#121 OFFLINE
Napisano 12 luty 2016 - 11:30
#122 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 19:28
Dzisiaj spróbowałem chwile usiąść przy imadle. Co prawda Rybomania mnie połamała ale siły wystarczyło by skręcić red taga.
Moje wnioski:
- nie mam tych szczypiec do trzymania piórka - cholernie cieżko moimi niezgrabnymi wielkimi palcami kręcić kurą
- u mnie jeden promień pawia bo jak brałem więcej to wychodziły trochę grubsze albo nierówno nakladałem
- zaraz obok ogonka należy nałożyć równa ilość nici bo jak da się dużo a dalej (w kierunku głowy) jest mało to powstaje stożek
- główka mała bo maksymalnie dojechałem do końca wstrzymując oddech - poprzednie kończyłem wcześniej bo nie dawałem sobie rady z jeżynką i wtedy powstawała duża głowa
- mam wyliniałą kurę ... ha ha ha i krótkie na maksa te piórka i cieżko nimi operować ale to chyba normalką i punkt pierwszy załatwi sprawę
- wolałbym ją ukręcić na cieńszym haczyku - z cieńszego drutu ale ... nie mam innych #8
- to ... 5 muszka - poprzednie poddałem wewnętrznej krytyce bo wg mnie były gorsze - za duża głowa, za mały tułów, ogonek czerwony za daleko zawiązany, jeż w pionie a nie pochylony do tyłu
Wrzucam swoją próbę choć poprawiłbym:
- ogonek by wyżej wychodził
ImageUploadedByTapatalk1455474483.718051.jpg 150,51 KB
12 Ilość pobrań
- Guzu, maqu77, Białek i 5 innych osób lubią to
#123 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 19:43
Przekombinowałem ...przyjaznaje się bez bicia ...
Załączone pliki
- remek, maqu77, Tomek.M i 6 innych osób lubią to
#124 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 20:38
Przekombinowałem ...przyjaznaje się bez bicia ...
Niby dlaczego?
- przemek1976 lubi to
#125 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 21:37
Kurde ....bo na zadziorze zrobiłem .... i teraz kurde nie wiem ..dyskwalifikacja, czy co.
Zadziora sie pozbyłem w pain'cie ....ale niesmak pozostał :/
A do tego nie doczytałem regulaminu ... i wstawiłem chyba 8 czy 9 muche która ukrecilem ... bo wczesnejsze wstyd było ...
Użytkownik Archanioł edytował ten post 14 luty 2016 - 21:38
#126 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 21:45
Zadzior zawsze można zagiąć ;-)
#127 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 21:49
Kurde ....bo na zadziorze zrobiłem .... i teraz kurde nie wiem ..dyskwalifikacja, czy co.
Zadziora sie pozbyłem w pain'cie ....ale niesmak pozostał :/
A do tego nie doczytałem regulaminu ... i wstawiłem chyba 8 czy 9 muche która ukrecilem ... bo wczesnejsze wstyd było ...
Wszystko ok. Spokojnie, najważniejszy luzik. Ważne jest obserwowane i wyciąganie wniosków. Moja to też była z piąta albo i szósta. Poprzednie to próby. Nawiązałem pierwszą krytycznie na nią zerknąłem i ... wiedziałem co poprawić. Kolejna i kolejna a ... ostatnia byłem w miarę zadowolony. Jeszcze będę ją powtarzał bo jutro polecę do jakiegoś sklepiku i te szczypczyki kupię - trudno się operuje bez nich ... moi pacjenci schodzą po takich operacjach
- maqu77 lubi to
#128 ONLINE
Napisano 14 luty 2016 - 21:52
To ja też podsumuje swoje wypociny.
Generalnie łatwa mucha ale dla początkujących takich jak ja wiele problemów.
Największy problem z ładną jeżynką - im mniejszy hak tym gorzej to wygląda.
Drugi problem to korpus z kruchego pawia - tutaj przeszedłem na nawijanie pawia na nitkę przed okręcaniem i tak jak by lepiej. Do tego w większości swoich much okręcałem cienkim drucikiem na koniec. Kruchość muchy wyszła po pierwszych rybkach złowionych i stąd te modyfikacje.
Poniżej kilka moich sztuk mokrych i nimfek z główkami. Te pierwsze trochę gorsze te późniejsze trochę lepsze.
Teraz czekam na drugą muchę
Załączone pliki
- remek, Guzu, Białek i 5 innych osób lubią to
#129 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 21:59
@siatkaz normalnie serce rośnie jak obserwuję takie wpisy i takie zdjęcie!!!! Piękny zbiór red tagów, testy, wnioski i dzielisz się tym z nami. Świetnie! Dziękuję!
Jutro kolejna muszka. Bardzo fajna i dająca niesamowite pole do różnych kombinacji kolorystycznych. Jesteśmy w blokach startowych, gotowi.
#130 OFFLINE
Napisano 14 luty 2016 - 22:05
Czekam, z niecierpliwością, na następną muchę, z którą, się będę męczyć Dawać ją !!
- remek i michaaaal lubią to
#131 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 12:01
Zawsze miałem problem z zadaniami domowymi, ale coś tam rano spadło z imadła.
Pawia, praktycznie zawsze skręcam z nicią bo nic tak nie irytuje (wk.....) nad wodą jak mucha która się rozleci w ostatnich 5 minutach łowienia i trzeba nową, na haku 18, zawiązać tuż przed zmrokiem lub niemalże po ciemku :-)
tomaszek11
P1050697.jpg 54,08 KB 14 Ilość pobrań
P1050698.jpg 44,57 KB 14 Ilość pobrań
Użytkownik tomaszek11 edytował ten post 15 luty 2016 - 12:03
- remek, michaaaal, Zed Zgred i 1 inna osoba lubią to
#132 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 12:04
- maqu77 lubi to
#133 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 12:14
Jak już masz przywiązane 2-3 promienie do haka to staram się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym skręcić wszystko razem. Wygląda to niemalże jak mocowanie dubbingu do nici ale skręca się tylko w jedną stronę trzymając na wysokości końców promieni pawia. Jak się trochę zniszczą to nic, bo i tak końce obcinasz. Można to robić delikatnie "zawijając" promienie wokół nici ale większego wpływu na estetykę to nie ma a muchy i tak łowią.
Ważne, trzeba skręcać w tą stronę w którą owijasz nicią hak, żeby potem przy owijaniu haka, nicią skręconą z promieniami wszystko nie miało chęci do rozkręcania się, bo robi się bałagan na trzonku.
Nie wiem czy to jest zrozumiałe, starałem się....
tomaszek11
- remek, siatkaz, przemek1976 i 1 inna osoba lubią to
#134 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 14:16
Hej,
Moja muszka, jeżynka i główka pozostawia jeszcze wiele do życzenia ale chciałem już się "czymś" podzielić
red tag v.jpg 21,85 KB 13 Ilość pobrań
Darek
- remek, maqu77, michaaaal i 1 inna osoba lubią to
#135 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 15:01
chciałem już się "czymś" podzielić
"czymś"? Darku żartujesz! Pięknie wykonany red tag - na moje oko, ale jeszcze wypowie się Mirek jak pewnie dojdzie do siebie po targach. Bardzo dobrze, że się podzieliłeś!
#136 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 15:02
- nie mam tych szczypiec do trzymania piórka - cholernie cieżko moimi niezgrabnymi wielkimi palcami kręcić kurą
A ja już zakup zrobiony i ... red taga będzie ciąg dalszy - już z tym narzędziem. Mam nadzieję, że komfort wzrośnie.
#137 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 15:23
A ja już zakup zrobiony i ... red taga będzie ciąg dalszy - już z tym narzędziem. Mam nadzieję, że komfort wzrośnie.
Remku, jakie kupiłeś? Ja chyba muszę dokupić jeszcze takie z amortyzacją do delikatniejszych piórek.
#138 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 15:26
Ps. Czekam już jak sęp na następny wzór
#139 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 15:28
Remku, jakie kupiłeś? Ja chyba muszę dokupić jeszcze takie z amortyzacją do delikatniejszych piórek.
Takie najzwyklejsze za 9PLN. Takie tylko były w moim sklepiku. Zrobię później zdjęcie do nie mam ich przy sobie.
#140 OFFLINE
Napisano 15 luty 2016 - 15:31
Ps. Czekam już jak sęp na następny wzór
Cierpliwość to cnota muszkarza
- Guzu i Marcin1 lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: step-by-step
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych