Bandit, on 05 Apr 2016 - 22:27, said:
Chyba zbaczamy z dyskusji w blizej nieokreslonym kieru
Little Wing, on 05 Apr 2016 - 23:33, said:
I nie dziwi mnie to, wszak mowa o trolingu . A raczej zbliżacie się do ściany o którą wcześniej czy później rozbiją się ,miłośnicy" , bo to metoda niewiele mająca wspólnego z wędkarstwem.
Ale to wielu nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie uważają, że mają "prawo". I mogą łowić po "swojemu".
Rybacy mogą łowić po swojemu, wędkarze też, kłusownicy z racji, że żyjemy w biednym kraju też mają swoje racje.
1.Taki eksperyment myślowy - od przyszłego roku z PZW zezwala na korzystanie z echosondy i trollingu tylko 5% czy 10% członków przez nich wskazanych. Podoba się kolegom po kiju?Dalej wszystko jest ok?Sportowa metoda ?
Od tych najbardziej wyedukowanych człowiek spodziewa się głębszej refleksji ale w istocie rzeczy każdy trzyma się swoich "praw" i zabawek.
Często te prawa bija w tego co z tych praw korzysta a odpowiednie lobby wymusiło takie czy inne zmiany.
Polecam książeczkę "Metody manipulacji XXI wieku" Pozwala głębiej spojrzeć nie tylko na nasze hobby ale na parę innych spraw.
Ad. 1 PZW nie musi wprowadzać takiego prawa. Dzieje się tak naturalnie. Nie każdy kupuje łódż z silnikiem, echosonde i ma pieniadze na drogie woblery. Nie każdy ma samochód żeby ten silnik przywieść. Polecam jeszcze raz wspomnianą książkę.
To jeszcze inaczej.
Wiele lat temu łowiłem karpie na zalewie w południowo- wschodniej Polsce. W wakacje starałem się poznać jak te karpie żerują, co jedzą, o jakich porach dnia czy nocy są aktywne. Pytałem się starszych jak łowią.
Nauczyłem się od jednego speca metody włosowej.
Teraz młodemu człowiekowi tata kupi łódź, echosondę i dzieciak podpływnie w rejon gdzie siedzą wędkarze. Popatrzy na echosondę zobaczy że ryb nie ma i popłynie w inne miejsce. Tam gdzie karpie będą.
Poda trochę kulek proteinowych i za chwile będzie miał rybę.
Wędkarz z 20 letnim starzem wróci o kiju o dzieciak co jest drugi raz na rybach złowi kilka dużych ryb bo takie sonda najlepiej lokalizuje.
Wędkarstwo przestaje być powszechne, zamiast wiedzy jest technika.
Może tak ma być tylko wszystko to traci smak koledzy.
Użytkownik Jan76 edytował ten post 06 kwiecień 2016 - 08:36