Drużno
#2101 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 09:54
- u-boot lubi to
#2102 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 10:30
A uważacie ze budowa nowego mostu w Nowakowie może mieć wpływ na migracje ryb z zalewu do Drużna ? Wiosna tak naprawdę zaczęła się główna budowa od ujścia praktycznie do samego portu w Elblągu. Zawsze to utrudnienia w swobodnej migracji ryb z jeziora i do jeziora. Ile ludzi tyle propozycji i tak naprawdę za brak przewidywalności większość kocha wędkarstwo.
#2103 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 11:20
Wuran, w pełni się z Tobą zgadzam. Jednak jest jedno małe ale, kilka lat temu na rzece Wąskiej była katastrofa ekologiczna i tylu pięknych ryb, w tym ogromnych szczupaków nikt się tam nie spodziewał, a to jest mały ciurek bardzo mocno kłusowany. To że ryby coraz bardziej przyzwyczajają się do naszych przynęt to chyba pewne, ale zmiany biologiczne na Drużnie też widać gołym okiem i to jest bardziej niepokojące. Zniknęło wiele podwodnych łąk które były ostoją szczupaka, być może to sprawa japonki, ale i działania człowieka, wpływ nawozów itp powoduje, że podwodne łąki znikają. Same kapelony w jeziorze nie wystarczą. Moim zdaniem coś zaburzyło florę w tym jeziorze, ale bez badań przyczyny nic sensownego powiedzieć nie można.
Ale chyba nawozy powodują, że roślinność się rozrasta a nie zanika.
#2104 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 13:56
I owszem Marcinie. Ale nadmierny dopływ, przenawożenie (i nie chodzi tu wyłącznie o wpływ rolnictwa) powoduje przyspieszony wzrost fitoplanktonu, który nie tylko zaczyna "wyżerać" niezbędne pierwiastki roślinom wyższym, ale też powoduje trwałe zmętnienie wody i brak potrzebnego im do fotosyntezy światła. Problem dobrze znają akwaryści. W mikroskali najlepiej widać jak łatwo doprowadzić do nierównowagi w środowisku. Ale też obserwacje z naszych jezior to potwierdzają. Niektóre, jeszcze kilka dekad temu bardzo czyste, z dużą przezroczystością, stały się obecnie przez większą część roku zbiornikami z zieloną (najczęściej) wodą. Jak dodać do tego jeszcze brak odpowiedniej ilości drapieżników, w efekcie rozrost z czasem karłowaciejących populacji białorybu zjadającego plankton zwierzęcy, to katastrofa gotowa.
- Mysha i rybarak lubią to
#2105 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 14:01
Dobre:) ale kolega wyżej troszkę wyjaśnił.
#2106 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 14:13
Może się wygłupię moją wypowiedzią ...odnośnie inwazji japonką na Drużnie, ale chyba pozostaje zarybić sumem , populacja japonki by spadła plus pojawiłyby się ciekawe przyłowy:-)
#2107 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 14:16
- Mysha lubi to
#2108 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 21:41
- tomaszGD lubi to
#2109 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 22:01
- Sławek Oppeln Bronikowski, tomaszGD i psychowobsy lubią to
#2110 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2022 - 22:53
Trzeba w końcu zejść z drogi populizmu, przeprosić rybaka i pozwolić mu normalnie pracować.
Chyba tak. Zmasowany atak przy pomocy stawianych np. żaków (z których łatwo uwolnić inne ryby w dobrej kondycji) może być wyjściem. Z czasem szczupaki i pozostałe drapieżniki powinny sobie z resztą plagi poradzić. Pod warunkiem, że drapieżników będzie dostateczna ilość. Z wpuszczeniem suma byłbym ostrożny. Jeżeli jego tam jeszcze nie ma (a jest już prawie wszędzie).
- tomaszGD lubi to
#2111 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2022 - 07:59
Oczywiste jest, że wszystkie wody należy niezwłocznie przemienić w całoroczne piaskownice wędkarskiego świata. Całą reszta - verboten! W...ać!. Samo się w piaskownicy zrobi i wyreguluje. A my, nieustannie w sieci siecią silni, pokażemy cele palcem Oj, Jachu..
#2112 OFFLINE
Napisano 06 grudzień 2022 - 16:47
Wczoraj na wodzie się śmieliśmy że nigdy japonki za kapotę nie wyciągnęliśmy tylko same leszcze, no to ja wczoraj taką ok 2,5/3kg a dzisiaj kolega taką z 1,5kg, czarne te karasie z Druzna, łowię na okolicznych łowiskach i nigdy takich czarnych nie łowiłem.
#2113 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 19:38
Wy tak na poważnie, że to zagrozi szczupakom?! 🙃
- ms80 lubi to
#2114 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 19:52
Czy japonka to pospolity karaś?
Wy tak na poważnie, że to zagrozi szczupakom?!
Poważnie, nadmiar białorybu jest szkodliwy dla każdej wody.
#2115 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 20:11
Szczupaki przeszły na wegetarianizm
- tomas lubi to
#2116 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 20:14
Czy japonka to pospolity karaś?
Wy tak na poważnie, że to zagrozi szczupakom?! 🙃
To karaś srebrzysty chociaż w ostatnich latach jest bardziej pospolity niż karaś pospolity.
#2117 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 21:02
Poważnie, nadmiar białorybu jest szkodliwy dla każdej wody.
Tak szczerze to w życiu większej głupoty nie słyszałem że Karaś będzie zagrażał szczupakowi. Proszę się nie obrażać to moja prywatna opinia, jedynym zagrożeniem jakie widzę to w przypadku przyduchy że zabierze mu cały tlen ale jeżeli chodzi o ilość go w stosunku do ilości szczupaków to nie widzę tu żadnych możliwości negatywnie wpływających na szczupale
- mario lubi to
#2118 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2022 - 22:53
Tak szczerze to w życiu większej głupoty nie słyszałem że Karaś będzie zagrażał szczupakowi. Proszę się nie obrażać to moja prywatna opinia, jedynym zagrożeniem jakie widzę to w przypadku przyduchy że zabierze mu cały tlen ale jeżeli chodzi o ilość go w stosunku do ilości szczupaków to nie widzę tu żadnych możliwości negatywnie wpływających na szczupale
Czasem lepiej nic nie pisać, braki w podstawowej wiedzy lepiej uzupełnić zanim coś się napisze. Karaś, japonka, żywi się praktycznie wszystkim, od glonów po małe żyjątka, uwielbia ikrę ryb i tu stanowi zagrożenie. Na tarlisku szczupakowym lub okoniowym karasie robią all inclusive do czasu aż wyżrą wszystko. Nawet metrowe szczupaki spieprzają przed ogromnymi stadami tych ryb. Dodatkowo wyżera, lub powoduje wymieranie wielu roślin stanowiących ostoję szczupaka. Ta ryba uwielbia zmąconą wodę, a przez bagrowanie dna i szukanie pożywienia w mule robi z takiego jeziora brudne bagnisko. Szczupak natomiast nie lubi brudnej wody i tak się sprawa przedstawia. Najpierw japońce wyniszczyły roślinność i ikrę, później bagrując dno zabrudziły i zabrudzają wodę. Nie będzie za chwilę w tym jeziorze ani szczupaków ani okoni, jeżeli nie zareagujemy.
- wujek i godski lubią to
#2119 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2022 - 12:14
Powyżej kolega wyjaśnia tą głupotę.
#2120 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2022 - 13:36
Kto by pomyślał że gdzieś w Pl może być taki embarras de richesse związany z populacją ryby. Nie znam regulaminu tego łowiska, ale proponuję, aby oddelegować latem do zadania odpowiednio liczną grupę "czyścicieli" zaopatrzonych w zapasy oleju, octu, ziela angielskiego i słoików.
Na zbiorniku, którym opiekuje się moje koło- tak jak w całym okręgu Kielce- nie ma dolnego wymiaru leszcza, fachowcy rozwiązali problem w jeden sezon. Problem zniknął razem z leszczami.
- S.N. lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych