Dzięki, nie "poukładałem" muchy do zdjęcia. Na przyszłość będzie lepiej
#61 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 14:37
#62 OFFLINE
Napisano 06 luty 2016 - 17:58
Siatkaz - mucha udana. Może dla mnie kilka sztuk nakręcisz?
Hehe - no chyba jeszcze nie czuję się na siłach aby komuś muchy kręcić .
Duży hak to jest ok ale teraz jestem na etapie 16 stek no i tutaj znowu problemy z jeżynką. I wiem już że nić 6 tka jest sporo za gruba.
#63 OFFLINE
Napisano 07 luty 2016 - 02:08
Załączone pliki
Użytkownik Marcin1 edytował ten post 07 luty 2016 - 02:18
- Paweł Bugajski lubi to
#64 OFFLINE
#65 OFFLINE
Napisano 07 luty 2016 - 15:33
Wiem , wiem do doskonałości daleko , ale i tak duma mnie rozpiera .
Załączone pliki
- Paweł Bugajski, robert.bednarczyk i Zed Zgred lubią to
#66 OFFLINE
Napisano 07 luty 2016 - 17:16
U mnie dziś pierwsza ryba na własnego red taga założonego na skoczku. Pstrążek 40 cm. Do tego było kilka płotek i dwie zerwane ryby przez kłopoty z zacięciem - chyba za mocno zacinałem z ręki przy agresywnych braniach.
Muszę dorobić sobie tych red tagów
Użytkownik siatkaz edytował ten post 07 luty 2016 - 17:23
- remek, xyzzvpc, Bugi86 i 2 innych osób lubią to
#67 OFFLINE
Napisano 07 luty 2016 - 20:40
Ukręcony na szybko Red Tag , nie miałem brązowego kuraka to ukręciłem jeżynkę z materiału zastępczego
WP_20160207_20_11_33_Pro.jpg 1,05 MB 13 Ilość pobrań
- remek, Sebo, xyzzvpc i 1 inna osoba lubią to
#68 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 07:58
Marcin1 - hak 22 to już Sztuka. Mimo, że Red Tag jest prostym wzorem to muchy <20 wcale proste nie są. Trzeba umiejętnie gospodarować nicią, miejscem i materiałem. Zdjęcie nie pokazuje szczegółów, ale mucha wygląda ładnie.
#69 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 08:01
Piotr123 - Red Taga na haczyku jigowym w takiej wersji chyba jeszcze nie widziałem. Całe życie się człowiek uczy...
Gdybyś wzbogacił go w główkę wolframową slotted, powstałaby super łowna konstrukcja. Teraz straszy trochę dużą,
nieproporcjonalną główką. Spróbuj przyciąć równo ogonek, a mucha nabierze klasy.
- Piotr123 lubi to
#70 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 08:04
Pisarz - trzeba dopracować tułów (powinien być równy, lub lekko szerszy z przodu), ogonek - aby był przywiązany prosto, na górnej części haczyka (chyba lekko się przekrzywia) i jeżynkę - pisałem o jej prawidłowym układaniu. Jest dobrze, a będzie jeszcze lepiej.
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#71 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 08:05
Siatkaz - gratuluję pierwszych ryb szkółkowych! Tnij delikatniej, albo zastosuj grubszą żyłkę - szkoda ryb. A kto wie, może były jeszcze większe?
#72 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 08:08
milupa - chyba sam nie zawiązałbym lepiej. Brawo. Zdjęcie też na poziomie, łatwo ocenić proporcje muchy. Tak trzymaj!
- Piotrek Milupa lubi to
#73 OFFLINE
#74 OFFLINE
#75 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 21:31
Piotr123 - teraz masz skuteczną przynętę, tylko tam przy główce coś za dużo się dzieje, jakieś paprochy, zagięty promień jeżynki. Spróbuj dopieścić następnym razem na finishu, a będzie wzorowo.
#76 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 21:35
marckus - wygląda nieźle, dobre proporcje. Mam tylko dwie uwagi - jeżynka powinna być symetryczna, a u dołu pod haczykiem jest jakby bardziej ustawiona w stronę łuku kolankowego, niż to co u góry, nad haczykiem.
Coś tam przycieniowałeś między końcem tułowia, a jeżynką. Wygląda jak jakaś dziura/przerwa tam się zakradła :-), choć może tylko paw trochę przygnieciony i jest takie wrażenie. Tułów powinien ładnie się kończyć, nie przewężać i jeżynka musi do niego przylegać, bez odstępu.
Ale widzę, że robisz postępy i kierunek jest właściwy, a to najważniejsze.
#77 OFFLINE
Napisano 08 luty 2016 - 21:50
marckus - wygląda nieźle, dobre proporcje. Mam tylko dwie uwagi - jeżynka powinna być symetryczna, a u dołu pod haczykiem jest jakby bardziej ustawiona w stronę łuku kolankowego, niż to co u góry, nad haczykiem.
Coś tam przycieniowałeś między końcem tułowia, a jeżynką. Wygląda jak jakaś dziura/przerwa tam się zakradła :-), choć może tylko paw trochę przygnieciony i jest takie wrażenie. Tułów powinien ładnie się kończyć, nie przewężać i jeżynka musi do niego przylegać, bez odstępu.
Ale widzę, że robisz postępy i kierunek jest właściwy, a to najważniejsze.
No to jutro, znów przysiad przy imadełku mnie czeka, ale mam nadzieję, że będzie coraz lepiej Dzięki Mirku za rady, jutro będzie lepiej
Użytkownik marckus edytował ten post 08 luty 2016 - 21:55
- remek lubi to
#78 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 09:58
Wet & dry
Załączone pliki
- remek, Piotrek Milupa, Pavko i 3 innych osób lubią to
#79 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 11:47
Największy problem mam z dobraniem pióra.
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
- remek, Piotrek Milupa i Zed Zgred lubią to
#80 OFFLINE
Napisano 09 luty 2016 - 13:35
TomekM. - muszki ładne. Tułowia dopracowane, mocno żukowate, grube. Klenie lubią takie grube kąski, choć ja w swoim pudełku zazwyczaj mam bardziej subtelne wersje. W mokrej tylko ogonek trochę się przekrzywia. Spróbuj zawiązać go luźną pętlą między palcami i następnie zacisnąć, aby pozostał na górnej części haczyka. Brawo za staranność i dbałość o szczegół.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: step-by-step
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych