Moj "chiński cudak" tez nie ma :-)Pochwalę się, że mój nie
Ryobi, Spro, Dragon, Daiwa, - Serwis kołowrotków.
#221 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 10:22
#222 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 11:07
#223 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 11:20
Mam pytanko odnośnie Team Dragona .Czy jest duża różnica pomiedzy modelem 930iZ a 935iZ?
Tylko w pojemności szpuli, body jest to samo
- zander69 lubi to
#224 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2016 - 15:52
Mam pytanko odnośnie Team Dragona .Czy jest duża różnica pomiedzy modelem 930iZ a 935iZ?
Nieco większy rotor, nieco szersza szpulka i głębsza. To by było na tyle.
- zander69 lubi to
#225 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2016 - 08:45
Kolejne dwa młynki kolegi z jb.pl
Pierwszy na tapecie Spro red arc . Młynek w nie najgorszym stanie technicznym, pinion utleniony (wiem już od właściciela czym) nie powinno to mieć jednak wpływu na prace kołowrotka, przynajmniej nie ma niepokojących objaw po serwisie. Spory luz na osadzeniu trzpienia sześciokątnego w samej korbie, był też luz na gnieździe trzpienia w kołowrotku ale ten został zlikwidowany wzdłużną podkładką. W zbijaku kabłąka smaru zdecydowanie mało było. Dołożona podkładka pod nakrętkę rotora, łożysko w rolce zamienione na ezo smr (taki gratis od serwisu bo nie było to zlecone ale jak rozebrałem rolkę jakoś nie pozwalało mi sumienie na jej złożenie z łożyskiem jakie było). Hamulec wyczyszczony, całość bebeszków umyta i oczywiście nasmarowane tam gdzie potrzeba.
Drugi młynek to Ryobi zauber
Również łożysko w rolce zgodnie z zleceniem tym razem zamienione na ezo smr, to z rolki jednak nie nadawało się by włożyć je w knoba więc do knoba poszło nowe, zamiennik, również łożyska na głównym kole przekładni i na pinionie nie nadawały się do dalszego ich użytkowania w kołowrotku więc zostały obydwa zamienione na nowe oryginalne Dragona, w zbijaku kabłąka smaru było tym razem ciut więcej ale również zostało to wyczyszczone i dany nowy smar, całość bebeszków umyta i nasmarowana ( widoczne foto jest przed rozebraniem i myciem), luzów specjalnych nie ma (wyjątkowo udanie spasowany model zaubera), dołożona podkładka pod śrubę rotora. Nie robiłem przy tym zdjęć wszystkich czynności bo nie różnią się od standardu jaki już pokazywałem wielokrotnie.
Łożysko z rolki od reda, łożysko z rolki od zaubera, dwa łożyska 7x14x5 z zaubera, tulejka z knoba od zaubera oraz jedna zdezelowana podkładka jaką ktoś założył w niewłaściwym miejscu wracają do właściciela kołowrotków. paczka z tymi młynkami przyszła wczoraj po południu, dziś odsyłam kołowrotki koledze by mógł jeszcze w święta połowić. Obecnie oboma spokojnie można wędkować, choć luz w korbie reda może dawać minimalny dyskomfort jeśli się ją puści palcami, nie jest to luz do zlikwidowania niestety w ramach moich możliwości. Praca po smarowaniu zdecydowanie sie poprawiła ale to już pozostawię do oceny właścicielowi.
Dziś na warsztat trafiają kolejne dwa młynki również kolegi z jb.pl tym razem Team dragon 920 iz oraz Spro red arc 10300.
Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 23 marzec 2016 - 08:46
- bayrt, Sicu i zander69 lubią to
#226 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2016 - 10:41
#227 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2016 - 10:49
Będziesz wrzucał fotki z Team Dragonem?
Oczywiście ale to pod wieczór, bo teraz tylko chwilowo zajrzałem.
Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 23 marzec 2016 - 10:49
- zander69 lubi to
#228 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2016 - 21:29
Adrian niestety sesja przesunięta na jutro, dziś okazało się że są ważniejsze sprawy a że mam czas na serwis ów młynków to już po nocy nie będę ślęczał.
#229 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2016 - 21:46
Dzięki Przemo raz jeszcze. Pozdro
P.s. Jak ktoś ma wątpliwości czy wysłać czy nie kręcioł na serwis, z czystym sumieniem mowię wysyłajcie!
Użytkownik bayrt edytował ten post 23 marzec 2016 - 21:47
- Hunter_pike lubi to
#230 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2016 - 21:27
Zapowiedziane wczoraj Team dragon 920 i oraz Spro red arc
Team dragon - łożysko w rolce zamienione na ezo smr, standard serwis. Ktoś wcześniej już młynek serwisował ale bardzo nieumiejętnie bo w śrubie mocującej oś z koszem wodzika niestety całkiem zerwane gniazdo do odkręcenia tej śruby co widać na zdjęciu. Poradziłem sobie ale wymagało to zdecydowanie więcej czasu. Plastikowa tulejka u podstawy piniona była źle założona, powinna być tak jak na jednym z zdjęć. Brakowało podkładki pod przeciwna stronę głównego koła przekładni i pod śrubą rotora, obie dołożyłem. Kołowrotek kręci jak przystało na używkę po serwisie, luzy minimalne. Zajechany nie jest.
Spro red arc - chyba po małej burzy piaskowej , doprowadzony do kultury, wymienione łożysko na ezo smr, wymienione łożysko na głównym kole przekładni bo stare szumiało, delikatnie czuć przekładnię ale da się spokojnie łowić. Wymyty i nasmarowany gdzie trzeba.
Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 24 marzec 2016 - 21:42
- zander69 lubi to
#231 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2016 - 22:28
Użytkownik zander69 edytował ten post 24 marzec 2016 - 22:33
#232 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2016 - 22:56
Patrząc na ostatnie zdjęcie Team Dragona widać jak pokrętło hamulca wystaje wzdlędem szpuli.Właściciel nie skarżył się ,że plecionka wpada pomiedzy pokrętło a szpule ? Sam miałem taki problem ale łatwo go usunąć.Ma jescze jedno pyatnko .Czy dobrze widze , że chromowany boczek jest pękniety ( ostatnie foto )?
Nie pytałem o to, dlaczego miała by plecionka tam wpadać? no chyba że nawiniesz jej za dużo ponad rant szpuli to wydaje sie być to zrozumiałe. Możesz napisać jak usunąć problem, nie widzę przeciwwskazań, przyda się zapewne wielu monitorującym wątek. Sam też chętnie zobaczę czy też przeczytam. Boczek pęknięty nie jest może to jakieś przekłamanie aparatu pod względem konta padania światła bo tel robię fotki.
#233 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 09:29
#234 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 11:29
#235 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 12:15
A moze bez piłowania , wystarczy podkładke na worm dać? .....
Nie bardzo rozumiem , możesz bardziej
rozwinąc swoją myśl
#236 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 13:37
#237 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 15:27
Zaraz po dostarczeniu paczki przez kuriera musiałem zobaczyć co widnieje w środku. Praca była bardzo głośna.Smaru nawalone nawet w oporówce co widać na zdjęciach. Małe kasowanie luzów i maszynka śmiga.
Załączone pliki
#238 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 15:53
dobry gigos w środku tego kołowrotka
#239 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 19:06
Zaraz po dostarczeniu paczki przez kuriera musiałem zobaczyć co widnieje w środku. Praca była bardzo głośna.Smaru nawalone nawet w oporówce co widać na zdjęciach. Małe kasowanie luzów i maszynka śmiga.
A od kogo ta paczka niby ? Bo skoro w tym temacie.......
#240 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2016 - 19:40
A od kogo ta paczka niby ? Bo skoro w tym temacie.......
Moja maszynka Kupiony na allegro, już doprowadzony do porządku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych