 11:08

Dzięki wielkie Hubertus. Tak, już rozmawiałem z Voldemortem i również polecał mi ten blank HS-9600-2 , ale kurcze jest trochę za długi 2,40m . A czy jest taka możliwość skrócenia go jakieś 15cm i nie będzie to miało złego wpływu na pracę wędki ?!

Pozdrawiam.

15cm to troche za duzo. Lepiej poszukac krotszego blanku jak ten nie pasuje Tobie w dlugosci.

#907 OFFLINE   slawmen5

slawmen5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaIława

Napisano 23 październik 2015 - 11:24

Mateusz88 blank tylko w dwóch kawałkach. A ten SJ 842-2 jaką ma charakterystykę, czy jest szybszy od S 842-2 i nie taki miałki ? Czy da radę zacinać sandacza ?

Del Toro tak myślałem. Pozdrawiam.

#908 OFFLINE   Mateusz88

Mateusz88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 132 postów

Napisano 23 październik 2015 - 11:45

Szkoda, kiedyś bałem jednoczęściówek, ale się przekonałem, że nie jest tak źle ;)

Co do ostatnich blanków jakie wymieniłeś to niestety nie wypowiem się bo nie miałem ich w rękach

#909 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów
  • Imię:Bogdan

Napisano 23 październik 2015 - 12:45

Mateusz88 blank tylko w dwóch kawałkach. A ten SJ 842-2 jaką ma charakterystykę, czy jest szybszy od S 842-2 i nie taki miałki ? Czy da radę zacinać sandacza ?

Del Toro tak myślałem. Pozdrawiam.

Sj842-2 bardzo szczytowy sandacza zatnie ale te do 50 gubi ,kolega ma taki .Uważam ze MB 842-2 zdecydowanie fajniejszy ,troszkę niżej się ugina lepiej ładuje

#910 OFFLINE   slawmen5

slawmen5

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaIława

Napisano 23 październik 2015 - 13:38

Bogdansb a jak SJ 842-2 zachowuje się pod okonia oczywiście w opadzie z gumami 5-7cm  i 7-15gr. ołowiu ?

#911 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 23 październik 2015 - 16:20

Jeśli koniecznie SJ to może SJ9000-2  2.3, cw.2-11  opis zaniżony, 6-12 lb..Bardzo zachwalany  sandacz na lekko+ okoń.Ten sj842-2 taki nijaki.

#912 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 październik 2015 - 17:24

Jeśli koniecznie SJ to może SJ9000-2  2.3, cw.2-11  opis zaniżony, 6-12 lb..Bardzo zachwalany  sandacz na lekko+ okoń.Ten sj842-2 taki nijaki.

co do tego SJ9000-2 to zapraszam tutaj

http://jerkbait.pl/t...kręciło/page-16

post #311

i tutaj opinia użytkownika

http://jerkbait.pl/t...kręciło/page-19

post #361

#913 OFFLINE   Mateusz88

Mateusz88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 132 postów

Napisano 23 październik 2015 - 18:27

Hubertus a masz może porównanie tego SJ9000-2 z DS821?

#914 OFFLINE   bodzio k

bodzio k

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 23 postów
  • Lokalizacjakraków
  • Nazwisko:Kiper

Napisano 23 październik 2015 - 18:39

Bodzio możesz opisać ten blank i wkleić jego ugięcie???

Myślę nad takim blankiem i zastanawiam się jak to się gnie.....planuję zlecić przedłużenie do ok 1,9m i uzbrojenie pod casta do najmniejszych jigów

Wędka złożona dla kolegi, jutro będzie testowana. Poproszę aby napisał o swoich spostrzeżeniach.Sam blank, pomimo małej zbieżności zaskakuje swoją szybkością. akcja szczytowa, ugięcie progresywne lecz w dolniku czuć moc, która pozwoli powalczyć z czymś większym.Według mnie cw i moc opisana prawidłowo. Reasumując fajna wykałaczka okoniowa na łódkę.

#915 OFFLINE   Pisarz.......ewski Piotr

Pisarz.......ewski Piotr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2695 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 23 październik 2015 - 18:45

Koledzy , ma ktoś jakieś doświadczenie z wędkami muchowymi , robionymi na blankach MHX? Zastanawiam się nad ukręceniem wędki muchowej na blanku MHX 9   # 6 lub 7 , pod bolenia . Trochę trudno  znaleźć opinie o tych blankach.

#916 OFFLINE   Barthez204

Barthez204

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • LokalizacjaRadom/Warszawa
  • Imię:Bartek

Napisano 23 październik 2015 - 18:51

Własnie z tymi kogutami to trochę źle napisałem. Pod koguty to Inazumę bym zostawił. Głownie chodzi mi o gumy fajnie by było żeby poczuć juz opad na 7 g główce. A górna granica to 25g i guma 10 cm. Nie chcę kijka ok. 2m bo głównie będę łowił z brzegu. Jaka jest różnica między p 903 a 904 chodzi mi o dolną granice.

• Hubertus lubi to

#917 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 23 październik 2015 - 19:14

Koledzy , ma ktoś jakieś doświadczenie z wędkami muchowymi , robionymi na blankach MHX? Zastanawiam się nad ukręceniem wędki muchowej na blanku MHX 9   # 6 lub 7 , pod bolenia . Trochę trudno  znaleźć opinie o tych blankach.

Dołączę się do pytanka o blanki muchowe MHX tylko o #4 lipieniowy, taki na San 2.7 m.

• Daniel13 i Pisarz.......ewski Piotr lubią to

#918 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 październik 2015 - 22:38

Hubertus a masz może porównanie tego SJ9000-2 z DS820

nie mam fotek do porównania, ale podstawowa różnica to fakt ze DS jest jednoczęściowy

no i jeszcze jedno, DS mam mocnijszy dolnik i fajną delikatną szczytówkę, SJ jest pracuje bardziej środkiem

#919 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 23 październik 2015 - 22:42

Własnie z tymi kogutami to trochę źle napisałem. Pod koguty to Inazumę bym zostawił. Głownie chodzi mi o gumy fajnie by było żeby poczuć juz opad na 7 g główce. A górna granica to 25g i guma 10 cm. Nie chcę kijka ok. 2m bo głównie będę łowił z brzegu. Jaka jest różnica między p 903 a 904 chodzi mi o dolną granice.

Moim zdaniem te blanki zaczynają dobrze pracować od 7 gram plus 3" guma, a różnica między 903 a 904 to jak dla mnie tylko górny zakres, dołem jest to samo

• Barthez204 lubi to

#920 OFFLINE   bogdansb

bogdansb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 26 październik 2015 - 09:44

Może ktoś napisze coś w temacie.

snapback.png

Dołączę się do pytanka o blanki muchowe MHX tylko o #4 lipieniowy, taki na San 2.7 m.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, mhx

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych