Sebo,
jeżynka troszkę za długa, ale kąt i ułożenie ładne. Ogonek tylko coś taki pogryziony...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 luty 2016 - 13:36
Sebo,
jeżynka troszkę za długa, ale kąt i ułożenie ładne. Ogonek tylko coś taki pogryziony...
Napisano 09 luty 2016 - 14:10
Hehe Mirku, nic się nie przekrzywia, jest położony na łuku, dlatego może tak wyglądać. Grube, bo specjalnie użyłem dwóch stosin. Z jednej będzie cienkie ;P
Napisano 09 luty 2016 - 16:00
Kolejne próby . Nie jest łatwo , ale się nie poddaje.
Napisano 09 luty 2016 - 16:01
Wszystko zależy od materiału jaki użyjemy. Pióra są różne, stosiny szerokie i wąskie. Ja osobiście wole takie szerokie korpusy w Red Tagach, ale tylko w nich Pióro na jeżankę też można na różne sposoby położyć. W tej użyłem tylko połowu stosiny. Jeśli chcemy zrobić bogatą mokrą, to składamy pióro wzdłuż stosiny na kształt litery V i dopiero tak nawijamy.
Tu Mirku jest węższe pióro i równy korpus, ja takiego nie lubię Inny materiał na ogony, daje inny efekt.
Napisano 09 luty 2016 - 21:48
Tomek...., to jest szkółka, a nie uniwerek...., chłopie toż Ty już wszystko umiesz i wpędzasz nas w kompleksy .Wszystko zależy od materiału jaki użyjemy. Pióra są różne, stosiny szerokie i wąskie. Ja osobiście wole takie szerokie korpusy w Red Tagach, ale tylko w nich Pióro na jeżankę też można na różne sposoby położyć. W tej użyłem tylko połowu stosiny. Jeśli chcemy zrobić bogatą mokrą, to składamy pióro wzdłuż stosiny na kształt litery V i dopiero tak nawijamy.
Tu Mirku jest węższe pióro i równy korpus, ja takiego nie lubię Inny materiał na ogony, daje inny efekt.
Napisano 09 luty 2016 - 22:50
Dziś i ja spróbowałem skaleczyć ten sport Uzyłem tych materiałów które posiadalem. Przepraszam za jakość zdjęcia ale mój tel nie ogarnia zdjęć w makro za bardzo.
DSC_0415.JPG 60,57 KB 13 Ilość pobrań
Napisano 10 luty 2016 - 11:45
Suchy i mokry. Kury brązowej u mnie brak więc kuropatwa. Swoją drogą łowiłem na red tagi tylko na początku muchowania. teraz jakoś zapomniałem .
Napisano 10 luty 2016 - 12:33
Michał, ładne muszki! Szczególnie ten suchy Tadzio. Brązową kurkę warto nabyć, sprawdza się w różnych muszkach i można by nawet powiedzieć, że jest taka trochę podstawowa.
Napisano 10 luty 2016 - 14:26
Napisano 10 luty 2016 - 15:46
pisarz - głowa do góry, będzie coraz łatwiej. Tułów i ogonek ok. Jeżynka trochę za gęsta i przy oczku kilka paprochów. Zawalcz o brązowe pióro kury na jeżynkę, będziesz miał prawdziwego Red Taga.
Napisano 10 luty 2016 - 15:47
marckus - ten drugi bardzo mi się podoba. Zobaczysz, że rybom też przypadnie do gustu.
Napisano 10 luty 2016 - 15:50
Endriu - nic nie kaleczysz. Rezultat całkiem udany, choć zdjęcie faktycznie nie za specjalne.
Napisano 10 luty 2016 - 15:52
harp - ładne muchy. Ja też kiedyś częściej łowiłem na Red Tagi. Choć w ostatnich latach, gdy więcej czasu spędzam nad jeziorami to wróciły do łask. Spróbuj mokrego w wariancie z mosiężnym koralikiem - działa!
Napisano 10 luty 2016 - 16:04
Zwierzu,
mucha do poprawki.
Ale po kolei:
Czy w Red tagu ma znaczenie grubość/obfitość czerwonego ogonka ?
- Tak - pisałem już o tym, w mokrych może być ciut grubszy i dłuższy, w suchych nienasiąkliwy, subtelniejszy.
Jeśli jest on "pulchny" to tym lepiej, czy może bardziej minimalistyczny ?
- Wiesz na okonie to nawet mikro puchowca z Red Taga można zrobić z ogonkiem długim na kilka cm. Na lipienie stosuję króciutkie, w zalezności od wielkości haczyka 1-3mm.
Ile właściwie, powinno wykonać się obrotów piórem aby jeżynka nie wyszła zbyt obfita ?
- tu kilka zmiennych ma znaczenie - wielkośc muchy, jakość pióra, rezultat jaki chcemy osiągnąć.
Gdybym miał udzielić prostej i szybkiej odpowiedzi - 2 nawoje w mokrycych, 3 nawoje w suchych.
Jak długa powinna być jeżynka tzn, kładziemy jeżynkę w stronę łuku kolankowego/ogonka i teraz jak daleko powinna wystawać poza ogonek, czy może jednak powinna być z nim równa ?
W moim przypadku jest to ~ 0,5cm za ogonkiem.
- zwróć uwagę na proporcje prezentowanych much. Naśladuj te, które uważasz za ładne.
Czy jeżynkę powinno się przycinać na około dla wyrównania (widok na zdjęciu - on face) ?
To najważniejsze - i nie tylko do Ciebie.
NIGDY NIE PRZYCINAMY JEŻYNKI NOŻYCZKAMI!
W całej gamie muchowych wzorów, jest tylko kilka w których modelujemy jeżynkę z piór koguta lub kury nożyczkami. W 99,9% takiej jeżynki nie przycinamy. Inne pióra np. CDC czasami modelujemy nożyczkami. To częsty błąd początkujących wiązaczy którzy nie posiadając właściwego pióra rozmiarowo, lub nie potrafiąc go dobrać modelują/skracają jeżynkę nożyczkami.
Głowa do góry, kolejna będzie lepsza.
Napisano 10 luty 2016 - 18:30
a ja wciąż czekam, kto pierwszy ukręci Czerwonego Tadzia w wersji pierwotnej ;-)
Ciut bardziej ekskluzywnego ;-)
Kto zgadnie o co chodzi ??
Napisano 10 luty 2016 - 19:19
pisarz - głowa do góry, będzie coraz łatwiej. Zawalcz o brązowe pióro kury na jeżynkę, będziesz miał prawdziwego Red Taga.
Byłem dziś w sklepie żeby kupić , ale mieli tylko kury farbowane . Chciał nie chciał ........ trzeba chyba w nocy zakraść się do jakiegoś kurnika .
Napisano 10 luty 2016 - 19:33
Tylko uważaj żeby Cię ktoś nie wziął za lisa
Napisano 10 luty 2016 - 20:24
Bierz całą kurę, co będziesz wyrywał, z reszty rosół zrobisz
Napisano 10 luty 2016 - 20:27
a ja wciąż czekam, kto pierwszy ukręci Czerwonego Tadzia w wersji pierwotnej ;-)
Ciut bardziej ekskluzywnego ;-)
Kto zgadnie o co chodzi ??
Czyżby chodziło o drucik?
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych