Dołączam moje pytanie mam nadzieje że pomożecie
Kupiłem Suzuki 6KM i po podłączeniu do łódki okazuje sie że mam płyte kawitacyjna 5 cm poniżej dna łodzi. czytałem wszędzie że może byc do 2,5 cm ale nie bardzo jest jak to ustawić
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 kwiecień 2018 - 22:07
Dołączam moje pytanie mam nadzieje że pomożecie
Kupiłem Suzuki 6KM i po podłączeniu do łódki okazuje sie że mam płyte kawitacyjna 5 cm poniżej dna łodzi. czytałem wszędzie że może byc do 2,5 cm ale nie bardzo jest jak to ustawić
Napisano 08 kwiecień 2018 - 22:49
Jak nie będziesz pływał w ślizgu to możesz tak zostawić. Niektórzy producenci podają zakres 0-50mm. Przy małych prędkościach nie ma to znaczenia, nawet lepiej jak jest głębiej. To jest płyta antywentylacyjna. Nie ma płyt antykawitacyjnych ani kawitacyjnych.
Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:19
Jak nie będziesz pływał w ślizgu to możesz tak zostawić. Niektórzy producenci podają zakres 0-50mm. Przy małych prędkościach nie ma to znaczenia, nawet lepiej jak jest głębiej. To jest płyta antywentylacyjna. Nie ma płyt antykawitacyjnych ani kawitacyjnych.
Nie ma płytki antykawitacyjnej a jest antywentylacyjna? A to nowośc dla mnie. W instrukcji Honda pisze o antykawitacyjnej - myślisz, że powinni zmienić?
Napisano 09 kwiecień 2018 - 06:41
Śruba powoduje zjawisko kawitacji. Tak jak w pompach do cieczy.
Napisano 09 kwiecień 2018 - 07:31
No widzisz, w mojej pisze Antiventilation plate i też to Honda. Odpowiedz sobie sam. @januszrr - wentylacja - zaciąganie powietrza z powierzchni, kawiatacja - wrzenie wody w strefach niskiego ciśnienia na łopatach śruby.Nie ma płytki antykawitacyjnej a jest antywentylacyjna? A to nowośc dla mnie. W instrukcji Honda pisze o antykawitacyjnej - myślisz, że powinni zmienić?
Użytkownik psulek edytował ten post 09 kwiecień 2018 - 10:35
Napisano 09 kwiecień 2018 - 14:04
Nie ma płytki antykawitacyjnej a jest antywentylacyjna? A to nowośc dla mnie. W instrukcji Honda pisze o antykawitacyjnej - myślisz, że powinni zmienić?
Jak pisal Psulek jest plyta antywentylacyjna blednie zwana antykawitacyjna.
Napisano 09 kwiecień 2018 - 15:44
No widzisz, w mojej pisze Antiventilation plate i też to Honda. Odpowiedz sobie sam. @januszrr - wentylacja - zaciąganie powietrza z powierzchni, kawiatacja - wrzenie wody w strefach niskiego ciśnienia na łopatach śruby.
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
Psułku przemiły. Ponad 40+ lat zajmowałem się hydrauliką cieczy
Napisano 20 kwiecień 2018 - 09:42
Prawidłowa pozycja płytki antykawitacyjnej względem dna łodzi według producentów:
- Tohatsu 30 - 50 mm poniżej dna
- Mercury 25 - 50 mm poniżej dna
- Honda 0 - 50 mm poniżej dna
- Suzuki 0 - 25 mm poniżej dna
Jak zrobię minimum 30 mm według Tohatsu, to będę za głęboko według Suzuki
Jak zrobię minimum na zero według Hondy i Suzuki, to będę za płytko według Tohatsu i Mercury
Jak zrobię maksimum 50 mm według Tohatsu, Mercury i Hondy, to będę za głęboko według Suzuki ....
aaa - a jak nie podłożę czegoś na pawęż to u mnie płytka będzie 55 mm poniżej dna łodzi dedykowanej do krótkiej kolumny. Masakra
Użytkownik tryt edytował ten post 20 kwiecień 2018 - 09:45
Napisano 20 kwiecień 2018 - 13:13
To są tylko wartości orientacyjne. Czasami odpowiednio jest 20 albo i więcej nad dnem. Kwestia jaki kadłub i jakie cele. A co do podładania - tutaj akurat łatwiej pogrubasić niż pocienkować.
Użytkownik psulek edytował ten post 20 kwiecień 2018 - 13:14
Napisano 20 kwiecień 2018 - 14:44
Jeżeli będzie 20 i więcej nad dnem, to śruba będzie wręcz prawie "schowana" za pawężą. Jak taki układ miałby prawidłowo pracować?
Mnie to się marzy tak: wszystkie silniki z krótką i długą kolumną mają znormalizowane wymiary. Każdy producent łodzi podaje - pawęż o wysokośći .... mm przystosowana do .... kolumny. Zakładam dedykowany silnik do dedykowanej łodzi, płytka antykawitacyjna znajduje się dokładnie ..... mm poniżej dna (zgodnie z obowiązującą normą). I plywam, a nie się doktoryzuję na tych milimetrach
Użytkownik tryt edytował ten post 20 kwiecień 2018 - 14:49
Napisano 20 kwiecień 2018 - 16:09
Ja nie wiem niby kolibri ma 38-40 cm pawez mierzylem a suzuki DF2.5 wyglada tak zawieszone... i to jest chyba za nisko
Napisano 20 kwiecień 2018 - 16:19
Suzuki dla krótkiej kolumny zaleca wysokość pawęży 381 mm. I wtedy płytka antykawitacyjna powinna być - według nich - od 0 - 25 mm poniżej dna. Wydaje się, że Twoja pawęż jest chyba niższa ?
Napisano 20 kwiecień 2018 - 16:22
Jeżeli będzie 20 i więcej nad dnem, to śruba będzie wręcz prawie "schowana" za pawężą. Jak taki układ miałby prawidłowo pracować?
Mnie to się marzy tak: wszystkie silniki z krótką i długą kolumną mają znormalizowane wymiary. Każdy producent łodzi podaje - pawęż o wysokośći .... mm przystosowana do .... kolumny. Zakładam dedykowany silnik do dedykowanej łodzi, płytka antykawitacyjna znajduje się dokładnie ..... mm poniżej dna (zgodnie z obowiązującą normą). I plywam, a nie się doktoryzuję na tych milimetrach
Wystarczy że będziesz miał silnik odsadzony na pantografie albo pawęż ze stopniem i możesz jechać w górę. Mówiłem o 20mm a nie cm tak dla jasności. Są łódki które dobrze pływają jak jest 50mm ponad a czasami i więcej. Tak jak piszesz się nie da - każdy kadłub jest inny i ma inne wymagania.
Napisano 20 kwiecień 2018 - 16:35
Suzuki dla krótkiej kolumny zaleca wysokość pawęży 381 mm. I wtedy płytka antykawitacyjna powinna być - według nich - od 0 - 25 mm poniżej dna. Wydaje się, że Twoja pawęż jest chyba niższa ?
No wlasnie nie jest nizsza, mierzylem (39.5cm), to kolibri 300PP
Użytkownik horac edytował ten post 20 kwiecień 2018 - 16:48
Napisano 20 kwiecień 2018 - 19:05
A zmierzyłeś, ile jest od płytki antykawitacyjnej do dna pontonu? Zdjęcie niewiele mówi
Napisano 20 kwiecień 2018 - 19:24
Przy 2,5 konika to nie ma co sobie gitary zawracać czy za nisko.Ja nie wiem niby kolibri ma 38-40 cm pawez mierzylem a suzuki DF2.5 wyglada tak zawieszone... i to jest chyba za nisko
Napisano 17 październik 2018 - 10:57
Użytkownik TomFil edytował ten post 17 październik 2018 - 10:58
Napisano 17 październik 2018 - 17:36
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych