Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Okręg Mazowiecki - mity a rzeczywistość.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2100 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15670 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2016 - 01:06

I nie dziwi mnie to, wszak mowa o trolingu . A raczej zbliżacie się do ściany o którą wcześniej czy później rozbiją się ,miłośnicy" , bo to metoda niewiele mająca wspólnego z wędkarstwem.

A tu się mylisz... .

#102 ONLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6344 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 06 kwiecień 2016 - 07:28

Z rozmów o wycinaniu karłowatego białorybu czyli "temu systemowi jesteśmy niepotrzebni":

- [...] No i jeszcze trzeba k... tą kartę wędkarską opłacić. Dotychczas odbierałem to jako taki przykry ale jednak obowiązek. Teraz to już sam nie wiem, słyszałeś o smażalni we Wierzbicy?

- Ja to już od lat tym złodziejom nie płacę, przekonałem się na Orzyszu jaka to banda chu..ów. Kojarzysz Orzysz, kiedyś bardzo rybne jezioro. Jak zajęło się nim PZW to siatę przeciągali trałem, wyorali wszystko do dna, teraz jest pustynia. Żeby chociaż k.... sprzedawali te ryby, a oni do przerobu na na mączkę rybną oddawali.

- To słuchaj tego, w okresie tarłowym, we Wierzbicy Mazowieckie PZW pozwoliło rybakom siatki postawić. Najlepsze, że zaraz za miejscową smażalnią PZW, chyba żeby bliżej było do skupu. Mówią, że to pułapki na leszcze :lol:

- Ale co, leszcze mają jakieś drogowskazy do tych pułapek? Że tylko dla leszczy?

- No nie tylko, krąp ma też tam wchodzić. Wiesz, taki krąp to nie leszcz ;) Inna sprawa, że w skład zarządu grupy rybackiej z Zegrza wchodzi członek zarządu Mazowieckiego PZW. W papierach to konfliktu interesów nie widać, w statucie grupa ma tak opisaną działalność, że w zasadzie ratuje te biedne ryby, prawdopodobnie przed utonięciem. PZW ma jakąś ekspertyzę, że białej ryby jest za dużo w Zegrzu i dlatego zamiast rosnąć to maleje jest to zarazem cud ale i tragedia na skalę narodową. Takie Bendżaminy Buttony białorybu ;) Widziałeś takie cuda, ryba nam rośnie wstecz!

- A najlepsze jest to, że wszystko przez kormorany i wędkarzy bo za dużo drapieżników wpier.... ch..je.

• ketnik i Sandi lubią to

#103 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2016 - 07:37

gh6

#104 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2016 - 07:57

Chyba zbaczamy z dyskusji w blizej nieokreslonym kieru

I nie dziwi mnie to, wszak mowa o trolingu . A raczej zbliżacie się do ściany o którą wcześniej czy później rozbiją się ,miłośnicy" , bo to metoda niewiele mająca wspólnego z wędkarstwem.

Ale to wielu nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie uważają, że mają "prawo". I mogą łowić po "swojemu".

Rybacy mogą łowić po swojemu, wędkarze też, kłusownicy z racji, że żyjemy w biednym kraju też mają swoje racje. 

1.Taki eksperyment myślowy - od przyszłego roku z PZW zezwala na korzystanie z echosondy i trollingu tylko 5% czy 10% członków przez nich wskazanych. Podoba się kolegom po kiju?Dalej wszystko jest ok?Sportowa metoda  ?

Od tych najbardziej wyedukowanych człowiek spodziewa się głębszej refleksji ale w istocie rzeczy każdy trzyma się swoich "praw" i zabawek.

Często te prawa bija w tego co z tych praw korzysta a odpowiednie lobby wymusiło takie czy inne zmiany. 

Polecam książeczkę "Metody manipulacji XXI wieku" Pozwala głębiej spojrzeć nie tylko na nasze hobby ale na parę innych spraw. 

Ad. 1 PZW nie musi wprowadzać takiego prawa. Dzieje się tak naturalnie. Nie każdy kupuje łódż z silnikiem, echosonde i ma pieniadze na drogie woblery. Nie każdy ma samochód żeby ten silnik przywieść. Polecam jeszcze raz wspomnianą książkę. 

To jeszcze inaczej. 

Wiele lat  temu łowiłem karpie na zalewie w południowo- wschodniej Polsce. W wakacje starałem się poznać jak te karpie żerują, co jedzą, o jakich porach dnia czy nocy są aktywne. Pytałem się starszych jak łowią. 

Nauczyłem się  od jednego speca metody włosowej. 

Teraz młodemu człowiekowi tata kupi łódź, echosondę i dzieciak podpływnie w rejon gdzie siedzą wędkarze. Popatrzy na echosondę zobaczy że ryb nie ma i popłynie w inne miejsce. Tam gdzie karpie będą. 

Poda trochę kulek proteinowych i za chwile będzie miał rybę. 

Wędkarz z 20 letnim starzem wróci o kiju o dzieciak co jest drugi raz na rybach złowi kilka dużych ryb bo takie sonda najlepiej lokalizuje. 

Wędkarstwo przestaje być powszechne, zamiast wiedzy jest technika. 

Może tak ma być tylko wszystko to traci smak koledzy. 

Użytkownik Jan76 edytował ten post 06 kwiecień 2016 - 08:36

• michal7709 lubi to

#105 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2016 - 11:13

Ponarzekałem a teraz rozwiązanie jak myślę przynoszące skutek dosć szybki

2 wędki z brzegu opłata roczna 170 zł opłata jednodniowa (sms na dany nr tel) 12zł

spinning z brzegu lub martwa rybka (żywa zakazana) 280zł lub 20zł opłata jednodniowa

2 wędki z łodzi opłata roczna 350zł  25 jednodniowa

spinning z łodzi lub martwa rybka (żywa zakazana) 400zł lub 40zł opłata jednodniowa

trolling 800 zł na rok lub 90 zł opłata jednodniowa

Za zamontowanie echosondy w połowie z łodzi dodatkowe 400zł.

tzw składka członkowska przestaje istnieć, płaci się po prostu  jak na łowisku komercyjnym za łowienie ryb

Użytkownik Jan76 edytował ten post 06 kwiecień 2016 - 11:15

• Hunter_pike lubi to

#106 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 06 kwiecień 2016 - 11:55

Janek ,daj już na luz. ;)

#107 OFFLINE   darek1

darek1

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1330 postów
  • LokalizacjaChrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
  • Imię:Grzegorz
  • Nazwisko:Brzęczyszczykiewicz

Napisano 06 kwiecień 2016 - 11:57

Kasę to każdy zbierać umie...zwłaszcza od innych. :P

Podatki,podwyżki,a w zamian spadek jakości to już mamy :lol: .

Przewiduje wielkie zmiany-ale na gorsze ;) .

Realista:każda inicjatywa z czasem obrasta fałszem-ot 'Czas Degradacji'.

#108 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 06 kwiecień 2016 - 12:39

Janek ,daj już na luz. ;)

Daje. Kijem Wisły nie zawróce. 

#109 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 15 kwiecień 2016 - 10:52

Jesli ktos jest chetny podziałać oprocz rozpisywania sie na forach to 26.04 pod siedziba PZW organizowana jest pikieta majaca na celu przede wszystkim pokazac niezadowolenie z dzialan OM PZW. Wiadomym jest ze sporo osob pracuje ale j3sli ktos moze sie pojawic to warto dać wyraźny sygnal panom na Twardej ze ich rządy mają się ku końcowi!

Wiecej szczegółów i aktualnych onformacji znajdziecie na FB w duskusji pod wydarzeniem
https://www.facebook...58040511060482/

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#110 OFFLINE   FanAtyk

FanAtyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 203 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Przemek

Napisano 15 kwiecień 2016 - 11:03

Pikieta w środku tygodnia? Wygląda to jak jakaś prowokacja PZW, żeby potem w WW pokazać zdjęcia 3 osób z transparentami na Twardej i wyśmiać "pikietę" :-)

#111 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 15 kwiecień 2016 - 11:06

Spokojnie, akcja jest organizowana przez wędkarzy. Szczegóły masz w opisie wydarzenia.

#112 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6312 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 15 kwiecień 2016 - 11:07

W weekend tam nikogo nie ma, a tak może chociaż na chwilę demonstranci zepsują humor ZOM

• Bandit lubi to

#113 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 kwiecień 2016 - 12:02

Jesli ktos jest chetny podziałać oprocz rozpisywania sie na forach to 26.04 pod siedziba PZW organizowana jest pikieta majaca na celu przede wszystkim pokazac niezadowolenie z dzialan OM PZW. Wiadomym jest ze sporo osob pracuje ale j3sli ktos moze sie pojawic to warto dać wyraźny sygnal panom na Twardej ze ich rządy mają się ku końcowi!

Wiecej szczegółów i aktualnych onformacji znajdziecie na FB w duskusji pod wydarzeniem
https://www.facebook...58040511060482/

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Coś takiego? 

Dla mnie jedyna opcja to zebrać 100 tyś podpisów pod inicjatywą ustawodawczą obywateli. 

Kary za połów ryb bez zezwolenia od 2000 za pierwszym razem i 5000 za kolejnym. Obligatoryjnie. 

Za kłamstwo w kwestii zarybiania wód (gospodarz) od 20 000 tyś.

Zakaz prowadzenie odłowów rybackich w woj. mazowieckim itp. 

Stawki za wędkowanie j.w. 

Pozdrawiam kolegów protestujących. 

Użytkownik Jan76 edytował ten post 15 kwiecień 2016 - 12:08

#114 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 15 kwiecień 2016 - 15:10

Dla mnie jedyna opcja to zebrać 100 tyś podpisów pod inicjatywą ustawodawczą obywateli.
Kary za połów ryb bez zezwolenia od 2000 za pierwszym razem i 5000 za kolejnym. Obligatoryjnie.
Za kłamstwo w kwestii zarybiania wód (gospodarz) od 20 000 tyś.
Zakaz prowadzenie odłowów rybackich w woj. mazowieckim itp.

Stawki za wędkowanie j.w.

Pozdrawiam kolegów protestujących. [/quote]
To super pomysł mój podpis już masz , powiedz tylko gdzie mam go złożyć
Tomek

#115 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 kwiecień 2016 - 15:26

Jest taka organizacja jak np. citizen go czy podobne.  Natomiast trzeba tą ustawę napisać, żeby była zgodna z prawem obowiązującym w Polsce i zgodna z prawem UE. Z podpisami kolego @kostom63 nie byłoby problemu. Nie jestem prawnikiem, nie napisze takiej ustawy. Ale jak ktoś napisze to ja pomogę zbierać podpisy. Nie rozumiem czemu każdy jęczy. PiS zobowiązał się, że KAŻDY projekt obywatelski nie będzie odrzucany od razu. Zatem będą na ten temat prace i wtenczas organizacje wędkarskie z całej Polski, wójtowie z Mazur czy Suwalszczycy mogliby pokazać, że ryba w wodzie jest 5x droższa niż ta na talerzu - jeśli wiecie o co mi chodzi. Zresztą wystarczy zobaczyć jak to wygląda gdzie indziej. Polscy wędkarze zamiast wydawać krocie w innych krajach zostawili by kasę w Polsce. PKB w góre !!! 

I wtedy będziemy nie tylko zieloną  ale i wędkarską wyspą na mapie Europy ;)

Ile jest wędkarzy w Polsce? Ile to głosów w kolejnych wyborach lub ich brak? 

Jak ktoś zna dobrego prawnika to pewnie i ludzie by się zrzucili po parę groszy na niego. Tylko , proszę nie tego skaczącego na górze.

Użytkownik Jan76 edytował ten post 15 kwiecień 2016 - 15:33

#116 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 15 kwiecień 2016 - 18:47

@ Jan76 dyskusja w tej sprawie (protestu) przeniosła się tu bo nie jest to sprawa stricte lokalna:

http://jerkbait.pl/t...odz-1130/page-1

Użytkownik luk_80 edytował ten post 15 kwiecień 2016 - 18:48

#117 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 20 kwiecień 2016 - 06:10

Dla nie zadowolonych i może tych którzy jeszcze nie słyszeli

Jest odważny do walki z betonem

https://web.facebook...58040511060482/

dla tych co nie mają FB wkleję jeszcze z SD

http://shrap-drakers...d-siedziba-pzw/

• Bandit lubi to

#118 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 20 kwiecień 2016 - 06:55

Wrzucalem to info do wątku o mazowieckim PZW ale faktycznie warto bylo i tu.

Sati to porzadny chłop z charyzmą. Kto moze sie wyrwac z pracy warto pojawic sie na miejscu i wykrzyczec swoje żale. Tym razem nnie na forum a w realu.

Niech do Panow z zarzadu dotrze wreszcie że powinni sie z nami zaczac liczyc bo inaczej skonczy sie tym ze wyjada na taczkach!!!

#119 OFFLINE   michal7709

michal7709

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 495 postów
  • Lokalizacjana nieznanych wodach
  • Imię:Michal

Napisano 23 kwiecień 2016 - 07:04

Panowie w/g mnie sprawa jest prosta ;nie płacić składek rok dwa albo więcej zobaczymy co dziatki wtedy zrobią .I tak nie zarybiają ,a jak już to robią to w znikomych ilościach .W mojej okolicy ostatnie zarybienia były jakieś 15-20 lat temu .W zeszłym roku PZW okręg radomski  otworzyło kilku hektarowy staw ,po wcześniejszym  wydzierżawieniu go ,puścili ryby .Następnie zażyczyli sobie 20pln za dzień wędkowania .To po co do cho---ry są coroczne składki ????

#120 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 kwiecień 2016 - 21:01

Był taki jeden "fajny" wątek ale @Friko zakończył go niestety. do czego pewnie dołożyłem swoje 5 groszy    ;)

W każdym razie pisałem tam dokładnie o tym. I sam dałem już przykład.

Nie tylko rok czy dwa. Aż do skutku. Pozdrawiam i od słów do czynów. 

Użytkownik Jan76 edytował ten post 23 kwiecień 2016 - 21:02

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych