To ja opiszę swoje SG może komuś się przyda:
1. czemu w ogóle SG? Bo są przyzwoicie wykonane, nie przekombinowane, nie przecienione, niedrogie jak na to co oferują.
SG2 UL gamę 1-7g 271m kupiony za 300pln
przywoity kijek. Fajnie, daleko rzuca. Oczywiscie tak od 4g. Czucie ok. Szybki i dość sztywny. Jak na UL to mnie zdziwił bo pod szczupłym typu 50cm nie gnie sie za bardzo, na okonkach pracuje raczej szczytowo. Uchwyt fajny, wygodny. Dobrze się wyważa kołowrotkiem typu 2500 typu SG6 albo Sahara. Ładny, miły w dotyku. Z wad: No to trochę małe ugięcie jak na UL. Po kilku wyjazdach i rzucaniu zaczął trzeszczeć dolnik i … zrobiło się oczko na lakierze. Myślę czy sie użerać z reklamowaniem czy poprawić samemu i olać. Ogólnie lubię ten kijek. Sky dream to nie jest, ale na poniewieranie i za te pieniądze spoko polecam. Miał być w UL SG4 ale są tylko krótkie a ten był na brzeg i chciałem długi.
SG4 251 5-18g. No z nim mam problem. Miał być taki uniewsalek. No i chyba taki jest więc:
Nie wiem czemu ale jakoś mi nie pasuje. Ładny lekki kijek za 400pln. Super bez wodotrysków zielony mat. Bardzo wygodny uchwyt. Czucie, No właśnie nie wiem. Szału nie ma. Może ten uchwyt za wygodny. Ugięcie przy holu ok. Pasuje do niego kołowrotek typu 2500 ale super chodzi i sie wyważa pod 4000 typu SG6 lub 8. Szybki sztywny kijek. Ale … słabo miota. No 5g to można zapomnieć mały siek można sieknąć pod nogi albo kawałek dalej. SG2 UL pośle go 3 razy dalej. Z kolei jakiś goleniowa pocisk typu 15g coś leci ale dużo słabiej niz z taniej shimano o średniej akcji typu 10-30g i słabiej niz z SG custom predator do 45g. No i właśnie nie wiem niby nic mu nie jest, ale jakiś nie przypasił.
SG Predator 2,59 do 45g no i ten właśnie predator noooo piękny kijek. Piękny dobre słowo, nie przesadzony, lekko czerwonawy, a jak poświeci słońce mieni sie czerwonym światłem. Ale nie do tego służy. Super sztywność, szybka akcja. Rzuca zarówno 45 jak i 10g. Da radę i 60 ale pod nurt juz sie podcina No i nie do tego został stworzony. Super czuły. Jak na takiego powera czuć jak pracuje w wodzie kilkugramowa guma. Dno, brania tym bardziej. Super czuły. A kasa nie idzie w tysiące. Wygodny uchwyt, super koreczki. No ja uwielbiam właśnie ten kij. Ja wad nie widzę ale swoje waży i przy tej długości raczej przy 4000 będzie leciał na pysk, ale to jak każdy kij 2,60 z troche grubszym blankiem. Fajnie się gnie. Progresywnie, czuła szczytówka, i naprawdę mocny dolnik, plecionka #1,2 go nie skrzywdzi. Naprawdę polecam ten kijek i coś czuje, ze do kompletu dołączy braciszek typu 4-18 a SG4 pójdzie na opych.
No i dwa ostatnie:
szwagier kocha trolling i grubie kije. No to do trollingu zawitał:
SG 2 power game 2,59 50-110g. Wygodny kij. Wygodne uchwyty. Do trollingu super ( No bo cóż trzeba?) No i czasem większe kopyto miotanie takie 60g. Z czułością szału nie ma jak na każdym kiju od szczotki. Kije jak na taki power i cenę nie jest za ciężki. Za dużo nie powiem - powód zakupu był jeden. No ale cena, dałem 240pln - za te pieniądze super kij. Jak ktos lubi takie kije.
SG Travel parabellum 10-30g 4 częściowy.
akcja średnia, miotnie to i owo nawet takie 5g. Ładnie wykonany, fajnie sie składa. Uchwyt z s gołym blankiem, jak dla mnie … średni, ale ok. Czucie. Ok jak na średnią akcje i czteroklasową całkiem ok. Oczywiście jak na … ja jestem przyzwyczajony do fastów.
no ale to kij do walizki albo plecaka na motor/rower w krzaki. Można z nim dotrzeć wszędzie i do tego został stworzony.
plusem w tym wypadku jest fajny pokrowiec z odizolowanym częściami i rzepem do zapięcia z kołowrotkiem.
To tyle. Ogólnie uważam ze SG oferuje fajne i kije i wędki. Juz przyzwoite a jeszcze nie wyceniane na wiadro złota.