No tak nie płacić składek -na forum jest 16.000 użytkowników - nie zapłaci powiedzmy 1000 - PZW zrzesza 630.000 z czego pewnie 600.000 nie wie co to jest jerkbait.pl Powodzenia
Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.
#121 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2016 - 13:00
- rybakaw lubi to
#122 ONLINE
Napisano 24 kwiecień 2016 - 19:12
Film z odłowów dokonywanych przez Okręg Mazowiecki PZW w okolicach słynnej smażalni ryb.
http://wedkarskiemaz...?tid=786&page=2
- luk_80 lubi to
#123 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 09:08
Jest to jakas forma protestu ale kij ma dwa konce i w ten sposob jako niezrzeszony nie mozesz wplywac na dzialania zwiazku poprzez aktywnosc w kole PZW.Był taki jeden "fajny" wątek ale @Friko zakończył go niestety. do czego pewnie dołożyłem swoje 5 groszy
W każdym razie pisałem tam dokładnie o tym. I sam dałem już przykład.
Nie tylko rok czy dwa. Aż do skutku. Pozdrawiam i od słów do czynów.
Sam na dwa lata wyeksmitowalem sie ze swoja skladka czlonkowska do OC co tez realnie pozbawilo mnie wplywu na dzialania OM.
Za rok planuje wrocic by w wyborczym roku ze znajomymi podjac dzialania w naszym kole by byc moze zainicjowac zmiany na gorze. Widac zdecydowana inicjatywe oddolna w kilku kolach gdzie udalo sie przepchnac rozne wnioski. Trzeba czerpac z doswiadczen kolegow ktorym sie udalo.
Wole odniesc sukces zamiast dalej pograzac sie w utopijnych dyskusjach nad woda lub przy wodzie
- Friko, hlehle, Darek P i 1 inna osoba lubią to
#124 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 09:53
No tak nie płacić składek -na forum jest 16.000 użytkowników - nie zapłaci powiedzmy 1000 - PZW zrzesza 630.000 z czego pewnie 600.000 nie wie co to jest jerkbait.pl Powodzenia
Kolego jeśli Ci pasuje dawać zarobić rybakom jak w pokazanym filmie to płać. Czy ja Ci bronie?
Ty płacisz oni zarabiają. Jakbyś miał jeszcze trochę grosza daj znać dam konto, Caritas na przykład.
Tam bardziej potrzebują. Bawi cię utrzymywanie zarządu za parę milionów? Płać.
Ja nie zmienie świata. Ludzie śmiecą a ja po sobie sprzątam/łem na łowisku. Czasem nawet po nich.
Mam nie sprzątać?
Użytkownik Jan76 edytował ten post 25 kwiecień 2016 - 10:03
#125 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 10:00
Jest to jakas forma protestu ale kij ma dwa konce i w ten sposob jako niezrzeszony nie mozesz wplywac na dzialania zwiazku poprzez aktywnosc w kole PZW.
Sam na dwa lata wyeksmitowalem sie ze swoja skladka czlonkowska do OC co tez realnie pozbawilo mnie wplywu na dzialania OM.
Za rok planuje wrocic by w wyborczym roku ze znajomymi podjac dzialania w naszym kole by byc moze zainicjowac zmiany na gorze. Widac zdecydowana inicjatywe oddolna w kilku kolach gdzie udalo sie przepchnac rozne wnioski. Trzeba czerpac z doswiadczen kolegow ktorym sie udalo.
Wole odniesc sukces zamiast dalej pograzac sie w utopijnych dyskusjach nad woda lub przy wodzie
Zadziwia mnie to, że ludzie od 20 lat piszą to samo spodziewając się, że teraz będzie lepiej. Protestują w ten czy w inny sposób licząc na inny skutek tych działań.
W "najlepszym razie", w najlepszy jeden czy drugi kolega dostanie jakąś funkcje. Tak żeby zagasić pożar.
#126 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 10:12
A ktoś słyszał o takim zakazie . szkoda że koloru nie określą na jaki mammy łowić W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia włącznie całkowity zakaz stosowania następujących przynęt: - sztucznych o długości całkowitej większej niż 5 cm bez haczyka, - żywych ryb, - martwych ryb i ich części. . Zakaz obowiązuje na wszystkich wodach Okręgu PZW w Siedlcach.
- Friko i Hunter_pike lubią to
#127 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 12:19
Kolego jeśli Ci pasuje dawać zarobić rybakom jak w pokazanym filmie to płać. Czy ja Ci bronie?
Ty płacisz oni zarabiają. Jakbyś miał jeszcze trochę grosza daj znać dam konto, Caritas na przykład.
Tam bardziej potrzebują. Bawi cię utrzymywanie zarządu za parę milionów? Płać.
Ja nie zmienie świata. Ludzie śmiecą a ja po sobie sprzątam/łem na łowisku. Czasem nawet po nich.
Mam nie sprzątać?
A Ty nie płać i płacz sobie na forum lub marudź na komercji ... Niema to jak ''twórcza inicjatywa'' - autoeliminacja siebie jako członka związku co do którego ma się później roszczenia nie będąc już jego członkiem.
- Friko i Hunter_pike lubią to
#128 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 12:23
i bardzo dobry zakaz/nakaz, na wszystkich wodach w całej Polsce powinien taki obowiązywać niezależnie kto nimi zarządza czy kto jest ich właścicielem, taki nakaz powinien być ustawowo wprowadzony.A ktoś słyszał o takim zakazie . szkoda że koloru nie określą na jaki mammy łowić W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia włącznie całkowity zakaz stosowania następujących przynęt: - sztucznych o długości całkowitej większej niż 5 cm bez haczyka, - żywych ryb, - martwych ryb i ich części. . Zakaz obowiązuje na wszystkich wodach Okręgu PZW w Siedlcach.
Użytkownik Hunter_pike edytował ten post 25 kwiecień 2016 - 12:25
- Friko, Guzu i mariusz79 lubią to
#129 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 14:06
Jako (faktyczny i prawdziwy pomimo pewnych działań administracyjnych) założyciel tego tematu cieszę się, że do wielu wreszcie dotarło, że rybacy to tak naprawdę to znikoma część problemu na ZZ.
W mojej ocenie, po lekturze części informacji na temat smażalni, jestem przyznać racje tym, którzy twierdzili że powinno się tą sprawą zająć CBA. W tym przypadku mamy do czynienia z klasycznym konfliktem interesów. Władze okręgu jak i dyrektor biura podejmują czynności prawne wobec osób skoligaconych (dyrektor biura i jego żona to przecież rodzina), które są osobami prawnymi -dzierżawią od OM smażalnie. To przecież patologia.
Obejrzałem również film z odłowów. Jeśli prace rybaków nadzoruje ichtiolog(Łukasz człowiek znad Rządzy) to jestem spokojny o los zalewowych drapieżników wtedy gdy jest on na łodzi. Analogicznie również Strażnicy SSR z K-6 widoczni na filmie, (prywatnie nienawidzą rybaków ze smażalni) nie pozwolą na lewiznę.
Pozdrawiam.
- Jan76, Bandit i Hunter_pike lubią to
#130 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 18:06
Halo hellou - Friko też mnie tu przesiedlił..
Zdecydowaną większość rybnej masy na potrzeby najprzeróżniejszych krajowych smażalni dostarczają amatorscy rybacy z wędką. Zdaje się, że ta tradycyjna antyrybacka heca ma za cel ustanowić i w tym względzie monopol . Bo monopol i wyłączność na ryby mają zawsze i wszędzie wędkarze, nie jakieś głupie ciule co chcieliby sobie raz na jakiś czas zjeść smażonego leszcza. Z hgw jakiego nadania.. A może z samego przyrodzenia..
Użytkownik Sławek Oppeln Bronikowski edytował ten post 25 kwiecień 2016 - 18:08
#131 OFFLINE
Napisano 25 kwiecień 2016 - 18:30
A Ty nie płać i płacz sobie na forum lub marudź na komercji ... Niema to jak ''twórcza inicjatywa'' - autoeliminacja siebie jako członka związku co do którego ma się później roszczenia nie będąc już jego członkiem.
Ok. Aby walczyć z PZPR trza było się zapisać. I płacić składki. Rozumiem pracę krecią ale nie każdy taką lubi.
Ja nie mam roszczeń do PZW. Ja mam raczej roszczenia w stosunku do Państwa które przez tak długi czas daje zarządzać wodami związkowi który jest nieefektywny i kosztowny.
Choć w sumie mam roszczenia - przez 21 lat płaciłem składki a cele statutowe nie były wypełniane w sposób właściwy.
No chyba, że ktoś ma inne zdanie np:
6. nabywanie i uytkowanie wód, prowadzenie racjonalnej gospodarki rybackiej i wędkarskiej;
Jak tam gospodarka wodami jest racjonala? Zadowoleni wszyscy?
p.s co znaczy nabywanie? pasuje tutaj - jest zgodne z ustawą?
#132 ONLINE
Napisano 27 kwiecień 2016 - 07:12
Użytkownik Darek P edytował ten post 27 kwiecień 2016 - 07:19
#133 OFFLINE
#134 ONLINE
Napisano 27 kwiecień 2016 - 12:38
Był na YouTube na kanale WW film ze spotkania pikietujących z dyrektorem biura Okręgu Mazowieckiego Januszem Klenczonem oraz prezesem Okręgu Mazowieckiego Zbigniewem Bedyńskim ale cenzura zadziałała i filmu już nie ma.Jednym z postulatów było zaprzestanie odłowów rybackich na wodach OM.W odpowiedzi panowie J.K. i Z.B. po raz kolejny w ordynarny sposób okłamali wędkarzy ,że rzekomo oni nie mogą bo mają tak napisane operaty.Operat nie jest czymś co zostało Okręgowi Mazowieckiemu narzucone przez jakąś wszechwładną instytucję.Ten dokument tworzy Okręg i naprawdę nie jest problemem napisać go tak by rybackie odłowy gospodarcze nie były konieczne!Wiele Okręgów w Polsce już pozbyło się rybaków ze swoich wód.
Była też poruszona kwestia" pułapki" w Wierzbicy na ZZ.Ta z kolei została niby narzucona przez Urząd Marszałkowski.Tylko czemu ryby z niej zamiast trafiać do smażalni nie mogą np zasilić wód drobnych OM.Podejrzewam,że wiele kół chętnie przyjęłoby 40-sto centymetrowe płocie czy wzdręgi.
- vako lubi to
#135 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2016 - 15:07
Ja mimo wszystko i tak wolałbym powiedzieć precz kormoranom , zarówno tym lotnym jak i w wesołym obuwiu koloru czarnego z szarą filcówką ...
Gospodarka rybacka powinna być prowadzona racjonalnie a nie całkowicie usunięta . To tak jakby powiedzieć precz drwalom z naszych lasów ... Rybactwo to normalna rzecz , patologią są rabunkowe gospodarowanie bez wieloletnich realnych zarybień.Mam mieszane uczucia co do tego protestu , wygranym jest jak zawsze Pan Kolendowicz , który przypomniał o wilku straszącym wioskę i chyba tyle . Można się dogadać , ale kompromis wymaga wyrzeczeń z każdej strony konfliktu , wymaga też współpracy , ale tu trzeba mieć wyobraźnię wykraczającą poza głupkowato powtarzane C&R stosowane przez promil wszystkich wędkarzy...
- Hunter_pike lubi to
#136 ONLINE
Napisano 27 kwiecień 2016 - 15:34
Ja mimo wszystko i tak wolałbym powiedzieć precz kormoranom , zarówno tym lotnym jak i w wesołym obuwiu koloru czarnego z szarą filcówką ...
Gospodarka rybacka powinna być prowadzona racjonalnie a nie całkowicie usunięta . To tak jakby powiedzieć precz drwalom z naszych lasów ... Rybactwo to normalna rzecz , patologią są rabunkowe gospodarowanie bez wieloletnich realnych zarybień.Mam mieszane uczucia co do tego protestu , wygranym jest jak zawsze Pan Kolendowicz , który przypomniał o wilku straszącym wioskę i chyba tyle . Można się dogadać , ale kompromis wymaga wyrzeczeń z każdej strony konfliktu , wymaga też współpracy , ale tu trzeba mieć wyobraźnię wykraczającą poza głupkowato powtarzane C&R stosowane przez promil wszystkich wędkarzy...
Moim zdaniem rybacy na wodach śródlądowych to w warunkach naszego kraju pomyłka.Przy takim zaludnieniu i presji wędkarskiej rybacy są gwoździem do trumny naszych wód .Wystarczy pojechać na jakiekolwiek jezioro Okregu Mazowieckiego znajdujące się we władaniu rybaków.Nadzoru nad nimi nie ma żadnego a strażników etatowych w okręgu dwóch albo trzech bo panowie dyrektor i prezes OM nie byli w stanie się doliczyć.Za to doskonale znali liczbę rybaków.
Przypominam,że PZW wciąż ma w nazwie Wędkarski.
Użytkownik Darek P edytował ten post 27 kwiecień 2016 - 15:53
- Sandi lubi to
#137 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2016 - 19:23
Był na YouTube na kanale WW film ze spotkania pikietujących z dyrektorem biura Okręgu Mazowieckiego Januszem Klenczonem oraz prezesem Okręgu Mazowieckiego Zbigniewem Bedyńskim ale cenzura zadziałała i filmu już nie ma.
Film jest ponownie dostępny. Z tego co słyszałem oberwało się dzisiaj dziennikarzom Wiadomości Wędkarskich za to, że uczestniczyli w realizacji tego filmu. Był tzw: dywanik u szefostwa.
Dobrze, że wątek się nazywa mity a rzeczywistość. Mit nr 1 powtarzany przez Pana Bedyńskiego jest taki, że operat rybacki nie pozwala im zaprzestać odłowów rybackich. Nie ważne w tym momencie jest czy to słusznie czy nie ale powtarza bzdurę która jest chyba ostatnim ich argumentem którego się jeszcze trzymają. Nie da się, nie można, prawo tego zabrania. Co za bzdurne gadanie. Niech powie publicznie, że jest członkiem zarządu grupy rybackiej i uciąłby gałaź na której siedzi.
- Darek P i Sandi lubią to
#138 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2016 - 20:47
Pokrzykujta, insynuujta i demonstrujta .. od tego tumultu dno się zmieni w Arkadię..
Tak już jest, że ślepe na argumenty zacietrzewienie albo podszczucie uniemożliwia prawidłowy osąd. To nie rybactwo jest główna przyczyną upadku "naszych" wód. Główną jest nasza krańcowa nieudolność. To jest temat czysto zastępczy i wiem co mówię, bo pamiętam tą obłudnie uwielbianą rzekę Wisłę z rybakami w każdej dosłownie wiosce. Ci prości ludzie mieli jednak instynkt gospodarza, czego my jako największa organizacja pozarządowa jesteśmy kompletnie pozbawieni - i jest to raczej wyrzut w stronę ogłupionych kretyńską retoryką dołów , którym wciąż zdaje się , ze nie nie mają innych obowiązków prócz wysupłania kilkudziesięciu groszy dziennie przy trwającej latami szampańskiej beztrosce miejskiego/wiejskiego chłopka z wędką, co wyznaje prymitywny kult myślta i róbta co chceta
Po pierwsze - ślepo oburzeni.. Ryby słodkowodne w Polsce się je. Jemy ryby nie tylko my - uzurpujący sobie do nich prawem kaduka wyłączne prawo. Podobnie jest u naszych najbliższych zachodnich sąsiadów, co wyklucza ulubiony argument oszołomskich rednaczy i viceredków, jakobyśmy pozostawali wstecznikami z czarnej doopy z tą ponoć niecywilizowana praktyką
Po drugie - mądry człowiek, a takim jest niewątpliwie pan prezes OM - każdy mądry człowiek któremu do głowy przez oczy nie nafajdała głupia gazeta - nie tylko nie widzi niczego złego w założeniu lokalnej grupy rybackiej, ale ją zwyczajnie zakłada, wykorzystując ją we własnym , najlepiej pojmowanym interesie - np zakładając za pieniądze z dopłat i rybackich funduszy ośrodki zarybieniowe, albo hodowle, albo cokolwiek się zechce - co tylko może odciążyć oblężoną i zniszczoną doszczętnie wodę. Zapytajcie w powiatowym Krośnie jak to się robi - uliczni światowcy ze stolicy. Powiedzą wam co zrobić.. zamiast obciachu dla rozumu
Po trzecie - życzę sobie abyście nie ustawali w zadymach. W ten sposób będziemy w telewizji i mediach. To bardzo mała, przystępna cena. I co mądrzejsi mają niekiepski ubaw..
#139 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2016 - 05:14
Mała dygresja na koniec. Znam mormyszka (jednego z organizatorów protestu) i wiem, że chłop żywemu nie przepuści. W moim środowisko nazywamy takich ludzi - rybia śmierć. Aktualnie wobec rzekomej pustki eksploruje inne zasobne w ryby łowiska:
http://www.splawik.c...ańska/?p=369135
P0zdrawiam M.
Użytkownik vako edytował ten post 28 kwiecień 2016 - 05:22
#140 OFFLINE
Napisano 28 kwiecień 2016 - 08:33
Jeśli w firmie jest zarząd który jest nieudolny to się go zmienia.
Jeśli PZW jest nieudolne od lat to się zmienia prawo tak żeby zaczeło to działać. Może likwiduje się PZW.
Pytania czy za dużo rybaków czy wędkarzy, czy złe limity czy jakieś inne kwestie to załatwianie sprawy za tych którzy to powinni WIEDZIEĆ.
Magazynier idzie do Prezesa i mówi mu co ma zrobić? Jeśli tak to powinien dostać jego pensje.
Prawda jest taka, że w Polsce ryby się je. Tyle tylko, że ilość tych ryb powinna być dokładnie określona, wyliczone i za połów niezgodnie z regulaminem wysokie kary dla RYBAKÓW. PZW zbiera składki ale nie zarządza wodami bo nie umie.
- Sandi lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych