No i ja jestem po pierwszych próbach. Fotek na razie nie robię bo przy lampce to nie bardzo.
Generalnie nie idzie mi robienie jeżynki - taka jakaś nierówna wychodzi.
Może jakaś podpowiedz w tym zakresie?
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 04 luty 2016 - 19:32
No i ja jestem po pierwszych próbach. Fotek na razie nie robię bo przy lampce to nie bardzo.
Generalnie nie idzie mi robienie jeżynki - taka jakaś nierówna wychodzi.
Może jakaś podpowiedz w tym zakresie?
Napisano 04 luty 2016 - 21:33
Jeżynka - sprawa nie jest prosta, to chyba najtrudniejszy element tej muchy ale:
- warto zostawić sobie więcej miejsca przy oczku haka, aby było ją gdzie zawiązać i jeszcze zrobić główkę.
- długość promieni dobieramy przymierzając pióra do haczyka, przykładając stosinę pióra do trzonka haczyka - zobaczymy jak daleko będą sięgać promienie
- oczyszczamy dolną część piórka z puchu i niepotrzebnych promieni
- stosinę pióra przywiązujemy w miejscu gdzie zaczynają się promienie (miejsce styku oczyszczonej stosiny i pierwszych promieni), wygięciem pióra w stronę łuku kolankowego, aby promienie naturalnie kierowały się w stronę ogonka.
- nie robimy zbyt gęstej jeżynki, zwlaszcza w mokrych muchach, wystarczą dwa, trzy owinięcia haczyka stosiną
- układamy promienie lekko w stronę łuku kolankowego przy pomocy nici wiodącej, formując główkę
- promienie które przywiązaliśmy niewłaściwie, czy sterczą w złą stronę przeczesujemy palcami i kierujemy w stronę łuku kolankowego nicią, ew. przycinamy tuż przy haczyku lub wyrywamy.
Proste?
Jak ktoś umie to nie sztuka
Ale sam sporo czasu spędziłem przy imadełku zanim opanowałem ten element w stopniu przyzwoitym.
Tomek, spróbuj wdrożyć powyższe, a powinno być lepiej.
Napisano 04 luty 2016 - 21:34
Brawo Sebo! Jak na pierwszą muchę, to jestem pod wrażeniem. Jeżynkę trochę "przejeżyłeś"(jak dla mnie za gęsta, zwłaszcza w wersji mokrej), ale reszta wygląda bomba.
Spróbuj większy haczyk, na początek łatwiej zacząć od nr 8-10, a potem przejść na mikroby
Dzięki za uwagi Mirku.
Był niesamowity fun w domu wszyscy czekali co z tego wyjdzie
Właśnie tak pomyślałem że lepiej zacząć od większego haka ale ten mi wpadł w rękę i na nim ukręciłem.
Napisano 04 luty 2016 - 21:40
Dzięki za rady - jutro spróbuję wdrożyć powyższe i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Napisano 05 luty 2016 - 01:35
Tak, jak obiecałem, wstawiam dzisiaj kolejne zdjęcie red taga z poprawioną estetyką wokół oczka. Tym razem jednak wydaje mi się, że przesadziłem z jeżynką... Co sądzisz Mirku?
DSC_0500.JPG 45,75 KB 14 Ilość pobrań DSC_0501.JPG 48,96 KB 15 Ilość pobrań
Napisano 05 luty 2016 - 09:25
Ok czas na kabaret
Moja pierwsza w życiu mucha
Sam się uśmiałem jak zobaczyłem efekt końcowy.
kręciłem na haku 14
Jeżyk mi wyszedł
polecam koledze przyjrzeć się np na stronie Krystiana Niemego jak umieszczać haczyk w imadełku, takie montowanie haczyka w Danvise bardzo szybko rozegnie szczęki.
Napisano 05 luty 2016 - 09:46
polecam koledze przyjrzeć się np na stronie Krystiana Niemego jak umieszczać haczyk w imadełku, takie montowanie haczyka w Danvise bardzo szybko rozegnie szczęki.
Napisano 05 luty 2016 - 10:16
I ja poproszę o takie informacje! Chociaż o konkretny link gdzie to można obejrzeć. Dzięki
Napisano 05 luty 2016 - 14:06
Postanowiłem sam się poprawić... I mam nadzieję, że w końcu mi się to udało jak należy.
Napisano 05 luty 2016 - 14:13
Piekna!
Napisano 05 luty 2016 - 15:26
No Marcin teraz to jest Red Tag przez duże R. Klasa. Tak trzymaj.
Napisano 05 luty 2016 - 16:43
Napisano 05 luty 2016 - 17:12
Jest widoczny progres
Napisano 05 luty 2016 - 18:31
Mój red tag.
hak z grubego drutu #10 o krótszym trzonku.
Jeżynka wygląda troszkę jak kogucik... a to jednak kura
redtag 2.jpg 40,93 KB 14 Ilość pobrań
Napisano 06 luty 2016 - 10:23
Cześć
Pierwsze śliwki robaczywki. Egzemplarz raczej ćwiczebny, bo nie miałem włąściwych nateriałów. Ogonek z jakiegoś paskudztwa (jak dla mnie włókna za grube). Starałem się zrobić na wzór mokrej ale nie miałem pióra kury (jeżynka chyba za długa).
Mam pytanie, gdybym robił ogonek z pióra koguta, to rozumiem, że trzeba wyrwać kępkę promieni i je przywiązać a później przyciąć.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 06 luty 2016 - 11:58
Powiem szczerze - jestem mocno zaskoczony poziomem much jakie tutaj prezentujecie . Wielu z nich nie powstydziłby się już doświadczony krętacz. Oby tak dalej!
Napisano 06 luty 2016 - 13:39
No i moje wypociny.
Jeszcze kilka ich zrobię i jutro wypróbuję
Napisano 06 luty 2016 - 14:31
sdd_ - nie czepiaj się ogonka, wygląda dobrze, wcale nie za gruby. Zawsze możesz trochę włókien wypleść/rozpleść i zawiązać cieńszy z mniejszej ich ilości.
Co do ogonka z promieni pióra - tak, wyrywamy pęczek promieni, przywiązujemy i później obcinamy (byle równo). W suchych stosujemy promienie nie podbite puchem/promyczkami - mniej piją wodę, w mokrych podbite, piją wodę ale są miększe i lepiej się prezentują/falują.
Napisano 06 luty 2016 - 14:32
Siatkaz - mucha udana. Może dla mnie kilka sztuk nakręcisz?
Napisano 06 luty 2016 - 14:35
luk_hna - ładny Red Tag. Spróbuj dopracować detale, a będzie jeszcze lepiej - równo przycięty ogonek (sterczą jakieś dwa niedocięte promienie) i jeżynka (w głębi jeden promień zagięty/złamany). Ale to już czepianie się szczegółów. Jest dobrze, tak trzymaj.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych